53
Γεννιέται ο Τραϊανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
96
Ο Νέρβας ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας μετά τη δολοφονία του Δομιτιανού.
324
Ο Κωνσταντίνος Α΄ νικά τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης, εδραιώνοντας τον αποκλειστικό έλεγχο του Κωνσταντίνου στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1180
Ο Φίλιππος Β΄ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας.
1502
Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Ονδούρα στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι.
1709
Γεννιέται ο Άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον (Samuel Johnson). Μετά από εννέα χρόνια εργασίας, το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Τζόνσον δημοσιεύτηκε το 1755.
Χάρισε ένα αρκετά σημαντικό αποτέλεσμα στην σύγχρονη αγγλική γλώσσα και έχει αναγνωριστεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ανθρώπου». Αυτό το έργο έφερε δημοτικότητα και επιτυχία στον Τζόνσον. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου αγγλικού λεξικού της Οξφόρδης 150 χρόνια αργότερα, το λεξικό του Τζόνσον ήταν το βασικό βρετανικό λεξικό στην χώρα.
1783
Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Όιλερ (Leonhard Euler).
1819
Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ (Jean Bernard Léon Foucault).
Οι εργασίες του ιδιαίτερα για την ταχύτητα του φωτός στο «κενό», αέρα και λοιπά διαφανή σώματα, καθώς και οι έρευνές του επί των τηλεσκοπίων, της θερμότητας και των ρευμάτων θεωρούνται κλασσικές ενώ ανακάλυψε και τα ρεύματα Eddy. Αλλά και στον τομέα της Μηχανικής οι ανακαλύψεις του Φουκώ δεν ήταν λιγότερο σημαντικές. Με το γνωστό «Πείραμα του Φουκώ» ή πείραμα του εκκρεμούς που επιχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Επιπλέον μαζί με τον φίλο του Φιζώ, τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία του Ήλιου. Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852), καθώς και τη θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων. Ο κρατήρας «Φουκώ» στη Σελήνη έχει λάβει το όνομά του προς τιμήν του Γάλλου επιστήμονα.
1834
H Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
1882
Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων. Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.
1897
Υπογράφεται η προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας.
Με τη συνθήκη αυτή η Ελλάδα παραχωρούσε ένα μικρό τμήμα της Θεσσαλίας κοντά στα σύνορα, ενώ αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και την αποδοχή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Με βάση τη συνθήκη αυτή στις 22 Νοεμβρίου 1897 υπογράφτηκε οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1905
Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Greta Lovisa Gustafsson – Γκρέτα Γκάρμπο).
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα.
Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, με πρώτη ομιλούσα την Άννα Κρίστι (1930). Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Όσκαρ ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε.
1922
Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
1922
Γεννιέται ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στο Εθνικό Ωδείο.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, στο έργο του Αλέξη Σολωμού «Ο τελευταίος ασπροκόρακας». Ακολούθησαν οι παραστάσεις «Ο βυθός» του Μαξίμ Γκόρκι και ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ.
Το 1945 άρχισε να εμφανίζεται και στην επιθεώρηση στο θέατρο «Σαμαρτζή». Λίγο αργότερα, το 1950, συνεργάστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» του Δημήτρη Ροντήρη στο θέατρο «Κυβέλη» της πλατείας Συντάγματος. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο μόνιμο δυναμικό του «Εθνικού Θεάτρου» όπου παρέμεινε μέχρι το 1956. Τη «χρυσή» δεκαετία του ’60 ως πρωταγωνιστής πια και συνθιασάρχης εμφανίστηκε σε πλήθος επιθεωρήσεων: «Καινούρια Αθήνα», «Άνθρωποι του ’60», «Κάθε καρυδιάς καρύδι», «Πράσινο κόκκινο», «Αυλή και πεζοδρόμιο», «Ραντεβού στις κάλπες» κ.ά. Την περίοδο 1966-67 συγκρότησε θίασο πρόζας με τους Χριστίνα Σύλβα, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Σμάρω Στεφανίδου και έπαιξε την τεράστια επιτυχία «Ο αχόρταγος» του Δημήτρη Ψαθά και στη συνέχεια μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του «Ενας βλάκας και μισός», ο «Κουτσομπόλης», το «Στραβόξυλο». Τη δεκαετία του ’70 κάνει μια στροφή στο ρεπερτόριο και συνεργάζεται με το «Προσκήνιο» του Σολωμού και κάνει δύο σημαντικές ερμηνείες στον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και στον «Κοριό» του Μαγιακόφσκι. Το 1989 έπαιξε μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο «Βολπόνε» του Μπεν Τζόνσον, στο Θέατρο «Λουζιτάνια» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολωνάκη.
