Σαν σήμερα 17 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

1203

Οι σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη.

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ´ Άγγελος εγκαταλείπει την πόλη.

Βυζάντιο - Κωνσταντινούπολη - Δ' Σταυροφορία - άλωση, 1204
Πίνακας που αναπαριστά την άλωση της Κωνσταντινούπολης κατά τη Δ’ Σταυροφορία

1429

Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο και μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ιωάννας της Λωρραίνης, ο Κάρολος Ζ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς.

Γαλλία - Εκατονταετής Πόλεμος - Κάρολος Ζ'
Ο Κάρολος Ζ’
Γαλλία - Εκατονταετής Πόλεμος - Ιωάννα της Λωρραίνης
Πίνακας που απεικονίζει την Ιωάννα της Λωρραίνης

1453

Τερματίζεται ο Εκατονταετής Πόλεμος για τη διαδοχή στο θρόνο της Γαλλίας, στον οποίο αναμίχθηκε και η Αγγλία, με την ήττα των Βρετανών από τους Γάλλους στη Μάχη του Καστιγιόν.

Για πρώτη φορά σε μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποφασιστικό ρόλο είχαν τα κανόνια.

Γαλλία - Εκατονταετής πόλεμος - Η μάχη του Καστιγιόν
Η μάχη του Καστιγιόν

1790

Πεθαίνει ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ (Adam Smith), ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

Επιστήμες - Πολιτική Οικονομία - Άνταμ Σμιθ
Ο Άνταμ Σμιθ

Ο Σμιθ αντιτάχθηκε στην εμποροκρατική θεωρία, υποστήριξε ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός και το ελεύθερο εμπόριο θα προωθήσουν, με τον καλύτερο τρόπο, την «οικονομική μεγέθυνση» ενός έθνος (= τον πλούτο του). Κατά την άποψή του στην ελεύθερη οικονομία τα άτομα παράγουν αγαθά τα οποία οι άλλοι επιθυμούν να τα αγοράσουν και έτσι παράγουν κέρδος από το οποίο ωφελείται όλη η κοινωνία.

Για τον Άνταμ Σμιθ ο πλούτος μιας χώρας δε συνίσταται στο χρήμα, αλλά στο σύνολο των εμπορευμάτων που παράγει, η πηγή του βρίσκεται στην ωφέλιμη εργασία, που δημιουργεί ανταλλακτική αξία. Τον πλούτο το δημιουργεί όχι μόνο η αγροτική εργασία αλλά και η βιομηχανική.

Ο Σμιθ θεωρεί επικίνδυνο κάθε κρατικό παρεμβατισμό, πως οι δασμοί π.χ. δεν έχουν καμιά θέση στη ρύθμιση του εμπορίου. Ο Σμιθ καθορίζει στην πολίτη εξουσία, στην κυβέρνηση, τρεις αρμοδιότητες:

α) Την κατασκευή και συντήρηση δημοσίων έργων και ιδρυμάτων, τις δαπάνες των οποίων δεν μπορεί να αναλάβει κανένα άτομο, ούτε μια μικρή ομάδα ατόμων. Συνιστά π.χ. το κράτος να αναλάβει τη λαϊκή εκπαίδευση, αλλά να το πράξει με προσοχή.

β) Την προστασία των πολιτών από την αδικία και καταπίεση που μπορεί να διαπράξουν σε βάρος τους άλλοι συμπολίτες τους.

γ) Την προστασία της κοινωνίας από την εξωτερική βία.

Οι οικονομικές αντιλήψεις του Σμιθ και της Σχολής του σχετικά με την εργασία, το κεφάλαιο, το μισθό, το κέρδος, την υπεραξία και πολλά άλλα, αποτέλεσαν μία από τις θεωρητικές πηγές του μαρξισμού. Ο Μαρξ έκανε βαθιά ανάλυση και κριτική αποτίμηση του έργου και των αντιλήψεων, του ρόλου του Α. Σμιθ. Θεωρεί πως ο Σμιθ δεν έμεινε στην εξωτερική περιγραφή των οικονομικών φαινομένων, αλλά ερεύνησε την εσωτερική σύνδεσή τους, τις νομοτέλειές τους. Ο Μαρξ ονόμασε τον Α. Σμιθ «οικονομολόγο της μανουφακτουριακής περιόδου του καπιταλισμού».

1791

Οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες εξεγερμένους.

