Σαν Σήμερα 12 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 12/9

490 π.Χ.

Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος.

Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).

Αγγείο που απεικονίζει σύγκρουση από τη Μάχη του Μαραθώνα
Αγγείο που απεικονίζει σύγκρουση από τη Μάχη του Μαραθώνα

1185

Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός θανατώνεται βάναυσα στην Κωνσταντινούπολη.

Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός
Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός

1309

Το Εμιράτο της Γρανάδας παραδίδει το Γιβραλτάρ στους στρατιώτες του Βασιλείου της Καστίλης.

1492

Γεννιέται ο Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι, (Λαυρέντιος Β’ των Μεδίκων), κυβερνήτης της Φλωρεντίας από το 1513 έως το 1519.

Ο Νικολό Μακιαβέλι του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών».

Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι
Πορτρέτο του Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι

1544

Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής της αναγεννησιακής περιόδου Κλεμάν Μαρό (Clément Marot).

Κλεμάν Μαρό
Πορτρέτο του Κλεμάν Μαρό

Γεννήθηκε το 1496 και έζησε στην αυλή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ του οποίου ήταν ο ιστοριογράφος.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι σατίριζε στα ποιήματά του τον κλήρο, κατηγορήθηκε ως αιρετικός και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις, κατέφυγε για ένα διάστημα στη Φεράρα της Ιταλίας.

Σημαντικότερα έργα του είναι: “Η κόλαση”, “Ο ναός του έρωτα”, “Διάλογος των ερωτευμένων”, “Κήρυγμα του καλού και του κακού ποιμένα ” κά.

1683

Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων νικά τον οθωμανικό στρατό στη μάχη της Βιέννης.

1764

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής, από τους πλέον σημαντικούς της εποχής του Μπαρόκ, Ζαν Φιλίπ Ραμώ (Jean-Philippe Rameau).

Ζαν Φιλίπ Ραμώ
Πορτρέτο που απεικονίζει τον Ζαν Φιλίπ Ραμώ

Διαδέχτηκε τον Ζαν Μπατίστ Λυλί ως κυρίαρχος συνθέτης όπερας, καθώς και -μαζί με τον Φρανσουά Κουπρέν- έργων για τσέμπαλο.

1829

Γεννιέται ο κορυφαίος ζωγράφος του νεοκλασικισμού του 19ου αι. Άνσελμ Φόιερμπαχ (Anselm Feuerbach).

Άνσελμ Φόιερμπαχ
Άνσελμ Φόιερμπαχ – Αυτοπροσωπογραφία, 1873
Άνσελμ Φόιερμπαχ
Άνσελμ Φόιερμπαχ – Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, 1874
Άνσελμ Φόιερμπαχ
Άνσελμ Φόιερμπαχ -Νανά, 1861

1848

Η Ελβετία γίνεται ομοσπονδιακό κράτος.

1888

Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Μωρίς Ωγκύστ Σεβαλιέ (Maurice Auguste Chevalier).

Μωρίς Ωγκύστ Σεβαλιέ
Ο Μωρίς Σεβαλιέ

Ξεκίνησε ως τραγουδιστής σε μικρή ηλικία ενώ έγινε γνωστός στις ΗΠΑ ανεβάζοντας την οπερέτα «Dédé» στο Μπρόντγουεϊ το 1922.

Εξελίχθηκε ως ηθοποιός με την επικράτηση του ομιλούντος κινηματογράφου, από το 1928. Το 1930 ήταν υποψήφιος για βραβείο «Όσκαρ» για τις ταινίες «The Love Parade» (1929) και «The Big Pond» (1930).

Μετά από μεγάλο διάλειμμα, επέστρεψε στο Χόλυγουντ το 1957 με την ταινία «Αριάν» («Love in the Afternoon») και το επόμενο έτος με την ταινία «Ζιζί». Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πρωταγωνίστησε σε οκτώ ταινίες, με σημαντικότερες τις «Can-Can» (1960) και «Φάννυ» (1961).

Το 1970 πραγματοποίησε την τελευταία συμμετοχή του στον κινηματογράφο, τραγουδώντας το τραγούδι των τίτλων στην ταινία του Ντίσνεϋ «Οι Αριστόγατες».

1897

Γεννιέται η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί (Irène Joliot-Curie), Γαλλίδα επιστήμονας, κόρη της Μαρίας Κιουρί και του Πιερ Κιουρί και σύζυγος του κομμουνιστή χημικού Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί.

Ιρέν Ζολιό-Κιουρί
Η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί

Της απονεμήθηκε από κοινού με το σύζυγό της το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας.

1910

Γίνεται η πρεμιέρα της Συμφωνίας Νο 8 του Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler) στο Μόναχο (με μία χορωδία 852 τραγουδιστών και ορχήστρα 171 μουσικών).

Γκούσταβ Μάλερ
Ο Γκούσταβ Μάλερ

1913

Γεννιέται ο Τζέσε Όουενς, αφροαμερικανός αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής.

Ο Τζέσε Οουενς στο βάθρο
Ο Τζέσε Οουενς στο βάθρο

1921

Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας του «Σολάρις».

