1568
Γεννιέται ο Τομάζο Καμπανέλα (Tommaso Campanella), Ιταλός φιλόσοφος, από τους πρώτους στοχαστές του ουτοπικού σοσιαλισμού.
Ο Καμπανέλα τολμούσε να αμφισβητεί τα δόγματα της Αγίας Εκκλησίας, έλεγε ότι τα συμπεράσματα πρέπει να στηρίζονται στην πείρα και τις αισθήσεις.
Ο Καμπανέλα πιάστηκε και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση. Συνολικά, έμεινε στη φυλακή 35 χρόνια.

Αντιτάχθηκε στη θρησκεία και τους Ισπανούς κατακτητές.
Στην Καλαβρία, όπου γύρισε ύστερα από πολλούς μήνες περιπλάνησης, πήρε τη σταθερή απόφαση να οργανώσει εξέγερση εναντίον της ισπανικής κυριαρχίας. Σχεδίαζε να ανακηρύξει την Καλαβρία σε δημοκρατία, απαλλαγμένη από την καταπίεση τόσο των Ισπανών, όσο και των ντόπιων αφεντάδων. Η Καλαβρία θα γινόταν κράτος ελεύθερων ανθρώπων με ίσα δικαιώματα, η ατομική ιδιοκτησία στη γη και στα μέσα παραγωγής θα γινόταν εθνική ιδιοκτησία.

Συλλογιζόταν εντατικά για τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας και ανάπτυξε την ιδέα του για τη μελλοντική Πολιτεία του Ήλιου. Είναι το σημαντικότερο έργο του Καμπανέλα. Στο γράψιμό του επηρεάστηκε από το βιβλίο του Μορ Ουτοπία
Είναι αξιοσημείωτο ότι η κομμουνιστική ουτοπία Πολιτεία του Ήλιου, δεν ήταν καρπός θεωρητικών συλλογισμών του πολυμαθούς άνδρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών συνωμοτών της Καλαβρίας, ο Καμπανέλα είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένα το κομμουνιστικό του πρόγραμμα στην περίοδο που προετοίμαζε την εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

Με αγανάκτηση έγραφε για τους καταπιεστές, που κυλιόνταν στην ακολασία και τη ραστώνη, για τους τοκογλύφους και τους άπληστους. Έδειχνε πως η ανεργία οδηγούσε στην απώλεια των ανθρώπινων αρετών, κατέδειχνε την υποκρισία της «ευγενούς» καταγωγής και της «παραπλανητικής μεγαλοψυχίας των ευγενών». Στη θέση αυτής της άδικης διεφθαρμένης κοινωνίας, ο Καμπανέλα βάζει μια νέα κοινωνία βασισμένη σε σοσιαλιστικές αρχές. Η ιδιοκτησία βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδεών του. Στην ιδεώδη κοινωνία του δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία. Η κοινότητα κάνει τον καθένα και πλούσιο και φτωχό ταυτόχρονα: πλούσιο γιατί όλοι έχουν τα πάντα, φτωχό γιατί δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τίποτα. Στο κράτος του ήλιου η κοινή ιδιοκτησία βασίζεται στην εργασία όλων των μελών της κοινωνίας. Ο καθένας, ό,τι εργασία και αν του ανατεθεί, την εκτελεί σαν να ήταν η πιο τιμητική.

Ο Καμπανέλα ήταν ένας από τους διακεκριμένους θεμελιωτές του ουτοπικού σοσιαλισμού. Εξέφρασε το αιώνιο όνειρο των καταπιεζομένων για μια ιδανική κοινωνία, θεμελιωμένη στις αρχές της ισότητας και στην κατάργηση της φτώχιας και της εκμετάλλευσης. Έχει το δικαίωμα να αναφέρεται ανάμεσα σε κείνους που τα ονόματά τους έχουν γίνει σημαία στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή για την ανθρωπότητα, για την πραγμάτωση των πιο λαμπρών οραμάτων του κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο Καμπανέλα ήταν θαρραλέος επαναστάτης αγωνιστής, ένας απ’ τους πιο προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής του.
(Ντ. Βαλοβόϊ και Ε. Λάψινα: Πρόδρομοι και Πρωτεργάτες, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», 1987, σ. 78-103)
1661
Ο Νικολά Φουκέ (Nicolas Fouquet), υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας, συλλαμβάνεται στη Νάντη από τον Ντ’ Αρτανιάν, αρχηγό των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

1666
Κατασβήνεται η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου: Δέκα χιλιάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του Καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, καταστράφηκαν, αλλά μόνο έξι άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.
1698
Ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας επιβάλει φόρο στα μούσια των υπηκόων του, στο πλαίσιο των μέτρων εκσυγχρονισμού που προωθεί.

1774
Γεννιέται ο Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ (Caspar David Friedrich).

Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού.


1827
Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Γκοφρέντο Μαμέλι (Goffredo Mameli dei Mannelli), μια από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα για την Ιταλική ενοποίηση (Risorgimento italiano).

