Σαν σήμερα 11 Αυγούστου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 11/8

106

Το νοτιοδυτικό τμήμα της Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.

490

Στη Μάχη του Άδδα, οι Γότθοι υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β΄ νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στον ποταμό Άδδα, κοντά στο Μιλάνο.

Μάχη του Άδδα
Αναπαράσταση της Μάχης του Άδδα

1494

Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος Χανς Μέμλιγκ (Hans Memling).

Χανς Μέμλιγκ
Προσωπογραφία του Χανς Μέμλιγκ

Ο Μέμλιγκ μετακόμισε στη Φλάνδρα και εργάστηκε στην παράδοση της πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εργαστηρίου της Μπρυζ το 15ο αι.

Χανς Μέμλιγκ
Χανς Μέμλιγκ – Θεία Πάθη

Η γερμανική καταγωγή του, οι μορφολογικές συγγένειες και η υποτιθέμενη ταύτιση του με ένα βοηθό του Βαν ντερ Βάιντεν το 1459 οδηγούν στην υπόθεση ότι διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στο εργαστήριο του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν.

1716

Γεννιέται ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης
Ο Ευγένιος Βούλγαρης σε πίνακα του 1716

1897

Γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ένιντ Μπλάιτον (Enid Mary Blyton).

Ένιντ Μπλάιτον
Η Ένιντ Μπλάιτον

Έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία διεθνούς φήμης και έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χαρακτήρες για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Ο σημαντικότερος από τους χαρακτήρες που δημιούργησε η Μπλάιτον είναι ο Νόντι.

Επίσης τεράστια επιτυχία γνώρισε η σειρά 21 βιβλίων “Οι Πέντε Φίλοι”, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από το 1942 μέχρι το 1963. Μάλιστα από τότε έχουν γνωρίσει πλήθος από επανεκδόσεις, ενώ έχουν γίνει και μεταφορές τους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, με δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, και διαχρονικά εξακολουθούν να διατηρούν ευρεία κοινωνική απήχηση σε πολλά κράτη διεθνώς, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Άλλες σημαντικές σειρές βιβλίων της Μπλάιτον με μεγάλη διεθνή απήχηση, είναι “Οι Μυστικοί Επτά”, σειρά που αποτελείται από 15 βιβλία (εκδόθηκαν μεταξύ του 1949 και του 1963), και “Τα πέντε λαγωνικά”, επίσης σειρά 15 βιβλίων (εκδόθηκαν μεταξύ του 1943 και του 1961).

1935

Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη – Κονδύλη μέσα σε δυο χρόνια.

Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με τον απολογισμό
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με τον απολογισμό

1943

Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

Τμήμα πυροβολικού του ΕΛΑΣ
Τμήμα πυροβολικού του ΕΛΑΣ

1946

Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση.

Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Χιλιάδες λαού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού
Χιλιάδες λαού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού

1950

Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.

Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ίσαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956

Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ (Paul Jackson Pollock), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Έργο του Τζ. Πόλοκ
Έργο του Τζ. Πόλοκ το 1956

1960

Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1962

Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντιστοίχως, πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Οι Αντριάν Νικολάγιεφ και Πάβελ Πόποβιτς σε αφίσα της εποχής
Οι Αντριάν Νικολάγιεφ και Πάβελ Πόποβιτς σε αφίσα της εποχής

Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας, καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζαxστάν.

1966

Η Ινδονησία και η Μαλαισία υπογράφουν συμφωνία με την οποία τερματίζεται ο τριετής ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών.

1971

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ με 10.3.

Βαλερί Μπορζόφ
Ο Πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ Βαλερί Μπορζόφ

1972

Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ θα καταλήξουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τον τερματισμό της Αμερικανικής επέμβασης και τη λήξη του πολυετούς πολέμου.

Προέλαση του Στρατού του Β. Βιετνάμ
Προέλαση του Στρατού του Β. Βιετνάμ

1977

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιέρχονταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

Μεγάλα έργα - Διώρυγα του Παναμά
Η Διώρυγα του Παναμά

1981

Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.

Ανδρέας Γεωργιάδης
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του μετά την πυρπόληση των Χανίων το 1896. Στην Αθήνα ήρθε το 1911 και αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1923. Ένα χρόνο αργότερα και έως το 1929 σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι (ακαδημίες Ζουλιέν, Κολαρόσι και Γκραντ Σωμιέρ). Παράλληλα με τις σπουδές του, μελέτησε την τέχνη της Δυτικής Ευρώπης στα έργα των μεγάλων δασκάλων της Αναγέννησης.

Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης
Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης – αυτοπροσωπογραφία, 1973

Η πρώτη ατομική του έκθεση (1929, αίθουσα «Παρνασσός») περιλάμβανε 40 έργα, για τα οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα σε κριτικό του σημείωμα ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ακολούθησε νέα υποτροφία στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου και έμαθε την τεχνική της νωπογραφίας. Το 1947 εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Δίδαξε χρώμα και σύνθεση στην έδρα της Ζωγραφικής έως το 1961. Ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις έργων του (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Στοκχόλμη, Μόσχα κ.ά.), αλλά και σημαντικές διακρίσεις. Επίσης, από το 1956 και έως το 1970, διατέλεσε πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου.

