Σαν Σήμερα 6 Σεπτέμβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 6/9

1522

Το Victoria, το μόνο πλοίο που απέμεινε από την αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σανλούκαρ δε Μπαραμέδα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου του κόσμου

1683

Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ (Jean-Baptiste Colbert), υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου του XIV και ένας από τους κύριους εκπροσώπους της θεωρίας του μερκαντιλισμού.

Ο Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ
Ο Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ

1772

Γεννιέται ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος.

Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Λογγίνος Χέυδεν
Ο Λογγίνος Χέυδεν

1860

Γεννιέται ο ποιητής Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης.

Ο πατέρας του, Παύλος Μαμπίλης ή Μαβίλης, ήταν ισπανικής καταγωγής και υπηρετούσε ως δικαστής του Ιονίου Κράτους. Μητέρα του ποιητή ήταν η Κερκυραία αριστοκράτισσα Ιωάννα Μαβίλη.

Ο ποιητής είχε μια αδελφή δεκατέσσερα χρόνια μεγαλύτερή του, την Εσθήρ, η οποία, ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο, αφοσιώθηκε στον αδελφό της και τον είχε υπό την προστασία και τη φροντίδα της σε όλη του τη ζωή – πολύ περισσότερο, που ο ίδιος δεν αποφάσισε να παντρευτεί.

Η οικογένειά του είχε ανθηρά οικονομικά – κυρίως κτηματική περιουσία – ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει την πολυετή και πολυδάπανη παραμονή του νεαρού Λορέντζου ως φοιτητή στη Γερμανία. Κατά την παραμονή του εκεί ασχολήθηκε με τη σύνθεση λυρικών ποιημάτων (κυρίως σονέτων), και σκακιστικών προβλημάτων που δημοσιεύτηκαν σε γερμανικά έντυπα.

Προτομή του Λ. Μαβίλη
Προτομή του Λ. Μαβίλη

Το 1896 ο Μαβίλης συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης, πολεμώντας μαζί με τους αντάρτες στα κρητικά βουνά. Και το 1897 κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο συγκέντρωσε εβδομήντα Κερκυραίους εθελοντές και πήγαν να πολεμήσουν στην Ήπειρο, όπου και τραυματίστηκε στο χέρι. Τα έξοδα της εκστρατείας των εθελοντών τα κάλυπτε ο ίδιος.

Το 1909 γίνεται ο ενθουσιώδης κήρυκας του ξεσηκωμού και το 1910 εκλέγεται βουλευτής της Κέρκυρας. Το 1911 υπερασπίζοντας τη δημοτική γλώσσα ως αντιπρόσωπος και μέλος της Αναθεωρητικής Συνέλευσης της Κέρκυρας μέσα στην Ελληνική Βουλή είπε απευθυνόμενος στους υπερασπιστές της καθαρεύουσας που θεωρούσαν τη δημοτική χυδαία γλώσσα: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν». («Εφημερίς των συζητήσεων της Βουλής», Β’ Αναθεωρητική Βουλή, 1911, σελ. 689, συνεδρίασις 36).

Στις 28 Νοεμβρίου του 1912 γίνεται επικεφαλής του λόχου των εθελοντών Γαριβαλδινών και την επόμενη μέρα σκοτώνεται στη Μάχη του Όρους Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο. Λέγεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την ποιήτρια Μυρτιώτισσα – κατά κόσμον Θεώνη Δρακοπούλου – (1885-1968), η οποία υπηρέτησε την ερωτική ποίηση και το ποίημά της «Τι άλλο καλέ μου» (1925) είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Με την ποίηση ο Λ. Μαβίλης ασχολήθηκε από πολύ νωρίς. Τα περισσότερα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στην Κέρκυρα μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Πολλά από τα ποιήματά του έμειναν αδημοσίευτα ως το 1915, όταν ο Κ. Θεοτόκης, ύστερα από επιθυμία του ίδιου του ποιητή, που την είχε εκφράσει πριν πεθάνει, στην αδελφή του, επιμελήθηκε την έκδοση «Τα έργα του Λορέντζου Μαβίλη».