Δεκάδες είναι οι ταινίες στις οποίες έπαιξε ο Γιάννης Γκιωνάκης . Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Παπούτσι από τον τόπο σου» το 1946. Ακολούθησαν: «Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο», «Η κοροϊδάρα», «Ο αχόρταγος», «Ο πεθερόπληκτος», «Η ωραία του κουρέα», «Το στραβόξυλο», «Οι τέσσερις άσοι», «Ο ξεροκέφαλος», «Ο τρελός της πλατείας Αγάμων», «Ο τετραπέρατος», «Νυμφίος Ανύμφευτος», «Αλλος για το εκατομμύριο», «Κάλλιο πέντε και στο χέρι», «Κρεβατομουρμούρα», «Η μουσίτσα», «Διαβόλου κάλτσα», «Το βλακόμουτρο», «Κίτρινα γάντια», «Τρίτη και 13» κ.ά.
Στην τηλεόραση, συμμετείχε, στη σειρά «Ιστορίες της νύχτας» του Δημ. Νικολαΐδη σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη (1972-73), στα αστυνομικά ευθυμογραφήματα «Ποινικό μητρώο της Αθήνας», «Ιστορίες χωρίς δάκρυα» του Αντώνη Αντωνίου κ.ά. Για την προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο έχει τιμηθεί με «Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά» κ.ά. ενώ το 1999 βραβεύτηκε με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης» από το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.
1924
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.
1931
Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στην κινεζική επαρχεία της Μαντζουρίας, την οποία και καταλαμβάνουν στις 27/2/1932, δημιουργώντας το προτεκτοράτο του Μαντσουκούο.
1931
Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.
1934
Η Σοβιετική Ένωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.
1944
Έπειτα από σκληρή μάχη το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ απελευθερώνει τον Αχλαδόκαμπο, ισχυρό κέντρο των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Ανατολική Πελοπόννησο.
1947
Ιδρύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και η CIA. Δύο μηχανισμοί καταπίεσης, εισβολής, εγκαθίδρυσης αστικών δικτατοριών, δολοφονιών και βασανιστηρίων ανά τον πλανήτη.
1960
Ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.
1967
Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός Τζον Ντάγκλας Κόκροφτ (John Douglas Cockcroft). Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Έρνεστ Γουόλτον για τη διάσπαση του ατόμου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
1970
Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ (James Marshall «Jimi» Hendrix).
Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζόνι Άλεν Χέντριξ και θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966, μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του, The Jimi Hendrix Experience, που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια «Hey, Joe’«, «Purple Haze» και «The Wind Cries Mary’«.
Το 1968, το συγκρότημα διαλύθηκε και τον αμέσως επόμενο χρόνο, ο Χέντριξ συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια διασκευή του Εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τζίμι Χέντριξ χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής με συνέπεια και να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.
1970
Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.
1973
Με ανοικτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της Χούντας οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.
1974
Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Οδηγητή».
1974
Από το πέρασμα του τυφώνα «Φίφη» στην Ονδούρα βρίσκουν το θάνατο πάνω από 5.000 άτομα.
1980
Ο Κουβανός Αρνάλντο Ταμάγιο Μέντες (Arnaldo Tamayo Mendez) γίνεται ο πρώτος Λατινοαμερικάνος που εκτοξεύεται στο Διάστημα, με το σοβιετικό «Soyuz 38».
