Σαν σήμερα 10 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 10/7

48 π.χ.

Στη μάχη του Δυρραχίου ο Ιούλιος Καίσαρ αποφεύγει μία καταστροφική ήττα από τον Πομπήιο.

138

Πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, 14ος Ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο).

Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός
Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός

983

Πεθαίνει ο Πάπας Βενέδικτος Ζ΄

1086

Ο βασιλιάς Κνούτος Δ΄ της Δανίας σκοτώνεται από εξεγερμένους αγρότες.

1099

Πεθαίνει ο Καστιλιάνος ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης στη μεσαιωνική Ισπανία Ροδρίγο Ντίαθ δε Βιβάρ (Rodrigo Díaz de Vivar).

Ελ Σιντ
Άγαλμα του Ελ Σιντ

Οι Μαυριτανοί τον αποκαλούσαν Ελ Σιντ, που σήμαινε ο Άρχοντας και οι χριστιανοί Ελ-Καμπεαδόρ, που αποδιδόταν για τον Εξαιρετικό Πολεμιστή ή Αυτόν που ξεχωρίζει στο πεδίο της μάχης.

Γεννήθηκε στο Βιβάρ, μια πόλη κοντά στο Μπούργος. Μετά τον θάνατό του, έγινε ο πιο τιμημένος εθνικός ήρωας της Καστίλης και ο πρωταγωνιστής του πιο σημαντικού μεσαιωνικού ισπανικού επικού ποιήματος, με τίτλο Άσμα του Ελ Σιντ.

Μετά το θάνατό του τα κατορθώματά του, πραγματικά και φανταστικά, τραγουδήθηκαν όσο λίγων από τους τροβαδούρους, δημιουργώντας ένα θρύλο γύρω από το όνομά του. Η ιστορία του έχει γίνει όπερα, ενώ στην ιστορία έχει μείνει και η ομώνυμη ταινία.

Θεωρείται ο εθνικός ήρωας της Ισπανίας.

1212

Μεγάλη πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1212
Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1212

1509

Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.

Ο Ιωάννης Καλβίνος
Ο Ιωάννης Καλβίνος

1774

Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης.

Λιθογραφία με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή
Λιθογραφία με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή

Με την Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Έλληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης.

Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση-συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

1830

Γεννιέται ο Καμίλ Πισαρό ή Πισάρο (Camille Pissarro), Γάλλος ζωγράφος.

Καμίλ Πισαρό
Καμίλ Πισαρό – αυτοπροσωπογραφία

Συμμετείχε στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης του ιμπρεσσιονισμού», λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ύφους του, αλλά και κυριολεκτικά, διότι ήταν ηλικιακά ο γηραιότερός τους.

Καμίλ Πισαρό
Καμίλ Πισαρό – Το εργοστάσιο στο Πόντνοϊς (1873)

Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο «ζωγράφος της γης» καθώς μέσα από το έργο του, εξιστόρησε  -με το δικό του τρόπο- τη ζωή των αγρών, τα οργωμένα χωράφια, τα τοπία, τα ζωντανά, τους ανθρώπους και τους κόπους τους, το χωριό που κοιμάται και την πόλη που σφύζει από ζωή.

Καμίλ Πισαρό
Καμίλ Πισαρό – Παιδιά κοντα στη φάρμα (1887)

1856

Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

Ο Νίκολα Τέσλα
Ο Νίκολα Τέσλα

1860

Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε το ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

Αφίσα για διαδήλωση του Συμβουλίου των Συνδικάτων του Λονδίνου
Αφίσα για διαδήλωση του Συμβουλίου των Συνδικάτων του Λονδίνου

1871

Γεννιέται ο Μαρσέλ Προυστ (Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust), Γάλλος συγγραφέας.

Μαρσέλ Προυστ
Μαρσέλ Προυστ

Το κυριότερο έργο του είναι ο κύκλος «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», έργο ζωής το οποίο άρχισε το 1913 και τελείωσε λίγο πριν πεθάνει.

