Σαν Σήμερα 6 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 6/10

105 π.Χ.

Μάχη του Αραούσιου: Οι Κίμβροι συντρίβουν το ρωμαϊκό στρατό του Μάλιου Μάξιμου.

69 π.Χ.

Στη Μάχη στα Τιγρανόκερτα, οι δυνάμεις της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας νικούν το στρατό του βασιλείου της Αρμενίας.

23

Επαναστάτες σκοτώνουν και αποκεφαλίζουν τον αυτοκράτορα Ουάνγκ Μανγκ της δυναστείας Σιν, δύο ημέρες μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Τσανγκάν κατά τη διάρκεια εξέγερσης των αγροτών.

404

Ευδοξία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκάδιου.

Aυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία
Νόμισμα με την κεφαλή της Aυτοκράτειρας του Βυζαντίου Ευδοξίας

1600

Η Ευρυδίκη του Τζάκοπο Πέρι, η παλαιότερη σωζόμενη όπερα, κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου μπαρόκ.

Τζάκοπο Πέρι
Πορτρέτο του Τζάκοπο Πέρι

1762

Κατά τον Επταετή Πόλεμο, ολοκληρώνεται η μάχη της Μανίλα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βρετανική κατοχή της πόλης για το υπόλοιπο του πολέμου.

1789

Στην εξέλιξη της Γαλλικής Επανάστασης, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας επιστρέφει στο Παρίσι από το Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Λουδοβίκος ΙΣΤ΄
Πορτρέτο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄

1825

Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς (Κιουταχής)
Ο Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς (Κιουταχής)

1846

Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Ουέστινγκχάουζ (George Westinghouse), δημιουργός του συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος.

Ο Τζορτζ Ουέστινγκχάουζ
Ο Τζορτζ Ουέστινγκχάουζ

1854

Στην Αγγλία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο Νιούκασλ και το Γκέιτσχεντ με απολογισμό 53 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

1860

Κατά τον Β’ Πόλεμο του Οπίου, Γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Πεκίνο.

1887

Γεννιέται ο Ελβετός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ ((Charles-Édouard Jeanneret-Gris).

1892

Πεθαίνει ο Άγγλος ποιητής Άλφρεντ Τέννυσον (Alfred Tennyson).

Άλφρεντ Τέννυσον
Ο Άλφρεντ Τέννυσον το 1869

Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ποιητές της Αγγλίας. Ξεχωρίζουν τα σύντομα ποιήματά του, εμπνευσμένα είτε από την ελληνική αρχαιότητα («Ο Οδυσσέας» πρωτίστως και «ο Τιθωνός»), είτε από σύγχρονά του γεγονότα, όπως «Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» αναφερόμενη σε καταστροφική επιχείρηση στη μάχη της Μπαλακλάβας κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο.

1908

Με πρόσχημα την επανάσταση των Νεότουρκων, που ζητούσαν την ανάκτηση όλων των εδαφών της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, την προστασία των οποίων είχε αναλάβει με διεθνή εντολή. Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτή την προσάρτηση.

1922

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (μπ.) αποφασίζει για τη μορφή της ένωσης των σοβιετικών δημοκρατιών. Δύο μήνες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα γεννιόταν η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ
Το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ

1923

Τα στρατεύματα της Αντάντ εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη, στην οποία εισέρχονται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στην Κωνσταντινούπολη
Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στην Κωνσταντινούπολη το 1923

1923

Γεννιέται ο Τούρκος λογοτέχνης Γιασάρ Κεμάλ.

Γιασάρ Κεμάλ
Ο Γιασάρ Κεμάλ

Μαζί με το Ναζίμ Χικμέτ και τον Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ θεωρείται ένας από τους διασημότερους Τούρκους λογοτέχνες. Ήταν κουρδικής καταγωγής και είχε στηλιτέψει έντονα τις διώξεις των Κούρδων από τις τουρκικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1990 να καταδικαστεί για «αναμόχλευση παθών».