1861

Ο φοιτητής (και οπαδός της Γαλλικής αστικής Επανάστασης) Αριστείδης Δόσιος αποτυγχάνει στην απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας.

Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Στην εξέγερση του 1862 απελευθερώθηκε.

1873

Πεθαίνει ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν Σακορνάκ (Jean Chacornac).

Ζαν Σακορνάκ
Ο Ζαν Σακορνάκ

Σπούδασε και εργάσθηκε αρχικά στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας με τον Μπενζαμέν Βαλζ, ενώ στη συνέχεια διορίσθηκε βοηθός αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων.

Συνολικά ανακάλυψε 6 αστεροειδείς (τον πρώτο παρατηρώντας από τη Μασσαλία και τους άλλους 5 παρατηρώντας από το Παρίσι) και ένα κομήτη. Επίσης, μελέτησε τις ηλιακές κηλίδες και συνέταξε άτλαντα με τον τίτλο Atlas écliptique.

1899

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Χέι (John Milton Hay), σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντά των ΗΠΑ στην Κίνα από τους ανταγωνιστές τους (Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, κλπ.), διακηρύσσει το ιμπεριαλιστικό δόγμα των «ανοιχτών θυρών».

Ο Τζον Χέι
Φωτογραφικό πορτρέτο του Τζον Χέι το 1897

1901

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μακίνλεϊ (William McKinley, Jr.), δολοφονείται από τον αναρχικό Λέων Τσόλγκος.

Ο Γουίλιαμ Μακίνλεϊ λίγα λεπτά πρίν την δολοφονία του
Ο Γουίλιαμ Μακίνλεϊ λίγα λεπτά πρίν την δολοφονία του

1930

Στον απόηχο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή, όπου εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Χ. Φ. Ουριμπούρου.

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή του Χ. Φ. Ουριμπούρου.
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή του Χ. Φ. Ουριμπούρου το 1930

1944

Οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθερώνουν την πόλη Τάρτου στην Εσθονία.

1955

Πογκρόμ εξαπολύεται κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Από το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη
Από το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη

Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές θέτει σε εφαρμογή το καλομελετημένο σχέδιο.

Το έκτακτο φύλλο της εφημερίδας «Ισταμπούλ Εξπρές»
Το έκτακτο φύλλο της εφημερίδας «Ισταμπούλ Εξπρές»

Αφορμή υπήρξε η προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Συλημένο ελληνικό νεκροταφείο στην Κωνσταντινούπολη το 1955
Συλημένο ελληνικό νεκροταφείο στην Κωνσταντινούπολη το 1955

Το γεγονός διατυμπανίστηκε από τις τουρκικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης με έκτακτες εκδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Ισταμπούλ Εξπρές», από την ανυπομονησία της, έθεσε σε κυκλοφορία το παράρτημά της μισή ώρα νωρίτερα από την έκρηξη της βόμβας στη Θεσσαλονίκη!

Καταστροφές Ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη το 1955
Καταστροφές Ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη το 1955

Οργανωμένες ομάδες τραμπούκων με λοστούς, ρόπαλα, με στρατιωτική πειθαρχία, υπό την παρότρυνση της αστυνομίας, ισοπέδωσαν και λεηλάτησαν κάθε τι το ελληνικό στην Κωνσταντινούπολη. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 10 Ελλήνων, ο τραυματισμός εκατοντάδων, η λεηλάτηση 4.384 ελληνικών καταστημάτων, η καταστροφή 3.000 ελληνικών κατοικιών, ο βιασμός 200 Ελληνίδων, η πυρπόληση 59 εκκλησιών, η σύληση τάφων, μέχρι και η εκταφή πτωμάτων στα ελληνικά νεκροταφεία.

Μετά το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη το 1955
Μετά το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη το 1955

1956

Πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, που το 1952 αποκρυπτογράφησε τη μινωική γραφή Γραμμική Β’.

O Μάικλ Βέντρις
O Μάικλ Βέντρις

1959

Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας

1966

Ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ, δολοφονείται μέσα στη Βουλή από τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Τσαφέντα.

