Σαν σήμερα 1 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 1/7

552

Κατά τη μάχη των Βουσταγαλλώρων, Βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Ναρσή νικούν τους Οστρογότθους στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο βασιλιάς Τωτίλας τραυματίζεται θανάσιμα.

1097

Κατά τη μάχη του Δορύλαιου, οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α΄ του Τάραντα νικούν το στρατό των Σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄.

1766

Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ
Το άγαλμα του Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ στο Παρίσι

Ο νεαρός Γάλλος ευγενής Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ (François-Jean Lefebvre de la Barre) βασανίζεται και αποκεφαλίζεται πριν το σώμα του καεί στην πυρά με ένα αντίγραφο του Φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο στο σώμα του, επειδή δε χαιρέτησε μία καθολική θρησκευτική πομπή στην Αμπεβί

1828

Το σήμα της Σχολής Ευελπίδων
Το σήμα της Σχολής Ευελπίδων

Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

1849

Ο Αργύρης Εφταλιώτης
Ο Αργύρης Εφταλιώτης

Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης. Συνέβαλε με το έργο του στην πρόοδο των ελληνικών γραμμάτων καθώς και στην επεξεργασία των πρώιμων σοσιαλιστικών ιδεών. Ήταν υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, για χάρη της οποίας μετέφρασε σε δημοτικό δεκαπεντασύλλαβο την Ομηρική «Οδύσσεια».

1867

Τίθεται σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στον Καναδά ως η Ημέρα του Καναδά (εθνική εορτή).

1876

Από την μάχη της Μοράβας
Από την μάχη της Μοράβας

H Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Έως τότε ήταν υποτελείς της.

1876

Μιχαήλ Μπακούνιν
Μιχαήλ Μπακούνιν

Πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος αναρχικός. Εμφανιζόταν ως θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού με ένα κράμα ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεών και προυντονισμού (ο ίδιος θεωρούσε τον Προυντόν δάσκαλό του). Στην Α’ Διεθνή (Διεθνής Ένωση των Εργατών) ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κ. Μαρξ και στον Μπακούνιν γύρω από σημαντικά θεωρητικά ζητήματα, σε σχέση με το κράτος, την ταξική πάλη κ.λπ. Ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του έπειτα από σκληρή διαπάλη διαγράφτηκαν από τη Διεθνή. Η Παρισινή Κομμούνα ήρθε να επιβεβαιώσει τη μαρξιστική θέση για την επαναστατική εξουσία και τα καθήκοντά της. Κατόπιν, ο Μπακούνιν συνδέθηκε με τον Νετσάγιεφ, υποστηρίζοντας την ατομική τρομοκρατία και διαμορφώνοντας σχέδια εξέγερσης. Οι οπαδοί του Μπακούνιν έπαιξαν τότε σοβαρό ρόλο στο προβοκάρισμα των ταξικών αγώνων της εποχής.

1896

Χάριετ Μπίτσερ Στόου
Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Elisabeth Beecher Stowe). Tο μυθιστόρημά της «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» είναι ένα από τα πρώιμα βιβλία που έθεσαν το ρατσισμό στο κέντρο του μύθου τους.

Στο μυθιστόρημα αυτό προβάλλονται δύο είδη δούλων και συμπεριφορών: Η Ελίζα που μάχεται, παρά τα μύρια εμπόδια, για την ελευθερία, και ο μπαρμπα-Θωμάς που υποτάσσεται με καρτερία και περιμένει την καλή διάθεση του αφέντη και του θεού, πιο δουλόφρων παρά δούλος.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου - Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά
Χάριετ Μπίτσερ Στόου – Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά

Αν και η συμπάθεια της συγγραφέως φαίνεται να είναι προς τον υποταγμένο μπαρμπα-Θωμά, στα πλαίσια ίσως του κλίματος της εποχής της, είναι αναμφίβολο ότι ο σημερινός τουλάχιστον αναγνώστης αγανακτεί με το ραγιαδισμό του. Είναι η μαχητική Ελίζα που συγκεντρώνει σήμερα το θαυμασμό, ενώ ο τρομαχτικός δουλέμπορας συγκεκριμενοποιεί όλη την απανθρωπιά του συστήματος. Ένας παραλληλισμός με το εμπόριο ανθρώπων που διεξάγεται στην εποχή μας, φτωχών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, κάνει αυτό το παλιό βιβλίο αρκετά χρήσιμο.