1925

Στο Λοκάρνο της Ελβετίας ξεκινά η ομώνυμη διεθνής διάσκεψη όπου μονογραφήθηκαν το κοινό σύμφωνο εγγυήσεων ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία και την Ιταλία (το λεγόμενο σύμφωνο εγγυήσεων του Ρήνου), τα σύμφωνα διαιτησίας Γαλλίας – Γερμανίας, Γερμανίας – Βελγίου, Γερμανίας – Πολωνίας και Γερμανίας – Τσεχοσλοβακίας, καθώς και τα σύμφωνα εγγυήσεων Γαλλίας – Πολωνίας και Γαλλίας – Τσεχοσλοβακίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά την διάρκεια της Συνόδου
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά την διάρκεια της Συνόδου

1937

Γεννιέται ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης, που οι ταινίες του διακρίνονται για το ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ, καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, στους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και στη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών.

Σταύρος Τσιώλης
Ο Σταύρος Τσιώλης

Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1958 και για δέκα χρόνια εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη. Η πρώτη του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο, ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη «Φίνος Φιλμ» το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Στη συνέχεια εγκαταλείπει τον κινηματογράφο για δεκαπέντε χρόνια και επανέρχεται στην αγαπημένη του τέχνη το 1985, με την ταινία «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία», η οποία κερδίζει τις εντυπώσεις και αποσπά τα έξι πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Οι «Ακατανίκητοι Εραστές» του, το 1988, παίχτηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το 1992 γυρνά την ταινία «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» και το 1998 την εμβληματική ταινία του, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα, «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Τον περασμένο Δεκέμβρη κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ταινία του «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», η οποία κλείνει την τριλογία «Γυναίκες».

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Είχε επίσης γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του, αλλά και για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής.

1941

Οι Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συλλαμβάνουν έπειτα από προδοσία και εκτελούν κοντά στην Παλαιοκόμη Σερρών 6 μέλη του Μακεδονικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και τον Γραμματέα του Παρασκευά Μπάρμπα. Οι θυσίες τους ήταν από τις πρώτες στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

1944

Τμήματα του 6ου Συντάγματος της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

ΕΛΑΣίτες στο Ναύπλιο
ΕΛΑΣίτες στο Ναύπλιο το 1944

Τμήματα του 7ου Συντάγματος απελευθερώνουν την ίδια μέρα την Κύμη και το Αλιβέρι της Εύβοιας.

1944

Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός, μαζί με τσεχοσλοβακικά στρατεύματα που πολεμούσαν μαζί του, μπαίνουν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία.

Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός στην Πράγα
Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός στην Πράγα

1973

Αίγυπτος και Συρία εξαπολύουν διμέτωπη αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ακολουθεί απόβαση των Αιγυπτίων στην ανατολική όχθη της διώρυγας του Σουέζ και κατάληψη εδαφών που κατείχαν οι Ισραηλινοί. Το Ισραήλ ανασυντάσσεται και εισβάλλει σε βάθος 6 μιλίων στο έδαφος της Συρίας.

Αιγύπτιοι διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ
Αιγύπτιοι διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ

1976

Η πτήση 455 της Cubana de Aviación συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό λίγο μετά την απογείωσή της από το Μπριτζτάουν των Μπαρμπάντος, αφού εξερράγησαν δύο βόμβες που τοποθετήθηκαν από τρομοκράτες συνδεδεμένους με τη CIA. Και οι 73 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

Κουβανοί εμπειρογνώμονες συλλέγουν τα συντρίμμια του Κουβανικού αεροσκάφους μετά την έκρηξη βόμβας που τοποθέτησαν οι εγκληματίες της CIA
Κουβανοί εμπειρογνώμονες συλλέγουν τα συντρίμμια του Κουβανικού αεροσκάφους μετά την έκρηξη βόμβας που τοποθέτησαν οι εγκληματίες της CIA

1977

Κάνει την πρώτη του πτήση το Mikoyan MiG-29.

Mikoyan MiG-29
Mikoyan MiG-29

1981

Δολοφονείται από μέλη της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, ενώ παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο.

