Σαν Σήμερα 8 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 10/10

1580

Πεθαίνει ο Ιερόνιμους Βολφ, Γερμανός φιλόλογος, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη Βυζάντιο για να χαρακτηρίσει το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Θεωρείται ο θεμελιωτής των Βυζαντινών Σπουδών.

Ιερόνιμους Βολφ
Ο Ιερόνιμους Βολφ

1754

Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ (Henry Fielding).

Ο Χένρι Φίλντινγκ
Ο Χένρι Φίλντινγκ

Το 1749 δημοσίευσε το πλέον γνωστό του έργο «Τομ Τζόουνς», μια πανοραμική εικόνα της αγγλικής μεσαίας τάξης της υπαίθρου, δοσμένη με πολύ χιούμορ και εκφραστική δύναμη.

1827

Στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνύ, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέυδεν κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία.

Ναυμαχία του Ναυρίνου
Πίνακας της Ναυμαχίας του Ναυρίνου

1834

Πεθαίνει ο  Γάλλος συνθέτης Φρανσουά Μπουαλντιέ (François-Adrien Boieldieu).

Φρανσουά Μπουαλντιέ
Ο Φρανσουά Μπουαλντιέ

Ήταν μαθητής του μουσικού Μρος, αλλά κυρίως αυτοδίδακτος. Οι πρώτες του συνθέσεις ήταν σονάτες για πιάνο, μουσικά κομμάτια για άρπα και γενικά μουσική δωματίου.

Τελικά ασχολήθηκε με το μελόδραμα, στο οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Τα έργα του «Ο Χαλίφης της Βαγδάτης», «Ζαν ντε Παρί» και «Η λευκή Κυρία» θεωρούνται τα καλύτερα γαλλικά κωμικά μελοδράματα.

1848

Γεννιέται ο Βέλγος σοσιαλιστής και μετέπειτα κομμουνιστής συνθέτης Πιερ Κρετιέν Ντε Γκε(ϋ)τέρ (Pierre Chretien De Geyte).

Πιερ Κρετιέν Ντε Γκε(ϋ)τέρ
Ο Πιερ Κρετιέν Ντε Γκε(ϋ)τέρ

Είναι γνωστός για τη σύνθεση της μουσικής του πρώτου ύμνου του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, της «Διεθνούς».

1871

Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα.

Γκραβούρα που αποτυπώνει την πυρκαγιά στο Σικάγο το 1871
Γκραβούρα που αποτυπώνει την πυρκαγιά στο Σικάγο το 1871

300 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

Χάρτης του Σικάγο πριν την πυρκαγιά
Χάρτης του Σικάγο πριν την πυρκαγιά

Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το Σικάγο μετά την πυρκαγιά
Το Σικάγο μετά την πυρκαγιά

1873

Γεννιέται ο Σοβιετικός αρχιτέκτονας Αλεξέι Σιούσεφ. Η προσφορά του στην ανοικοδόμηση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μεγάλη. Έργα του είναι η ανασυγκρότηση της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου (12ος αιώνας), το 1913 το σχέδιό του για το Σιδηροδρομικό Σταθμό Καζάν που ολοκληρώθηκε το 1940, το 1918-1925 συμμετείχε στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Μόσχας, το 1922 υπηρετεί ως επικεφαλής αρχιτέκτονας στη βιομηχανική έκθεση της Μόσχας, το κτίριο της Λαϊκής Επιτροπής Γεωργίας στη Μόσχα (1928-1933), το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και φυσικοθεραπείας στο Σότσι (1927-1931) κα.

Αλεξέι Σιούσεφ
Ο Αλεξέι Σιούσεφ

Το 1924, μετά από το θάνατο του Λένιν, κλήθηκε να σχεδιάσει ένα μαυσωλείο όπου θα τοποθετούνταν η σωρός του. Το 1924 ολοκληρώθηκε η ξύλινη κατασκευή, που αργότερα αντικαταστήθηκε από μια μνημειακή αρχιτεκτονική από γρανίτη παρόμοιου σχεδιασμού.

Αλεξέι Σιούσεφ
Αλεξέι Σιούσεφ – Μαυσωλείο Λένιν

Συνέχισε με την κατασκευή του Hotel Moskva (1932-1938), το Moskvoretskii Bridge (1936-1938) και το διοικητικό κτίριο στην πλατεία Ντερζίνσκι της Μόσχας (1946).

