Γαλλία: Αναστέλει τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της με τις δυνάμεις του Μαλίου λόγω του πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν
Πηγή: EUROKINISSI

Στην ισχυρότερη αντίδρασή του στο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας στο Μάλι, η Γαλλία δήλωσε ότι θα αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της με τις δυνάμεις του Μαλίου «αναμένοντας εγγυήσεις» ότι οι πολίτες θα επιστρέψουν σε θέσεις εξουσίας, κατί για το οποίο υπήρχε προειδοποίηση.

Οι στρατιώτες του Μάλι στις 25 Μαΐου συνέλαβαν τον προσωρινό Πρόεδρο Μπαχ Νντάου και τον Πρωθυπουργό Μοκτάρ Οουάν και τους παρέπεμψαν από τις εξουσίες τους μετά από διαφωνία για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, βύθισε τη χώρα σε περαιτέρω αβεβαιότητα μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Ο Assimi Goita, συνταγματάρχης που ηγήθηκε και των δύο πραξικοπημάτων και ήταν αναπληρωτής του Ndaw στη μεταβατική διοίκηση που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο με καθήκον να κατευθύνει τη χώρα προς την πλήρη πολιτική κυριαρχία, διορίστηκε πρόεδρος στις 28 Μαΐου.

Ανταποκρινόμενοι στην τελευταία αρπαγή της εξουσίας του στρατού, το περιφερειακό μπλοκ της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και η Αφρικανική Ένωση έχουν αναστείλει το Μάλι από τις οργανώσεις τους και απειλούν κυρώσεις.

«Απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί από την ECOWAS και την Αφρικανική Ένωση για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για την πολιτική μετάβαση στο Μάλι. Εναπόκειται στις αρχές του Μάλι να ανταποκριθούν γρήγορα », δήλωσε το υπουργείο ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας σε δήλωση την Πέμπτη.

«Εν αναμονή αυτών των εγγυήσεων, η Γαλλία, αφού ενημέρωσε τους εταίρους της και τις αρχές του Μάλι, αποφάσισε να αναστείλει, ως προληπτικό μέτρο και προσωρινά, κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του Μάλι, καθώς και εθνικές συμβουλευτικές αποστολές που τους ωφελούν».

Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη στην περιοχή, έχει περίπου 5.100 στρατιώτες στην περιοχή υπό την επονομαζόμενη Επιχείρηση Barkhane, η οποία εκτείνεται σε πέντε χώρες στο Σαχέλ – Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα.

Η αποστολή, με έδρα το Τσαντ, ξεκίνησε μετά την παρέμβαση της Γαλλίας το 2013 για να “βοηθήσει” στην απομάκρυνση μαχητών που είχαν καταλάβει τμήματα του Μάλι. Οι γαλλικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωριστά στη χώρα και η απόφαση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το υπουργείο.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...