Η κατοικία στην πρώην ΕΣΣΔ-|4ο: «Κοσμικές Κομμουνιστικές Κατασκευές»

εσσδ-κατοικία

Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο «CCCP -Cosmic Communist Constructions Photographed» … «Κοσμικές Κομμουνιστικές Κατασκευές» με φωτογραφίες και μικρό περιγραφικό κείμενο σε 6 γλώσσες όπου ο Frédéric Chaubin αποκαλύπτει 90 κτίρια που βρίσκονται σε 14 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, τα οποία εκφράζουν αυτό που θεωρεί ως «τέταρτη εποχή της σοβιετικής αρχιτεκτονικής».

εσσδ-κατοικία

Εποχή ξεπεράσματος και των Κονστρουκτιβιστών – ανάπτυξη του «brutalismo» στην περίοδο 1970-1990, στον αντίποδα των 10ετιών του 1920 αλλά και του 1950 (γι αυτό το ρεύμα θα μιλήσουμε στο επόμενο μέρος του αφιερώματός μας).

Ουσιαστικά –σ’ ότι αφορά το εποικοδόμημα, χαοτική ώθηση από ένα σύστημα σε αποσύνθεση που (προ)ανακοίνωνε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

εσσδ-κατοικία

Το «Druzhba Thermal Sanitorium» του αρχιτέκτονα Igor Vasilevsky, γνωστό –επί ΕΣΣΔ ως «Friendship Sanitorium» στη Γιάλτα – Κριμαία, είναι ένα τεράστιος ιπτάμενος δίσκος που προσγειώνεται στην πλαγιά του λόφου.

Απαιτώντας την πλήρη μας προσοχή, »ψυχή τε και σώματι» και την μας. Το πρώην Σοβιετικό λαϊκό καύχημα, έχει πλέον μετατραπεί σε ξενοδοχείο πολυτελείας με όνομα «Pension Friendship».

Οι ποιητικές του εικόνες αποκαλύπτουν μια απροσδόκητη αναγέννηση της φαντασίας, μια άγνωστη ανάπτυξη που έλαβε χώρα που δεν έχει σχέση με «σχολές» ή τάσεις.

εσσδ-κατοικία

Εκμεταλλευόμενοι την μονολιθική δομή, τα «μάτια» στο διευρυμένο δίχτυ, οι αρχιτέκτονες ξεπέρασαν τον μοντερνισμό, επιστρέφοντας στις ρίζες καινοτόμα και ελεύθερα. Το Druzhba Sanatorium, Yalta, ολοκλήρωσε τολμηρά έργα που θα είχαν ονειρευτεί οι Κονστρουκτιβιστές, άλλοι εξέφρασαν τη φαντασία τους με έναν εξπρεσιονιστικό τρόπο όπως το Palace of Weddings, Tbilisi (Τυφλίδα).

εσσδ-κατοικία

«Palace of Weddings»: Το 2002 αγοράστηκε από τον ολιγάρχη Badri Patarkatsishvili για χρήση ως προσωπική κατοικία του και το 2013, την εκμίσθωσε σε μια εταιρεία «ιδιωτικών εκδηλώσεων» για «γάμους κλπ. εκδηλώσεις» -προφανώς από φτωχαδάκια.

εσσδ-κατοικία

Bogatyr, μια από τις ομάδες των ηρώων των ρωσικών λαϊκών επών που είναι γνωστά ως byliny (Былины). Το καθήκον των bogatyrs ήταν να προστατεύουν τη ρωσική γη από ξένους εισβολείς, ειδικά τους Τατάρους.

Ο πιο σημαντικός από τους bogatyrs ήταν ο Ilya Murom (Илья Муромец, Ілля Муромець), για τον οποίο ο Τολστόι έγραψε το ποίημα «Ilya Muromets» (Илья Муромец1871). Η λέξη προέρχεται από τον Ρώσο bogatyr, «ήρωας ή πολεμιστής».

εσσδ-κατοικία

Στη συνέχεια έρχεται η «ομιλούσα αρχιτεκτονική» διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ: ένα κρεματόριο διακοσμημένο με φλόγες (Crematorium, Κίεβο στο εκεί Memory Park)…

εσσδ-κατοικία
εσσδ-κατοικία
εσσδ-κατοικία

Η λέσχη των σοβιέτ στο Kaliningrad… κά

εσσδ-κατοικία

Το βιβλίο του Frédéric Chaubin «φωτογραφήθηκε» ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό του 2010 από το International Artbook and Film Festival το Περπινιάν, Γαλλία (Διεθνές Φεστιβάλ du Livre d’Art & du Film Perpignan).

Αυτό το παζλ των στυλ μαρτυρεί -μέσω του εποικοδομήματος, αυτό που συνέβαινε τότε στην πρώην ΕΣΣΔ, τα –ένθεν και ένθεν, ιδεολογικά όνειρα της περιόδου, από την εμμονή μέχρι την «αναγέννηση» ταυτότητας.

Που φυσικά δεν θα μπορούσε να έρθει με την glasnost που επακολούθησε οδηγώντας στις ανατροπές και στην ανατροπή –«από τα μέσα και από τα πάνω» του σοσιαλισμού.

-|συνεχίζεται|-

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...