Αλεξέι Σιούσεφ
Αλεξέι Σιούσεφ – Hotel Moskva

Χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία της γεωργιανής εθνικής αρχιτεκτονικής στο σχεδιασμό του υποκαταστήματος του Ινστιτούτου Μαρξισμού–Λενινισμού της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΣΕ στην Τιφλίδα το 1938. Χρησιμοποιεί παραδόσεις από το Ουζμπεκιστάν στο θέατρο όπερας και μπαλέτου A. Navoi Bolshoi στην Τασκένδη (1938-1917). Στοιχεία του 17ου αιώνα ρώσικης αρχιτεκτονικής μπορεί να δει κανείς σε ένα από τα τελευταία σημαντικά έργα του, στο σταθμό Κομσομόλσκαγια του μετρό, ο οποίος άνοιξε το 1952 στη Μόσχα. Τα πολεοδομικά έργα του είναι εξίσου σημαντικά, αφού ανέλαβε τα σχέδια για την ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945: Ίστρα (1942-1943), Νόβγκοροντ (1943-1945), Κισινέφ (1947).

Αλεξέι Σιούσεφ
Αλεξέι Σιούσεφ – Narkomzem

1895

Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.

Ο Χουάν Περόν
Ο Χουάν Περόν

1908

Γεννιέται ο κομμουνιστής ηγέτης του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου. Καταγόμενος από φτωχή οικογένεια, συνδέθηκε από νωρίς με το εργατικό κίνημα της Κύπρο. Κατάφερε και αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας με άριστα χωρίς να συνεχίσει τις σπουδές του όπως ονειρευόταν. Δουλεύει ως εργάτης πρώτα στο μεταλλείο της Φουκάσας, αργότερα στο λιμάνι του Πειραιά και καταλήγει στο Λονδίνο. Η κοινωνική αδικία που περίσσευε, τον σπρώχνει στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της στυγνής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το 1932 εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας και συνδέεται ιδιαίτερα με τον τότε Γενικό Γραμματέα Χάρρυ Πόλιτ με τον οποίο συνεργάζεται στενά.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου
Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου στο 13ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Γνήσιος διεθνιστής και φλογερός αντιφασίστας, συγκλονίζεται από τον αγώνα υπεράσπισης της δημοκρατίας κατά των φασιστικών ορδών του Φράνκο. Με την πρώτη είδηση ότι γίνονται δεκτοί εθελοντές κατατάσσεται μαζί με άλλους κομμουνιστές στη διεθνή ταξιαρχία και βρίσκεται στο μέτωπο της Ισπανίας το 1936. Στη μάχη της Κόρδοβας τραυματίζεται. Με την έκρηξη του β’ παγκοσμίου πολέμου σπεύδει να εγγραφεί εθελοντής για να πολεμήσει τον χιτλερικό φασισμό. Λόγω της κλονισμένης υγείας του στην ιατρική εξέταση απορρίπτεται, αλλά με την επιμονή του γίνεται δεκτός στην αντιαεροπορική άμυνα, και σε όλη τη διάρκεια του πολέμου προσφέρει με δέσμευση και αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του, όλες εκείνες τις μέρες των εφιαλτικών βομβαρδισμών του Λονδίνου.

Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στην Κύπρο και εντάσσεται στις γραμμές του ΑΚΕΛ. Το 1946 η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος το διορίζει διευθυντή της εφημερίδας «Δημοκράτης». Το 1949, στο ιστορικό 6ο Συνέδριο του κόμματος εκλέγεται στο πόστο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε μέχρι το θάνατό του. Στα 1955 με την κήρυξη του κόμματος εκτός νόμου συλλαμβάνεται από τις αποικιακές αρχές μαζί με άλλες δεκάδες στελέχη του κόμματος και ρίχνεται στις φυλακές. Με τη βοήθεια του παράνομου μηχανισμού του κόμματος δραπετεύει και συνεχίζει μαζί με άλλους συντρόφους, τον αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου
Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου σε Συνέδριο του ΚΚΣΕ

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εκλέγεται βουλευτής μέχρι τέλους της ζωής του. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Βουλή και στο εξωτερικό προβάλλοντας με σθένος και δέσμευση τις θέσεις του κόμματος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διεθνοποίηση του Κυπριακού με τη συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και ολόκληρης της σοσιαλιστικής κοινότητας.

Με πάθος καταδικάζει και ξεσκεπάζει το ρόλο των ιμπεριαλιστών στα αντικυπριακά σχέδια.

