Άρση περιοριστικών μέτρων: Τι θα γίνει με τους φαντάρους;

Ορκωμοσία Φαντάροι

Η ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση βρίσκει τους φαντάρους σε όλα την Ελλάδα να αγωνιούν σε σχέση με το τι ακριβώς θα γίνει.

Και με το δίκιο τους, αφού η μέχρι τώρα εμπειρία τους σε σχέση με τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία τους δεν είναι σαφώς και η καλύτερη. Όσο κι αν η κυβέρνηση και το υπουργείο εδώ και καιρό προσπαθούν να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς» στις ΕΔ, αυτό που βιώνουν οι φαντάροι είναι μια διαφορετική πραγματικότητα.

Εξάλλου, από την αρχή κιόλας του ξεσπάσματος της πανδημίας, αυτοί και συνολικά το προσωπικό των ΕΔ ήρθαν αντιμέτωποι με την ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής προστασίας.

Δεκάδες καταγγελίες έφτασαν απ’ όλη την Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα και υλικά ατομικής προστασίας. Όπως επίσης και για το γεγονός του συγχρωτισμού μέσα στους θαλάμους και συνολικά τα κτίρια των στρατοπέδων.

Με την κατάσταση αυτή οι φαντάροι δε συμβιβάστηκαν. Σε πολλά στρατόπεδα υπήρξαν ελπιδοφόρα παραδείγματα φαντάρων που βγήκαν μπροστά για να λυθούν τα προβλήματα. Στις αναφορές, όπως προβλέπεται, όπου ζήτησαν μέτρα με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις. Με τις επιστολές τους, σύνδεσαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους με τον υπόλοιπο λαό, αφού τα στρατόπεδα δε βρίσκονται σε γυάλα.

Στην προσπάθειά τους αυτή, είχαν σταθερά δίπλα τους το ΚΚΕ, που με τη δράση του εντός και εκτός Βουλής, τα αιτήματά του, έγινε κοινωνός των προβλημάτων τους και διεκδίκησε ουσιαστική λύση αυτών. Δίπλα τους είχαν επίσης, κομμάτι του προσωπικού των ΕΔ που δεν κοιτάει απλά την καριέρα του και τους φαντάρους αφ’ υψηλού, αλλά διεκδικεί και για τα δικά του δικαιώματα, όπως η Πανελλαδική Οργάνωση Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Αιτήματα – πυροτεχνήματα δυνάμεων που θέλουν να δείχνουν ότι παλεύουν για τα προβλήματα των φαντάρων, όπως «μαζικές άδειες τώρα», δε μπόρεσαν και ούτε μπορούν να λύσουν κανένα απολύτως ζήτημα. Χώρια που έτσι όπως τίθεται, κλείνει το μάτι στην «ατομική ευθύνη» που πουλάει η κυβέρνηση. Γιατί πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία των στρατευμένων, πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά τις μαζικές άδειες διαρκείας και τις μετακινήσεις λόγω αυτών που τάχα είναι η λύση; Ή μήπως δε χρειάζεται για τους εν λόγω φορείς;

Μέσω όλων αυτών των παρεμβάσεων συνολικά, κάποια μέτρα πάρθηκαν, με ανομοιομορφίες βέβαια από στρατόπεδο σε στρατόπεδο.

Ζήτημα όμως προκύπτει τώρα, που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι για τους στρατευμένους όλης της χώρας. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι υποχρεώθηκαν να κάνουν Πάσχα μέσα στα στρατόπεδα, μακριά από τις οικογένειές τους, που έχουν να δουν τόσο καιρό.

Για αυτό πρέπει:

  • Να συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας στις μονάδες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους. Όπου δεν έχει γίνει, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα. Να συνεχιστούν οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία.
  • Να μην χαθούν οι άδειες των στρατευμένων με την 2019/ Δ’ ΕΣΣΟ που υπηρετούν στην Κύπρο. Να δοθούν σε όλους τους φαντάρους ειδικές άδειες απουσίας.
  • Να επιταχθούν τώρα κιόλας ιδιωτικά λεωφορεία και των ΚΤΕΛ για τη μείωση του συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις των στρατευμένων. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός, ώστε όλες οι προγραμματισμένες και μη άδειες που δικαιούνται οι στρατευμένοι να μη χαθούν και προγραμματισμένα να δοθούν, ξεκινώντας από τώρα. Να δοθεί δωρεάν κατάσταση επιβίβασης σε όλους και για τις δύο μεταφορές.
  • Να χορηγείται σε κάθε στρατιώτη αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.
  • Ειδική μέριμνα να υπάρξει στην πράξη για τους νεοσύλλεκτους της νέας εκπαιδευτικής σειράς του Ιουνίου.

Δ.Κ

Δείτε ακόμα...