Γαλλική επανάσταση - Η άλωση της Βαστίλης
Πίνακας που απεικονίζει την άλωση της Βαστίλης

1797

Γεννιέται ο Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός (Hippolyte-Paul Delaroche), Γάλλος ζωγράφος.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός
Σκίτσο που απεικονίζει τον Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός

Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικότερους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της Γαλλίας των μέσων του 19ου αιώνα.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός
Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός: Ο Ναπολέων στο Φονταινεμπλώ μετά την μάχη της Λειψίας, 1845
Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός
Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός: Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, 1828

Ιδιαίτερα γνωστοί έγιναν οι ιστορικοί πίνακες του Ντελαρός, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός
Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός: Το ημικύκλιο των καλών τεχνών
Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός
Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός: Η άκατος του Ρισελιέ στον Ροδανό, 1829

1870

Γεννιέται ο Ιωάννης Γρύπαρης, σημαντικός ποιητής, συγγραφέας, κυρίως όμως μεταφραστής.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Γιάννης Γρυπάρης
Ο Γιάννης Γρυπάρης

Από την πρώτη του ποιητική συλλογή «Σκαραβαίοι και Τερακότες» που την έγραψε σε ηλικία 24 χρόνων «τάραξε» τα λογοτεχνικά νερά.

Ο Παλαμάς έλεγε ότι η ποιητική φόρμα του Γρυπάρη ότι «από του τίτλου του μέχρι του τελευταίου θα ξενίσωσι μεν πιθανώς τους μη εννοούντας την ποίησίν του αλλά θα καταθέλξουν τους αισθανόμενους το αληθώς ωραίον εν τη ποιήσει…». Έμεινε όμως στην ελληνική γραμματεία κυρίως για τις φοβερές μεταφράσεις: «Ευθύδημος», «Πολιτεία» του Πλάτωνα.

Ο Αισχύλος βρήκε στο μεταφραστή Γρυπάρη το «μάστορά του»: Η «Ορέστεια», «Οι επτά επί Θήβας», «Ο Προμηθέας Δεσμώτης». Ανάστησε το δραματικό λόγο. Ο Κοσμάς Πολίτης (1893 – 1974), συγγραφέας, έγραφε για τις μεταφράσεις του Γρυπάρη: «Βγαίνουν από στοχασμό – μουσική διάθεση – μελέτη. Μάχεται με τις αδυναμίες της γλώσσας. Με τέτοιες μεταφράσεις η Ελλάδα ζυγώνει τους ανθρώπους και παίρνει συνείδηση της δυνάμεώς τους…».

1899

Γεννιέται ο  Τζέιμς Φράνσις Κάγκνεϊ ο νεότερος (James Francis Cagney, jr.), Αμερικανός ηθοποιός αρχικά του θεάτρου κι έπειτα του κινηματογράφου όπου και διέπρεψε.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θέατρο - Τζέιμς Κάγκνεϊ
Ο Τζέιμς Κάγκνεϊ στην ταινία “The Roaring Twenties”

Παρά το γεγονός ότι έλαβε βραβεία και αναγνώριση για ερμηνείες πολλών διαφορετικών χαρακτήρων, φημίζεται περισσότερο για τους ρόλους στους οποίους υποδυόταν σκληροτράχηλους άνδρες.

1912

Ο Ικαριώτικος λαός εξεγείρεται καταλύοντας την οθωμανική κυριαρχία και συγκροτώντας την Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας, που ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια στις 4 Νοέμβρη 1912.

Οθωμανική Αυτοκρατορία - Ικαρία - ανεξαρτητοποίηση, 1912
Γραμματόσημο της «Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας»

1912

Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Γάλλους μαθηματικούς και θεωρητικούς φυσικούς, καθώς και φιλόσοφος της επιστήμης, ο Ζυλ Ανρί Πουανκαρέ (Jules Henri Poincaré).

Επιστήμες - Μαθηματικά - Ζυλ Ανρί Πουανκαρέ
Ο Ζυλ Ανρί Πουανκαρέ

Συχνά περιγράφεται ως πολυμαθής, και στον κόσμο των μαθηματικών είναι γνωστός ως ο «τελευταίος πανεπιστήμονας», καθώς διέπρεπε σε όλα τα επιστημονικά πεδία τα οποία υπήρχαν στη διάρκεια της ζωής του.

1918

Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος ο Β’ εκτελείται στο Εκατερίνεμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

Ρωσία - Αυτοκρατορία - Τσάρος Νικόλαος Β'
Η τελευταία φωτογραφία του Τσάρου Νικόλαου Β’

1926

Γεννιέται στο Ναύπλιο από πατέρα δάσκαλο και κόρη παπά ο Νίκος Καρούζος.

Άρχισε σπουδές νομικών και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας χωρίς να τις ολοκληρώσει.

Ο πατέρας του ενταγμένος στο ΕΑΜ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα υπέστη όλα τα δεινά της περιόδου.

Ο ίδιος ΕΠΟΝίτης τον καιρό του αγώνα, γνώρισε από νωρίς τις εξορίες (Ικαρία, Μακρόνησο).