Καθοδηγεί τον αγώνα για αδελφοσύνη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό και είναι οδηγητής της ενότητας της κυπριακής εργατικής τάξης.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου
Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου σε Συνέδριο του ΚΚΣΕ

Κέρδισε εκτίμηση για το έργο του όχι μόνο στο κόμμα του και τον κυπριακό λαό αλλά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που τον τίμησε με υψηλές τιμητικές διακρίσεις. Σφυρηλάτησε σχέσεις αδελφοσύνης και εκτίμησης με τα αδελφά κόμματα και ειλικρινούς φιλίας με τους κομμουνιστές ηγέτες ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η ιδεολογική του σταθερότητα και κατηγορηματική απόρριψη θεωριών που υποτιμούν το ρόλο της εργατικής τάξης και συμβιβάζονται με την αστική ιδεολογία ήταν γνωρίσματα της προσωπικότητάς του.

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ, στον αγώνα της Κύπρου και στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού!

1912

Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Λήμνο
Το θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Λήμνο

1927

Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα» (1951), «Μικρά ποιήματα» (1952) και «Περί ώραν δωδεκάτην» (1953), που αργότερα αποκήρυξε. Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Συμφωνία του «Μπραζίλιαν» (1954) και Καφενείο «Το Βυζάντιο» κι άλλα ποιήματα (1956). Η ποίησή του κινείται στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε φιλικά με τους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο και Ανδρέα Εμπειρίκο. Το 1954 έφυγε για την Αγγλία, όπου έμεινε ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.

Κώστας Ταχτσής
Ο Κώστας Ταχτσής

Από την άνοιξη του 1956 έως τον Δεκέμβρη του 1964 περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου (Γερμανία, Αυστρία, Αφρική, Αυστραλία), με ενδιάμεσες επιστροφές στην Ελλάδα. Στην περίοδο αυτή μπάρκαρε σε δανέζικο φορτηγό πλοίο προς τη Γερμανία, εργάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του Τζιν Νεγκουλέσκο «Το παιδί και το δελφίνι», που γυρίστηκε στην Ύδρα το 1956, τέλεσε χρέη μάνατζερ σε περιοδεία του κλασσικού πιανίστα Τώνη Γεωργίου στην Αφρική, εργάστηκε ως υπάλληλος εμπορικού καταστήματος και σιδηροδρομικός υπάλληλος στην Αυστραλία.

Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε «Το Τρίτο στεφάνι», το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκεί παραμονής του και το έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής προχώρησε στη ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962.

«Το τρίτο στεφάνι» είναι η σημαντικότερη προσφορά του στην Νεοελληνική λογοτεχνία, με το οποίο αργότερα καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους πεζογράφους της γενιάς του. Μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη και άλλους συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού «Πάλι» (1964–1967). Το 1972 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τα ρέστα» και το 1979 μία συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων με τίτλο «Η γιαγιά μου η Αθήνα».

Ο Ταχτσής είχε να παρουσιάσει και πλούσιο μεταφραστικό έργο. Μετέφρασε έργα συγγραφέων, όπως τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, καθώς και πολλές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Για τη μεταφραστική του εργασία στον Αριστοφάνη είχε επικριθεί από την κριτική για πολλές μεταφραστικές ελευθεριότητες και αυθαιρεσίες.

1929

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη στη Βιέννη με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.

1930

Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης και συγγραφέας θεωρίας της μουσικής Τόρου Τοκεμίτσου.

Ο Τόρου Τοκεμίτσου
Ο Τόρου Τοκεμίτσου

Συνέθεσε εκατοντάδες έργα μουσικής, πλαισίωσε περισσότερες από ενενήντα ταινίες και δημοσίευσε είκοσι βιβλία.

Το ρέκβιεμ για ορχήστρα έγχορδων το 1957 προκάλεσε τη διεθνή προσοχή, απασχόλησε διάφορες επιτροπές από όλο τον κόσμο και τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους Ιάπωνες συνθέτες του 20ού αιώνα.

1930

Γεννιέται ο Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης Πέππερ Άνταμς (Pepper Adams).

Πέππερ Άνταμς
Ο Πέππερ Άνταμς

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους βαρύτονους τζαζ σαξοφωνίστες όλων των εποχών. Ο βαρύς και άμεσος ήχος του ήταν το αντίβαρο στον ελαφρύτερο και «γλυκύτερο» ήχο του άλλου μεγάλου βαρύτονου, του Γκέρι Μάλλιγκαν (Gerry Mulligan).

