Ν. Δένδιας: Μετά τη Λιβύη στην Τουρκία

Φώτο αρχείου

Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπου θα έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση έχει αρκετό άρωμα…Λιβυής αφού χθες και οι δύο χώρες είχαν συναντήσεις με Λίβυους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν αμφότεροι, τη διπλωματική εκείνη σχέση που θα τους επιτρέψει την προώθηση των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων.

Απ’ την τουρκική πλευρά προωθούνται συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των υδρογονανθράκων, της βιομηχανίας, των υποδομών, της Υγείας, της Εκπαίδευσης και γενικότερα της «ανοικοδόμησης» της βορειοαφρικανικής χώρας.

Ενώ, απ’ την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας σημείωσε «Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας…Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου έρχεται και στον απόηχο ανάρτησης του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Φ. Αλτούν, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ» και ότι «πραγματικοί πρόσφυγες εγκαταλείπονται να πεθάνουν στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ώρα να σταματήσουμε την ατιμωρησία της Ελλάδας!».

Απαντώντας, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών».

Στο μεταξύ, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί του πεδίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ολα αυτά την ίδια μέρα που ξεκίνησε η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», με συμμετοχή και αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά στην πράξη τα μυθεύματα περί τάχα προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κινητοποίηση του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...