Σαν Σήμερα 5 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 5/10

456

Οι Βησιγότθοι υπό τον βασιλιά Θεοδώριχο Β΄, ενεργώντας με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Άβιτου, εισβάλλουν στην Ιβηρική χερσόνησο με έναν στρατό Βουργουνδών, Φράγκων και Γότθων.

Θεοδώριχος Β
Ο Θεοδώριχος Β

578

Εκτελείται από τον Ηράκλειο, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστίνος Β΄.

610

Πεθαίνει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Φωκάς.

Βυζαντινός αυτοκράτορας Φωκάς
Το πρόσωπο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Φωκά σε νόμισμα της περιόδου

816

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Ευσεβής στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Στέφανο Δ΄ στη Ρενς.

1056

Πεθαίνει ο Ερρίκος Γ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας
Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας

1450

Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Κάτω Βαυαρία κατόπιν διαταγής του Λουδοβίκου Θ΄, δούκα της Βαυαρίας.

1524

Πεθαίνει ο Φλαμανδός αναγεννησιακός ζωγράφος ιστορικών σκηνών και τοπίων Γιοάχιμ Πατινίρ (Joachim Patinir).

Γιοάχιμ Πατινίρ
Πορτρέτο του Γιοάχιμ Πατινίρ
Γιοάχιμ Πατινίρ
Γιοάχιμ Πατινίρ-Τοπίο με τον Άγιο Ιερώνυμο

1582

Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ…

Η παπική βούλα με την οποία τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Η παπική βούλα με την οποία τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1712

Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος Φραντσέσκο Γκουάρντι (Francesco Guardi).

Φραντσέσκο Γκουάρντι
Πορτρέτο του Φραντσέσκο Γκουάρντι το 1764

Ξεχωρίζουν οι απεικονίσεις του της Βενετίας. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της κλασικής Ενετικής σχολής ζωγραφικής.

1713

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό (Denis Diderot). Επίσης ήταν μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός της λογοτεχνίας και της τέχνης, ο δημιουργός της περίφημης «Εγκυκλοπαίδειας» (1751-72), που συνοψίζει και εκφράζει το πνεύμα του Διαφωτισμού και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.

Ντενί Ντιντερό
Ο Ντενί Ντιντερό

Στην προσπάθεια για τη συγγραφή του μνημειώδους έργου της «Εγκυκλοπαίδειας» πήραν μέρος ορισμένοι από τους πιο φωτισμένους διανοητές εκείνης της περιόδου, όπως ο Ρουσώ, ο Βολταίρος, ο Τιργκό, ο Μοντεσκιέ, ο Κοντιγιάκ, ο Χόλμπαχ και ο Ελβέτιος, που δημιούργησαν και τον κύκλο των «εγκυκλοπαιδιστών». Οι ιδέες του Ντιντερό επηρέασαν βαθύτατα όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, φιλοσοφικής σκέψης. Η «Εγκυκλοπαίδεια» και οι «εγκυκλοπαιδιστές» έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση των επαναστατικών ιδεών στην ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Ο Ντιντερό θεωρείται από την άποψη αυτή ένας από τους πνευματικούς ταγούς της Γαλλικής Επανάστασης.

1864

Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ (Louis Lumiere), που μαζί με τον αδερφό του Ογκίστ, κατασκεύασαν τη πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

Οι αδελφοί Λιμιέρ
Οι αδελφοί Λιμιέρ το 1914

1864

Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από κυκλώνα. Πεθαίνουν περίπου 60.000 άνθρωποι.

1880

Πεθαίνει ο Ζακ Όφφενμπαχ (Jacques Offenbach), συνθέτης και βιολοντσελίστας της ρομαντικής εποχής.

Ζακ Όφφενμπαχ
Ζακ Όφφενμπαχ

Ήταν ένας από τους δημιουργούς του μουσικού είδους της οπερέτας και ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης μουσικής κωμωδίας.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της δημοφιλούς μουσικής στην Ευρώπη του 19ου αιώνα και πολλά από τα έργα του παραμένουν και σήμερα στο ρεπερτόριο γνωστών καλλιτεχνών.

Οι γνωστότερες οπερέτες του στον αγγλόφωνο κόσμο είναι «Ο Ορφέας στον Άδη», «Η Παρισινή Ζωή», «Η Ωραία Ελένη», «Η Περισόλ», «Η Μεγάλη Δούκισσα του Γκέρολσταϊν» κ.ά. «Το Χαρωπό Παρίσι» είναι ένα θέμα που ακούγεται συχνά σε μπαλέτα και είναι σύνθεση των μελωδιών του Όφφενμπαχ που τροποποιήθηκαν και ενορχηστρώθηκαν από τον Μανουέλ Ρόζενταλ το 1938.

