Φινλανδία: Άσκηση με δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Πολεμικό Ναυτικό Νορβηγίας - Φρεγάτα Roald Amundsen (F311)-πλοίο
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό Ναυτικό Νορβηγίας – Φρεγάτα Roald Amundsen (F311) / Πηγή: forsvaret.no

Στο πλαίσιο της διείσδυσης του ΝΑΤΟ στην Βαλτική εντάσσεται η επίσκεψη της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας 1 (SNMG1) στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ 8 και 11 Μαΐου 2020. Στην συνέχεια ακολούθησαν ασκήσεις με φινλανδικές ναυτικές μονάδες προκειμένου να επιδείξουν τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν τόσο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ όσο και από τις φινλανδικές αρχές, τα πληρώματα στα πλοία δεν βγήκαν στην ξηρά κατά την επίσκεψη.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου η ομάδα διεξήγαγε μια άσκηση PASSEX μαζί με τις φινλανδικές μονάδες του Ναυτικού με την συμμετοχή του Hämeenmaa και του σκάφους γρήγορης επίθεσης Pori. Επιπλέον, τρία αεροσκάφη από τη Φινλανδική Πολεμική Αεροπορία συμπεριλαμβάνονταν στην άσκηση.

Ο διοικητής της SNMG1, Commodore Yngve Skoglund, δήλωσε σχετικά με την σημασία της συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της Φιλανδίας στην Βαλτική θάλασσα:

Είναι ακόμα σημαντικό για εμάς να επισκεφτούμε τη Φινλανδία και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να κάνουμε μια κοινή άσκηση μαζί με το Φινλανδικό Ναυτικό. Το ΝΑΤΟ και η Φινλανδία έχουν τα ίδια συμφέροντα για τη διατήρηση των όρων για τη διεθνή τάξη, για ασφαλείς θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας και ελευθερία πλοήγησης στη Βαλτική Θάλασσα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε μαζί όποτε είναι απαραίτητο. Αυτές οι ασκήσεις είναι πολύτιμες τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Φινλανδία.

Commodore Yngve Skoglund
Ταχύ Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Φιλανδίας

Σχετικά με την SNMG1

Όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ το SNMG1 είναι μία από τις τέσσερις πολυεθνικές θαλάσσιες ομάδες στο ΝΑΤΟ, που αποτελείται από πολεμικά πλοία από διάφορες Νατοϊκές χώρες. Οι ναυτικές ομάδες του ΝΑΤΟ παρέχουν στο ΝΑΤΟ μια συνεχή ναυτική δύναμη που είναι πάντα παρούσα στη θάλασσα, ικανή να εκτελεί αποστολές σε ειρήνη, σε συγκρούση και τελικά σε πόλεμο. Μέσω της συμμετοχής σε συμμαχικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, οι ομάδες εργασίας χτίζουν και διατηρούν την ετοιμότητα, τη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και την ενότητα στη θάλασσα.

Η SNMG1 θυμίζουμε ότι είναι ο «αδερφός χωροφύλακας» της SNMG2 που περιπολεί στο Αιγαίο με πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε. Σε αντιστοιχία με την SNMG2 που περιπολεί σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, η SNMG1 «ανεβοκατεβαίνει» από Βισκαϊκό Κόλπο (Γαλλία, Ατλαντικός) ως τη Βαλτική Θάλασσα, έξω από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.


Επομένως, είναι ξεκάθαρο τι σημαίνουν τέτοιες ασκήσεις σε μια περιοχή κοντά στην ανταγωνίστρια του ΝΑΤΟ, Ρωσία. Η κινητικότητα που παρατηρείται στην Βαλτική τον τελευταίο καιρό είναι ανησυχητική για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις επιπτώσεις που θα έχουν στους λαούς.

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τις πολεμικές του προετοιμασίες σε όλο τον πλανήτη. Η περικύκλωση Ρωσίας και Κίνας αυξάνει το θερμόμετρο επικίνδυνα. Μόνη ασπίδα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι το λαϊκό κίνημα. Να μπουν εμπόδια στο ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...