Σαν σήμερα 1 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 1/7

552

Κατά τη μάχη των Βουσταγαλλώρων, Βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Ναρσή νικούν τους Οστρογότθους στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο βασιλιάς Τωτίλας τραυματίζεται θανάσιμα.

1097

Κατά τη μάχη του Δορύλαιου, οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α΄ του Τάραντα νικούν το στρατό των Σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄.

1766

Ο νεαρός Γάλλος ευγενής Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ (François-Jean Lefebvre de la Barre) βασανίζεται και αποκεφαλίζεται πριν το σώμα του καεί στην πυρά με ένα αντίγραφο του Φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο στο σώμα του, επειδή δε χαιρέτησε μία καθολική θρησκευτική πομπή στην Αμπεβί

Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ
Το άγαλμα του Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ στο Παρίσι

1828

Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

Το σήμα της Σχολής Ευελπίδων
Το σήμα της Σχολής Ευελπίδων

1849

Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Αργύρης Εφταλιώτης
Ο Αργύρης Εφταλιώτης

Συνέβαλε με το έργο του στην πρόοδο των ελληνικών γραμμάτων καθώς και στην επεξεργασία των πρώιμων σοσιαλιστικών ιδεών. Ήταν υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, για χάρη της οποίας μετέφρασε σε δημοτικό δεκαπεντασύλλαβο την Ομηρική «Οδύσσεια».

1867

Τίθεται σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στον Καναδά ως η Ημέρα του Καναδά (εθνική εορτή).

1876

H Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο.

Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Έως τότε ήταν υποτελείς της.

Σερβία - Μαυροβούνιο - Οθωμανική Αυτοκρατορία - μάχη της Μοράβας, 1871
Πίνακας που αποτυπώνει τη μάχη της Μοράβας

1876

Πεθαίνει ο Ρώσος αναρχικός Μιχαήλ Μπακούνιν.

Αναρχισμός - Μιχαήλ Μπακούνιν
Ο Μιχαήλ Μπακούνιν

Εμφανιζόταν ως θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού με ένα κράμα ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεών και προυντονισμού (ο ίδιος θεωρούσε τον Προυντόν δάσκαλό του).

Στην Α’ Διεθνή (Διεθνής Ένωση των Εργατών) ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κ. Μαρξ και στον Μπακούνιν γύρω από σημαντικά θεωρητικά ζητήματα, σε σχέση με το κράτος, την ταξική πάλη κ.λπ.

Ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του έπειτα από σκληρή διαπάλη διαγράφτηκαν από τη Διεθνή.

Η Παρισινή Κομμούνα ήρθε να επιβεβαιώσει τη μαρξιστική θέση για την επαναστατική εξουσία και τα καθήκοντά της. Κατόπιν, ο Μπακούνιν συνδέθηκε με τον Νετσάγιεφ, υποστηρίζοντας την ατομική τρομοκρατία και διαμορφώνοντας σχέδια εξέγερσης.

Οι οπαδοί του Μπακούνιν έπαιξαν τότε σοβαρό ρόλο στο προβοκάρισμα των ταξικών αγώνων της εποχής.

1896

Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Elisabeth Beecher Stowe).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Χάριετ Μπίτσερ Στόου
Η Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Tο μυθιστόρημά της «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» είναι ένα από τα πρώιμα βιβλία που έθεσαν το ρατσισμό στο κέντρο του μύθου τους.

Στο μυθιστόρημα αυτό προβάλλονται δύο είδη δούλων και συμπεριφορών: Η Ελίζα που μάχεται, παρά τα μύρια εμπόδια, για την ελευθερία, και ο μπαρμπα-Θωμάς που υποτάσσεται με καρτερία και περιμένει την καλή διάθεση του αφέντη και του θεού, πιο δουλόφρων παρά δούλος.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Χάριετ Μπίτσερ Στόου
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου “Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά”

Αν και η συμπάθεια της συγγραφέως φαίνεται να είναι προς τον υποταγμένο μπαρμπα-Θωμά, στα πλαίσια ίσως του κλίματος της εποχής της, είναι αναμφίβολο ότι ο σημερινός τουλάχιστον αναγνώστης αγανακτεί με το ραγιαδισμό του. Είναι η μαχητική Ελίζα που συγκεντρώνει σήμερα το θαυμασμό, ενώ ο τρομαχτικός δουλέμπορας συγκεκριμενοποιεί όλη την απανθρωπιά του συστήματος. Ένας παραλληλισμός με το εμπόριο ανθρώπων που διεξάγεται στην εποχή μας, φτωχών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, κάνει αυτό το παλιό βιβλίο αρκετά χρήσιμο.

