Σαν Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 21/9

480 π.Χ.

Ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

Πίνακας που αναπαριστά της Αρχαία Αγορά της Αθήνας
Πίνακας που αναπαριστά της Αρχαία Αγορά της Αθήνας

19 π.Χ.

Πεθαίνει ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος, γνωστός για το ημιτελές επικό έργο του «Η Αινιάδα».

Βιργίλιος
Βιργίλιος

455

Ο αυτοκράτορας Άβιτος μπαίνει στη Ρώμη με γαλατικό στρατό και εδραιώνει την εξουσία του.

Αυτοκράτορας Άβιτος
Νόμισμα με το πρόσωπο του αυτοκράτορα Άβιτου

1433

Γεννιέται ο Γάλλος λόγιος Γκιγιόμ Φισέ (Guillaume Fichet). Με τον Γιόχαν Χάινλιν δημιούργησε το πρώτο τυπογραφικό πιεστήριο στη Γαλλία το 1470.

1452

Γεννιέται ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα (Girolamo – Maria Francesco Matteo Savonarola), ιερέας και κυβερνήτης της Φλωρεντίας, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα
Πορτρέτο του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα το 1497

Ήταν Δομινικανός μοναχός, με τεράστια επιρροή στο λαό, ηγέτης της πόλης από το 1494 μέχρι την εκτέλεσή του το 1498.

Όσο κράτησε η ηγεσία του, κήρυσσε την εγκράτεια και ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντινών για τις τέχνες.

Ήταν εναντίον της διαφθοράς και του Πάπα Αλέξανδρου ΣΤ΄.

1792

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την επικράτηση των επαναστατών, η Συμβατική Εθνοσυνέλευση κηρύσσει τη Γαλλία δημοκρατία και καταργεί τη μοναρχία.

1812

Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός, θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός, τραγουδιστής και συνθέτης Εμάνουελ Σικανέντερ (Emanuel Schikaneder), ψευδώνυμο του Γιόχαν Γιόζεφ Σικανέντερ.

Εμάνουελ Σικανέντερ
Ο Εμάνουελ Σικανέντερ

Είναι περισσότερο γνωστός σήμερα ως ο δημιουργός του λιμπρέτου της όπερας “Ο Μαγικός Αυλός” σε μουσική τού Μότσαρτ.

1853

Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και νομπελίστας Χάικε Κάμερλιν Όνες (Heike Kamerlingh Onnes), ο οποίος πρωτοπόρησε σε μεθόδους κατάψυξης και διερεύνησε πως συμπεριφέρονται τα υλικά όταν ψύχονται σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας δηλαδή σε μερικά υλικά η ηλεκτρική αντίσταση χάνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

1860

Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ (Arthur Schopenhauer). Η σκέψη του χαρακτηρίζεται για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη μεταφυσική ανάλυση της βούλησης.

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ
Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ

1866

Γεννιέται ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (Herbert George Wells -γνωστός ως Χ.Τζ. Γουέλς), Άγγλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τα έργα του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς
Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς

Ο Γουέλς, μαζί με τον Ιούλιο Βερν, αναφέρεται μερικές φορές ως ο «Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας».

1874

Γεννιέται ο Άγγλος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής Γκούσταβ Θίοντορ Χολστ (Gustav Theodore Holst).

Γκούσταβ Θίοντορ Χολστ
Ο Γκούσταβ Θίοντορ Χολστ

Είναι περισσότερο γνωστός για την ορχηστρική του σουίτα «Οι Πλανήτες».

1933

Αρχίζει στη Λειψία η δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (γερμανικό Κοινοβούλιο) –προβοκάτσια των Ναζί που έγινε το Φλεβάρη.

Ο Γκ. Ντιμιτρόφ (στο βάθος όρθιος) αντιμετωπίζει τον Χ. Γκαίρινγκ (με την πλάτη στο φακό) κατά την διάρκεια της δίκης
Ο Γκ. Ντιμιτρόφ (στο βάθος όρθιος) αντιμετωπίζει τον Χ. Γκαίρινγκ (με την πλάτη στο φακό) κατά την διάρκεια της δίκης

Κατηγορούμενοι ήταν ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ.

Ο Γκ. Ντιμιτρόφ (δεξιά στην τέταρτη σειρά) στο εδώλιο. Διακρίνεται με την ριγέ στολή ο Βαν ντεν Λούμπεν
Ο Γκ. Ντιμιτρόφ (δεξιά στην τέταρτη σειρά) στο εδώλιο. Διακρίνεται με την ριγέ στολή ο Βαν ντεν Λούμπεν

Ο γερμανικός φασισμός βγήκε ηττημένος από τη δίκη της Λειψίας. Στη διάρκειά της, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να βγάλουν καταδικαστική απόφαση. Ο Ντιμιτρόφ και οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και το Φλεβάρη του 1934 η κυβέρνηση Χίτλερ υποχρεώθηκε να τους απελευθερώσει και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην ΕΣΣΔ.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» για την έναρξη της δίκης
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» για την έναρξη της δίκης (1933)

Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του κομμουνιστικού κινήματος, που έμελλε να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

1934

Γεννιέται ο Καναδός λογοτέχνης, τραγουδιστής και συνθέτης Λέοναρντ Κοέν (Leonard Cohen). Ήταν γιος ευκατάστατου Εβραίου έμπορου υφασμάτων, τον οποίο έχασε όταν ήταν σε ηλικία έξι ετών. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ «Buckskin Boys», το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι.