1899

Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975), υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

1903

Ο Γύρος της Γαλλίας
Ο Γύρος της Γαλλίας

Αρχίζει ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας. Είναι γνωστός ως Tour de France. Πρόκειται για την πιο γνωστή διεθνή αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας.

1904

Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς
Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς – αυτοπροσωπογραφία

Πεθαίνει ο Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς (George Frederic Watts), μέλος του Τάγματος της Αξίας (Order of Merit), Άγγλος ζωγράφος και γλύπτης της Βικτωριανής εποχής και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του κινήματος του Συμβολισμού στην Αγγλία. Από την ηλικία ακόμη των είκοσι χρόνων του, εξέθετε κατά καιρούς έργα του στη Βασιλική Ακαδημία. Κέρδισε δυο φορές σε διαγωνισμό για τη διακόσμηση του Βρετανικού Κοινοβουλίου – της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς
Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς – Έλεν Τέρρυ

Μολονότι οι τοιχογραφίες που σχεδίασε για το Κοινοβούλιο δεν υλοποιήθηκαν, με τα χρήματα του βραβείου μπόρεσε να επισκεφτεί τη Φλωρεντία το 1834 και τη Ρώμη και τη Νάπολη μεταξύ 1843 και 1847. Εκεί μελέτησε τους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης, η επίδραση των οποίων είναι εμφανής στο έργο του και κυρίως του Τιτσιάνο.

1913

Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, απελευθερώνεται η Δράμα από τον ελληνικό στρατό. Υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

1915

Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον
Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον

Γεννιέται ο Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον (William James Dixon), Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης της μπλουζ. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιρροές για την σκηνή του Σικάγο.

Σαν μουσικός έπαιζε μπάσο και κιθάρα, ενώ συνθέσεις του αποτέλεσαν σπουδαίες επιτυχίες για καλλιτέχνες όπως ο Muddy Waters, ο Howlin’ Wolf, ο Buddy Guy, ο Little Walter, ο Otis Rush, ο Elmore James, κ.α.. Έγραψε επίσης τραγούδια για μουσικούς που υπήρξαν προπάτορες του ροκ εντ ρολ, όπως ο Chuck Berry και ο Bo Diddley, ενώ κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από μεγάλα συγκροτήματα της ροκ και χαρντ ροκ μουσικής, όπως οι Led Zeppelin, Rolling Stones, The Doors, Cream, Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, κ.α.

Συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Chuck Berry, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Otis Rush, Bo Diddley, Joe Louis Walker, Little Walter, Sonny Boy Williamson II, Koko Taylor, Little Milton, Eddie Boyd, Jimmy Witherspoon, Lowell Fulson, Willie Mabon, Memphis Slim, Washboard Sam, Jimmy Rogers, Sam Lay, κ.α..[12] Το 1964, οι Rolling Stones γνώρισαν το πρώτο τους Νο1 σινγκλ με την διασκευή τους στο «Little Red Rooster».[13] Αργότερα, κατέθεσε μήνυση εναντίον των Led Zeppelin για λογοκλοπή στους στίχους του κομματιού «You Need Love», το οποίο εκείνοι ονόμασαν «Whole Lotta Love», όπως και για την μουσική του «Bring It On Home».

1916

Χιλιάδες νεκροί στη μάχη του Σομμ
Χιλιάδες νεκροί στη μάχη του Σομμ

Την πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), 19.240 στρατιώτες του βρετανικού στρατού σκοτώνονται και 38.000 τραυματίζονται.