Το 1847 έγραψε το ποίημα Canto degl’Italiani (περισσότερο γνωστό ως Inno di Mameli), το οποίο, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα (1946), έγινε ο Εθνικός ύμνος της Ιταλίας.
1840
Κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου η “Μια Μέρα βασιλείας” του Τζουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi).

1857
Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ (Auguste – Marie – François – Xavier Comte), «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

1877
Ο Ινδιάνος αρχηγός της φυλής των Σιού, Τρελό Άλογο, λογχίζεται από Αμερικανό στρατιώτη σε ένα φυλάκιο στη Νεμπράσκα.

1882
Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Τότεναμ Χότσπερ (ως Hotspur F.C.).

1887
Φωτιά στο Βασιλικό Θέατρο του Έξετερ στην Αγγλία σκοτώνει 186 άτομα.
1899
Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα.
Νέος Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης.
Οι εκλογές στιγματίζονται από σοβαρά επεισόδια με νεκρούς.

1905
Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος.

Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά – σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.
1906
Πεθαίνει ο Αυστριακός θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος Λούντβιχ Μπόλτσμαν (Ludwig Eduard Boltzmann).
Ο Μπόλτσμαν υπήρξε από τους θεμελιωτές της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής.

Συνδύασε τη Θεωρία πιθανοτήτων στον 2ο Θερμοδυναμικό Νόμο, αποδεικνύοντας ότι η πιθανότερη κατάσταση ενός θερμοδυναμικού συστήματος είναι η κατάσταση ισορροπίας. Απέδειξε το θεώρημα ισοκατανομής της ενέργειας, (Νόμος Μάξουελ-Μπόλτσμαν) και ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Ατομικής Θεωρίας όταν πολλοί μεγάλοι επιστήμονες αμφισβητούσαν ακόμα την ύπαρξη των ατόμων.
1914
Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας από τη μια μεριά και Γερμανίας από την άλλη.

Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά ημέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α’ παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις εβδομάδας.
1915
Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης.

Η συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι, κλπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ως ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο, ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β’ Διεθνούς, ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσωβινισμού.
Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ’ Διεθνούς 4 χρόνια αργότερα.
1926
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ γίνεται στον Πειραιά συλλαλητήριο για την υποστήριξη του συστήματος της απλής αναλογικής.
1930
Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1934
Γεννιέται ο Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του.
18 χρονών ξεκίνησε να γράφει. Το 1953 πήρε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που καθιέρωσε ο Μπάμπης Κλάρας στη «Βραδυνή».

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία σαν μαθητευόμενος ρεπόρτερ της «Ελευθερίας», αργότερα ως χρονογράφος στη «Μεσημβρινή» της Ελένης Βλάχου κι έκλεισε τον κύκλο του στις εφημερίδες πάλι ως χρονογράφος, στην «Ελευθεροτυπία». Παράλληλα είχε γράψει δύο βιβλία που δεν εκδόθηκαν. Βρέθηκε στη δημοσιογραφία, όπως έλεγε, «για να μπορέσει να ζήσει». Το 1964 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο στον «Γαλαξία», με μικρά χιουμοριστικά διηγήματα, που «δεν ήταν ακριβώς χιουμοριστικά, ούτε ακριβώς διηγήματα». Ήταν το «Με συγχωρείτε, λάθος» (περισσότερα από 150.000 αντίτυπα). Μετά ήρθε η τηλεόραση.
Το περίφημο «Αλάτι και πιπέρι», που και σήμερα αποτελεί πρότυπο ποιοτικής δουλειάς, ενώ η εκπομπή του «Η πρώτη σελίδα» βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση (1982). Το 1981 με το ιστορικό μυθιστόρημα «Ακριβή μου Σοφία» άνοιξε έναν καινούριο κύκλο. «Είναι ένα παράξενο είδος, που δεν ξέρω πώς να το βαφτίσω κι ούτε έχει βέβαια σημασία» – έλεγε. Στον κύκλο αυτό ανήκουν η «Εκτέλεση», η «Γυναίκα από βελούδο», «Έλλη Λαμπέτη», τα «Ερωτικά της Κορσικής» και η «Τερέζα». Στο τελευταίο βιβλίο του, ο Φρέντυ Γερμανός καταπιάστηκε με τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη (εκδόθηκε μετά θάνατον). Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε πως το θέμα βρισκόταν πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητες του συγγραφέα. Πέρα από αυτό όμως, δεν έδειξε σεβασμό προς την ιστορία και στα κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογείται ένα ιστορικό πρόσωπο και πολύ περισσότερο ένα κόμμα, όπως το ΚΚΕ. Διακατέχεται από ωμό αντικομμουνισμό και προκατάληψη προς το ΚΚΕ, η δε συγγραφή, δε στηρίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα. Ο ίδιος, λίγο πριν πεθάνει, είχε δηλώσει πως ήθελε να ξαναγράψει το βιβλίο.
1939
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στον Β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942
Το Λαϊκό Επιτροπάτο Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης εκδίδει διαταγή «Για τους σκοπούς του παρτιζάνικου κινήματος».