Έπαιξε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ο Ντόναλντ Μπερντ (Donald Byrd), ο Κένι Μπάρελ (Kenny Burrell), ο Τόμι Φλάναγκαν (Tommy Flanagan), ο Μπάρι Χάρρις (Barry Harris), ο Έλβιν Τζόουνς (Elvin Jones) και άλλοι. Επίσης περιόδευσε κατά καιρούς με τον Σταν Κέντον (Stan Kenton), τον Μέιναρντ Φέργκιουσον (Maynard Ferguson) και τον Τσετ Μπέικερ (Chet Baker).

Μετά το 1958 συνεργάστηκε με τον Μπένι Γκούντμαν (Benny Goodman) (1958-59) και τον Τσαρλς Μίνγκους (Charles Mingus) (1959-63). Επίσης την ίδια περίοδο συγκρότησε μαζί με τον τρομπετίστα Ντόναλντ Μπερντ και άλλους μουσικούς ένα πολύ πετυχημένο κουιντέτο. Μεταξύ 1965 και 1978 έγινε μέλος της μεγάλης ορχήστρας των Μελ Λιούις (Mel Lewis) και Θαντ Τζόουνς (Thad Jones).

1933

Αστυνομικές δυνάμεις καταστολής κάνουν επιδρομή στα γραφεία του Ριζοσπάστη και συλλαμβάνουν τους συντάχτες του Στρίγκο, Κορνάρο, Σιδερή και Πασχάλη, τους οποίους παραπέμπουν στον ανακριτή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» για την επιδρομή
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» για την επιδρομή το 1933

1939

Γεννιέται η Σοβιετική ακοντίστρια Ελβίρα Οζόλινα.

Ελβίρα Οζόλινα
Η Ελβίρα Οζόλινα το 1960

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, με επίδοση 55.98 μ. (ολυμπιακό ρεκόρ). Ήταν επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1962 στο Βελιγράδι, με επίδοση 54.93 μ.

Στις 27 Αυγούστου του 1964 πραγματοποίησε βολή 61.38 μ.[1] και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τα 60 μέτρα, αλλά η επίδοσή της δεν αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ από την IAAF.

1951

Τα στελέχη του ΚΚΕ Α. Αμπατιέλος, Μ. Γλέζος και Μ. Τσιμπουκίδης ξεκινούν απεργία πείνας για την αποφυλάκισή τους. Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

Οι φυλακές Αβέρωφ
Οι φυλακές Αβέρωφ

1973

Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της Χούντας, που, σαράντα μέρες αργότερα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

Η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη
Η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη

1977

«Φεύγει» από τη ζωή ο συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός Γεώργιος Χ. Παπαϊσιδώρου ή Παπασιδέρης.

Παπασιδέρης
Ο Παπασιδέρης

Ήταν το τρίτο από τα εννιά παιδιά της οικογένειάς του και ασχολήθηκε από μικρός σε βαριές δουλειές, όπως αγρότης, ναύτης σε εμπορικά καράβια και καΐκια, και αργότερα καραγωγέας. Ταυτόχρονα, τραγουδούσε, όπως όλος ο κόσμος, όμως η φωνή του είχε κάτι το ιδιαίτερο το οποίο πρόσεξε ο λαουτιέρης Σιδέρης Ανδριανός ο οποίος και σύστησε τον Παπασιδέρη στην εταιρεία δίσκων «Columbia».

Μία ακρόαση ήταν αρκετή ώστε ο Παπασιδέρης να «μπει» στη δισκογραφία σε ηλικία 26 ετών και η πρώτη του ηχογράφηση έγινε στην Ελλάδα με τη «μήτρα» του δίσκου να μεταφέρεται κατόπιν στις ΗΠΑ – εδώ δεν υπήρχε εργοστάσιο – και να επιστρέφει ως «δίσκος» 78 στροφών το 1929. Ο Γιώργος Παπασιδέρης είχε τεράστιες φωνητικές δυνατότητες και ως τραγουδιστής δεν κουραζόταν ποτέ.

Ο ίδιος έχει ηχογραφήσει περί τα 2.000 τραγούδια εκ των οποίων στα 1.000 περίπου έχει γράψει στίχους ο ίδιος. Τα υπόλοιπα είναι παλιά δημοτικά τραγούδια άλλα από τα οποία τραγούδησε αυτούσια διασώζοντας τα έτσι από τη λήθη, ενώ σε άλλα που ως τις μέρες του έφθασαν με τη μορφή σκόρπιων δίστιχων τα συμπλήρωσε με δικούς του στίχους. Το 1940 συνέβαλε στην εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών που πολεμούσαν τους φασίστες Ιταλούς επιδρομείς, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής, κάποιο βράδυ οι Ιταλοί κατακτητές τον ξυλοκόπησαν άγρια στο κέντρο «Έλατος» στην Ομόνοια όπου τραγουδούσε.