1921

Το κτίριο που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας
Το κτίριο που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας

Αρχίζει το 1ο –ιδρυτικό- Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

1923

Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Πέρα από το έργο του, ήταν και ο ιδρυτής μιας σοσιαλιστικής κίνησης στην Κέρκυρα, το 1911. Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1898, μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Τέχνη», του Κ. Χατζόπουλου. Στη συνέχεια, δημοσίευσε διηγήματα στο «Διόνυσο» και στο «Νουμά», που είναι εμπνευσμένα από τη ζωή στην Κέρκυρα και από διάφορα ιστορικά γεγονότα.

Γενικότερα, η Κέρκυρα, τόπος γέννησης του ποιητή, είναι σχεδόν πάντα το φόντο στα έργα του.

Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Σκίτσο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Ο Κ. Θεοτόκης δημοσιεύει το 1912, στο «Νουμά», το πρώτο του μεγάλο διήγημα, «Η τιμή της αγάπης». Είναι το διήγημα όπου φαίνονται αρκετά ξεκάθαρα οι σοσιαλιστικές αντιλήψεις του συγγραφέα.

Το μοναδικό μυθιστόρημα που πρόλαβε να γράψει είναι «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους». Πρωτοκυκλοφόρησε το 1922 και γράφτηκε κάτω από την άμεση επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης. Με την κυκλοφορία του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, στην «καλή» κοινωνία της Κέρκυρας, που πίσω από τους ήρωες του Θεοτόκη φανερώνονταν γεγονότα και λεπτομέρειες από τη ζωή τους. Παράλληλα, δέχεται τα πυρά της αστικής κριτικής, που υποστηρίζει ότι είναι το πιο αδύνατο και σχηματικό έργο του, που «έπαψε να είναι αντικειμενικός»…

1925

Το έμβλημα της Κουομιτάνγκ
Το έμβλημα της Κουομιτάνγκ

Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας. Ταυτόχρονα, ανακηρύσσεται επίσημα και η δημιουργία του εθνικού επαναστατικού στρατού, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

1925

Έρικ Σατί
Έρικ Σατί

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης και πιανίστας Έρικ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie).

1932

Ριζοσπάστης 2/7/1933
Ριζοσπάστης – Για το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού

Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1941

Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941). Ήταν μια Ολομέλεια καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή και έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Το Φεβρουάριο του 1942 είχαν ανατινάξει οχήματα του γερμανικού στρατού στη βάση Ντεπώ.

1942

Στην εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

1944

Η Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς
Η Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς

Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1944

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται ενάντια στους Γερμανούς, στην Άμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.α.).

Την ίδια μέρα το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών που είχε διεισδύσει στην Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1945

Ντέμπι Χάρι
Ντέμπι Χάρι

Γεννιέται η Ντέμπι Χάρι (Deborah Ann Harry), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Είναι γνωστή ως η βασική τραγουδίστρια του συγκροτήματος Blondie. Οι ηχογραφήσεις της με το συγκρότημα έφτασαν στο Νο 1 των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλές περιπτώσεις από το 1978 έως το 1981. Θεωρείται ως η πρώτη ράπερ που έφτασε στο Νο 1 των Η.Π.Α. λόγω της δουλειάς της στο τραγούδι Rapture. Η Χάρι γνώρισε επιτυχία (κυρίως στην Ευρώπη) και ως σόλο καλλιτέχνης πριν σχηματίσει και πάλι τους Blondie στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η υποκριτική της καριέρα περιλαμβάνει πάνω από 60 κινηματογραφικούς ρόλους και πολυάριθμες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

1949

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν το κυβερνητικό στρατό που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

1961

Ο Καρλ Λιούις
Ο Καρλ Λιούις

Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις (Frederick Carlton «Carl» Lewis). Ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ., στα 200μ., στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος και παγκόσμιος πρωταθλητής στα ίδια αγωνίσματα εκτός από τα 200μ. Ήταν «μια ανάσα» πίσω από τον ντοπαρισμένο Μπεν Τζόνσον το 1988 (στη Σεούλ).

