70 π.Χ.
Γεννιέται ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος, γνωστός για το ημιτελές επικό έργο του «Η Αινιάδα».
55 π.Χ.
Πεθαίνει ο Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος Τίτος Λουκρήτιος Κάρος (Titus Lucretius Carus).
Το μόνο γνωστό του έργο είναι το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα De rerum natura («Περί της φύσεως των πραγμάτων»).
533
Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, την οποία καταλαμβάνει από τους Βανδάλους, φύλο γερμανικής προελεύσεως.
1211
Ο Λατίνος αυτοκράτορας Ερρίκος της Φλάνδρας νικά τον αυτοκράτορα της Νίκαιας, Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη, στη μάχη του Ρύνδακου.
1582
Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία εφαρμόζεται για πρώτη φορά το Γρηγοριανό ημερολόγιο που εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄.
1608
Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι (Evangelista Torricelli), εφευρέτης του βαρόμετρου.
1690
Πεθαίνει ο Ισπανός ζωγράφος, και χαράκτης της τεχνοτροπίας του Μπαρόκ Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ (Juan de Valdés Leal).
Έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Σεβίλλης.
Το έργο του χαρακτηρίζει η μακάβρια θεματολογία, η οποία και αποδίδεται με μεγάλη δραματικότητα.
1814
Γεννιέται ο Ρώσος ποιητής, γνωστός και ως «ποιητής του Καυκάσου» Μιχαήλ Γιούριεβιτς Λέρμοντοφ.
Αποτέλεσε την πιο σημαντική παρουσία στη ρωσική ποίηση από τον θάνατο του Αλεξάντρ Πούσκιν μέχρι και τον δικό του, τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 26 χρονών. Όπως και ο Πούσκιν, έτσι και ο ίδιος έχασε τη ζωή του σε μια μονομαχία. Σ’ ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του, που γράφτηκε την Πρωτοχρονιά του 1840, περιέγραψε την ποίησή του σαν «ατσαλένιο στίχο ποτισμένο με πικρία και μίσος».
1815
Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας φτάνει εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό.
1837
Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
1844
Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε (Friedrich Wilhelm Nietzsche). Στο βιβλίο του «Τάδε έφη, Ζαρατούστρα», ο Νίτσε κατασκεύασε ένα ομοίωμα ανθρώπου πάνω από τον άνθρωπο, του εξουσιαστικού υπερανθρώπου που τον συνδύασε με τους μύθους των γερμανικών δρυμών για τις ξανθές βαλκυρίες και τους Νιμπελούγκεν.
Αυτόν το φιλοσοφικό μύθο χρησιμοποίησε ο Χίτλερ, σε συνδυασμό με τη φυλετική καθαρότητα, την υπεροχή της αρίας φυλής και βέβαια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καλυμμένος με τον μανδύα του εθνικο-σοσιαλισμού.
1848
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης διορίζεται πρωθυπουργός από τον βασιλιά Όθωνα.
1878
Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.
1902
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.
1908
Γεννιέται ο κεϋνσιανιστής Καναδός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ (John Kenneth «Ken» Galbraith).
Ήταν υποστηρικτής των θεσμικών οικονομικών, λανσάρισε τον «λαϊκό καπιταλισμό». Τα οικονομικά του βιβλία γνώρισαν ιδιαίτερη απήχηση στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
1917
Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε (Margaretha Geertruida «Grietje» Zelle MacLeod), γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.
1920
Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου Ανρί Βερνέιγ (Henri Verneuil).
Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης (ήταν από τους κορυφαίους δημιουργούς του γαλλικού κινηματογράφου και υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα αντίστοιχα. Είχε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του.
Συνεργάστηκε με όλους του μεγάλους ηθοποιούς της Γαλλίας, όπως ο Ζαν Γκαμπέν, Αλέν Ντελόν, Υβ Μοντάν, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Λίνο Βεντούρα, Φερναντέλ κ.α.
Εκτός από την αφροκρέμα Γάλλων ηθοποιών, ο Βερνέιγ συνεργάστηκε και με ηθοποιούς διεθνούς φήμης, όπως ο Ομάρ Σαρίφ και η Κλαούντια Καρντινάλε, αλλά και Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Χένρι Φόντα, Τσαρλς Μπρόνσον, Γιουλ Μπρίνερ και Άντονι Κουίν.
1927
Οι σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρίας επιστημόνων και τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.
1933
26 ναυτικοί πεθαίνουν από τη βύθιση του ελληνικού φορτηγού «Αννούλα» εξαιτίας κυκλώνα.
1944
Αναθαρρημένες από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων οι «εθνικές» αστικές οργανώσεις πραγματοποιούν αντικομμουνιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
1946
Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με το Δημοκρατικό Στρατό.
1946
Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ ((Hermann Wilhelm Göring), κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.
1948
Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906.
Άλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στο Γράμμο.
1954
Επανδρώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ. Βαθαίνει η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η Ελλάδα μετατρέπεται διαχρονικά μέχρι σήμερα σε προπύργιο των δολοφονικών εξορμήσεων Αμερικανών κι Ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών.
1958
Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδέονταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Βρετανικής Πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως Γ.Γ. της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)…». Τελικά η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.
1964
Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ (Cole Albert Porter). Ήταν ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς και συνθέτες της χώρας του.
Ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός -ο κύριος όγκος της δουλειάς του ήταν μιούζικαλ με μεγαλύτερη επιτυχία το «Φίλα με, Κέητ» (Kiss Me, Kate, 1948).
Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει επίσης από την πιο γνωστή μπαλάντα γουέστερν, το «Don’t Fence Me In» (1934), έως και μουσική και τραγούδια σε ταινίες που άφησαν εποχή.
1970
35 εργάτες σκοτώνονται όταν καταρρέει ένα τμήμα της νέας γέφυρας Ουέστ Γκέιτ στη Μελβούρνη.
1979
Χούντα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ρομέρο στο Ελ Σαλβαδόρ με πραξικόπημα.
1988
Πεθαίνει η χορογράφος Ραλλού Μάνου.
Το όνομα συνδέθηκε, για πάνω από μισόν αιώνα, με τη χορευτική δημιουργία στον τόπο μας.
Οραματίστηκε ένα «Ελληνικό Χορόδραμα», που θα ήταν ο συνδυασμός της σύγχρονης χορευτικής έκφρασης με την ελληνική παράδοση.
Κοντά της, στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, στάθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος αυτής της χώρας. Μουσικοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, ζωγράφοι σαν τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Βασιλείου, ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος. Το πρωτοποριακό, τότε, σχέδιο της Ραλλούς Μάνου πέτυχε, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την εξέλιξη του ελληνικού χορού.
1997
Εκτοξεύεται στο Διάστημα το αμερικανικό διαστημικό όχημα Κασίνι, που σε διάστημα 7 ετών θα φτάσει τον Κρόνο.
2003
Εκτοξεύεται η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα με το όχημα «Σένζου» (Shenzhou 5).
2003
O Βασίλης Χατζηπαναγής (4.104 ψήφους) αναδείχθηκε πρώτος στην ψηφοφορία της EΠO, για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων πενήντα χρόνων.