Βήματα περαιτέρω εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

H Γερμανική Φρεγάτα FGS LUBECK σε άσκηση PASSEX με την Φρεγάτα Κουντουριώτης
H Γερμανική Φρεγάτα FGS LUBECK

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, της Εσθονίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σλοβακίας και της Ισπανίας υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας στις 16 Ιούλη με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της αποθήκευσης και της διαχείρισης πυρομαχικών. Στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβουλίας Αποθήκευσης Πολυεθνικών Πυρομαχικών ( Multinational Ammunition Warehousing Initiative-ΜΑWI-), οι συμμετέχουσες χώρες θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο αρχών για την αποθήκευση και τη διαχείριση των αποθεμάτων πυρομαχικών σε διάφορες αποθήκες πυρομαχικών ανά τον κόσμο.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του NATO δήλωσε: «Η δημιουργία του πολυεθνικού έργου υψηλής προβολής με την ονομασία ΜAWI είναι απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική. Ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα, οι χώρες που συμμετέχουν θα μπορούν να εξορθολογίσουν το σύστημα αποθήκευσης των πυρομαχικών τους και έτσι θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του υλικοτεχνικού συστήματος. Αυτό θα οδηγήσει στην «απελευθέρωση» πόρων, οι οποίοι θα διατίθενται εκ νέου για σκοπούς υψηλότερης προτεραιότητας, όπως είναι η προώθηση της φιλόδοξης ατζέντας του ΝΑΤΟ για την καινοτομία». Η πρώτη τοποθεσία που θα επιλεγεί για να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο αποθήκευσης και ανάπτυξης πυρομαχικού υλικού του NATO αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του 2021.

Ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κιλκίς - 1993
Φώτο Αρχείου / Ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κιλκίς – 1993 / Πηγή: ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε.

Συνεκπαίδευση Φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με τη Γερμανική Φρεγάτα FGS LUBECK

Επίσης το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιούλη, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με τη Γερμανική Φρεγάτα FGS LUBECK στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας περιοχής και προχωρητικοί ελιγμοί.

Το πρώτο από τα δύο ζέπελιν της FRONTEX βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Αερόστατο τύπου ZEPPELIN της FRONTEX και του Λιμενικού Σώματος - Σάμος Ιούλιος 2019
Φώτο Αρχείου / Αερόστατο τύπου ZEPPELIN της FRONTEX και του Λιμενικού Σώματος – Σάμος Ιούλιος 2019 / Πηγή: FRONTEX

Δημοσίευμα από την ιστοσελίδα newpost.gr αναφέρει ότι το πρώτο από τα δύο ζέπελιν που αναμένεται, βάσει των συμφωνηθέντων, να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ένα δεύτερο πρόκειται να εγκατασταθεί στις αρχές Αυγούστου σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο χωριό Πλάκα, στη Λήμνο. Όπως δημοσίευσε η «Καθημερινή», τα δύο αερόστατα δεν θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων, αλλά θα αιωρούνται το μεν ένα πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το δε δεύτερο πάνω από το χωριό Πλάκα. Είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες κάμερες που ξεπερνούν σε εμβέλεια τα 10 μίλια. Θα δίνουν εικόνα από τις κινήσεις κατά μήκος όχι μόνο των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας. Η πρώτη δοκιμαστική χρήση αερόστατου επιτήρησης από τον Frontex είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στη Σάμο κατόπιν συνεννόησης των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού οργανισμού με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Οι επιχειρησιακές επιδόσεις του αξιολογήθηκαν –προφανώς– θετικά και πρόσφατα ο Frontex προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό για τη μίσθωση δύο ζέπελιν. Η συμφωνία υπεγράφη τελικά με μια γαλλική και μια γερμανική εταιρεία.

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «…οι εγκαταστάσεις στη Σούδα και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε μια ακόμη ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη σχέση ασφάλειας…»

Συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων "Stolen Cerberus"
Συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων “Stolen Cerberus” / Πηγή: Eurokinissi

Τέλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ανάμεσα στα άλλα δήλωσε: «Εννοείται ότι οι ισχυρές συνεργασίες με τους εταίρους μας όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» είναι κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες». «Πιστεύω δε ότι οι εγκαταστάσεις στη Σούδα και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε μια ακόμη ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη σχέση ασφάλειας στα χρόνια που έρχονται».

«Κατά τη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας βλέπω την Ελλάδα να ενισχύει και να εμβαθύνει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζοντας έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης».

«Συν τοις άλλοις, θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγχαίρω τον ελληνικό λαό για την απόφασή του να επενδύσει στο μέλος της «πράσινης» ανάπτυξης. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή και ευελπιστώ ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Δείτε ακόμα...