Κάποια στιγμή παραδέχτηκε πως έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και (πολύ) αργότερα, προσπάθησε ν’ ανασκευάσει. Ο Δρ. Βάντε Εξουμ, διευθυντής ντόπινγκ από το 1991 έως το 2000, δημοσιοποίησε -μέσω του περιοδικού «Sports Illustrated»- περισσότερες από 30.000 σελίδες πρακτικών που αποδείκνυαν ότι κάποιοι Αμερικανοί αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, αλλά το γεγονός αποσιωπήθηκε και τους επιτράπηκε ν’ αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Ανάμεσά τους και ο Καρλ Λιούις , που -όπως αναφέρει ο Εξουμ- βρέθηκε τρεις φορές θετικός σε απαγορευμένες ουσίες στους Αγώνες του 1988…

1962

Τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος
Τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος στην Αλγερία το 1962

Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην Γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

1963

Κιμ Φίλμπι - Ο σιωπηλός μου πόλεμος (Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου), εκδ Σύγχρονη Εποχή
Κιμ Φίλμπυ – Ο σιωπηλός μου πόλεμος (Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου), εκδ Σύγχρονη Εποχή

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ δρούσε για την υπεράσπιση του Σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης.

1967

Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΟΚ.

1968

Η υπογραφή της Συνθήκης από τους υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (δεξιά) και των ΗΠΑ (αριστερά)
Η υπογραφή της Συνθήκης από τους υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (δεξιά) και των ΗΠΑ (αριστερά)

Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη – διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1972

Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.

1974

Ο Χουάν Περόν
Ο Χουάν Περόν

Πεθαίνει ο Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας του το 1946-1955 και 1973-1974.

1991

Το σύμφωνο της Βαρσοβίας
Το σύμφωνο της Βαρσοβίας

Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ιδρύθηκε τρία χρόνια μετά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει αμυντική ομπρέλα για τα Σοσιαλιστικά κράτη απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα  των ΗΠΑ και των άλλων καπιταλιστικών κρατών που συνασπίζονταν στο ΝΑΤΟ.

Υποτίθεται, πως η ύπαρξη του διπολισμού (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΣΣΔ – Σύμφωνο Βαρσοβίας) ήταν η βαθύτερη αιτία όλων των κακών της εποχής του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Έτσι έλεγαν οι κάθε λογής απολογητές του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Όταν έγινε η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και, ιδιαίτερα, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όσοι ισχυρίζονταν τα προηγούμενα και πανηγύριζαν για τη νίκη του «αιώνιου καπιταλισμού» και την επικράτηση του μονοπολισμού, υπόσχονταν στους λαούς ολόκληρου του πλανήτη διαρκή ειρήνη και ευημερία, συνεχή και απρόσκοπτη ανάπτυξη, κλπ., κλπ. Το τι πραγματικά έγινε, τα επόμενα χρόνια, το γνωρίζουν όλοι και, τουλάχιστον, οι περισσότεροι φοβούνται -βάσιμα και δικαιολογημένα- ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας ακόμη.

Τώρα, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αρκετοί εκ των προηγουμένων και, κυρίως, οι Ευρωπαίοι, καταριούνται την ύπαρξη του μονοπολισμού (κυριαρχία των ΗΠΑ) και αναζητούν τη διέξοδο στη διαμόρφωση -όπως λένε- ενός νέου διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ) ή κι ενός πολυπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, κλπ.). «Ξεχνούν», όμως, τα όσα έλεγαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

1997

Ρόμπερτ Μίτσαμ
Ρόμπερτ Μίτσαμ

Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Μίτσαμ (Robert Charles Durman Mitchum), Αμερικάνος ηθοποιός. Η ζωή του ακολούθησε μια πορεία παράλληλη με αυτήν του αμερικάνικου κινηματογράφου, συνήθως στις καλές του στιγμές. Πρωταγωνιστής πολλών γουέστερν, ή σε ρόλους ιδιωτικού ντετέκτιβ σε αστυνομικές περιπέτειες, ο Μίτσαμ ενσάρκωνε στην οθόνη έναν ήρωα σκληρό πάντοτε, με μια ήρεμη γοητεία που χάριζε στους χαρακτήρες του ένα αινιγματικό πρόσωπο. Ένα υπονοούμενο για τα πάθη μιας ζωής, που βρίσκονταν πίσω από τον κάθε ρόλο του.