Οι 6 τελευταίοι τόμοι εκδόθηκαν μετά το θάνατο του. Αφηγητής της «Αναζήτησης» είναι ο γόνος μιας πλούσιας αστικής οικογένειας, με αδύνατη υγεία, χωρίς καμία πρακτική δραστηριότητα και μέλος των κύκλων της αριστοκρατικής κοινωνίας. Η μοναδική «δοκιμασία» της ζωής του είναι η βασανιστική αγάπη για την Αλμπερτίν, ενώ οι απόπειρες να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία μένουν άκαρπες.

Μόνο στο τελευταίο διήγημα της «Αναζήτησης», ο ήρωας πείθεται ότι το δημιουργικό έργο που βασίζεται στη διαίσθηση δίνει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη «στο χαμένο χρόνο». Κύρια μέθοδος του Προυστ ήταν ο ιμπρεσιονισμός, που έφτανε ως τα όρια του κοινωνικού κριτικισμού. Το έργο του επέδρασε ποικιλόμορφα στις δημιουργικές αναζητήσεις πολλών συγγραφέων του 20ού αιώνα.

1888

Γεννιέται στο Βόλο ο Ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura metafisica) αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός και η Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Έργο του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

1908

Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. Η επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.

Διαδήλωση των Νεότουρκων
Διαδήλωση των Νεότουρκων

Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες.

Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε πια το έθνος-κράτος της. Και στο πλαίσιο αυτό, το «εθνικό» υπήρξε άρρηκτα αλληλένδετο με την προσπάθειά της να κατακτήσει την οικονομική ηγεμονία, εκτοπίζοντας –μεταφορικά και κυριολεκτικά – από τον ανταγωνισμό τους Έλληνες και Αρμένιους ομολόγους της, πλην ανταγωνιστές της.

1929

Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες.

Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

Το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με το ρεπορτάζ από την απεργία και την επίθεση
Το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με το ρεπορτάζ από την απεργία και την επίθεση

1932

Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων. Στη διακήρυξη τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Ο καινούργιος πόλεμος, που ετοιμάζεται, πρέπει να σημάνει τη θανατική καταδίκη του καπιταλισμού. Πρέπει να γίνει ο τάφος του. Αποδείχτηκε πια ολοφάνερα, πως δεν μπορεί να υπάρχει ο καπιταλισμός χωρίς να τρώει τις σάρκες εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να βυθίζει στη μαύρη πείνα, στη δυστυχία και στην αποχτήνωση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας…Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο! Όλοι ολόψυχα θα υπερασπίσουμε τη σοσιαλιστική πατρίδα και τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας, και τον καινούργιο, τον αληθινά ανθρώπινο πολιτισμό».

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με το αντιπολεμικό μανιφέστο
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με το αντιπολεμικό μανιφέστο

Την Διακήρυξη υπέγραφαν οι Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ι. Κορδάτος, Μαρίκα Κοτοπούλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ι. Σοφιανόπουλος, Β. Πάνου, Ι. Αντωνιάδης, Μ. Αυγέρης, Ν. Καρβούνης, Β. Μαρσέλος, Μ. Σπιέρος, Αντ. Ιζιτζής, Δ. Βουτυράς, Απ. Μελαχροινός, Μ. Ματσάκης, Α. Αγγελόπουλος, Α. Γιομπρές, Μαρία Ιορδανίδου, Γ. Μπαντούνας, Μορ. Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Θ. Παπαδημητρίου, Π. Ν. Τζελέπης, Σωτηρία Ιατρίδου, Α. Πανσέληνος, Ν. Κατηφόρης, Κωστής Μπαστιάς, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νάζος, Γ. Μαρουδής, Αντρέας Ζεβγάς, Τάκης Κοντός, Ι. Ιορδανίδης, η «Φοιτητική Συντροφιά», Λ. Καστανάκης, Δ. Αποστολόπουλος, Αρ. Γεωργίου, Τάκης Καλαντζόπουλος, Βάσσος Γεωργίου, Κώστας Φώσκολος, Φούλα Χατζηδάκη, Σ. Σφακιανάκη, Μ. Πορφυρογένης, Μ. Κανελλής και Γ. Σιδερίδης.