Ο Στανισλάβ Λεμ
Ο Στανισλάβ Λεμ

1935

Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1943

Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα.

Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το Δημαρχείο.

1944

Γεννιέται ο Μπάρι Γουάιτ (Barry White), Αμερικανός τραγουδιστής.

Ο Μπάρι Γουάιτ
Ο Μπάρι Γουάιτ

Έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Can’t Get Enough of Your Love» και «You’re The First, The Last, My Everything». Από το 1974 είχε προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των βραβείων Γκράμι, θεωρώντας ότι είχε αδικηθεί, επειδή εκείνη τη χρονιά η επιτροπή είχε επιλέξει ως καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη την Μπέτι Μίντλερ αντί για τον ίδιο, αλλά το 2000 απέσπασε δύο βραβεία Grammy για το τραγούδι «Staying Power».

Γεννημένος στο Γκάλβεστον του Τέξας, ο Μπάρι Γουάιτ μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στο Λος Αντζελες όταν ήταν έξι μηνών. Μεγάλωσε στα γκέτο των μαύρων, ανάμεσα στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών, και στα δεκάξι του πέρασε και από τις φυλακές για κλοπή ελαστικών αυτοκινήτων, ενώ ο αδερφός του Ντάριλ δολοφονήθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών.

Ο Γουάιτ ξέφυγε από τη μοίρα των κατοίκων του γκέτο χάρη στη μουσική. Η μητέρα του, πιανίστρια, του έμαθε να παίζει και να συνθέτει μουσική και από το 1965 άρχισε να ηχογραφεί προσωπικά άλμπουμ. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η δεκαετία του ’70, καθώς έξι φορές τα τραγούδια του ήταν μέσα στα δέκα πρώτα του καταλόγου επιτυχιών των ΗΠΑ.

1947

Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-15/9/1947), η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε «…όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας…».

1948

Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι – Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

Το Μάλι - Μάδι
Το Μάλι – Μάδι

1958

Ο Τζακ Κίλμπυ (Jack Kilby) παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα ενώ εργάζεται στην Texas Instruments.

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα του Τζακ Κίλμπυ
Το ολοκληρωμένο κύκλωμα του Τζακ Κίλμπυ

1959

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη – επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»).

Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

Το «Λούνα - 2»
Το «Λούνα – 2»

1963

Υπογράφεται στην Άγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ – Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά την δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1974

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄, ο «Μεσσίας» του κινήματος των Ρασταφάρι, καθαιρείται μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, δίνοντας τέλος σε μία βασιλεία 58 ετών.

Χαϊλέ Σελασιέ Α΄
Χαϊλέ Σελασιέ Α΄

1977

Δολοφονείται από το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ο Στιβ Μπίκο (Bantu Stephen Biko).

Στιβ Μπίκο
Ο Στιβ Μπίκο

Ήταν Νοτιοαφρικανός αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ, σοσιαλιστής και μέλος του κινήματος της «Μαύρης Συνείδησης» που κήρυττε την ισότητα της μαύρης με τη λευκή φυλή.

Άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βασανιζόταν από την αστυνομία της κυβέρνησης του απαρτχάιντ. Μεγάλη συνεισφορά στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη δολοφονία του από το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής έπαιξε ο δημοσιογράφος Ντόναλντ Γουντς. Χάρη στα χειρόγραφά του η ιστορία του Μπίκο έγινε ταινία από τον Ατένμπορο και τραγούδι από τον Γκάμπριελ.

1980

Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

Ο Κενάν Εβρέν
Ο Κενάν Εβρέν

1981

Ο ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ (Willian Rory Gallagher) δίνει την πρώτη και μοναδική του συναυλία στην Ελλάδα. στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 θεατών.

Πολιτισμός - Μουσική - Ρόρι Γκάλαχερ
Ο Ρόρι Γκάλαχερ

Κατά τη διάρκεια και μετά τη συναυλία πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή, μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

1981

Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής, μεταφραστής και πεζογράφος Εουτζένιο Μοντάλε (Eugenio Montale).

Το 1975 βραβεύθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος Ιταλός λυρικός ποιητής από την εποχή του Τζάκομο Λεοπάρντι.

Εουτζένιο Μοντάλε
Ο Εουτζένιο Μοντάλε

1983

Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών.

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στη δικτατορία του Πινοσέτ, 1983
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στη δικτατορία του Πινοσέτ, 1983

Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

1992

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Άντονι Πέρκινς (Anthony Perkins).

Άντονι Πέρκινς
Ο Άντονι Πέρκινς

Είναι διάσημη η ερμηνεία του στο ρόλο του Νόρμαν Μπέιτς στην ταινία Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

2003

Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και συγγραφέας Τζόνι Κας (John R. Cash).