2000

Γουόλτερ Ματάου
Γουόλτερ Ματάου

Πεθαίνει ο Γουόλτερ Ματάου (Walter Matthau), Αμερικάνος ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς Ρωσοεβραίους μετανάστες. Έκανε διάφορα επαγγέλματα για το μεροκάματο και με την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου θα υπηρετήσει στην Ευρώπη και θα παρασημοφορηθεί έξι φορές. Αποστρατεύεται και αρχίζει σπουδές στο Δραματικό Εργαστήρι του Ερβιν Πισκάτορ στη Νέα Υόρκη. Στα 28 του χρόνια, θα έρθει ο πρώτος ρόλος στο Μπροντγουέι, στο έργο «Η Άννα των χιλίων ημερών».

Το 1955, θα ξεκινήσει η κινηματογραφική του καριέρα σε ρόλους «κακών», ενώ αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους καρατερίστες του Χόλιγουντ. Το 1966 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Τζακ Λέμον στο «Ένας υπέροχος απατεώνας», που, εκτός από το «Όσκαρ», θα ανατρέψει εντελώς την καριέρα του, χαρίζοντάς μας έναν από τους πλέον χαρισματικούς κωμικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ακολουθούν οι αξεπέραστες ερμηνείες του σε μια σειρά κωμωδίες με τον Λέμον, αλλά και σε ταινίες, όπως «Αλό Ντόλι» με την Στρέιζαντ, «Το αγκάθι» με την Μπέργκμαν κ.ά. Το 1988 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Μπενίνι στον «Διαβολάκο», ενώ η τελευταία του ταινία είναι «Η κλήση σας προωθείται», που προβάλλεται και στη χώρα μας.

2001

Πεθαίνει ο Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ, Σοβιετικός φυσικός και παιδαγωγός. Για την εργασία του πάνω στην κβαντική ηλεκτρονική, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του λέιζερ και μέιζερ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τους Αλεξάντρ Πρόχοροφ και Τσαρλς Χαρντ Τάουνς.

2004

Στο Euro της Πορτογαλίας, η Εθνική Ελλάδος νικά με 1-0 την Τσεχία χάρης στο γκολ που πέτυχε ο Τραϊανός Δέλλας στο 105ο λεπτό του αγώνα και στέλνει την Ελλάδα στο μεγάλο τελικό.

2004

Μάρλον Μπράντο
Μάρλον Μπράντο

Πεθαίνει ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando, Jr.), Αμερικάνος ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με χαρακτηριστικότερο ίσως ρόλο τον Ντον Κορλεόνε, στην ταινία «Ο Νονός», ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την τέλεια ερμηνεία του στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην ταινία «Λεωφορείον ο Πόθος».

Μάρλον Μπράντο
Μάρλον Μπράντο – Νονός

Ο διεθνούς φήμης ηθοποιός είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Οσκαρ και επηρέασε με τις ερμηνείες του τους καλύτερους ηθοποιούς της επόμενης γενιάς. Ξάφνιασε τους πάντες το 1973, όταν τιμήθηκε με το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Νονό. Αντί να παρευρεθεί ο ίδιος στην τελετή απονομής, έστειλε μία Ινδιάνα, η οποία ανέγνωσε διατριβή για την αντιμετώπιση των ιθαγενών Ινδιάνων από το Χόλιγουντ.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος σε ένα πολύ μικρό σπίτι – μπανγκαλόου, με μοναδικό έσοδο μια αναπηρική σύνταξη που εισέπραττε για τον αυτιστικό του γιο.

Τα μεγάλα και αδιέξοδα προβλήματα του ηθοποιού άρχισαν το 1990, με αφορμή τη δίκη του γιου του Κριστιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση (αφέθηκε ελεύθερος το 1996). Ο Μάρλον Μπράντο αναγκάστηκε να δανειστεί πολλά χρήματα για να αντεπεξέλθει στα τεράστια δικαστικά έξοδα.

Όσο ξεχωριστή ήταν η επαγγελματική πορεία του Μάρλον Μπράντο , τόσο ταραγμένη και δύσκολη ήταν η προσωπική του ζωή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...