Ο ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ
Ο ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ

Ο Τσαφέντας καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προτίμησε να τον κλείσει ισόβια ως ψυχασθενή στην απομόνωση υποβάλλοντας τον σε καθημερινά βασανιστήρια.

Νότια Αφρική - απαρτχάιντ - Δημήτρης Τσαφέντας - Χέντρικ Φέρβουρντ - δολοφονία, 1966
Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Τσαφέντα που τραβήχτηκαν μετά τη σύλληψή του

1972

Η Ολυμπιάδα του Μονάχου πνίγεται στο αίμα.

Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εκτελούν δυο Ισραηλινούς αθλητές και συλλαμβάνουν εννέα ως ομήρους.

Στιγμιότυπο από την ομηρία στο Μόναχο το 1972
Στιγμιότυπο από την ομηρία στο Μόναχο το 1972

Η σπασμωδική επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας καταλήγει σε τραγωδία, καθώς οι Ισραηλινοί αθλητές, πέντε Παλαιστίνιοι, ένας αστυνομικός και ένας πιλότος σκοτώνονται.

Το ελικόπτερο που επιβιβάστηκαν οι Παλαιστίνιοι με τους Ισραηλινούς ομήρους, μετά την επέμβαση της Γερμανικής αστυνομίας
Το ελικόπτερο που επιβιβάστηκαν οι Παλαιστίνιοι με τους Ισραηλινούς ομήρους, μετά την επέμβαση της Γερμανικής αστυνομίας

1975

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στη Νοτιοανατολική Τουρκία προκαλεί το θάνατο 2.311 ατόμων.

Ερείπια από το σεισμό στην Τουρκία το 1975
Ερείπια από το σεισμό στην Τουρκία το 1975

1991

Η αντεπαναστατική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, δρομολογώντας τον ολοκληρωτικό διαμελισμό της ΕΣΣΔ.

1998

Πεθαίνει ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

Θεωρείται από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης  όλων των εποχών, έχοντας γυρίσει πάνω από 30 ταινίες και έχοντας επηρεάσει πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες.

Οι ταινίες του -ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου, χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους.

Ο Ακίρα Κουροσάβα
Ο Ακίρα Κουροσάβα

Ο Κουροσάβα είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη.

Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στη θεματολογία του, η οποία τον ξεχώρισε απ’ τους άλλους μεγάλους Ιάπωνες σκηνοθέτες, αφού άντλησε πολλά θέματα από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Μερικά από τα αριστουργήματά του ήταν: «Ρασομόν», «Οι επτά σαμουράι», «Το μυστικό φρούριο», «Γιοτζίμπο», «Καγκεμούσα», «Ραν» κά.

Είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος στην Δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης.

Έλαβε το Χρυσό Λέοντα για την ταινία «Rashômon», δύο Χρυσούς Φοίνικες για τις ταινίες «Kagemusha» και «Ran» και ένα τιμητικό Όσκαρ το 1990.

Το 1999, το CNN τον ονόμασε “Ασιάτη του Αιώνα” στην κατηγορία “Τέχνες, Λογοτεχνία και Κουλτούρα“.

2002

Πεθαίνει η ηθοποιός Ίλια Λιβυκού, (Αμαλία Χατζάκη).

Όταν τέλειωσε το Γυμνάσιο, παντρεύτηκε έναν δικηγόρο (Κοζύρης, με τον οποίο γέννησε δυο παιδιά), ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει και εκείνη Νομικά.

Έκανε κάποιες νομικές σπουδές, αλλά και κρυφά, από τον άνδρα της, σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Πρωτόπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο του Β. Ουγκώ «Ρουί Μπλας».

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Κατερίνας – Λογοθετίδη στο έργο των Δ. Ψαθά – Γ. Ρούσσου «Δε θυμάμαι τίποτα». Το 1948 ο Β. Λογοθετίδης έκανε δικό του θίασο και την πήρε ως συμπρωταγωνίστριά του, έως το θάνατό του.