Το παρτιζάνικο κίνημα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες το 1943, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δρώντας στα μετόπισθεν του φασίστα εισβολέα.
1943
Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κουρνόβου.

1944
Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή.
Γεννημένη από Σπαρτιάτες γονείς, έζησε, με την ελευθερία «ταχυτήτων».
Στα δεκαέξι της χρόνια η Ηρώ οργανώνεται στις τάξεις της ΕΠΟΝ. Πάλεψε με θέρμη για τη λευτεριά, εναντίον της χιτλεροφασιστικής σκλαβιάς. Με την πολύπλευρη δράση στα γράμματα (μιλούσε γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά), έπαιρνε μέρος σ’ όλες τις εκδηλώσεις, πάντοτε στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, της πάλης. Αναδείχτηκε συντόμως ένα από τα κορυφαία μέλη της ΕΠΟΝ. Κι ήταν μοναχοκόρη. Οργάνωνε την πάλη στο σχολείο της μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Πρώτη στα γράμματα, πρώτη στους αγώνες!

Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Στις 16 Ιούλη του 1944 (γενέθλιά της) για πρώτη φορά. Την τρίτη φορά, στις 31 Ιούλη, τα γερμανικά SS τη συλλαμβάνουν. Οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57 και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν.
Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Έλληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι απ’ εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανά πεντάδες μπροστά απ’ τις κάννες των πυροβόλων. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ’ τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί…
«Εσύ δε θα μου πεις ευχαριστώ, / όπως δε λες ευχαριστώ στους χτύπους της καρδιάς σου / που σμιλεύουν το πρόσωπο της ζωής σου. / Όμως εγώ θα σου λέω ευχαριστώ / γιατί γνωρίζω τι σου λέω ευχαριστώ / γιατί γνωρίζω τι σου οφείλω… / Αυτό το ευχαριστώ είναι το τραγούδι μου». (Γιάννης Ρίτσος).
1944
Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δημιουργούν τη Μπενελούξ.
1946
Γεννιέται ο βρετανός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Queen» Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury -καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φαρόκ Μπουλσάρα).

1948
Στις 5 – 6 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τον Τύρναβο.

1958
Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ένωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Η. Τσιριμώκο.
Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1960
Ο Μοχάμεντ Άλι (τότε γνωστός ως Κάσιους Κλέι) κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.
1967
Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1972
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Παλαιστίνιοι του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας.

Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε Παλαιστίνιοι κι ένας δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.
1984
Η Δυτική Αυστραλία γίνεται το τελευταίο κρατίδιο της Αυστραλίας που καταργεί τη θανατική ποινή.
1986
Αεροπειρατεία με 20 νεκρούς σε αεροσκάφος της «Πανάμ» λαμβάνει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν.
1992
Πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και σπίτια καίγονται από μεγάλη φωτιά στην Αττική.

1995
Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2005
Σε συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στη Σουμάτρα, σκοτώνονται 104 επιβάτες και 39 κάτοικοι.
2007
Πεθαίνει από πνευμονικό οίδημα, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, Νίκος Νικολαΐδης.

Ο δημιουργός ταινιών όπως «Γλυκιά συμμορία», «Πρωινή περίπολος», «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Singapore Sling», γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα.
Το 1960 γύρισε τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες «Lacrimae Rerum» και «Άνευ όρων». Το «The Zero Years» (2006) ήταν η τελευταία του ταινία.
«Το «οργισμένος», δεν το δέχομαι σαν χαρακτηριστικό μου» σχολίαζε για τον τρόπο που μέρος της κριτικής αντιμετώπιζε τη δουλιά του. «Οι νέοι θεατές μ’ αγαπούν, όχι γιατί είμαι «οργισμένος», όπως μερικοί ισχυρίζονται, αλλά γιατί οι ταινίες μου δεν τους απαγόρεψαν ποτέ να με αμφισβητήσουν».
2010
Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης Γκιγιώμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο (Guillaume Cornelis van Beverloo), γνωστός με το ψευδώνυμο Κορνέιγ (Corneille).

Είναι ένας από τους συνιδρυτές του πρωτοποριακού κινήματος Κόμπρα (COBRA), που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εξπρεσιονιστών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Ολλανδοί ζωγράφοι Κάρελ Άππελ και Κόνσταντ Νιουβενχάους.
2014
Πεθαίνει ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου Γιάννης Κερδεμελίδης.

Υπήρξε επίλεκτο μέλος της σπουδαίας ομάδας του Πανιωνίου που δημιουργήθηκε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και μεγαλούργησε μεταπολεμικά.
Έπαιξε για επτά χρόνια στο σύλλογο στις θέσεις του δεξιού μέσου και του κεντρικού αμυντικού. Είχε τα παρατσούκλια «Κερδές» και «Καλλιτέχνης».
Εκτός από τη μπάλα η άλλη μεγάλη αγάπη του ήταν η ζωγραφική, αφού ήταν ένας εξαίρετος ζωγράφος με εκθέσεις στον Καναδά και στην Ελλάδα.