Σαν Σήμερα 14 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 14/10

1066

Στο Σένλακ Χιλ της Αγγλίας, έντεκα χιλιόμετρα έξω από το Χέιστινγκς, οι νορμανδικές δυνάμεις του Γουλιέλμου του Κατακτητή νικούν τον αγγλικό στρατό και σκοτώνουν τον βασιλιά Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας.

Μάχη του Χέιστινγκς
Κέντημα που αναπαριστά τον θάνατο του βασιλιά Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας

1322

Ο σκωτσέζος πολέμαρχος Ρόμπερτ δε Μπρους (Robert Brus) νικά το βασιλιά των Άγγλων, Εδουάρδο Β’, στη μάχη του Μπάιλαντ και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ρόμπερτ δε Μπρους
Ανδριάντας του Ροβέρτου Μπρους στο κάστρο του Εδιμβούργου

1568

Πεθαίνει ο Γαλλοφλαμανδός συνθέτης του 16ου αιώνα Ζακ Αρκαντέλτ ή Αρκαντέλ (Jacques Arcadelt, ή Jacob Archadelt, ή Arcadet, ή Arcadente).

Ζακ Αρκαντέλτ
Ο Ζακ Αρκαντέλτ

Ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενεάς συνθετών του ιταλικού μαδριγαλίου της Αναγέννησης.

1628

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος μανιεριστής ζωγράφος από τη Βενετία Ιάκοπο Νιγκρέτι (Iacopo Nigreti), γνωστότερος ως Τζάκοπο Πάλμα ιλ Τζιόβανε (Jacopo Palma il Giovane) ή απλά Πάλμα Τζιόβανε (Palma Giovane, «Πάλμα ο Νεότερος» σε αντιδιαστολή με τον συνώνυμο θείο του, Τζάκοπο Πάλμα).

Τζάκοπο Πάλμα
Αυτοπροσωπογραφία του Τζάκοπο Πάλμα (1614)

Μετά το θάνατο του Τιντορέτο το 1594, έγινε ο κύριος καλλιτέχνης της Βενετίας, συνεχίζοντας την τεχνοτροπία του.

Τζάκοπο Πάλμα
Τζάκοπο Πάλμα – Ο Άσωτος υιός διασκεδάζει (1595-1600)

Τα έργα του, οι πίνακές του χαρακτηρίζονται περισσότερο θρησκευτικής έμπνευσης με άντληση θεμάτων από τη Βίβλο.

Τζάκοπο Πάλμα
Τζάκοπο Πάλμα – ναύαρχος Vincenzo Cappello (1610)

1806

Στη Μάχη της Ιένας, ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης νικά τον πρωσικό στρατό.

Ναπολέων Α'
Ο Ναπολέων Α’

1831

Πεθαίνει ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Λουί Πονς (Jean-Louis Pons).

Ζαν-Λουί Πονς
Ο Ζαν-Λουί Πονς

Παρά το γεγονός ότι ήταν αυτοδίδακτος, κατέληξε να γίνει ο μεγαλύτερος ανιχνευτής κομητών όλων των εποχών: Μεταξύ του 1801 και του 1827, ο Πονς ανακάλυψε 37 κομήτες, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στην ιστορία.

1852

Γεννιέται ο Έλληνας ιστοριοδίφης και λογοτέχνης Δημήτριος Καμπούρογλου. Άφησε πίσω του δεκάδες βιβλίων και εκατοντάδες άρθρων, όλα διαποτισμένα από το ίδιο πάθος για την αναζήτηση ενός χαμένου και ξεχασμένου παρελθόντος.

Δημήτριος Καμπούρογλου
Ο Δημήτριος Καμπούρογλου

Παράλληλα με τις ιστορικές του μελέτες, εκδίδει και πλήθος λογοτεχνικών κειμένων, όπως τα «Αθηναϊκά διηγήματα», «Αι Αθήναι που φεύγουν», «Μύθοι και διάλογοι», «Αττικοί έρωτες», «Θρύψαλα», που αποτελούσαν συλλογή αποφθεγμάτων που διακρίνονται για το χιούμορ και την ευστοχία τους.

1873

Γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας Ζυλ Ριμέ.

Παγκόσμιο Κύπελλο
Παγκόσμιο Κύπελλο

Υπήρξε ο δημιουργός του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

1906

Γεννιέται ο Χασάν αλ-Μπάνα, Αιγύπτιος δάσκαλος και ιμάμης, ιδρυτής των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Χασάν αλ-Μπάνα
Ο Χασάν αλ-Μπάνα

1915

Στην εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας

1916

Οι σιδηροδρομικοί του Λαρισαϊκού πραγματοποιούν μεγάλη και πετυχημένη απεργία.