Ίλια Λιβυκού
Η Ίλια Λιβυκού με τον Β. Λογοθετίδη στο «Ενα βότσαλο στη λίμνη»

Πλήθος οι ελληνικές και ξένες κωμωδίες, στις οποίες η Ίλια Λιβυκού έπαιξε δίπλα στον κορυφαίο κωμικό: «Απρόσκλητος μουσαφίρης», «Καινούρια αφεντικά», «Η κυρία του Μαξίμ», «Το κορόιδο», «Ένας βλάκας και μισός», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», κ.ά. Μετά το θάνατο του Λογοθετίδη (1960), άρχισε να συνεργάζεται με άλλους θιάσους: Το 1963 με το θίασο Ν. Χατζίσκου στην «Πάπισσα Ιωάννα», της Ε. Βεργή στους «Ξεριζωμένους», το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μ. Κατράκη στον «Ιούλιο Καίσαρα» και «Στο κορίτσι με το κορδελάκι» του Ν. Περγιάλη, «Ο Πατούχας». Στο ΚΘΒΕ (1965) υποδύθηκε την αριστοφανική «Λυσιστράτη». Ακολούθησαν συνεργασίες της με πολλούς άλλους θιάσους κωμωδίας και επιθεώρησης, έως το 1984, οπότε σταμάτησε να παίζει.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1948 στην ταινία του Αλ. Σακελλάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», με πρωταγωνιστή τον Β. Λογοθετίδη. Έκτοτε, πρωταγωνίστησε σε όλα τα θεατρικά έργα του θιάσου Λογοθετίδη, που διασκευάστηκαν σε ταινίες. Επαιξε, όμως, και σε άλλες ταινίες, χωρίς τον Λογοθετίδη: «Η κατάρα της μάνας» και «Οργή» του Β. Γεωργιάδη, «Αντιγόνη» του Γ. Τζαβέλλα, «Ένας ντελικανής» του Μ. Σκουλούδη (γι’ αυτήν πήρε το Β’ βραβείο γυναικείου ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το βραβείο «Χρυσή Γέφυρα» του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαν Φραντσίσκο), «Η θυσία του Αβραάμ», κ.ά. Το 1968, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου απέσπασε το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Στα σύνορα της προδοσίας».

Στο ενεργητικό της είχε μερικές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές («Απόρρητος φάκελος 27», κ.ά.) και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ μαζί με τον Μάνο Κατράκη, συμμετείχε σε ποιητικές εκδηλώσεις στο θέατρο «Μουσούρη», με μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

2004

Πεθαίνει ο πολύ καλός και σεμνός ηθοποιός Τώνης Γιακωβάκης.

Η σχέση του με το θέατρο,  άρχισε σε μικρή ηλικία, με τον ερασιτεχνικό θίασο των Ελλήνων στη συνοικία Ταταύλα της Πόλης. Μετά από λίγο καιρό, έπαιξε με τον περιοδεύοντα στην Πόλη θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, στο σαιξπηρικό «Έμπορο της Βενετιάς», με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Βεάκη.

Αργότερα ο Τ. Γιακωβάκης ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου το 1960 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση.

Τώνης Γιακωβάκης
Ο Τώνης Γιακωβάκης

Ακολούθησαν συνεργασίες του με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους, με το ΚΘΒΕ, αλλά και ξανά στο Εθνικό Θέατρο. Στο ενεργητικό του είχε και κινηματογραφικές ταινίες («Απουσίες», «Αγρίμι», «Ήθελε να γίνει βασιλιάς», «Δεξιότερα της Δεξιάς», κ.ά.), αλλά και ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές («Ορκιστείτε παρακαλώ», «Οι τελευταίοι εγγονοί», «Τμήμα Ηθών», «Το τρίτο στεφάνι», κ.ά.), ενώ αγαπούσε και ασχολούνταν με τη λογοτεχνία (έγραφε διηγήματα) και τη ζωγραφική.

2007

Πεθαίνει ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους της εποχής του, ο Λουτσιάνο Παβαρότι (Luciano Pavarotti).