1899

Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975), υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

1903

Αρχίζει ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

Είναι γνωστός ως Tour de France. Πρόκειται για την πιο γνωστή διεθνή αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας.

Αθλητισμός - Ποδηλασία - Γύρος της Γαλλίας
Από τον πρώτο Γύρο της Γαλλίας

1904

Πεθαίνει ο Άγγλος ζωγράφος και γλύπτης της Βικτωριανής εποχής Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς (George Frederic Watts), μέλος του Τάγματος της Αξίας (Order of Merit).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς
Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς – αυτοπροσωπογραφία

Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του κινήματος του Συμβολισμού στην Αγγλία.

Από την ηλικία ακόμη των είκοσι χρόνων του, εξέθετε κατά καιρούς έργα του στη Βασιλική Ακαδημία.

Κέρδισε δυο φορές σε διαγωνισμό για τη διακόσμηση του Βρετανικού Κοινοβουλίου – της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς
Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς – Έλεν Τέρρυ

Μολονότι οι τοιχογραφίες που σχεδίασε για το Κοινοβούλιο δεν υλοποιήθηκαν, με τα χρήματα του βραβείου μπόρεσε να επισκεφτεί τη Φλωρεντία το 1834 και τη Ρώμη και τη Νάπολη μεταξύ 1843 και 1847. Εκεί μελέτησε τους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης, η επίδραση των οποίων είναι εμφανής στο έργο του και κυρίως του Τιτσιάνο.

1913

Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, απελευθερώνεται η Δράμα από τον ελληνικό στρατό. Υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

1915

Γεννιέται ο Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον (William James Dixon), Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης της μπλουζ.

Πολιτισμός - Μουσική - Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον
Ο Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον

Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιρροές για την σκηνή του Σικάγο.

Σαν μουσικός έπαιζε μπάσο και κιθάρα, ενώ συνθέσεις του αποτέλεσαν σπουδαίες επιτυχίες για καλλιτέχνες όπως ο Muddy Waters, ο Howlin’ Wolf, ο Buddy Guy, ο Little Walter, ο Otis Rush, ο Elmore James, κ.α..

Έγραψε επίσης τραγούδια για μουσικούς που υπήρξαν προπάτορες του ροκ εντ ρολ, όπως ο Chuck Berry και ο Bo Diddley, ενώ κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από μεγάλα συγκροτήματα της ροκ και χαρντ ροκ μουσικής, όπως οι Led Zeppelin, Rolling Stones, The Doors, Cream, Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, κ.α.

Συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Chuck Berry, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Otis Rush, Bo Diddley, Joe Louis Walker, Little Walter, Sonny Boy Williamson II, Koko Taylor, Little Milton, Eddie Boyd, Jimmy Witherspoon, Lowell Fulson, Willie Mabon, Memphis Slim, Washboard Sam, Jimmy Rogers, Sam Lay, κ.α..

Το 1964, οι Rolling Stones γνώρισαν το πρώτο τους Νο1 σινγκλ με την διασκευή τους στο «Little Red Rooster». Αργότερα, κατέθεσε μήνυση εναντίον των Led Zeppelin για λογοκλοπή στους στίχους του κομματιού «You Need Love», το οποίο εκείνοι ονόμασαν «Whole Lotta Love», όπως και για την μουσική του «Bring It On Home».

1916

Την πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), 19.240 στρατιώτες του βρετανικού στρατού σκοτώνονται και 38.000 τραυματίζονται.

