Καραντίνα; Εμείς θα ταξιδέψουμε με ένα βιβλίο – Δικτατορία 1967 – 1974

Βιβλία Προτάσεις ALT.GR

Με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, από τους μπουλμέδες του υποφράγματος, από τα βρώμικα παράθυρα του θαλάμου, πάνω από τα συρματοπλέγματα…

#menoume_dynatoi

Το ALT.GR συνεχίζει τη σειρά παρουσιάσεων – προτάσεων.

Αυτές τις μέρες θα χρειαστεί να μείνουμε πολλές ώρες στο σπίτι, στο θάλαμο, στην υπηρεσία, στη βάρδια. Αυτές τις ώρες οφείλουμε στον εαυτό μας, πρώτα και κύρια, να τις περάσουμε δημιουργικά.

Το ALT.GR με ένα βιβλίο κάθε μέρα, μας προτρέπει να «ξεσκονίσουμε» τις βιβλιοθήκες μας. Μπορούμε να παραγγείλουμε από τη Σύγχρονη Εποχή και να έρθουν στην πόρτα μας, με ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι επιτροπές στρατευμένων με παρεμβάσεις τους, ήδη από τη δεκαετία του ’80 που φτάνουν ως και σήμερα, έχουν καταφέρει να φτιαχτούν και να εμπλουτιστούν βιβλιοθήκες στις στρατιωτικές μονάδες. Παρόλα αυτά επιβεβαιώνεται από κάθε νέα σειρά ότι χρειάζεται επιμονή για να κρατηθούν ζωντανές και χρήσιμες οι βιβλιοθήκες.

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και πρωτοβουλίες φωτεινών παραδειγμάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα, λοιπόν, που οι “καραντίνες” επεκτείνονται, οι έξοδοι αναστέλλονται, οι υπηρεσίες αυξάνονται, ας κάνουμε πράξη το #menoume_dynatoi και με ένα βιβλίο.

Σήμερα παρουσιάζουμε:

Δικτατορία 1967 – 1974, κείμενα και ντοκουμέντα
Επιμέλεια Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ /
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Παρουσίαση

Τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι νεκρά συμβάντα. Προσφέρονται στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα για να βγάζουν συμπεράσματα συμβατά με τα δικά τους συμφέροντα και όχι με τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η κοινωνία μας αντικειμενικά διατρέχεται από αυτήν την ταξική αντίθεση. Η ιστορική ανάγνωση σημαντικών ή λιγότερο σημαντικών συμβάντων δεν γίνεται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει, απ’ όλους γενικά με τον ίδιο τρόπο. Το κάθε κόμμα, ο ιστορικός ερευνητής, ο καθηγητής ή ο δημοσιογράφος, εκκινεί καθένας από τη δική του ιδεολογικοπολιτική αφετηρία, που σχετίζεται με την ταξική θέση και τα αντίστοιχα συμφέροντα που υποστηρίζει.

Από την εργατική – λαϊκή σκοπιά, το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαίο να μελετήσει το χαρακτήρα της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 – 1974, τους παράγοντες που οδήγησαν στην επικράτησή της, τη σχέση της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της με εκείνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, τη στάση του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε σχέση και με την προγραμματική και οργανωτική ετοιμότητα του ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια πρώτη συλλογική εκτεταμένη μελέτη του ΚΚΕ για την περίοδο 1967 – 1974 και το πρόπλασμα στην επεξεργασία του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Γ΄ τόμος 1967 – 1974, που ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960

Σ’ αυτήν περιέχονται μια σειρά άρθρα, όπως «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ότι η χούντα δεν προέκυψε από τα «Ιουλιανά» του 1965 και από τα γεγονότα που τα ακολούθησαν, αλλά ότι τα «Ιουλιανά» συνιστούσαν έναν κρίκο στην αλυσίδα των οξυμένων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ανάμεσα σε αυτές και το παλάτι για τις αρμοδιότητες του τελευταίου και των κυβερνήσεων, για τον έλεγχο του στρατού κ.ά.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο

Ένα άλλο άρθρο αναφέρεται στον αντικομμουνισμό, το ιδεολογικό υπόβαθρο για τη δικτατορία 1967 – 1974, και αναφέρεται στη συντήρηση του εν λόγω κλίματος τη δεκαετία 1950, κατά κύριο λόγο όμως τη δεκαετία 1960.

Τόποι βασανισμού, φυλάκισης και εξορίας

Μια τρίτη αναφορά αφορά στους τόπους βασανισμού, φυλάκισης και εξορίας, κείμενο που αναδεικνύει την ηρωική στάση χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών κρατουμένων, καθώς και άλλων αντιδικτατορικών αγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Η ιδεολογία της δικτατορίας

Ένα από τα άρθρα εξετάζει ορισμένες πλευρές της ιδεολογίας της δικτατορίας 1967 – 1974, ενώ άλλο παρουσιάζει τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη δικτατορία.

Η στρατηγική του ΚΚΕ

Η στρατηγική του ΚΚΕ στη δικτατορία 1967 – 1974 είναι το άρθρο το οποίο τοποθετείται στα δύο καίρια ζητήματα του ΚΚΕ, την εξέλιξη της στρατηγικής του από το 8ο έως και το 9ο Συνέδριο, τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και την ανασυγκρότησή τους μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ (1968), σε συνδυασμό με την ίδρυση της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο άρθρο για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και τις άλλες αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Η «φιλελευθεροποίηση» του 1973

Το άρθρο για τη «φιλελευθεροποίηση» του 1973 αντιμετωπίζει το στόχο της δικτατορίας να διαμορφώσει συνθήκες που θα επέτρεπαν να λειτουργήσει απρόσκοπτα το αστικό πολιτικό σύστημα με κοινοβουλευτική μορφή, διατηρώντας το ανοιχτά αντικομμουνιστικό πλαίσιο.

Πολυτεχνείο

Ενώ το άρθρο για το Πολυτεχνείο αναλύει τις συνθήκες που οδήγησαν σ’ αυτό, το ρόλο του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ στην κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση.

Η έκδοση κλείνει με το Χρονολόγιο γεγονότων της περιόδου 1967 – 1974.

Αναδημοσίευση από την πρώτη παρουσίαση στον 902.gr την Δευτέρα 17/04/2017


Η Σύγχρονη Εποχή κάνει προσφορά προσφορά πακέτο βιβλίων «Δικτατορία 1967-1973»:

ΠΑΚΕΤΟ: ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974 / Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967 / Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία

37,00€ 20,00€ με ΦΠΑ

Δείτε εδώ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...