Λαρισαϊκός
Ο Λαρισαϊκός

1927

Γεννιέται ο Ρότζερ Μουρ (Roger George Moore), ο οποίος είχε εργαστεί και ως μοντέλο, ενσάρκωσε πολλούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους, ανάμεσα τους τον Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» τη δεκαετία του 1960, τον Λόρδο Μπρετ Σινκλέρ στη σειρά «Οι αντίζηλοι» και τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

Ρότζερ Μουρ
Ο Ρότζερ Μουρ

1933

Η ναζιστική Γερμανία ανακοινώνει την αποχώρησή της από την Κοινωνία των Εθνών.

1944

Δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.

Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά
Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά το 1944

1944

Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ (Johannes Erwin Eugen Rommel‎), γνωστός και ως «αλεπού της ερήμου» για τις επιχειρήσεις που είχε διεξάγει στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο.

Έρβιν Ρόμελ
Ο Έρβιν Ρόμελ

Είχαν αποκαλυφθεί οι επαφές του με τους συνωμότες που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.

1947

Για την ενίσχυση των αστικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του ΔΣΕ αποφασίζεται η συγκρότηση 40 ταγμάτων Εθνοφρουράς, συγχρηματοδοτούμενα εξίσου από την ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ.

Εθνοφρουροί εκκενώνουν χωριό στη Δράμα
Εθνοφρουροί εκκενώνουν χωριό στη Δράμα

1948

Τμήματα της 2ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στο Δομοκό.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

1964

Ο Νικήτα Χρουστσόφ καθαιρείται και στη θέση του Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγεται ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ
Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ

1964

Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αμερικανός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (Martin Luther King Jr.), υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

1973

Λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιείται στα Μέγαρα εναντίον των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που αποφάσισε η χούντα, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων, που προγραμμάτιζαν βιομηχανικές επενδύσεις.

Ξεσηκωμός Μέγαρα 1973
Εξώφυλλο για τον ξεσηκωμό στα Μέγαρα το 1973

Πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία με το σύνθημα «Αυτή η γη είναι δική μας» και απαιτούν, υπό τους ήχους των πένθιμων κωδωνοκρουσιών, ματαίωση των συμβάσεων για τη δημιουργία διυλιστηρίου και άλλων μονάδων.

1974

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδικό εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνταχθούν με τον ΟΗΕ.

1977

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Μπινγκ Κρόσμπι (Harry Lillis «Bing» Crosby Jr). Βραβεύθηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία του 1944 Ο Δρόμος της Αγάπης (Going My Way).

Μπινγκ Κρόσμπι
O Μπινγκ Κρόσμπι

Ο Μπινγκ Κρόσμπι έχει πουλήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δίσκους παγκοσμίως μέχρι σήμερα ενώ το τραγούδι με τις καλύτερες πωλήσεις του Μπινγκ Κρόσμπι έχει τίτλο «Λευκά Χριστούγεννα», με περισσότερο από 50.000.000 αντίτυπα.

1990

Πεθαίνει ο Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν (Leonard Bernstein), απ’ τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν
Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 1943 έως το 1944 ήταν βοηθός διευθυντής ορχήστρας στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης και από το 1945 έως το 1948 διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Διεύθυνε όλες τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής (Άμστερνταμ και Πράγα). Από το 1958 έως το 1969 ήταν ο αρχιμουσικός της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας στη σημαντική ανανέωση του ρεπερτορίου της.

Ο Μπερνστάιν συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική για μπαλέτο, αλλά και μουσική για μπαλέτο (Dybbuk -1974), θεατρικά μιούζικαλ («On The Town» -1944, «Wonderful Town» -1953) και κινηματογραφικές ταινίες («West Side Story» -1957).

1994

Απονέμεται από κοινού στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον πρόεδρο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ το Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται όμως για μια ειρήνη, που ακόμα δεν έχει έρθει για τον παλαιστινιακό λαό.

Γιτζάκ Ράμπιν - Σιμόν Πέρες - Γιάσερ Αραφάτ
Γιάσερ Αραφάτ – Σιμόν Πέρες – Γιτζάκ Ράμπιν

1995

Πεθαίνει η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου.

Ελένη Βλάχου
Η Ελένη Βλάχου

1999

Πεθαίνει ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Μάκης Δεμίρης.

Μάκης Δεμίρης
Ο Μάκης Δεμίρης

2004

Πεθαίνει ο μουσικός, ηθοποιός και σόουμαν Βλάσης Μπονάτσος.

Βλάσης Μπονάτσος
Ο Βλάσης Μπονάτσος
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...