Σαν Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 20/9

1066

Ο Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας νικά τους Άγγλους στη μάχη του Φούλφορντ.

1187

Ο Σαλαντίν αρχίζει την πολιορκία της Ιερουσαλήμ.

1519

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου.

Μόνο ένα από τα πλοία θα ολοκληρώσει το ταξίδι, ενώ ο ίδιος ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος

1828

Αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.

1863

Πεθαίνει ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (Jacob Ludwig Carl Grimm -αδερφοί Γκριμ).

O Γιάκομπ Γκρίμ (αριστερά) με τον αδελφό του Βίλχελμ
O Γιάκομπ Γκρίμ (αριστερά) με τον αδελφό του Βίλχελμ

1870

Ο ιταλικός στρατός μπαίνει στη Ρώμη από την Πόρτα Πία και ολοκληρώνει την ιταλική ενοποίηση, δίνοντας τέλος στη ντε φάκτο κοσμική εξουσία των Παπών.

1878

Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Άπτον Μπελ Σίνκλερ (Upton Beall Sinclair, Jr), συγγραφέας –μεταξύ άλλων- του «Βασιλιά Άνθρακα«, ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ.

Ο Άπτον Μπελ Σίνκλερ
Ο Άπτον Μπελ Σίνκλερ

O A. Σίνκλερ ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα.

1918

Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν 26 επαναστάτες του Μπακού.

Πρόκειται για 26 μπολσεβίκους Επιτρόπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Έλληνας Ηρακλής Μεταξάς –μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1913.

Βρετανοί στρατιώτες στο Μπακού
Βρετανοί στρατιώτες στο Μπακού

Στις προσπάθειες που έκαναν οι ομοεθνείς του να τον απελευθερώσουν, εκείνος απάντησε αρνητικά: «Πρέπει να συνεχίσω τον αγώνα», είπε. «Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να με χωρίσει από τον αγώνα της νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης».

1925

Σκοτώνεται σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.

Φώτης Γιαγκούλας
Ο λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας

1942

Μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

Η οδός Πατησίων λίγο μετά την ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ
Η οδός Πατησίων λίγο μετά την ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ

1951

Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη σε αυτό της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το έγγραφο με την απόφαση της ένταξης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Το έγγραφο με την απόφαση της ένταξης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

1955

Η Σοβιετική Ένωση παραχωρεί στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πλήρη κυριαρχία.

1960

Το Α’ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Το Α’ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
Το Α’ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

1961

Παραιτείται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 29 Οκτωβρίου. Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Δόβα.

1962

Ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Μέρεντιθ (James Howard Meredith) εμποδίζεται να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή. Το 1962, μετά από αγώνα οκτώ χρόνων να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, ο μαύρος βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. Τζέιμς Μέρεντιθ δικαιώθηκε όταν το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι το πανεπιστήμιο του Μισισιπή ήταν υποχρεωμένο να τον δεχτεί ως φοιτητή.

Τζέιμς Μέρεντιθ
Ο Τζέιμς Μέρεντιθ

Η υπόθεση του Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο, όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με εξαγριωμένους λευκούς φοιτητές και υπέρμαχους των χωριστών σχολείων (segregationists) που, με την υποστήριξη του κυβερνήτη Ρος Μπάρνετ, του έκλειναν το δρόμο ενώ έφεραν όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά. Το γεγονός προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκρότησαν διαδήλωση. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σε ταραχές που εκδηλώθηκαν την 1η Οκτωβρίου του 1962.

Τελικά, ο Τζέιμς Μέρεντιθ έγινε ο πρώτος μαύρος που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

1965

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

Αφίσα του FBI για την κατάδοση «υπόπτων»
Αφίσα του FBI για την κατάδοση «υπόπτων»

1971

Πεθαίνει ο τιμημένος με Νόμπελ Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης). Το πραγματικό του όνομα ήταν Σεφεριάδης και γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1900.

Γιώργος Σεφέρης
Ο Γιώργος Σεφέρης

Ήταν γιος του διακεκριμένου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Σεφεριάδη. Ο Γιώργος Σεφέρης σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και σταδιοδρόμησε στο διπλωματικό κλάδο, όπου υπηρέτησε σε διάφορες χώρες και, τέλος, ως πρεσβευτής στο Λονδίνο. Ο ποιητής μεγάλωσε μέσα σε προοδευτικό δημοκρατικό περιβάλλον. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Το 1969, μετά από δύο χρόνια σιωπής για την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα, ο Γ. Σεφέρης τάραξε τη χούντα με τη γνωστή του δήλωση, η οποία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά σε όλο τον κόσμο.

Η κηδεία του, στις 22 Σεπτέμβρη του 1971, πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης με ένα πλήθος Ελλήνων να τον αποχαιρετά, διεκδικώντας Ελευθερία και Δικαιοσύνη.

1977

Το Βιετνάμ γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημαία του Βιετνάμ
Σημαία του Βιετνάμ

1984

Παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης, Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό μετά την έκρηξη
Η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό μετά την έκρηξη

Η αφορμή για να πλεύσει, δύο μέρες αργότερα, ο αμερικανικός στόλος προς τη λιβανική πρωτεύουσα έχει δοθεί.