Α'ΠΠ - Μ. Βρετανία - Γερμανία - μάχη του Σομμ, 1916
Χιλιάδες νεκροί στη μάχη του Σομμ

1921

Αρχίζει το 1ο –ιδρυτικό- Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

ΚΚ Κίνας - 1ο Συνέδριο
Το κτίριο που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας

1923

Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Πέρα από το έργο του, ήταν και ο ιδρυτής μιας σοσιαλιστικής κίνησης στην Κέρκυρα, το 1911.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1898, μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Τέχνη», του Κ. Χατζόπουλου. Στη συνέχεια, δημοσίευσε διηγήματα στο «Διόνυσο» και στο «Νουμά», που είναι εμπνευσμένα από τη ζωή στην Κέρκυρα και από διάφορα ιστορικά γεγονότα.

Γενικότερα, η Κέρκυρα, τόπος γέννησης του ποιητή, είναι σχεδόν πάντα το φόντο στα έργα του.

Ο Κ. Θεοτόκης δημοσιεύει το 1912, στο «Νουμά», το πρώτο του μεγάλο διήγημα, «Η τιμή της αγάπης». Είναι το διήγημα όπου φαίνονται αρκετά ξεκάθαρα οι σοσιαλιστικές αντιλήψεις του συγγραφέα.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Σκίτσο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Το μοναδικό μυθιστόρημα που πρόλαβε να γράψει είναι «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους». Πρωτοκυκλοφόρησε το 1922 και γράφτηκε κάτω από την άμεση επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης. Με την κυκλοφορία του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, στην «καλή» κοινωνία της Κέρκυρας, που πίσω από τους ήρωες του Θεοτόκη φανερώνονταν γεγονότα και λεπτομέρειες από τη ζωή τους. Παράλληλα, δέχεται τα πυρά της αστικής κριτικής, που υποστηρίζει ότι είναι το πιο αδύνατο και σχηματικό έργο του, που «έπαψε να είναι αντικειμενικός»…

1925

Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας. Ταυτόχρονα, ανακηρύσσεται επίσημα και η δημιουργία του εθνικού επαναστατικού στρατού, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

Το έμβλημα της Κουομιτάνγκ
Το έμβλημα της Κουομιτάνγκ

1925

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης και πιανίστας Έρικ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie).

Πολιτισμός - Μουσική - Έρικ Σατί
Ο Έρικ Σατί

1932

Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.

Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

Ελλάδα - εργατικό κίνημα - συλλαλητήριο, 1933 - "Ριζοσπάστης"
Ριζοσπάστης – Για το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού

1941

Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941). Ήταν μια Ολομέλεια καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή και έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Το Φεβρουάριο του 1942 είχαν ανατινάξει οχήματα του γερμανικού στρατού στη βάση Ντεπώ.

1942

Στην εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

1944

Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

Οικονομία - καπιταλισμός - Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, 1944
Η Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς

Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1944

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται ενάντια στους Γερμανούς, στην Άμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.α.).

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

Την ίδια μέρα το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών που είχε διεισδύσει στην Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1945

Γεννιέται η Ντέμπι Χάρι (Deborah Ann Harry), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός.

Είναι γνωστή ως η βασική τραγουδίστρια του συγκροτήματος Blondie.

Πολιτισμός - Μουσική - Ντέμπι Χάρι
Η Ντέμπι Χάρι

Οι ηχογραφήσεις της με το συγκρότημα έφτασαν στο Νο 1 των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλές περιπτώσεις από το 1978 έως το 1981.

Θεωρείται ως η πρώτη ράπερ που έφτασε στο Νο 1 των Η.Π.Α. λόγω της δουλειάς της στο τραγούδι Rapture.

Η Χάρι γνώρισε επιτυχία (κυρίως στην Ευρώπη) και ως σόλο καλλιτέχνης πριν σχηματίσει και πάλι τους Blondie στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η υποκριτική της καριέρα περιλαμβάνει πάνω από 60 κινηματογραφικούς ρόλους και πολυάριθμες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

1949

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν το κυβερνητικό στρατό που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

1961

Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις (Frederick Carlton «Carl» Lewis).

Ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ., στα 200μ., στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος και παγκόσμιος πρωταθλητής στα ίδια αγωνίσματα εκτός από τα 200μ. Ήταν «μια ανάσα» πίσω από τον ντοπαρισμένο Μπεν Τζόνσον το 1988 (στη Σεούλ).

Αθλητισμός - Στίβος - Καρλ Λιούις
Ο Καρλ Λιούις

Κάποια στιγμή παραδέχτηκε πως έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και (πολύ) αργότερα, προσπάθησε ν’ ανασκευάσει.