Λουτσιάνο Παβαρότι
O Λουτσιάνο Παβαρότι

Διαθέτοντας μεγάλα φωνητικά προσόντα, ο Παβαρότι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους της εποχής του. Παράλληλα, με τον πληθωρικό χαρακτήρα του, το χιούμορ του, αλλά και τις συμπράξεις του με άλλους καλλιτέχνες κατάφερε να φέρει την όπερα, την οποία υπηρέτησε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό.

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με πέντε βραβεία «Γκράμι». Ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από τη συμμετοχή του στους «Τρεις Τενόρους», από κοινού με τους Χοσέ Καρέρας και Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή έγινε στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο το Φλεβάρη του 2006.

2020

Σε μια μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου “Σκιές” στη Μακρόνησο, αφιερωμένο στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που μαρτύρησαν εκεί.

ΚΚΕ - Μακρόνησος - Μνημείο "Σκιές" - εκδήλωση, 2020
Από την εκδήλωση

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, εκεί που άλλοτε αντηχούσαν οιμωγές κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι» από τα σκληρά βασανιστήρια, αντήχησαν οι σφυριές για το Μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους, αντήχησαν συνθήματα δικαίωσης της στάσης ζωής τους, αντήχησαν τραγούδια εμπνευσμένα απ’ τους αγώνες τους, η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», τα ποιήματα που ο κρατούμενος Μακρονησιώτης Ρίτσος έγραψε και μελοποίησε ο Θ. Μικρούτσικος.

ΚΚΕ - Μακρόνησος - Μνημείο "Σκιές" - εκδήλωση, 2020
Το μνημείο “Σκιές” αφιερωμένο στους αγωνιστές που μαρτύρησαν στη Μακρόνησο

Αντήχησε η δέσμευση ότι το παράδειγμά τους μας εμπνέει, μας συνεγείρει, δεν τους ξεχνάμε, ζουν στις καρδιές και στους αγώνες μας: Όρθιοι και αλύγιστοι! Η παλικαρίσια στάση τους, το υψηλό τους φρόνημα διδάσκει, φρονηματίζει, μας δίνει κουράγιο, αντοχή στις δυσκολίες, στην πάλη για το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης και του λαού μας.

ΚΚΕ - Μακρόνησος - Μνημείο "Σκιές" - εκδήλωση, 2020
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμας καταθέτει στεφάνι στο μνημίο

«Μακρονησιώτες σύντροφοί μας που εδώ περάσατε τα πάνδεινα, αλλά βγήκατε όρθιοι. Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας! Καμία θυσία δεν πήγε χαμένη! Γιατί η σπορά που αφήσατε είναι πολύ δυνατή και είναι σήμερα εδώ. Γιατί όπως καθένας σας “είχε στον ώμο του την κούραση δώδεκα ωρών από πέτρα” και “την απόφαση μίας ολόκληρης ζωής”, σήμερα κάθε κομμουνιστής, αγωνιστής, φίλος του ΚΚΕ, έχει στον ώμο του την πολύτιμη παρακαταθήκη, την τιμή και την αξιοπρέπεια, που εσείς αποδείξατε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Γιατί τα όσα διδάξατε με τη στάση σας, αλλά και τα όσα αισχρά τόλμησε η άρχουσα τάξη της χώρας πάνω στα σώματά σας, θα μείνουν και μένουν με όλους τους τρόπους, για πάντα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συγκινητική εκδήλωση της ΚΕ στη Μακρόνησο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», που για πρώτη φορά παίζονται στον μαρτυρικό αυτό τόπο… Εκεί, στο χώρο απ’ όπου εμπνεύστηκε το έργο ο Μακρονησιώτης Γιάννης Ρίτσος, έσμιξαν οι φωνές για όλους εκείνους που μαρτύρησαν στο «Νταχάου της Μεσογείου». Για όλους εκείνους που «δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους, που δε σηκώνει τ’ άδικο». Για όλους εκείνους τους αγωνιστές που έμαθαν και διδάσκουν ότι «όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή, νικάει και το θάνατο». Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των μουσικών και τραγουδιστών, η πρωτοποριακή μουσική σύνθεση του αλησμόνητου Θάνου Μικρούτσικου, «έκλεισαν» μοναδικά αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση. Τραγούδησαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είχε ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...