1992

Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

2000

Πεθαίνει ο Βούλγαρος μυθιστοριογράφος και δραματουργός Στανισλάβ Στρατίεβ. Το πρώιμο έργο του συνδέεται με το θέατρο του παραλόγου.

Στανισλάβ Στρατίεβ
Ο Στανισλάβ Στρατίεβ

2001

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Βασίλης Ζιώγας, από τους σπουδαιότερους αλλά και από τους ανανεωτές της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.

Βασίλης Ζιώγας
Ο Βασίλης Ζιώγας

Ήταν Θεσσαλονικιός, αλλά από πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 χρόνων έγραψε και ανέβασε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Η ψευδόμενη στάφυλος». Το 1956 έφυγε για την Αυστρία με υποτροφία για να σπουδάσει ζωγραφική. Εκεί σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Συμμετείχε στο λογοτεχνικό κίνημα του «Λετρισμού», μαζί με σημαντικούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της Αυστρίας. Εγινε γνωστός ως ποιητής με τη συλλογή «21 σπουδές για μικρό στίχο», το 1957. Γρήγορα όμως «αποκήρυξε» την ποίηση και αφοσιώθηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων, με πρώτο «Το προξενιό της Αντιγόνης» το 1960, έργο που αποτελεί «σταθμό» της θεματικής και μορφολογίας της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας. Το έργο αυτό ανέβηκε από τη «Δωδέκατη Αυλαία» και το ραδιόφωνο, αλλά και στην Αυστρία (1969), Ελβετία (1970) και στο Εθνικό (1977).

Στη δεκαετία του ’50 ταξίδεψε αρκετά, ζώντας για ένα διάστημα και στο Παρίσι, όπου έγραψε αρκετά θεατρικά έργα. Επίσης μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα των Ιονέσκο και Μπέκετ. Το 1972 πήγε στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με τον πρωτοποριακό – τότε – θεατρικό οργανισμό «La mama». Από το 1979 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Για ένα διάστημα έδινε, αφιλοκερδώς, συνεργασίες του στο «Ριζοσπάστη».

Τα επόμενα θεατρικά του έργα «Οι μπριζόλες» και η «Σταφίδα ή το ψευτοπαίδι» παίχτηκαν στη Βιέννη (1969), το μονόπρακτό του «Το λαστιχένιο φέρετρο» παρουσιάστηκε στις όπερες της Βόννης και του Βερολίνου με μουσική Αργύρη Κουνάδη (1968). Αλλα γνωστά του έργα είναι «Οι χρωματιστές γυναίκες», «Ιφιγένεια στη φωτιά», «Τα Πασχαλινά παιχνίδια» κ.ά.

Πολλά από τα έργα του, όπως «Η κωμωδία της μύγας», «Τα εφτά κουτιά της Πανδώρας», «Ο Φιλοκτήτης», «Ο δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες», «Η επίσκεψη», «Το βουνό», αλλά και το μυθιστόρημα του «Ζιζί» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», από τις οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη και το «κύκνειο άσμα» του, «Ο ανθισμένος άντρας».

Ο Βασίλης Ζιώγας ήταν πολυγραφότατος, αλλά λίγα έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, ίσως γιατί τα θέματά του θεωρήθηκαν τολμηρά και «επικίνδυνα».

2004

«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών νικημένος από τον καρκίνο ο Βρετανός προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής Μπράιαν Κλαφ (Brian Howard Clough), ίσως ο πλέον εκκεντρικός προπονητής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μπράιαν Κλαφ
Ο Μπράιαν Κλαφ

Η ειδικότητά του ήταν να αναλαμβάνει ομάδες σε κακή αγωνιστική κατάσταση και να τις στέλνει στην κορυφή. Το 1973 οδήγησε τη Ντέρμπι Κάουντι μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν το 1975 όταν πήρε τη Νότιγχαμ Φόρεστ από τη δεύτερη κατηγορία και την έκανε πρωταθλήτρια Αγγλίας αρχικά και δυο φορές συνεχόμενες πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1979 και το 1980, ενώ παρέμεινε στον πάγκο της ως το 1993. Μάλιστα η Νότιγχαμ κατέχει το ρεκόρ μέχρι σήμερα να έχει περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παρά εγχώρια (1). Αντίθετα, μνημειώδες ήταν το πέρασμα του για μόλις… 44 μέρες από τον πάγκο της Λιντς.

Όσον αφορά την εξωγηπεδική του συμπεριφορά, η άστατη ζωή που έκανε (αλκοόλ), η εκκεντρικότητα και ο παρορμητισμός τον έκαναν να έχει φανατικούς φίλους αλλά και μισητούς εχθρούς. Πάντως στην ιστορία έχουν μείνει αρκετές ατάκες του όταν σχολίαζε πρόσωπα και πράγματα, όχι μόνο από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

2009

Στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, η Ελλάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, νικάει με 57-56 τη Σλοβενία και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

Ελλάδα - Σλοβενία το 2009
Στιγμιότυπο από τον μικρό τελικό Ελλάδας – Σλοβενίας το 2009
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...