Σαν Σήμερα 22/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 22/11

1307

Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ εκδίδει την παπική βούλα Pastoralis Praeeminentiae, με την οποία δίνει την εντολή στους Χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες Ιππότες και να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πάπας Κλήμης Ε΄
Ο Πάπας Κλήμης Ε΄

1808

Γεννιέται ο Βρετανός Τόμας Κουκ (Thomas Cook), ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο.

Τόμας Κουκ
Ο Τόμας Κουκ

1819

Γεννιέται η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Τζορτζ Έλιοτ (George Eliot, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς). Ήταν μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

Τζορτζ Έλιοτ (Μαίρη Ανν Έβανς)
Η Τζορτζ Έλιοτ (Μαίρη Ανν Έβανς)

Χρησιμοποιούσε ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως είχε πει, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. Οι γυναίκες συγγραφείς ήταν ελεύθερες να δημοσιεύουν τα έργα τους με το δικό τους όνομα, αλλά η Έλιοτ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα θεωρούνταν απλά μία συγγραφέας ρομάντζων.

Τα πιο γνωστά της έργα είναι το «Scenes of Clerical Life», «Middlemarch» και το Adam Bede. Μετά την έκδοση του τελευταίου και την επιτυχία που γνώρισε αποκάλυψε πως αυτή ήταν η συγγραφέας. Τις δεκαετίες 1860 και 1870 η Τζορτζ Έλιοτ έγραψε άλλα επτά μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία με το Adam Bede. Η Βιρτζίνια Γουλφ είπε για το «Middlemarch» ότι «είναι ένα από τα λίγα αγγλικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για ώριμους ανθρώπους».

1890

Γεννιέται ο Σοβιετικός καλλιτέχνης, σχεδιαστής, φωτογράφος και αρχιτέκτονας Ελ Λισίτσκι, από τους σημαντικότερους του μοντέρνου κινήματος.

Ελ Λισίτσκι
Φωτογραφικό αυτό-πορτρέτο το 1914

Ήταν σημαντικό πρόσωπο της ρωσικής πρωτοπορίας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του σουπρεματισμού με τον μέντορά του τον Καζιμίρ Μαλέβιτς, κάνοντας εκθέσεις και έργα προπαγάνδας για τη Σοβιετική Ένωση. Το έργο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το Μπάουχαους και κυριάρχησε στον 20ό αιώνα στον τομέα της γραφιστικής.

Ελ Λισίτσκι
Αφίσα που καλεί σε νίκη επί των “Λευκών” (1920)

1890

Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ (Charles André Joseph Marie de Gaulle), Πρόεδρος της Γαλλίας (το 1944 – 1946 και το 1959 – 1969).

Σαρλ ντε Γκολ
Ο Σαρλ ντε Γκολ

1897

Υπογράφεται η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897).

Με τη Συνθήκη αυτή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολεμικές αποζημιώσεις το υπέρογκο ποσό των 4.000.000 χρυσών λιρών, καθώς και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη.

Μάχη του Βελεστίνου 1897
Λαϊκή λιθογραφία της μάχης του Βελεστίνου κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

Η Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, αναγκάζεται να καταφύγει σε δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτές της αποζημιώσεις. Ακολούθως, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Στόχος του ΔΟΕ: Η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.

1900

Πεθαίνει ο Άγγλος συνθέτης οπερέτας Άρθουρ Σίμορ Σάλιβαν (Arthur Seymour Sullivan), ο πιο σημαντικός συνθέτης της χώρας του κατά τον 19ο αιώνα.

Άρθουρ Σίμορ Σάλιβαν
Ο Άρθουρ Σίμορ Σάλιβαν

Αποτέλεσε πρότυπο για τους συνθέτες των μιούζικαλ, ξεκινώντας από τον Βίκτωρ Χέρμπερτ στις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνοντας ως τον Άντριου Λόιντ Βέμπερ.

1901

Γεννιέται ο Ισπανός πιανίστας και συνθέτης Χοακίν Ροδρίγο (Joaquín Rodrigo).

Χοακίν Ροδρίγο
Ο Χοακίν Ροδρίγο

Γνωστά τους έργα είναι τα «Concierto de Aranjuez» (1939), «Fantasía para un gentilhombre» (1954), «Concierto madrigal» (1966), «Concierto Andaluz» (1967), «Concierto para una fiesta» (1982).

1916

Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον (Jack London).

Τζακ Λόντον
Ο Τζακ Λόντον

Στην αρχή της ζωής του, έκανε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει το ψωμί του: εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου στα 1904.

Τζακ Λόντον
Η Σιδερένια Φτέρνα (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ο Λόντον στράφηκε προς το σοσιαλισμό, ενώ η απίστευτη ενέργειά του διοχετεύθηκε στη γραφή. Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο.

Τζακ Λόντον
Ολόχρυσο Φαράγγι (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Γράφει πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια. Όλα του τα έργα έχουν μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στην Αγγλία έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια αντίτυπα της «Σιδερένιας Φτέρνας ».