Τζόνι Κας και Τζουν Κάρτερ
Ο Τζόνι Κας ντουέτο με την αγαπημένη του Τζουν Κάρτερ

Η οικογένεια του πάλευε στα βαμβάκια για να επιβιώσει. Παιδί ακόμα έχασε τον λίγο μεγαλύτερο αδερφό του σε ατύχημα (αυτοτραυματίστηκε με σιδεροπρίονο). Ο πατέρας του ήταν βίαιος. Η μάνα του έπαιζε κιθάρα και αγαπούσε τα τραγούδια. Στους αγρούς, λοιπόν, μαζί με τη μάνα του έμαθε να παίζει μουσική και να τραγουδά.

Φαντάρος βρέθηκε στη Γερμανία (γλίτωσε από «τύχη» την Κορέα)! Στη Γερμανία έκανε την πρώτη του μουσική απόπειρα. Το 1954 ξαναγυρίζει στην Αμερική. Παντρεύεται. Κάνει διάφορες δουλειές και παράλληλα προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία του στη μουσική σκηνή. Η πρώτη δική του επιτυχία ήρθε το 1957. Παράλληλα, έγραφε τραγούδια για άλλους πρωτοεμφανιζόμενους τραγουδιστές, ανάμεσά τους ο Ρόι Όρμπισον και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Από τα σκούρα ρούχα της εμφάνισης του έλαβε το ψευδώνυμο «ο άντρας με τα μαύρα» (The Man in Black).

Το 1965 είναι ήδη βουτηγμένος στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δίπλα του στέκεται η «γυναίκα της ζωής του». Η πολύ καλή τραγουδίστρια Τζουν Κάρτερ. Μετά από τρία χρόνια αγώνα καταφέρνει να νικήσει την εξάρτησή του. Καθαρός, πια, ξαναγυρίζει στο τραγούδι. Πέθανε ήσυχα το Σεπτέμβρη του 2003. Τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει και ο «μεγάλος του έρωτας», η δεύτερη γυναίκα του, η Τζουν Κάρτερ.

Η μεγάλης διάρκειας καριέρα του κράτησε από το 1954 έως το 2003 βγάζοντας 96 άλμπουμ και 153 σινγκλ.

2005

Πεθαίνει η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Λήδα Τασοπούλου.

Λήδα Τασοπούλου
Η Λήδα Τασοπούλου

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σπούδασε επίσης μουσική και κλασικό χορό. Επί τριάντα χρόνια πρωταγωνίστησε σε διάφορους σημαντικούς ρόλους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ηλέκτρα, Κασσάνδρα, Διηάνειρα, Ανδρομάχη, Ιώ, Μήδεια, κ.ά.). Εργάστηκε αποκλειστικά στο θέατρο και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άλλο θίασο ούτε στην τηλεόραση.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του «Αμφι-Θεάτρου» (1975), μαζί με τον σύντροφό της επί 27 χρόνια Σπύρο Ευαγγελάτο. Χάραξε σημαντικά την πορεία του «Αμφι-Θεάτρου» και συνέβαλε στην πολιτιστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Έπαιξε σε όλες τις παραγωγές του, όπως στον «Ερωτόκριτο», στον «Τίτο Ανδρόνικο», στον «Ταρτούφο», στην «Ειρήνη», στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, στον «Αμλετ», στα «Εγκλήματα και εγκλήματα» του Στρίντμπεργκ, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο’ Νιλ και στα «Δεσποινίς Τζούλια», «Ορέστεια», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Οπερα της πεντάρας», «Μαρία Στιούαρτ», «Φάουστ» κ.ά. Το 1994 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγνής, στο «Ονειρόδραμα». Το 1996 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της απένειμε το Α΄ Βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Θεοφανώ» του Άγγελου Τερζάκη.

Υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το θέατρο και την όπερα του «Αμφι-Θεάτρου» (1989 – 1992). Το 1982 δίδαξε μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο, Μόσχα, Βόννη).

2009

Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ (Norman Borlaug).

Ο Νόρμαν Μπόρλογκ
Ο Νόρμαν Μπόρλογκ

Διασταύρωσε μια ποικιλία τυπικού σιταριού, από αυτό με το μακρύ, λεπτό βλαστό που υπήρχε στα περισσότερα σημεία του κόσμου, με μια άλλη ποικιλία, με κοντό, παχύτερο βλαστό, που μπορούσε να αντέξει το βάρος περισσότερων καρπών. Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα ποικιλία που μπορούσε να βγάλει πολύ περισσότερους καρπούς από το ίδιο φυτό, και άρα πολύ περισσότερο σιτάρι από την ίδια καλλιεργήσιμη έκταση.

2013

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα  δέχονται δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την ώρα που δέχονται πρώτες βοήθειες
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την ώρα που δέχονται πρώτες βοήθειες

Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.

Διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Λίγες μέρες μετά, οι Ναζί – δολοφόνοι της «Χρυσής Αυγής», θα δολοφονήσουν τον ναυτεργάτη και αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλο Φύσσα.

Διαδήλωση εργατικών σωματείων στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Διαδήλωση εργατικών σωματείων στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Μαζικές διαδήλωσεις εργατικών σωματείων στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Μαζικές διαδήλωσεις εργατικών σωματείων στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...