Ο Δρ. Βάντε Εξουμ, διευθυντής ντόπινγκ από το 1991 έως το 2000, δημοσιοποίησε -μέσω του περιοδικού «Sports Illustrated»- περισσότερες από 30.000 σελίδες πρακτικών που αποδείκνυαν ότι κάποιοι Αμερικανοί αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, αλλά το γεγονός αποσιωπήθηκε και τους επιτράπηκε ν’ αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Ανάμεσά τους και ο Καρλ Λιούις , που -όπως αναφέρει ο Εξουμ- βρέθηκε τρεις φορές θετικός σε απαγορευμένες ουσίες στους Αγώνες του 1988…

1962

Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία.

Η πρώην Γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

Αλγερία - δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης, 1962
Τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος στην Αλγερία το 1962

1963

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ δρούσε για την υπεράσπιση του Σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης.

Μ. Βρετανία - ΕΣΣΔ - κατασκοπία - Κιμ Φίλμπυ
Κιμ Φίλμπυ – Ο σιωπηλός μου πόλεμος (Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου), εκδ Σύγχρονη Εποχή

1967

Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΟΚ.

1968

Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη – διάδοση των πυρηνικών όπλων.

ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Σύμφωνο για τη μη - διάδοση των πυρηνικών όπλων, 1968
Η υπογραφή της Συνθήκης από τους υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (δεξιά) και των ΗΠΑ (αριστερά)

1972

Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.

1974

Πεθαίνει ο Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας του το 1946-1955 και 1973-1974.

Αργεντινή - Προεδρία - Χουάν Περόν
Ο Χουάν Περόν

1991

Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ιδρύθηκε τρία χρόνια μετά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει αμυντική ομπρέλα για τα Σοσιαλιστικά κράτη απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα  των ΗΠΑ και των άλλων καπιταλιστικών κρατών που συνασπίζονταν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνο της Βαρσοβίας
Το σύμφωνο της Βαρσοβίας

Υποτίθεται, πως η ύπαρξη του διπολισμού (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΣΣΔ – Σύμφωνο Βαρσοβίας) ήταν η βαθύτερη αιτία όλων των κακών της εποχής του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Έτσι έλεγαν οι κάθε λογής απολογητές του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Όταν έγινε η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και, ιδιαίτερα, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όσοι ισχυρίζονταν τα προηγούμενα και πανηγύριζαν για τη νίκη του «αιώνιου καπιταλισμού» και την επικράτηση του μονοπολισμού, υπόσχονταν στους λαούς ολόκληρου του πλανήτη διαρκή ειρήνη και ευημερία, συνεχή και απρόσκοπτη ανάπτυξη, κλπ., κλπ. Το τι πραγματικά έγινε, τα επόμενα χρόνια, το γνωρίζουν όλοι και, τουλάχιστον, οι περισσότεροι φοβούνται -βάσιμα και δικαιολογημένα- ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας ακόμη.

Τώρα, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αρκετοί εκ των προηγουμένων και, κυρίως, οι Ευρωπαίοι, καταριούνται την ύπαρξη του μονοπολισμού (κυριαρχία των ΗΠΑ) και αναζητούν τη διέξοδο στη διαμόρφωση -όπως λένε- ενός νέου διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ) ή κι ενός πολυπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, κλπ.). «Ξεχνούν», όμως, τα όσα έλεγαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

1997

Πεθαίνει ο Αμερικάνος ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ (Robert Charles Durman Mitchum).

Η ζωή του ακολούθησε μια πορεία παράλληλη με αυτήν του αμερικάνικου κινηματογράφου, συνήθως στις καλές του στιγμές.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Ρόμπερτ Μίτσαμ
Ρόμπερτ Μίτσαμ

Πρωταγωνιστής πολλών γουέστερν, ή σε ρόλους ιδιωτικού ντετέκτιβ σε αστυνομικές περιπέτειες, ο Μίτσαμ ενσάρκωνε στην οθόνη έναν ήρωα σκληρό πάντοτε, με μια ήρεμη γοητεία που χάριζε στους χαρακτήρες του ένα αινιγματικό πρόσωπο.

