ΝΑΤΟ: Ανάπτυξη νέων στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Πολωνία

Αμερικανικός Στρατός - ΗΠΑ
81 Stryker Brigade

Αυτό τον καιρό ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της νέας, 9ης κατά σειρά, βάρδιας του στρατού ξηράς Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκεί «ενισχυμένης – προωθημένης παρουσίας» του (enhanced Forward Presence – eFP).

Αυτή τη φορά μεταφέρονται δυνάμεις από την εθνοφυλακή του αμερικανικού στρατού της 81ης Stryker Brigade Combat Team, με έδρα το Seattle των ΗΠΑ. Περίπου 800 στρατιώτες άρχισαν να αναπτύσσονται στην περιοχή ασκήσεων Bemowo Piskie της Πολωνίας από τον Μάιο. Επίσης περισσότερα από 300 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού της μονάδας ξεφορτώνονται στο λιμάνι Esbjerg της Δανίας μεταξύ 4-12 Ιουνίου. Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα υπηρετήσουν, έχοντας στο πλευρό τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ από την Κροατία, Ρουμανία και Βρετανία. Συνολικά θα συγκροτούν το Συγκρότημα μάχης (battle group) Πολωνίας.

Την σοβαρότητα της κατάστασης δείχνει και η αναφορά της ιστοσελίδας του «Πολυεθνικού νατοϊκού Σώματος Στρατού – Βορειοανατολικά» (Headquarters Multinational Corps Northeast – MNC NE), ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη δυνάμεων για την Εθνοφυλακή της Ουάσιγκτον, είναι η μεγαλύτερη από τότε που 81η Brigade Combat Team μεταφέρθηκε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων Iraqi Freedom και Enduring Freedom μεταξύ 2009-2010 και 2004 – 2005. Επίσης σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται αυτής της κλίμακας επιχειρήσεις μεταφορών και λογιστικής υποστήριξης στην Δανία.

Οι Αμερικανοί όμως εθνοφύλακες δεν περιορίζονται να ενισχύσουν την προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, 150 εθνοφύλακες άνδρες και γυναίκες έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, σε υποστήριξη της εκεί «διακλαδικής πολυεθνικής εκπαιδευτικής αποστολής».

Ο Αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη

Όπως ξαναγράψαμε στο Alt, το πολωνικό Συγκρότημα Μάχης, στο οποίο  εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των νεοφερμένων στρατευμάτων των ΗΠΑ, είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα που έχουν συγκροτηθεί στο βορειοανατολικό τμήμα των συνόρων του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει τις Βαλτικές χώρες.

Αυτό όμως είναι ό,τι αφορά σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Οι αναγνώστες μας όμως θα θυμούνται, ότι τέλος Φεβρουαρίου φέτος, είχαμε ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο  της καθαρά αμερικάνικης επιχείρησης «Atlantic Resolve».Την ευθύνη της επιχείρησης έχει η διοίκηση του στρατού ξηράς Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (US Army Europe and Africa). Το στρατηγείο της μεραρχίας (Division Headquarters (Forward)) που έχει την τακτική ευθύνη της επιχείρησης «Atlantic Resolve» βρίσκεται από το 2015 στο Poznan της Πολωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος των 6.000 προσωπικού και εξοπλισμού, που συμπεριλαμβάνει, εγκαθίσταται στη Γερμανία, και το υπόλοιπο σε Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Κλιμάκωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές

Η συγκέντρωση στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ συν ΗΠΑ και αυτόνομα από ΗΠΑ στα ανατολικά σύνορα της λυκοσυμμαχίας είναι πραγματικά τεράστια. Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, η πλευρά ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ διατείνεται ότι υπάρχει συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα της χώρας τους. Συχνά ανταλλάσσονται απειλητικές δηλώσεις εκατέρωθεν. Πρόσφατα Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ρωσία θα αναπτύξει επιπλέον στρατιωτικές μονάδες στα δυτικά της σύνορα.

Όπως και να έχει το πράγμα, η κλιμάκωση του ανταγωνισμού, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, και σε στρατιωτικό επίπεδο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην περιοχή, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.  

Αγώνας τώρα για: Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στους πολέμους και στις πρόβες τους. Να κλείσει η Βάση της Σούδας, όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...