Μέλος της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ πυροβολεί κατά της εξέδρας που κάθονταν ο Αν. Σαντάτ
Μέλος της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ πυροβολεί κατά της εξέδρας που κάθονταν ο Αν. Σαντάτ

1989

Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρουθ Ελίζαμπεθ «Μπέτι» Ντέιβις (Ruth Elizabeth «Bette» Davis).

«Μπέτι» Ντέιβις
Η «Μπέτι» Ντέιβις

Θεωρείται «ιερό τέρας» του αμερικάνικου κινηματογράφου. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικάνικου κινηματογράφου, προτάθηκε 11 φορές για Βραβείο Όσκαρ και το κέρδισε δύο φορές για τις ταινίες «Μια επικίνδυνη γυναίκα» το 1935 και «Ζέζεμπελ» το 1938.

Είναι γνωστή επίσης για τις ταινίες της «Ανθρώπινη δουλεία» (1934), «Το γράμμα» (1940), «Οι μικρές αλεπούδες» (1941), «Το ξέσπασμα μιας ψυχής» (1942), «Όλα για την Εύα» (1950) και «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (1962).

1999

Πεθαίνει η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Αμάλια Ροντρίγκεζ (Amália da Piedade Rebordão Rodrigues).

Η Αμάλια Ροντρίγκεζ
Η Αμάλια Ροντρίγκεζ

Ήταν Γνωστή ως «Βασίλισσα του φάντο».

2004

Την παλαιότερη και βαρύτερη (2,3 τόνων- χρονολογείται από το 900 π.Χ.) σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Guy Sanders της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

2004

Ομάδα αρχαιολόγων από τη Ιαπωνία και τη Μογγολία ανακοινώνουν την ανακάλυψη του παλατιού του Τζένγκις Χαν και του παρακείμενου τάφου του.

Τζένγκις Χαν
Πορτρέτο του Τζένγκις Χαν

2020

Πεθαίνει ο Αμερικανοολανδός κιθαρίστας της ροκ, Έντι Βαν ΄΄Άλεν (Edward [Eddie] Van Halen.

Πολιτισμός - Μουσική - Έντι Βαν Άλεν
Ο Έντι Βαν Άλεν χρησιμοποιώντας την τεχνική tapping σε συναυλία στο Νιου Χέιβεν Κολίσεουμ

Σε μικρή ηλικία, μαζί με την οικογένειά του, έφτασε στις ΗΠΑ από την Ολλανδία ακολουθώντας τον πατέρα του που ήταν μουσικός της τζαζ.

Μαζί με τον αδελφό του Άλεξ ασχολήθηκαν από νωρίς με τη μουσική, με τη ντραμς ο Έντι, με την κιθάρα ο Άλεξ. Στην πορεία όμως άλλαξαν όργανα, αναδεικνύοντας το ταλέντο του Έντι στην κιθάρα. Εξέλιξε τόσο πολύ την τεχνική του που έφτασε στο σημείο να θεωρείται από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως. Η τεχνική του χαρακτηριζόταν από το «two-handed tapping» που αργότερα θα χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι κιθαρίστες.

Το πρώτο μουσικό σχήμα που έφτιαξε με τον αδελφό τους ήταν οι Mammoth στο οποίο τραγουδούσε ο Ντέιβιντ Λη Ροθ κι έπαιζε μπάσο ο Μάικλ Άντονι. Το 1977 το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Van Halen κι έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ του 1978. Από τότε και μέχρι τον θάνατο του Έντι Βαν Άλεν πούλησε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δίσκους, ενώ το 2012 ψηφίστηκε Νο 1 κιθαρίστας από το εξειδικευμένο περιοδικό Guitar World σε ψηφοφορία για τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες του κόσμου.

Από τις συνεργασίες που έκανε με άλλους καλλιτέχνες ξεχωρίζει η συμμετοχή του στο “Beat it” του Μάικλ Τζάκσον.

Από τα πιο γνωστά σόλο του Έντι Βαν Άλεν, που θεωρείται πια κλασσικό, είναι το “Eruption”, από τον πρώτο τους δίσκο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...