1928

Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η πρώτη παρουσίαση του Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ.

1934

Γεννιέται η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου.

Ρίτα Σακελλαρίου
Η Ρίτα Σακελλαρίου

Ο πατέρας της ήταν από τη Σμύρνη και η μητέρα της από την Κάλυμνο. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Από μικρή, δούλευε στα λιπάσματα, στου «Παπαστράτου» και σε άλλες δουλειές.

Αγαπούσε από μικρή το τραγούδι και άρχισε να δουλεύει δειλά – δειλά στα 17 της χρόνια, στο μαγαζί «Μύλος» στο Πέραμα, όπου και την ανακάλυψαν ο Χρυσίνης, με τον Περιστέρη, οι οποίοι της έγραψαν και τα πρώτα της τραγούδια «Η αγορά του Πειραιά», «Μανούλα σε βασάνισα» κ.ά. Η μεγάλη της καριέρα άρχισε με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου, από το θρυλικό «Φαληρικό» στις Τζιτζιφιές.

Τα τραγούδια «Ιστορία μου αμαρτία», «Παράνομή μου αγάπη», «Αν κάνω άστατη ζωή», ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

1938

Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.

Χρήστος Μαλτέζος
Ο Χρήστος Μαλτέζος

1940

Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά (ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940 – 1941).

1941

Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από τους Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («δρόμος της ζωής»).

Πολιορκία του Λένινγραντ
Χιλιομετροδείκτης του «δρόμου της ζωής» προς το Λένινγκραντ

Το 1941-1942 η εν λόγω δίοδος διατηρήθηκε επί 152 μέρες παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του εχθρού, ενώ εκκενώθηκαν μέσω αυτής 514.000 πολίτες, 35.000 τραυματίες στρατιώτες, μηχανήματα από 86 εργοστάσια και πολλά έργα τέχνης.

Την επόμενη χρονιά ο «δρόμος της ζωής» συνέχισε να λειτουργεί, συνδράμοντας καταλυτικά στη συνολική διάσωση 1,3 εκατομμυρίων αμάχων της ηρωικής πόλης του Λένινγκραντ και το κράτημα των υπερασπιστών της έως το σπάσιμο της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1944.

1943

Ο Λίβανος, που έως τότε βρίσκονταν υπό γαλλική κυριαρχία, κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

Λίβανος
Σημαία του Λιβάνου

1943

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Κινέζος ηγέτης των Εθνικιστών Τσιαγκ Κάι Σεκ συναντώνται στο Κάιρο, με θέμα τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας.

Συνδιάσκεψη του Καΐρου 1943
Οι Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Τσιαγκ Κάι Σεκ στη συνδιάσκεψη του Καΐρου

1954

Η ΚΕ του ΚΚΕ υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.

1963

Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

Τζον Φ. Κένεντι
Η στιγμή της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι

1963

Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο «With The Beatles».

1975

Ο Χουάν Κάρλος ο Α’ αναγορεύεται βασιλιάς της Ισπανίας.

Χουάν Κάρλος - Φρ. Φράνκο
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τον αιμοσταγή δικτάτορα Φρ. Φράνκο

1990

Μην έχοντας την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτείται, ύστερα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ
Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ

2007

Πεθαίνει, ο 80χρονος, παγκοσμίως κορυφαίος, Γάλλος χορογράφος Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart), διευθυντής επί 20ετία των «Μπαλέτων Μπεζάρ Λοζάνης».

Μωρίς Μπεζάρ
Ο Μωρίς Μπεζάρ

Ο «μετρ» του χορού, ήταν παλιός φίλος της Ελλάδας και προσωπικός φίλος των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Είχε παρουσιάσει πολλές φορές το μπαλέτο του στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού, ο Μπεζάρ εγκαταστάθηκε το 1987 στη Λοζάνη και ίδρυσε το διάσημο μπαλέτο του. Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις. Το έργο του πολλές φορές προκάλεσε με την τόλμη του.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα σημαντικότερα μπαλέτα του δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’70, και ότι βοήθησε τον κλασικό χορό να διαδοθεί στο ευρύ κοινό.

Μωρίς Μπεζάρ
Ο Μίκης Θεοδωράκης με χορευτές των μπαλέτων Μπεζάρ στο Ηρώδειο, στο μπαλέτο του έργου του “Θάλασσα” (23/6/1983)

Νοίκιαζε στάδια – γήπεδα με 5.000 θέσεις για ένα μήνα και πρόσφερε φτηνά εισιτήρια. Κατάφερε να γίνει δεκτός ο χορός στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, σε ανοιχτά θέατρα και δημοφιλείς χώρους. Πίστευε ότι ο χορός δεν πρέπει να είναι ελιτίστικος, αλλά να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Έντονες υπήρξαν στο έργο του Μορίς Μπεζάρ οι επιρροές από την Ανατολή. Ο πατέρας του, φιλόσοφος Γκαστόν Μπερζέ, μιλούσε και έγραφε κινέζικα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...