Ένα υπονοούμενο για τα πάθη μιας ζωής, που βρίσκονταν πίσω από τον κάθε ρόλο του.

2000

Πεθαίνει ο Αμερικάνος ηθοποιός Γουόλτερ Ματάου (Walter Matthau).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Γουόλτερ Ματάου
Ο Γουόλτερ Ματάου

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς Ρωσοεβραίους μετανάστες. Έκανε διάφορα επαγγέλματα για το μεροκάματο και με την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου θα υπηρετήσει στην Ευρώπη και θα παρασημοφορηθεί έξι φορές. Αποστρατεύεται και αρχίζει σπουδές στο Δραματικό Εργαστήρι του Ερβιν Πισκάτορ στη Νέα Υόρκη. Στα 28 του χρόνια, θα έρθει ο πρώτος ρόλος στο Μπροντγουέι, στο έργο «Η Άννα των χιλίων ημερών».

Το 1955, θα ξεκινήσει η κινηματογραφική του καριέρα σε ρόλους «κακών», ενώ αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους καρατερίστες του Χόλιγουντ. Το 1966 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Τζακ Λέμον στο «Ένας υπέροχος απατεώνας», που, εκτός από το «Όσκαρ», θα ανατρέψει εντελώς την καριέρα του, χαρίζοντάς μας έναν από τους πλέον χαρισματικούς κωμικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ακολουθούν οι αξεπέραστες ερμηνείες του σε μια σειρά κωμωδίες με τον Λέμον, αλλά και σε ταινίες, όπως «Αλό Ντόλι» με την Στρέιζαντ, «Το αγκάθι» με την Μπέργκμαν κ.ά. Το 1988 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Μπενίνι στον «Διαβολάκο», ενώ η τελευταία του ταινία είναι «Η κλήση σας προωθείται», που προβάλλεται και στη χώρα μας.

2001

Πεθαίνει ο Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ, Σοβιετικός φυσικός και παιδαγωγός. Για την εργασία του πάνω στην κβαντική ηλεκτρονική, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του λέιζερ και μέιζερ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τους Αλεξάντρ Πρόχοροφ και Τσαρλς Χαρντ Τάουνς.

2004

Στο Euro της Πορτογαλίας, η Εθνική Ελλάδος νικά με 1-0 την Τσεχία χάρης στο γκολ που πέτυχε ο Τραϊανός Δέλλας στο 105ο λεπτό του αγώνα και στέλνει την Ελλάδα στο μεγάλο τελικό.

2004

Πεθαίνει ο Αμερικάνος ηθοποιός Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando, Jr.).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μάρλον Μπράντο
Ο Μάρλον Μπράντο

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με χαρακτηριστικότερο ίσως ρόλο τον Ντον Κορλεόνε, στην ταινία «Ο Νονός», ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την τέλεια ερμηνεία του στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην ταινία «Λεωφορείον ο Πόθος».

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μάρλον Μπράντο
Ο Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του “Νονού”

Ο διεθνούς φήμης ηθοποιός είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Οσκαρ και επηρέασε με τις ερμηνείες του τους καλύτερους ηθοποιούς της επόμενης γενιάς. Ξάφνιασε τους πάντες το 1973, όταν τιμήθηκε με το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Νονό. Αντί να παρευρεθεί ο ίδιος στην τελετή απονομής, έστειλε μία Ινδιάνα, η οποία ανέγνωσε διατριβή για την αντιμετώπιση των ιθαγενών Ινδιάνων από το Χόλιγουντ.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος σε ένα πολύ μικρό σπίτι – μπανγκαλόου, με μοναδικό έσοδο μια αναπηρική σύνταξη που εισέπραττε για τον αυτιστικό του γιο.

Τα μεγάλα και αδιέξοδα προβλήματα του ηθοποιού άρχισαν το 1990, με αφορμή τη δίκη του γιου του Κριστιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση (αφέθηκε ελεύθερος το 1996). Ο Μάρλον Μπράντο αναγκάστηκε να δανειστεί πολλά χρήματα για να αντεπεξέλθει στα τεράστια δικαστικά έξοδα.

Όσο ξεχωριστή ήταν η επαγγελματική πορεία του Μάρλον Μπράντο , τόσο ταραγμένη και δύσκολη ήταν η προσωπική του ζωή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...