Σαν Σήμερα 9 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 9/10

325 π.Χ.

Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.

768

Ο Καρλομάν Α΄ και ο Καρλομάγνος στέφονται βασιλείς των Φράγκων.

Δηνάριο με το πρόσωπο του Καρλομάγνου
Δηνάριο με το πρόσωπο του Καρλομάγνου

1238

Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας καταλαμβάνει τη Βαλένθια.

Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας
Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας

1264

Το Βασίλειο της Καστίλης κατακτά τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, που ήταν υπό μουσουλμανική κατοχή από το 711.

1469

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Φιλίππο Λίππι (Filippo Lippi).

Φιλίππο Λίππι
Προσωπογραφία του Φιλίππο Λίππι

Είναι γνωστός για της εικονογραφίες και νωπογραφίες του αλλά και για την πολυτάραχη ζωή του.

Φιλίππο Λίππι
Φιλίππο Λίππι – Η στέψη της Παρθένου. Καθεδρικός ναός του Σπολέτο.

1708

Ο Πέτρος Α΄ της Ρωσίας νικά τους Σουηδούς στη μάχη της Λέσναγια.

1740

Ολλανδοί άποικοι και διάφορες ομάδες σκλάβων ξεκινούν να σφάζουν τους κινεζικής καταγωγής κατοίκους της Τζακάρτα, σκοτώνοντας τελικά 10.000 άτομα και οδηγώντας σε ένα διετή πόλεμο σ’ όλη την Ιάβα.

1760

Κατά τον Επταετή Πόλεμο, οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βερολίνο.

1806

Η Πρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1829

Οι Τζορτζ και Ρόμπερτ Στέφενσον επιδεικνύουν την ατμομηχανή τους που, σέρνοντας γεμάτα βαγόνια, αναπτύσσει την ιλιγγιώδη, για την εποχή, ταχύτητα των 46 χιλιομέτρων την ώρα.

Η ατμομηχανή των Τζορτζ και Ρόμπερτ Στέφενσον
Η ατμομηχανή των Τζορτζ και Ρόμπερτ Στέφενσον

1841

Πεθαίνει στο Βερολίνο ο Γερμανός αρχιτέκτονας Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ (Karl Friedrich Schinkel). Γεννήθηκε στο Neuruppin και ήταν ο διασημότερος αρχιτέκτονας του νεοκλασικισμού στην Πρωσία.

Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ
Ο Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ

Η αρχιτεκτονική του Σίνκελ, στην παραγωγικότερη περίοδό του, χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην ελληνική παρά την αυτοκρατορική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το στυλ των πρόσφατων Γάλλων κατακτητών. Έτσι, ο Σίνκελ θεωρείται υποστηρικτής της Ελληνικής Αναβίωσης. Τα διασημότερα κτήριά του βρίσκονται στην περιοχή του Βερολίνου.

Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ
Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ – Altes Museum

1859

Γεννιέται ο γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού Άλφρεντ Ντρέιφους (Alfred Dreyfus). Η καταδίκη του εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας προδοσίας το 1894 έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης που ταλαιπώρησε τη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες γνωστή ως «Υπόθεση Ντρέιφους».

Άλφρεντ Ντρέιφους
Ο Άλφρεντ Ντρέιφους

1888

Γεννιέται ο Νικολάι Μπουχάριν. Υπήρξε στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Είχε διατελέσει μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς καθώς και διευθυντής της «Πράβδα».

Νικολάι Μπουχάριν
Ο Νικολάι Μπουχάριν

Το 1917 αντιτάχθηκε στη Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία μαζί με τον Τρότσκι, ενώ υποστήριξε κοινές απόψεις με τον Τρότσκι και στο ζήτημα των συνδικάτων. Γι’ αυτές του τις θέσεις δέχτηκε σκληρή πολεμική από τον Λένιν. Ο Μπουχάριν αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937 με Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ…

1892

Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος συγγραφέας Ίβο Άντριτς (Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1961).

Ίβο Άντριτς
Ο Ίβο Άντριτς

Τα χρόνια που υπηρέτησε ως διπλωμάτης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις εξέδωσε πολλά έργα του. Τα τρία πιο γνωστά αποτελούν την «Βοσνιακή τριλογία». Γράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου, εκδόθηκαν μετά το τέλος του (1945) και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Πολλά έργα του που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά.

1907

Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης και κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ζακ Τατί (Jacques Tati).

Ζακ Τατί
Ζακ Τατί

Το πραγματικό του όνομα ήταν Jacques Tatischeff από Ρώσο πατέρα και Ολλανδέζα μητέρα στο Παρίσι.

Σήμερα θεωρείται από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου.