1990

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασόπουλο.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος
Ο καταδικασθείς πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασόπουλος

1994

Πεθαίνει το στέλεχος του ΚΚΕ κι αγωνιστής της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, Βασίλης Μπαρτζιώτας.

Τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών το 1929. Από πολύ νέος, το 1924, πήρε μέρος στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Για τη δράση του αυτή αντιμετώπισε πολλές διώξεις. Η δικτατορία του Μεταξά τον φυλάκισε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας και αλλού. Σ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες πιστός υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού και της εργατικής τάξης.

Βασίλης Μπαρτζιώτας
Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (στο κέντρο) με τον Νίκο Ζαχαριάδη

Στην περίοδο της φασιστικής κατοχής εντάχθηκε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση σαν ένα από τα κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Διατέλεσε γραμματέας της ΚΟΑ από τον Απρίλη του 1943 ως τον Ιούνη του 1946.

Στον Εμφύλιο Πόλεμο πήρε μέρος σαν πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές σε θάνατο. Υπήρξε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1943 ως το Μάρτη του 1956 και μέλος του Κόμματος ως το θάνατό του.

Μετά τον Εμφύλιο έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και τη Σοβιετική Ένωση για 27 χρόνια.

Ασχολήθηκε με τη μελέτη και με τη συγγραφική δουλιά, πάνω στην ιστορία του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ελλάδας. Εχει γράψει πλήθος άρθρων στα έντυπα του ΚΚΕ, πολλά βιβλία και μελέτες. Από τον επαναπατρισμό του, το 1976, δημοσίευσε τα βιβλία:

– «Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία».

– «Στις φυλακές και τις εξορίες».

– «Εθνική Αντίσταση και Δεκέμβρης 1944».

– «Ηλέκτρα, αδελφή του κόμματός μας – μια ηρωική επαναστατική ζωή».

– «Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

– «Η Εθνική Αντίσταση στην αδούλωτη Αθήνα».

– «Εξήντα χρόνια Κομμουνιστής».

«Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης) – σημείωνε η ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της για το θάνατό του – αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο κομμουνιστικό κίνημα, στα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού».

2014

Αυτοκτονεί ο ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς (Robin McLaurin Williams).

Ρόμπιν Γουίλιαμς
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς το 2011

Λένε πως οι μεγάλοι κωμικοί κρύβουν και μεγάλη θλίψη. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, κατά δική του ομολογία, ήταν επιρρεπής σε διάφορους εθισμούς, πάλεψε με τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και τη χρόνια κατάθλιψή του, χάνοντας τελικά τη μάχη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από κατάθλιψη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο προσωπικός βιογράφος του, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτή είναι μια τραγική και ξαφνική απώλεια». Ξεχώριζε για το ήθος και το αστείρευτο ταλέντο του, που τον κατέστησαν ως έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 21 του Ιούλη 1951 στo Σικάγο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κωμικός σε stand up commedy, ενώ το αμερικανικό κοινό τον πρωτογνώρισε ως εξωγήινο Μορκ το 1974 σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Happy Days» – ρόλο που μετά μετέφερε σε δικό του σίριαλ, το «Mork and Mindy» (1978-1982). Εγινε διεθνώς γνωστός για το ρόλο του ως Μπάρι Λέβινσον στο αντιπολεμικό έπος «Good Morning Vietnam» (Καλημέρα Βιετνάμ) του 1987. Εχει κατακτήσει το κοινό σε όλο τον κόσμο με μεγάλες ερμηνείες όπως ο ρόλος του λαμπρού παιδαγωγού στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» και στην οικογενειακή κωμωδία «Mrs Doubtfire» και στο «Βασιλιά της μοναξιάς» (The Fisher King, 1991). Είχε βραβευτεί με Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» και είχε προταθεί άλλες τρεις φορές για Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, ενώ έχει παίξει σε 47 ταινίες.

Η πρώτη σύζυγος του Γουίλιαμς ήταν η Βαλερί Βελάρντι. Ηταν μαζί της από το 1978 έως το 1988 και απέκτησαν ένα γιο, τον 31 ετών Ζάκαρι. Η δεύτερη σύζυγός του, με την οποία πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μαζί της, η Μάρσα Γκέιρς, ήταν και η μητέρα των άλλων δυο παιδιών του, του Κόντι Αλαν, 22 ετών και της Ζέιντα Ρέι, 25 ετών, επίσης ηθοποιού. Η Σούζαν Σνάιντερ ήταν η τρίτη σύντροφός του με την οποία παντρεύτηκαν το 2011.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...