1981
Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
1994
Πεθαίνει ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης. Έζησε στο Παρίσι από το 1957 μέχρι το 1960. Σπούδασε στη σχολή Γκραν Σομιέρ, συνδέθηκε με σημαντικούς Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες και επηρεάστηκε από την αισθητική του γραφισμού. Παρήγαγε έργα με τη μορφή ελικοειδών γραφισμών, συνεχίζοντας τον καλλιγραφικό λυρισμό της δεκαετίας του 1950, που ανταποκρίνονται με αμεσότητα στην αυθόρμητη σχεδιαστική κίνηση του χεριού και «οικειοποιήθηκε» σύμβολα, φιγούρες και φόρμες αυτής της παράδοσης. Κάποιες φόρμες του δανείζονται εραλδικά σύμβολα και σχήματα από τους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. Ο καλλιτέχνης θεωρούσε το εικαστικό έργο παραλλαγή του γραπτού κειμένου, το σχέδιο και τη γραφή «ένα και το αυτό», ή όπως έλεγε ο Ζαν Κοκτώ, από τη δεκαετία του 1930, «οι ποιητές δεν σχεδιάζουν. Αποσυναρμολογούν τη γραφή και στη συνέχεια την ανασυναρμολογούν διαφορετικά».
Το έργο του Ακριθάκη διαθέτει κίνηση και «θεατρικότητα». Οι εικόνες του, με τσίρκο, ζογκλέρ, ποδήλατα και καρουσέλ, υπονοεί ότι η τέχνη δε διαφοροποιείται από την πραγματικότητα, από την οποία εμπνέεται. Με τις πυκνοσχεδιασμένες φόρμες του «τιμά» τον περιφρονημένο κόσμο του τσίρκου, του πλανόδιου καλλιτέχνη, των λαϊκών πανηγυριών με τις πολύχρωμες λάμπες και τα λούνα παρκ.
2013
Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από Χρυσαυγίτες. Δράστης της δολοφονίας ήταν το μέλος της φασιστικής οργάνωσης Γ. Ρουπακιάς.
Τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις και δράσεις, στις εργατογειτονιές και τους χώρους δουλειάς στο Κερατσίνι –και όχι μόνο- καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση των φασιστών και καλώντας σε λαϊκή πάλη εναντίον του συστήματος που τους θρέφει.
2022
Πεθαίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η Μάρθα Καραγιάννη.
Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1939 στον Πειραιά, από γονείς ποντιακής καταγωγής και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.
Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις του παιδικού μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής.
Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.
Ένα χρόνο μετά έκανε και το θεατρικό της ντεμπούτο στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι». Εκεί γνωρίστηκε και με τον Γιάννη Δαλιανίδη, με τον οποίο έκανε δεκάδες ταινίες και η καριέρα της συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του. «Ο χορός ήταν πάντα μέσα μου, στο αίμα μου! Το μουσικό θέατρο με τράβηξε σαν μαγνήτης», είχε πει η ίδια.
Η συνεργασία της με τον Δαλιανίδη ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης», όταν ήταν μόλις 22 χρόνων. Το 1963 έπαιξε στο πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το προτιμούν κρύο» και στη συνέχεια έπαιξε σε όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971). Μεγάλη επιτυχία μάλιστα έκανε τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» (1968) το «Ο άνδρας που θα παντρευτώ» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Όσον αφορά στο θέατρο, συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο των Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη. Εμφανίστηκε κυρίως σε επιθεωρήσεις δίπλα στους Νίκο Σταυρίδη, Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Κωνσταντίνου, Μαρίκα Νέζερ, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Καίτη Μπελίντα, Σπεράντζα Βρανά, Ρένα Ντορ, Ρένα Βλαχοπούλου, Ορέστη Μακρή, Κατερίνα Γιουλάκη, Σταύρο Παράβα, Αλέκο Λειβαδίτη, Μπέττυ Μοσχονά, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Γιάννη Φέρμη, Τάκη Μηλιάδη, Σωτήρη Μουστάκα κ.ά.
Στην τηλεόραση εκτός από το σήριαλ «Ο Δρόμος», πρωταγωνίστησε στις σειρές «Μικρομεσαίοι» του Γ. Δαλιανίδη, «Ζωή πατίνι» του Γιώργου Κωνσταντίνου, «Επτά θανάσιμες πεθερές» και «Οι Βασιλιάδες».
Πηγή: 902,gr