Ο «Νέος Ριζοσπάστης» με το αντιπολεμικό μανιφέστο
Ο «Νέος Ριζοσπάστης» με το αντιπολεμικό μανιφέστο

1940

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του Γαλλικού λαού.

1940

569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την ψήφο τους δίνουν στον δωσίλογο στρατάρχη Πεταίν «όλες τις εξουσίες με σκοπό τη δημιουργία νέου συντάγματος». Επρόκειτο για μια κυβέρνηση ανδρείκελο των ναζί κατακτητών.

1941

Πεθαίνει ο Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον (Ferdinand «Jelly Roll» Morton), Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ.

Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον
Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον

1943

Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Έπειτα από 5 περίπου εβδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

Από την απόβαση
Από την απόβαση

1943

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.

Μέλη του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού
Μέλη του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού

1943

Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της Βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

1944

Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες της Βαλτικής.

Αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού
Αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού

1947

Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά.

Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.

1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

1953

Ο Γεώργιος Καρτάλης ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Γ. Καρτάλης (τέταρτος από αριστερά) με τον Σοφ. Βενιζέλο
Ο Γ. Καρτάλης (τέταρτος από αριστερά) με τον Σοφ. Βενιζέλο

1956

Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι’ απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

Ο Μιχάλης Καραολής (αριστερά) και Ανδρέας Δημητρίου (δεξιά)
Ο Μιχάλης Καραολής (αριστερά) και Ανδρέας Δημητρίου (δεξιά)

1960

Η Σοβιετική Ένωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (νυν Euro, τότε Α’ Κύπελλο Εθνών Ευρώπης). Nικά 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ ντε Πρενς».

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 1960, Σοβιετική Ένωση
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 1960, Σοβιετική Ένωση

1966

Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 96 παραπέμπονται στον Εισαγγελέα.

1971

Αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν από νεαρούς αξιωματικούς.

Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατά την διάρκεια της δίκης τους
Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατά την διάρκεια της δίκης τους

1972

Το Συνέδριο της ρεφορμιστικής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων καταδικάζει με ψήφισμά του το καθεστώς της Χούντας. Ωστόσο, πολλά στελέχη της διατηρούν σχέσεις και επαφές με τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές στην Ελλάδα.

1976

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Σεβέζο
Μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Σεβέζο

Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Όμως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.

Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.

Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα. Ύστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται. Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων. Γύρω στα 35 άτομα – ανάμεσα τους πολλά παιδιά – παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.

Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.

Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων. Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο. Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.

Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας…

1985

Το πλοίο «Ρέινμποου Γουόριορ» της οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» βυθίζεται στο λιμάνι του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το ναυάγιο αποδίδεται σε δολιοφθορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη Γαλλία.

Το βυθισμένο «Ρέινμποου Γουόριορ»
Το βυθισμένο «Ρέινμποου Γουόριορ»

2015

Πεθαίνει ο Ομάρ Σαρίφ (πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ), Αιγύπτιος ηθοποιός με Λιβανέζικη καταγωγή.

Ο Ομάρ Σαρίφ
Ο Ομάρ Σαρίφ

Ξεκίνησε την καριέρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την δεκαετία του 1950 αλλά είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του σε αγγλικές και αμερικάνικες παραγωγές.

Στις ταινίες του περιλαμβάνονται «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962), «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (1965) και «Ένα Αστείο Κορίτσι» (1968). Είχε τιμηθεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο Σεζάρ. Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ. Είχε λάβει διάκριση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...