Ως τραγουδιστής επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τραγούδησε σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ άλλη μια προσφορά του στο τραγούδι ήταν το γεγονός ότι όπου εντόπιζε ταλέντα τα έφερνε στην Αθήνα και τα βοηθούσε να μπουν στη δισκογραφία, ηχογραφώντας δίσκο μαζί τους. Η φωνή του Γιώργου Παπασιδέρη έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και τραγουδούσε μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Η τελευταία φορά που τραγούδησε ήταν στα Τρίκαλα της Κορινθίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1977 (τη μέρα των γενεθλίων του!) στο πανηγύρι.

1987

Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος
Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος

Υπήρξε από τους υποστηρικτές των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα ξερονήσια και ένθερμος αντικομουνιστής.

1992

Πεθαίνει ο Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της Γερμανίας κατά το διάστημα 1969 – 1974 και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik).

Βίλι Μπραντ
Ο Βίλι Μπραντ

Ήταν ο πρώτος δυτικογερμανός ηγέτης που συναντήθηκε με ομόλογό του της Ανατολικής Γερμανίας (με τον Βίλι Στοφ το 1970).

1996

Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, κάνει την πρώτη δημόσια επίσκεψη στο Ισραήλ, με σκοπό να έρθει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Έζερ Βάισμαν.

Από την συνάντηση Αραφάτ - Βάισμαν
Από την συνάντηση Αραφάτ – Βάισμαν

2001

Ένα δικινητήριο Τσέσνα και ένα αεροσκάφος της Scandinavian Airlines System (SAS) συγκρούονται υπό πυκνή ομίχλη κατά τη διάρκεια απογείωσης από το Μιλάνο της Ιταλίας, με απολογισμό 118 νεκρούς.

2005

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ χτυπά το Κασμίρ, με απολογισμό πάνω από 86.000 νεκρούς, 69.000 τραυματίες και 2.800.000 άστεγους.

2016

Πεθαίνει ο εκ των πρωτεργατών του χουντικού πραξικοπήματος τις 21ης Απριλίου 1967 Στυλιανός Παττακός.

Συμμετείχε στο πραξικόπημα ως διοικητής του ΚΕΤΘ στο Γουδί. Στη χουντική κυβέρνηση ανέλαβε πρώτα υπουργός Εσωτερικών και έπειτα αντιπρόεδρος. Έμεινε γνωστός και ως ο «υπουργός με το μυστρί» λόγω των πολλών εγκαινίων έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν…

Στυλιανός Παττακός
Ο Στυλιανός Παττακός με το μυστρί…

Συνελήφθη στις 23/10/1974 και καταδικάστηκε σε θάνατο για στάση και εσχάτη προδοσία, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Έμεινε στη φυλακή μόλις 16 χρόνια, καθώς στις 28 Σεπτέμβρη 1990 αφέθηκε ελεύθερος λόγω προβλημάτων υγείας.

Μέχρι και το τέλος της ζωής του υπήρξε υπερασπιστής της χούντας, ενώ τα τελευταία χρόνια επαινούσε ανοιχτά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην ιστοσελίδα της, αλλά και σε δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, που έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για το θάνατο του «ήρωα στρατηγού Στ. Παττακού»…

2017

«Φεύγει» από τη ζωή η θεατρική συγγραφέας και σημαντική εκπρόσωπος των ελληνικών γραμμάτων, Λούλα Αναγνωστάκη.

H Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν η μικρότερη αδερφή του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα και καθηγητή Ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά.

H Λούλα Αναγνωστάκη
H Λούλα Αναγνωστάκη

Στο θέατρο εμφανίστηκε το 1965 με τα τρία μονόπρακτά της («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη» και «Η παρέλαση»), που ανέβηκαν σε ενιαία παράσταση από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967, με σκηνοθέτη τον Λεωνίδα Τριβιζά.

Ακολούθησαν: «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου ανεβάζει στη σκηνή το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που είναι και η τελευταία εμφάνιση της μεγάλης μας ηθοποιού.

Το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, το 1998 «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη και το 2003 το έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί και από πολλούς άλλους θιάσους, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και αλλού. Πολλά από τα έργα της έχουν εκδοθεί και σε βιβλία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...