256
Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Πάπας της Ρώμης Σίξτος Β’. Το όνομά του είναι παραφθορά του ελληνικού Ξυστός, που σημαίνει «γυαλισμένος».
1538
Ιδρύεται η Μπογκοτά στην Κολομβία.
1661
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χάγης από την Πορτογαλία και την Ολλανδική Δημοκρατία.
1765
Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζαμπάσης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823-1824.

1806
Παραιτείται ο Φραγκίσκος Β΄, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δίνοντας τέλος στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1825
Η Βολιβία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1826
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τους Τούρκους του Κιουταχή στο Χαϊδάρι.

1861
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά το Λάγος της Νιγηρίας.
1865
Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 – 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881
Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming). Ανακάλυψε την πενικιλίνη, ένα από τα σπουδαιότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Η πενικιλίνη καταπολεμά μολύνσεις που προκαλούν πολλά είδη μικροβίων και βακτηριδίων, των οποίων αναστέλλει την ανάπτυξη, χωρίς να προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεραπευτική αγωγή με πενικιλίνη έσωσε στο παρελθόν εκατομμύρια ζωές.

Ο Φλέμινγκ ανακάλυψε τις ιδιότητες του φαρμάκου αυτού τυχαία. Κατά τη διάρκεια βακτηριολογικών ερευνών που πραγματοποιούσε στο εργαστήριό του, παρασκεύασε – από ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος μούχλας – την πενικιλίνη. Για την ανακάλυψή του ο Φλέμινγκ μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής με τον Χάουαρντ Φλόρι και τον Ερνστ Τσέιν, τους γιατρούς που ανακάλυψαν τον τρόπο να παράγουν πενικιλίνη σε μεγάλες ποσότητες.
Το 1952 ο Φλέμινγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα και τον Απρίλη του επόμενου χρόνου παντρεύτηκε με την Ελληνίδα βοηθό του Αμαλία Κατσούρη. Η Αμαλία Φλέμινγκ υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών.
1890
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο δολοφόνος Γουίλιαμ Κέμλερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα.
1914
Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία.
1926
Η Γερτρούδη Έντερλε (Gertrude Ederle) γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας.

1944
Τμήματα του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμι Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.
1945
Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι –άμαχος πληθυσμός- που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κλπ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

Ο πραγματικός στόχος της ρίψης των ατομικών βομβών δεν ήταν άλλος από τον εκφοβισμό των λαών, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νέα κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, δεν είναι η χρονική στιγμή της ρίψης των ατομικών βομβών, αφού ήδη είχε προηγηθεί η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ενώ ήταν πλέον θέμα χρόνου η ιαπωνική συνθηκολόγηση, μιας και η ΕΣΣΔ είχε εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της.
1949
Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.
Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ανω Κάρεα της Λακωνίας. Φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής, μπήκε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Θα αναδειχτεί σε στέλεχος της ΕΠΟΝ Σπουδαστών. Τον Ιούλη του 1947, στάλθηκε φαντάρος στο Α Τάγμα Σκαπανέων στη Μακρόνησο.

“Εκεί, στον τόπο της δοκιμασίας, της προσφοράς και της θυσίας, χιλιάδες αγωνιστές θα γνωρίσουν στην πράξη τη γενναία, αταλάντευτη, αγωνιστική, σεμνή μορφή του συντρόφου και αδελφού μας Γιώργη Σαμπατάκου .
Στα αιματηρά – δολοφονικά γεγονότα, την 1η του Μάρτη 1948, στον 4ο Λόχο, θα βρεθεί απέναντι από τον Μπαρούχο, που με το πιστόλι στο χέρι έδωσε το σύνθημα της επίθεσης και της σφαγής. Ο Γιώργης θα υποχωρεί σιγά σιγά μαζί με όλους μας του λόχου. Οχι, δεν τρέχουμε κι όταν ακόμα μας δολοφονούν.
Από τον Απρίλη του 1948, θα ζει στην απομόνωση, στο γνωστό σύρμα ΑΕΤΟ. Πάντα πρώτος στη δοκιμασία, κοντά στους συντρόφους του.
Τελευταία Κυριακή του Μάη του 1948, ο υπολοχαγός Μηγιάκης, διοικητής του σύρματος, μ’ ένα χαρτί στο χέρι, στη συγκέντρωσή μας θα μας πει: «Θα σας διαβάσω ένα γράμμα του αδελφού, του συναδέλφου σας Σαμπατάκου». Την ίδια στιγμή, ακούστηκε η κρυστάλλινη και σταθερή φωνή του Γιώργη:
«Κύριε υπολοχαγέ, δε σας επιτρέπω να διαβάσετε το γράμμα που στείλανε για μένα. Αυτό που κάνετε είναι παράνομο… Το γράμμα απαιτώ να μου το δώσετε».
Απόλυτη σιωπή. Ο Μηγιάκης σιώπησε κι αυτός. Νύχτα 5 προς 6 Αυγούστου 1949. Ο Σαμπατάκος μαζί με άλλους τέσσερις συντρόφους του σύρματος βασανίζονται για να τους αποσπάσουν δηλώσεις μετανοίας. Πάλεψε παλικαρίσια με το θάνατο μέχρι που ξεψύχησε.”
1951
Ιδρύεται το κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού» υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, που στις εκλογές της 9ης του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ήρθε πρώτο με 36,53%.
1962
Η Τζαμάικα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1976
Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.
1991
Εγκαινιάζεται ο πρώτος δικτυακός τόπος στην ιστορία του Διαδικτύου.
Δημιουργός του είναι ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (www). Η διεύθυνσή του: http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας).
1996
Οι Ramones δίνουν την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.

