Σαν Σήμερα 19 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 19/9

634

Οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ καταλαμβάνουν τη Δαμασκό από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

866

Λέων 6ος ο Σοφός, Μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Λέων 6ος ο Σοφός
Λέων 6ος ο Σοφός

1356

Στη Μάχη του Πουατιέ, ο αγγλικός στρατός υπό την αρχηγία του Εδουάρδου του Γούντστοκ νικά το γαλλικό στρατό και αιχμαλωτίζει το βασιλιά Ιωάννη Β΄ της Γαλλίας.

Εδουάρδος του Γούντστοκ, ο "μαύρος πρίγκηπας"
Εδουάρδος του Γούντστοκ, ο “μαύρος πρίγκηπας”

1710

Πεθαίνει ο Δανός αστρονόμος, μαθηματικός και εφευρέτης Όλε Ρόμερ (Ole Christensen Rømer), ο οποίος έκανε τις πρώτες ποιοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

Όλε Ρόμερ
Πορτρέτο του Όλε Ρόμερ

1843

Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός, μαθηματικός και μηχανικός Γκασπάρ-Γκυστάβ ντε Κοριόλις (Gaspard-Gustave de Coriolis).

Γκασπάρ-Γκυστάβ ντε Κοριόλις
Γκασπάρ-Γκυστάβ ντε Κοριόλις

Είναι κυρίως γνωστός από την ανακάλυψη της δύναμης που εμφανίζεται σε στρεφόμενα συστήματα σωμάτων, η οποία έλαβε το όνομά του (δύναμη Coriolis) και είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη μετεωρολογία, τη βαλλιστική και την ωκεανογραφία.

1870

Αρχίζει η πολιορκία του Παρισιού από τις πρωσικές δυνάμεις του Γουλιέλμου Α’ και του καγκελάριου Μπίσμαρκ. Η πόλη θα πέσει στις 15 του επόμενου Ιανουαρίου.

Πρωσικές δυνάμεις του Γουλιέλμου Α’ και του καγκελάριου Μπίσμαρκ
Πρωσικές δυνάμεις του Γουλιέλμου Α’ και του καγκελάριου Μπίσμαρκ το 1870

1922

Γεννιέται ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ ((Emil Zátopek), ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος – ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός ολυμπιονίκης.

Εμίλ Ζάτοπεκ
Ο Εμίλ Ζάτοπεκ

1923

Ένοπλη εξέγερση ξεσπά στην Βουλγαρία υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Α. Τσάνκοφ.

Οι μάχες διαρκούν έως τις 29/9. Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα.

Εξεγερμένοι σε βουνό της Βουλγαρίας
Εξεγερμένοι σε βουνό της Βουλγαρίας το 1923

Το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα δεν στήριξε την εξέγερση. Ως αντάλλαγμα, το δικτατορικό καθεστώς επέτρεψε τη νόμιμη λειτουργία του, αλλά ενέταξε και εκπροσώπους του στη «κυβέρνησή» του.

1931

Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα.

Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών έως τις 16 Δεκεμβρίου 1932.

Νέα Υόρκη - Από την οικονομική κρίση του 1929
Νέα Υόρκη – Από την οικονομική κρίση του 1929

1934

Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής Μίλτος Παπαποστόλου.

Ο Μίλτος Παπαποστόλου
Ο Μίλτος Παπαποστόλου το 1987

Ως παίκτης είχε κάνει σπουδαία καριέρα στην ΑΕΚ, στην οποία διατέλεσε και προπονητής, ενώ υπήρξε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ανδρών για 4 χρόνια. Ο Μίλτος Παπαποστόλου με την «Ένωση» ως παίκτης αγωνίστηκε για έξι σεζόν (1959-65) κατακτώντας ένα πρωτάθλημα (1963).

1938

Αγγλογαλλική διακοίνωση επιδίδεται στην κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας με την «πρόταση» να δεχτεί τις αξιώσεις της ναζιστικής Γερμανίας για παραχώρηση αυτοδιοίκησης στη Σουδητία. Σύντομα θα ακολουθούσε η κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου.

1944

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Ναύπακτο.

Άνδρες του ΕΛΑΣ στη Ναύπακτο
Άνδρες του ΕΛΑΣ στη Ναύπακτο

1946

Οι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας και άλλοι 28 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί εκτοπίζονται στους Φούρνους.

Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας, εξόριστοι στους Φούρνους
Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας, εξόριστοι στους Φούρνους

1949

Πεθαίνει ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας. Προερχόταν από μουσική οικογένεια. Ο προπάππος του ο Αλέκος, ήταν από τον Πύργο της Τήνου και ήταν ονομαστός λαϊκός μουσικός: τραγουδούσε, έπαιζε βιολί και λαούτο και συνέθετε τραγούδια, με λίγα λόγια ήταν προικισμένος από τη μουσική «φύση».

Νίκος Σκαλκώτας
Ο Νίκος Σκαλκώτας

Ο πατέρας του Νίκου, Αλέκος κι αυτός ήταν φλαουτίστας και ο αδελφός του πατέρα του, ο Κώστας, έπαιζε βιολί. Και τα δυο αδέλφια ήταν μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Χαλκίδας. Όταν ο Νίκος έγινε δύο χρόνων ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του και από τα πέντε χρόνια άρχισε να μαθαίνει βιολί. Στα 1914 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε το 1920 με χρυσό βραβείο.

Ο δρόμος προς τη δόξα ανοίγει και το 1921 πηγαίνει με υποτροφία να κάνει σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και δένεται με στενή φιλία με τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1925 ο Νίκος Σκαλκώτας εγκαταλείπει το ρόλο του σολίστα και αφιερώνεται αποκλειστικά στη σύνθεση. Φυσικά, βιοποριστικοί λόγοι τον αναγκάζουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να παίζει σε διάφορες ορχήστρες καφενείων και κινηματογράφων.

Είναι η τραγική μοίρα πολλών χαρισματικών ατόμων, είναι η μοίρα των εκλεκτών να σπαταλούν την ώρα τους από εδώ και από εκεί για να βγάλουν το ψωμί τους. Και στα 1933 ο Νίκος Σκαλκώτας επιστρέφει στη χώρα του εγκαταλείποντας όλα του τα υπάρχοντα και τις μέχρι τότε συνθέσεις του – ένα μικρό μέρος βρέθηκε αργότερα από τους μελετητές του – με την ελπίδα να βρει τη ζεστασιά της πατρίδας. Ο Σκαλκώτας έγραψε συνολικά 70 έργα, τα περισσότερα στη δεκαετία του 1935 – 45 και παρ’ όλα τα πολλά χρόνια που έζησε στο εξωτερικό, το έργο είναι βαθιά ελληνικό. Η μουσική του στηρίζεται στην ελληνική παράδοση και παρέμεινε πιστός στα κλασικά ιδεώδη. Έφυγε από τη Γερμανία την ώρα που ανέβαινε ο Χίτλερ, για να έρθει στην Ελλάδα.

Μα εδώ, στην Αθήνα τον υποδέχονται με παγερή αδιαφορία, μια αδιαφορία που θα λαβώσει την ψυχή του συνθέτη. Η υγεία του δεν είναι καλή, η ψυχολογική του κατάσταση είναι άσχημη, οι συμπατριώτες του τον αγνοούν συστηματικά. Δεν τον καταλαβαίνουν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να τον καταλάβουν. Και εκείνος μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του θα παίζει το βιολί του. Θα εργάζεται ως σολίστ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μέχρι που το δοξάρι του θα σιγήσει.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1952

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εμποδίζουν τον Τσάρλι Τσάπλιν (Charles Spencer “Charlie” Chaplin) να ξαναμπεί στη χώρα μετά από ένα ταξίδι του στην Αγγλία.

Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των θέσεών του κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των επικρίσεών του κατά της αυταρχικής πολιτικής των αστικών κρατών. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη

1957

Πραγματοποιείται η πρώτη αμερικανική υπόγεια δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

1961

Λίγο πριν τις εκλογές της 29/10/1961 το «κέντρο» συνενώνει τις δυνάμεις του ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου, ύστερα από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις που διήρκεσαν μήνες.

Το έμβλημα της Ένωσις Κέντρου
Το έμβλημα της Ένωσις Κέντρου

1976

Η πτήση 452 της Turkish Airlines συντρίβεται στην οροσειρά Ταύρος στο Οσμανίγιε της Τουρκίας, σκοτώνοντας και τους 154 επιβαίνοντες.

1981

Πάνω από 250.000 Αμερικανοί διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον μετά από κάλεσμα των συνδικάτων κατά της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Ρίγκαν, κυρίως λόγω των περικοπών στο σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

250.000 Αμερικανοί διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον το 1981
250.000 Αμερικανοί διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον το 1981

1985

Ισχυρότατος σεισμός, 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σαρώνει το Μεξικό. Πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Συντρίμμια του Γενικού Νοσοκομείου μετά το φονικό σεισμό στο Μεξικό το 1985
Συντρίμμια του Γενικού Νοσοκομείου μετά το φονικό σεισμό στο Μεξικό το 1985

1989

Βόμβα εκρήγνυται σε αεροπλάνο την ώρα που βρίσκεται πάνω από τον Νίγηρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 171 άτομα.

Για την τρομοκρατική επίθεση κατηγορήθηκε η Λιβύη, που πλήρωσε αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

2016

«Φεύγει» από τη ζωή, η ποιήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης από τις γραμμές του ΕΑΜ, Βούλα Δαμιανάκου.

Βούλα Δαμιανάκου
Η Βούλα Δαμιανάκου

Υπήρξε σύντροφος του κομμουνιστή λογοτέχνη Βασίλη Ρώτα και μαζί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, μετέφρασαν το σύνολο των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ καθώς και του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ξεχωριστά ασχολήθηκε επίσης στο έργο της και με τα μοιρολόγια της Μάνης, της ιδιαίτερης πατρίδας της, ενώ με ψευδώνυμα συνεργάστηκε και με περιοδικά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...