1915

Αυστριακές και γερμανικές δυνάμεις κυριεύουν το Βελιγράδι, ενώ οι Βούλγαροι εισβάλλουν στη Σερβία από τα ανατολικά (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Από την υποχώρηση του Σερβικού στρατού
Από την υποχώρηση του Σερβικού στρατού

1923

Αντιμέτωπο με το νέο επαναστατικό αναβρασμό στις γραμμές της γερμανικής εργατικής τάξης, το Ράιχσταγκ παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση του Γκ. Στρέσεμαν (στην οποία μετείχαν και 4 σοσιαλδημοκράτες υπουργοί) προκειμένου να καταπνίξει τους εργάτες (όπως και έγινε).

Ο Γκούσταβ Στρέσεμαν
Ο Γκούσταβ Στρέσεμαν

1931

Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

1934

Δολοφονείται στη Μασσαλία ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος ο Α’.

O βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος ο Α’
O βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος ο Α’

1940

Γεννιέται ο Βρετανός μουσικός Τζον Λένον (John Winston Ono Lennon). Ήταν μοναδικό παιδί εργατικής οικογένειας στο Λίβερπουλ.

Τζον Λένον
Ο Τζον Λένον

Μεγάλωσε κοντά σε μια θεία του, σε ένα προάστιο και το 1957 δημιούργησε μια «μπάντα», ενώ τη χρονιά εκείνη γνώρισε τον Πολ Μακ Κάρντνεϊ για να ακολουθήσει, το 1958, η γνωριμία του με τον Τζορτζ Χάρισον. Λίγο αργότερα, στην παρέα προστέθηκε και ο Ρίτσαρντ Στάρκι (Ρίνγκο Σταρ). Οι Μπιτλς είχαν γεννηθεί. Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικούς. Ιδιαίτερα ταλαντούχος, ήταν ο ιθύνων νους στο συγκρότημα των «Μπιτλς», ένα συγκρότημα που άνοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη μουσική έκφραση.

Ο Λένον ήταν ο βασικός συνθέτης των τραγουδιών τους. Μετά τη διάλυση των «Μπιτλς», ο Λένον ακολούθησε τη δική του, ξεχωριστή, προσωπική διαδρομή. Στη διαδρομή αυτή έγραψε τραγούδια εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία χαρακτηρίζονται από στίχο «στρατευμένο» στα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών και του δίκαιου της εργατικής τάξης.

Πολλά από τα τραγούδια του Λένον αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη σύμβολα αγώνων, όπως το «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη», «Ιμάτζιν», «Ο ήρωας της εργατικής τάξης». Ο ίδιος πήρε μέρος στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Επέστρεψε μάλιστα το βραβείο που είχε πάρει με τα άλλα μέλη των «Μπιτλς» στη βασίλισσα της Βρετανίας.

1943

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ γενικεύονται.

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1949

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στην Αλβανία, κηρύσσει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα και τη μεταφορά του κέντρου βάρους της δουλειάς του Κόμματος «στην οργάνωση και καθοδήγηση των οικονομικών και πολιτικών αγώνων όλων των στρωμάτων του εργαζόμενου Λαού». «Το μέλλον», κατέληγε, «ανήκει σε κείνους που μένουν πιστοί στο μαρξισμό-λενινισμό».

1956

Χάρη στο σοβιετικό «βέτο», ματαιώνεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβληθεί στην Αίγυπτο η διεθνοποίηση της διώρυγας του Σουέζ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

1962

Η Ουγκάντα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Η σημαία της Ουγκάντα
Η σημαία της Ουγκάντα

1963

Στη βορειοανατολική Ιταλία, 1.910 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν μία μεγάλη κατολίσθηση πίσω από το φράγμα Βάιοντ προκαλεί ένα τεράστιο κύμα νερού.

1964

Δριμύ «κατηγορώ» του Μακάριου, στη Διάσκεψη των Αδεσμεύτων, κατά των «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», για το Κυπριακό.

Μακάριος
Ο Μακάριος ανάμεσα στους ηγέτες της «Ένωσης των Αδεσμεύτων»

Ο Μακάριος ζητάει την άμεση απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων και διακηρύσσει αδέσμευτη πολιτική.

1967

Εκτελείται ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928 και σπούδασε Ιατρική. Μετά την αποφοίτησή του θα επισκεφτεί μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, ερχόμενος σε επαφή με τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές ιδέες, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.

Τσε Γκεβάρα
Ο Τσε με τον Φιντέλ

Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική γι’ αυτόν. Ο Τσε εντάχθηκε στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες και το 1956 ξεκίνησε με 82 συντρόφους του για την Κούβα, όπου τελικά μετά από μάχες κατάφεραν να ανέβουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μόνο 12. Ωστόσο, η επανάσταση εξαπλώθηκε στο γόνιμο έδαφος της συνείδησης του κουβανέζικου λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπήκαν νικητές στην Αβάνα.

Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανέζικη επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Έχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, ο Τσε κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Τσε Γκεβάρα
Ο Τσε ανάμεσα σε Κουβανούς επαναστάτες

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε, πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, πιάστηκε και κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο, ο οποίος αποκαλύφθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου 1997. Η μυστική ταφή αποκάλυπτε τον τρόμο των εχθρών του λαού μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη. Για τους εργάτες, όμως, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τους αγωνιζόμενους λαούς απανταχού της γης, ο Τσε δεν είχε «εξαφανιστεί» γιατί σε κάθε τους μάχη, ο Κομαντάντε ήταν πάντα παρών.

Τσε Γκεβάρα
Τσε Γκεβάρα: βοηθώντας στο λιμάνι

Και κάτι που αξίζει να αναφερθεί, γιατί αποδεικνύει την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού:

Ο Μάριο Τεράν, που του ανατέθηκε να εκτελέσει τον Τσε, το 2006 υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επιχείρησης Θαύμα» και πρόσφεραν – δωρεάν – τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη, όπου στη Λατινική Αμερική, είναι πολύ δύσκολο να υποβληθούν στην εγχείρηση οι φτωχοί άνθρωποι.

Η σορός του Τσέ επιδεικνύεται από τους εκτελεστές του
Η σορός του Τσέ επιδεικνύεται από τους εκτελεστές του

Ο γιος του Τεράν, το 2007, στην συμπλήρωση 40 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, έστειλε  σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του.

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Μάριο Τεράν – ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του»,

1967

Πεθαίνει ο Γάλλος λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Αντρέ Μωρουά (André Maurois), ψευδώνυμο του Εμίλ Σαλομόν Βίλελμ Ερζόγκ.

Αντρέ Μωρουά
Ο Αντρέ Μωρουά το 1936

Διακρίθηκε ως δοκιμιογράφος, ιστοριογράφος και μυθιστοριογράφος αλλά έγινε, κυρίως, γνωστός για τις μυθιστορηματικές βιογραφίες του, από τις οποίες καλύτερη θεωρείται εκείνη που αφορά τον Μαρσέλ Προυστ.

1978

Πεθαίνει ο βέλγος τραγουδοποιός Ζακ Μπρελ (Jacques Romain Georges Brel).

Ζακ Μπρελ
Ο Ζακ Μπρελ

Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς.

1981

Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1983

«Φεύγει» από τη ζωή ο κωμικός ηθοποιός Αντώνης Παπαδόπουλος. Ήταν γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες με τον Θανάση Βέγγο.

Αντώνης Παπαδόπουλος
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Παιδί ηθοποιών – παλιών «μπουλοξήδων» που περιόδευαν πολλά χρόνια στην επαρχία με τον οικογενειακό τους θίασο ( Άρμα Θέσπιδος) μεγάλωσε στην περιοχή Βουλγάρικη Εκκλησιά (γνωστή σήμερα ως Βαρδάρης και ξεκίνησε την καριέρα του από τον πατρικό του θίασο.

Η μητέρα του δίδαξε στον μικρό Αντώνη και την αδελφή του (επίσης ηθοποιός αργότερα)  από μικρή ηλικία να κάνουν ακροβατικά και να εντυπωσιάζουν το κοινό.

Αν και η πρώτη του παρουσία στη σκηνή ήταν σε ηλικία 5 χρόνων, χρόνια αργότερα, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, άρχισε να δουλεύει ως κομπάρσος σε διάφορες ταινίες του ανερχόμενου τότε ελληνικού κινηματογράφου.

Αρχικά, η συμμετοχή του περιοριζόταν σε μερικές μόνο λέξεις, σταδιακά όμως οι ατάκες του άρχισαν να πληθαίνουν, μέχρι που πήρε και τον πρώτο του ρόλο και κατάφερε και καταξιώθηκε τόσο στην επιθεώρηση όσο και στις ελληνικές κινηματογραφικές φαρσοκωμωδίες.

Πρωταγωνίστησε με τον Θανάση Βέγγο στη σειρά των σουρεαλιστικών κωμωδιών του πράκτορα Θου Βου («μυστικός πράκτορας»), ως βοηθός του πράκτορα (Βέγγος), αλλά και σε πολλές άλλες. Πρωταγωνίστησε επίσης σε αρκετές ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του 80, όπως στην ταινία “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα”, με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

2016

Πεθαίνει στα 90 του χρόνια ο βραβευμένος με «Οσκαρ» Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα. Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μια καριέρα 60 ετών.

Αντρέι Βάιντα
Ο Αντρέι Βάιντα

Αν και άξιος κινηματογραφιστής συνέδεσε το όνομά του με τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Χαρακτηριστική είναι η ταινία, που γύρισε δύο χρόνια πριν το θάνατό του, «Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας», που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Πολωνία, αλλά και η ταινία «Κατίν» που υιοθετεί τη ναζιστική προπαγάνδα, για τη δήθεν σφαγή Πολωνών από τους Σοβιετικούς το 1940.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...