Λέοναρντ Κοέν
Ο Λέοναρντ Κοέν

Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill, εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Σε συναυλίες φολκ στις ΗΠΑ το 1967, η τραγουδίστρια Τζούντι Κόλινς (Judy Collins) έκανε γνωστό το τραγούδι του Κοέν «Suzanne». Έτσι, την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Songs of Leonard Cohen». Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος «Songs of Love and Hate» που περιέχει το τραγούδι – ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά «Famous Blue Raincoat» (1971) με τη φωνή της Τζένιφερ Γουάρνς (Jennifer Warnes).

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future». Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Dance me to the end of love».

Και παρά το γεγονός ότι θεωρείται πως είναι ένα ερωτικό τραγούδι, γράφτηκε με αφορμή τα ναζιστικά κρεματόρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος ο Λ. Κοέν σε συνέντευξή του λέει: «(…) το συγκεκριμένο τραγούδι ήρθε για μένα απλά επειδή γνώριζα ή άκουγα ότι δίπλα στα κρεματόρια, σε κάποια στρατόπεδα θανάτου υπήρχε μία ομάδα μουσικών που αποτελούνταν από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, οι οποίοι υποχρεώνονταν να παίζουν κάθε φορά που εξελισσόταν η διαδικασία αυτής της φρίκης. Και αυτούς τους ανθρώπους που έπαιζαν, τους περίμενε η ίδια τρομακτική μοίρα. Και υποχρεώνονταν να παίζουν κλασική μουσική, την ώρα που οι συγκρατούμενοί τους θανατώνονταν και καίγονταν. Αυτή η μουσική, λοιπόν, το «χόρεψέ με στην ομορφιά σου με ένα φλεγόμενο βιολί», εννοεί συμβολικά σαν ομορφιά το τέλος της ύπαρξης και το στοιχείο του πάθους που διέπει κάθε ολοκλήρωση».

1934

Ένας μεγάλος τυφώνας χτυπά το δυτικό Χονσού στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 3.036 ανθρώπους.

1943

Τμήματα του ΙΙ/36 τάγματος του ΕΛΑΣ συγκρούονται επί δύο μέρες με ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού κατοχής κοντά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες.

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1943

Αρχίζει η σφαγή των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά, θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.

Μεραρχίας Άκουι
Η Μεραρχίας Άκουι που σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς

1947

Το συγκρότημα Ταϋγέτου του ΔΣΕ εξουδετερώνει τις ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής και ΜΑΫδων στο στρατηγικής σημασίας χωριό Δυρράχι, δημιουργώντας έτσι την πρώτη μεγάλη ελεύθερη περιοχή σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

1949

Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελούμενη από την Αμερικανική, τη Βρετανική και τη Γαλλική ζώνη κατοχής. Πρωτεύουσα της Ο.Δ. Γερμανίας ορίζεται η Βόννη.

Η ανακήρυξη της Ο.Δ. Γερμανίας ήταν ένα ακόμα βήμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που οδήγησε στην οριστική διχοτόμηση της Γερμανίας.

Η σημαία της Ο.Δ. Γερμανίας
Η σημαία της Ο.Δ. Γερμανίας

1964

Ο εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητεί την προφυλάκιση ανώτατων στελεχών της Χωροφυλακής, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΕΔΑ - Κίνημα Ειρήνης - ΕΕΔΥΕ - Γρηγόρης Λαμπράκης
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην πρώτη Μαραθώνια πορεία ειρήνης

1964

Η Μάλτα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σημαία της Μάλτας
Η σημαία της Μάλτας

1973

Η Παναχαϊκή επικρατεί 2-1 της αυστριακής Γκράτσερ για την α’ φάση του Κυπέλλου UEFA. Είναι η πρώτη συμμετοχή επαρχιακής ομάδας σε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Παναχαϊκή-Γκράτσερ 2-1 το 1973
Παναχαϊκή-Γκράτσερ 2-1 το 1973

1999

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊβάν, αφήνοντας περισσότερους από 2.300 νεκρούς.

2006

Πεθαίνει πλήρης ημερών, ο σημαντικότατος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης. Καταγόταν από το Σαλιχλί της Μ. Ασίας, αλλά μετά την καταστροφή, με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε για λίγα χρόνια τη δικηγορία.

Τάσος Αθανασιάδης
Ο Τάσος Αθανασιάδης

Από το 1945 μέχρι το 1972 διατέλεσε γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Τα κυριότερα και πολυδιαβασμένα έργα του είναι: «Οι Πανθέοι» και «Οι φρουροί της Αχαΐας» (βραβεύτηκαν και τα δύο από την Ακαδημία Αθηνών), «Η αίθουσα του θρόνου», «Αλβέρτος Σβάιτσερ», «Οι τελευταίοι εγγονοί», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Η ζωή του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη», «Ο Ντοστογιέφσκι από το κάτεργο στο πάθος», «Ο γιος του ήλιου».

Τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Χέντερ» και με το παράσημο του «Τάγματος του Φοίνικα». Το 1994 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό και μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

2006

Πεθαίνει ο Άγγλος κιθαρίστας και μπασίστας Μποζ Μπάρελ (Raymond «Boz» Burrel).

Μποζ Μπάρελ
Ο Μποζ Μπάρελ

Συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα King Crimson και Bad Company. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Ισπανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...