1997
Η πτήση 801 της Korean Air συντρίβεται στο Γκουάμ, σκοτώνοντας τους 228 από τους 254 επιβαίνοντες.
1999
Πεθαίνει η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου.

Ο πατέρας της ήταν από τη Σμύρνη και η μητέρα της από την Κάλυμνο. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Από μικρή, δούλευε στα λιπάσματα, στου «Παπαστράτου» και σε άλλες δουλειές.
Αγαπούσε από μικρή το τραγούδι και άρχισε να δουλεύει δειλά – δειλά στα 17 της χρόνια, στο μαγαζί «Μύλος» στο Πέραμα, όπου και την ανακάλυψαν ο Χρυσίνης, με τον Περιστέρη, οι οποίοι της έγραψαν και τα πρώτα της τραγούδια «Η αγορά του Πειραιά», «Μανούλα σε βασάνισα» κ.ά. Η μεγάλη της καριέρα άρχισε με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου, από το θρυλικό «Φαληρικό» στις Τζιτζιφιές.
Τα τραγούδια «Ιστορία μου αμαρτία», «Παράνομή μου αγάπη», «Αν κάνω άστατη ζωή», ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.
2012
Από το άθλημα της ιστιοπλοϊας έρχεται για την Κύπρο το πρώτο ιστορικό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Παύλος Κοντίδης γράφει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού, κατακτώντας στο Λονδίνο το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Laser.

2015
Πεθαίνει ο στιχουργός Κώστας Βίρβος.

Αποτύπωσε ανάγλυφα στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Η λυρικότητα που αναβλύζει πηγαία δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές εμπειρίες και τα βιώματα της γενιάς του, ανανέωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία, το ύφος και το περιεχόμενο του λαϊκού τραγουδιού.
Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η μετανάστευση, βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του. Δημοκράτης, αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι.
Η στιχουργική του πορεία ξεκίνησε το 1948 με τον «Φαντάρο», που μελοποίησε ο Απ. Καλδάρας, αλλά δε δισκογραφήθηκε, καθώς η εταιρεία φοβήθηκε να το στείλει στη «Λογοκρισία». Το τραγούδι του «Θα το βρεις από άλλη» (σε μουσική Απ. Καλδάρα) ανοίγει τη δισκογραφική πορεία του, το ’49, για ν’ ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες. Το έργο του δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική αδικία. Είναι τραγούδι πολιτικό. Η «Καταχνιά» σε μουσική Χρ. Λεοντή, αν και κυκλοφόρησε το 1964, περιλαμβάνει παλιότερα τραγούδια, ορισμένα από τα οποία εμπνεύστηκε στα κρατητήρια της οδού Ελπίδας 5, όπως το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια», όταν σκότωσαν τους διακόσιους αγωνιστές στην Καισαριανή και κάποια άλλα στο βουνό. Την ίδια περίοδο (1962) το τραγούδι του … Κοιμήσου, περιστέρι μου, να γίνεις σαν ατσάλι/να γίνει κι η καρδούλα σου σαν του Χριστού μεγάλη,/για να μην πεις μες στη ζωή σου «δεν μπορώ»,/και αν πρέπει ακόμα να σηκώσεις και σταυρό/Κοιμήσου, αγγελούδι μου, γλυκά με το τραγούδι μου/ περιλαμβάνεται στο δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού».
Και στη συνέχεια ήρθε το αξεπέραστο… «Ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω, το γλυκό σου γράμμα, ωχ! μανούλα μου, καλοκαίρι κι είναι κρύο, ένα μέτρο επί δύο, είναι το κελί μου, ωχ! μανούλα μου. Μα εγώ δε ζω γονατιστός, είμαι της γερακίνας γιος, τι κι αν μ’ ανοίγουνε πληγές, εγώ αντέχω τις φωτιές. Μάνα μη λυπάσαι, μάνα μη με κλαις…». Ο εμπνευσμένος από τα βασανιστήρια τόσων και τόσων αγωνιστών λόγος του Κώστα Βίρβου , που έσμιξε με τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, μας έδωσε το τραγούδι «Της γερακίνας γιος», ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας μας («Σκοπευτήριο» 1975). Είναι μερικά από τα εκατοντάδες κομμάτια που μας πρόσφερε η δημιουργική πένα του ευαίσθητου ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού.