Ρουμανία: Ιδρύθηκε νέο ΝΑΤΟϊκό επιτελείο Σώματος Στρατού

ΝΑΤΟ

Νέο ΝΑΤΟϊκό επιτελείο Σώματος Στρατού ιδρύθηκε στη Ρουμανία στις 16 Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για το επιτελείο του Πολυεθνικού Σώματος Στρατού (ΣΣ) – Νότιοανατολικά (Multi-National Corps South East) (MNC-SE) με ευθύνη την περιφέρεια της Μαύρης θάλασσας. Το νέο επιτελείο έχει έδρα στο Sibiu και διοικητή τον αντιστράτηγο Tomiță-Cătălin Tomescu.

Μόλις στις 19 Μαΐου, το επιτελείο ενισχύθηκε με ειδικούς από την Νατοϊκή ναυτική διοίκηση (NATO Maritime Command) (MARCOM) και από το παλαιότερο και έμπειρο επιτελείο του Allied Rapid Reaction Corps (HQ ARRC). Οι ειδικοί θα βοηθήσουν το νέο επιτελείο στην πρώτη του άσκηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποτελεί μέρος της γνωστής στους αναγνώστες του Alt, άσκησης «Defender Europe 21» με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια η MARCOM έχει επίσης βοηθήσει και το νατοϊκό ΣΣ στην Πολωνία (Multi-National Corps North-East) (MNC-NE), αδελφό του νεοσύστατου, να αναπτύξει ναυτική εμπειρία. Έτσι, όπως ισχυρίζονται στο ΝΑΤΟ, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Βαλτικής η ενοποίηση ναυτικών – χερσαίων επιχειρήσεων που μπορεί να ξεκινούν από την διοικητική μέριμνα και να φθάνουν σε επιχειρήσεις κρούσεως και αμφίβιες. Τώρα τα νατοϊκά επιτελεία φιλοδοξούν να πετύχουν κάτι ανάλογο και στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της «ενισχυμένης – προωθημένης παρουσίας»  (enhanced Forward Presence – eFP) του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλτικών χωρών και της Βαλτικής θάλασσας έχει συγκροτηθεί το Επιτελείο του «Πολυεθνικού νατοϊκού Σώματος Στρατού – Βορειοανατολικά» (Headquarters Multinational Corps Northeast – MNC NE). Οι κύριες μονάδες υπό τον έλεγχο του MNC NE είναι τέσσερα Συγκροτήματα μάχης (battle groups) σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, που συντονίζονται από τα επιτελεία μιας μεραρχίας βόρεια και μίας βορειοανατολικά.

Μέχρι τώρα το ημικύκλιο περικύκλωσης της Ρωσίας συμπληρωνόταν επίσης με το επιτελείο μίας ακόμη μεραρχίας νοτιοανατολικά στη Ρουμανία (Multinational Division Southeast). Τώρα γίνεται γνωστό ότι η τελευταία απέκτησε τοπικό επικεφαλής το νέο νατοϊκό ΣΣ MNC-SE. Τελικά η λυκοσυμμαχία θα διαθέτει από ένα επιτελείο Σώματος Στρατού βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά.

Κλιμάκωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές

Η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ ενισχύεται όλο και περισσότερο! Η αρχική αφορμή δόθηκε με τα γεγονότα Ουκρανίας Ρωσίας το 2014. Η ανάπτυξη μόνιμων στρατιωτικών μονάδων και επιτελείων σε ξηρά θάλασσα και αέρα αποδεικνύεται ότι συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, ενώ δεν θα εκπλαγούμε αν ακολουθήσουν και άλλα ακόμη.

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, η πλευρά ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ διατείνεται ότι υπάρχει επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα της χώρας τους. Πρόσφατα Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ρωσία θα αναπτύξει επιπλέον στρατιωτικές μονάδες στα δυτικά της σύνορα.

Όπως και να έχει το πράγμα, η κλιμάκωση του ανταγωνισμού, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, και σε στρατιωτικό επίπεδο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην περιοχή, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.  

Αγώνας τώρα για: Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στους πολέμους και στις πρόβες τους. Να κλείσει η Βάση της Σούδας, όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...