1882

Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ ((Robert Hutchings Goddard), που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ
Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ

1908

Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το μανιφέστο της Βουλγάρικης ανεξαρτησίας το 1908
Το μανιφέστο της Βουλγάρικης ανεξαρτησίας το 1908

1912

Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»
Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

1915

Μετά την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

1918

Σκοτώνεται μετά από κατάρριψη του αεροπλάνου του ο Γάλλος αεροπόρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ρολάν Γκαρός (Roland Eugène Adrien Georges Garros).

Ρολάν Γκαρός
Ο Ρολάν Γκαρός

Το 1920, δίνεται το όνομά του σε ένα στάδιο τένις στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο φιλοξενούσε το Διεθνές Τουρνουά Τένις της Γαλλίας. Πέντε χρόνια αργότερα, δόθηκε το όνομά του και στο Τουρνουά το οποίο φιλοξενείται σ» αυτό.

1933

Γεννιέται ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954.

Πέτρος Φυσσούν
Ο Πέτρος Φυσσούν

Μέχρι το 1956 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961 – 1965 και στη συνέχεια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976 – 1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αλλά και επιθεώρηση.

Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και Λένινγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων, αλλά και στα Επιδαύρια. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1963 και το 1964, Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα Χατζηχρήστου, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Οι Παράνομοι» (1958), «Μια λατέρνα, μια ζωή» (1958), «Οι Υπερήφανοι» (1962), «Ο αδελφός Αννα» (1963), «Προδοσία» (1964), «Διωγμός» (1964), «Αυτή η γη είναι δική μας» (1967), «Ο Αλύγιστος» (1968), «Οι γενναίοι του Βορρά» (1970), «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980), «Rosmarinus Officinalis» (2008) κ.ά.

1934

Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στην στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1951

Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

Η αφίσα των πρώτων Μεσογειακών αγώνων το 1951
Η αφίσα των πρώτων Μεσογειακών αγώνων το 1951

1952

Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (5-14/10/1952).Το συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά τις ευρύτατες καταστροφές του Β» Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των κομματικών οργανώσεων στην κομματική-οργανωτική και ιδεολογική δουλειά.

Ο Ι.Β. Στάλιν στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Ι.Β. Στάλιν στο βήμα του Συνεδρίου

Το συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού – καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.

1955

Μετά το θάνατο του Α. Παπάγου ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή
Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή το 1955

1962

Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι «Love Me Do».

Beatles - Love me Do
Beatles – Love me Do

1968

Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρυ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τις σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρυ
Από τις σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρυ

1986

Η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα την ιστορία του Μορντεχάι Βανούνου, αποκαλύπτοντας τα μυστικά πυρηνικά όπλα του Ισραήλ.

Μορντεχάι Βανούνου
Ο Μορντεχάι Βανούνου

1999

Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τραίνων υψηλής ταχύτητας στο σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν το θάνατο 104 και τραυματίζονται 107 άτομα.

Το δυστύχημα στο στο σταθμό του Πάντινγκτον
Το δυστύχημα στο στο σταθμό του Πάντινγκτον

2005

Πεθαίνει στα 47 του χρόνια ένας από τους σημαντικούς ποιητές της νεότερης γενιάς, ο Ηλίας Λάγιος. Ο προοδευτικός ποιητής, που διακρινόταν για την ποιότητα της ποίησής του, το πάθος, την έλλειψη επιτήδευσης και την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Ηλίας Λάγιος
Ο Ηλίας Λάγιος

Μεταξύ των ποιητικών του βιβλίων συγκαταλέγονται: «Πρόοδοι εν προόδω» (1981), «Ασκήσεις Ι-ΙΧ» (1984, με το ψευδώνυμο Αλέξης Φωκάς), «Το κατά Αλέξιον και Μαρίαν» (1990), «Συνεστίασις» (1991) κ.ά., ενώ συμμετείχε σε ομαδικές ποιητικές συλλογές.

Το Φλεβάρη του 2002 ο «Ρ» φιλοξένησε κοινή δήλωσή του με τον ομότεχνό του, Γιώργο Κακουλίδη, κατά της «πρωτόγονα» αντικομμουνιστικής «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού». Μεταξύ άλλων ο ποιητής τόνιζε: «Η παρουσίαση της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» στο Γαλλικό Ινστιτούτο, πρωτίστως δε η ύπαρξη αυτής της Βίβλου, συνιστά προσβολή της ιστορικής μνήμης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα όποια σφάλματα, τα όποια λάθη του κινήματος θα τα συζητήσουνε μεταξύ τους οι όπου επί Γης κολασμένοι, συμπεριλαμβανομένων των σαράντα εκατομμυρίων νεκρών από πείνα ετησίως (…)».

2016

Πεθαίνει ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης. Το 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει οι συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρίκεν και του Ινσμπρουγκ στην Αυστρία.

Αντώνης Σουρούνης
Ο Αντώνης Σουρούνης

Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Ο χορός των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από την εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση του περιοδικού «να ένα μήλο» και έναν χρόνο αργότερα από το περιοδικό «Διαβάζω» με το «Βραβείο μυθιστορήματος» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...