ΗΠΑ: Χαιρετίζουν την πλεύση γερμανικής φρεγάτας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο»
Γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την Τετάρτη σχέδια της συμμάχου του ΝΑΤΟ Γερμανίας να πλεύσει πολεμικό πλοίο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χαρακτηρίζοντάς τη ευπρόσδεκτη στήριξη για μια “βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη” στην περιοχή, κάτι που η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι απειλείται από την Κίνα.

Αξιωματούχοι της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν την Τρίτη ότι γερμανική φρεγάτα θα σαλπάρει για την Ασία τον Αύγουστο και, στο ταξίδι επιστροφής της, θα αποτελέσει το πρώτο Γερμανικό πολεμικό πλοίο που θα διασχίσει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από το 2002.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εθνικό συμφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το νόμιμο ανεμπόδιστο εμπόριο και την ελευθερία ναυσιπλοΐας και άλλες νόμιμες χρήσεις της θάλασσας”, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Χαιρετίζουμε τη στήριξη της Γερμανίας για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες στον Ινδο-Ειρηνικό. Η διεθνής κοινότητα έχει ζωτικό μερίδιο στη διατήρηση μιας ανοικτής ναυτικής τάξης”.

Εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στην Κίνα, το οποίο διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ανέφερε ότι οι χώρες απολαμβάνουν ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην πλωτή οδό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ωστόσο πρόσθεσε: “δεν μπορούν να το εκλάβουν ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ασφάλεια των παράκτιων χωρών”.

Πηγή: euractiv

Δείτε ακόμα...