Πρώτη παρουσία του στη λογοτεχνία το 1949, όταν δημοσίευσε ένα ποίημα στο περιοδικό «Ο Αιώνας μας».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Ρ» είχε πει ότι τα πρώτα του ποιήματα τα είχε στείλει στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», το 1945. Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν «Η επιστροφή του Χριστού» (1954) και ακολούθησαν «Νέες δοκιμές», «Είκοσι ποιήματα», «Διάλογοι», «Η Ελαφος των άστρων», «Πενθήματα», «Απόγονος της νύχτας», «Αντισεισμικός τάφος», «Ερυθρογράφος» κ.ά.

Για το έργο του «Νεολιθική νυχτωδία στην Κρονστάνδη», τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο το 1989. Επίσης το 1963 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο των Δώδεκα, ενώ το 1972 μοιράστηκε με τον Μίλτο Σαχτούρη και τον Τάκη Βαρβιτσιώτη, το Εθνικό Βραβείο ποίησης.

Βέβαια όπως για τους περισσότερους ποιητές, ήταν περιπετειώδης ο τρόπος έκδοσης των βιβλίων του.

Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του ’70, τα τύπωνε με έξοδα δικά του. Στη συνέχεια, συνέβαλαν η Εγνατία, το “Πολύπλανο”, το “Υψιλον”, ο “Εξάντας”, ο “Ακμων” (μία σημαντική ανθολογία, στα 1981), η “Γοργώ”, η “Εστία”, ο “Καστανιώτης”, ο “Μίμνερμος” και η “Απόπειρα”.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι εκδόσεις Ερατώ, προχώρησαν στην έκδοση των Απάντων του ποιητή, σε τόμους ανάλογα με τη δημιουργική του περίοδο. Εκδόθηκαν η “Πρώτη Εποχή” και η “Δεύτερη Εποχή”.

Μετά το θάνατο του Νίκου Καρούζου, το έργο του εκδίδεται συγκεντρωμένο σε τόμους από τις εκδόσεις Ίκαρος. Έχουν κυκλοφορήσει τα Ποιήματα A΄ και τα Ποιήματα B΄.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Νίκος Καρούζος
Ο Νίκος Καρούζος

1928

Ξεκινά τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το οποίο ψήφισε Πρόγραμμα, Καταστατικό και καθόρισε 3 βασικούς τύπους επαναστάσεων.

1929

Η Γερουσία ψηφίζει το «Ιδιώνυμο».

Ελλάδα - Μεσοπόλεμος - Αντικομμουνισμός - Ιδιώνυμο - Κώστας Ζαβιτσάνος
Ο συντάκτης του «Ιδιώνυμου» Κώστας Ζαβιτσάνος

Πριν ακόμα δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας Αττικοβοιωτίας διατάσσει την εκτόπιση 23 στελεχών του ΚΚΕ, ενώ κύμα συλλήψεων διενεργείται σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη ματαίωση των εκδηλώσεων της 1ης Αυγούστου, μέρα διεθνούς πάλης κατά του πολέμου.

1932

Ταραχές σημειώνονται στο Αμβούργο όταν οι δολοφονικές παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ναζιστικού Κόμματος επιτέθηκαν κατά του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1935

Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής και αξιόλογος ποιητής, ο Αιμίλιος Ριάδης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που υιοθέτησε ο Αιμίλιος Κούης ή Κου), .

Πολιτισμός - Μουσική - Ποίηση - Αιμίλιος Ριάδης
Ο Αιμίλιος Ριάδης

Εργογραφία

  • Σκηνικά Έργα: “Γαλάτεια”, “Ο πράσινος δρόμος”, “Σαλώμη”, “Εκάβη”, “Ο Ρικές με το τσουλούφι”.
  • Μουσική Δωματίου: “Νανούρισμα σε λα ελάσσονα”, “Δύο Σονάτες για τσέλο και πιάνο”, “Δύο σονάτες για τέσσερις”, “Δύο κουαρτέτα εγχόρδων”.
  • Για Ορχήστρα: “Επίκληση στην Ειρήνη”, “Αγροτική Συμφωνία”, “Οι τρεις χοροί ρωμέικοι”, “Εγκώμιο στον Ραβέλ”, “Μακεδονικές Σκιές”.
  • Θρησκευτικά Χορωδιακά Έργα: “Ιερά Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου”, “Μικρά Δοξολογία”, “Χριστός Ανέστη”, “Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής”

Ποιητικές Συλλογές

  • 1907: “Σκιαί και Όνειρα”,
  • 1920: “Το Πέρασμα των 2 Αγαπημένων”, το “Μακεδονικόν Ημερολογίον” και “Μία Ιστορία της Μουσικής”.

1936

Στο ισπανικό Μαρόκο, στις Καναρίους και Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια στην Ισπανία, εκδηλώνεται η ένοπλη φασιστική ανταρσία του Φράνκο, με την ανοιχτή υποστήριξη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Ισπανία - Εμφύλιος πόλεμος
Από διαδήλωση κατά του Φράνκο

1942

Συγκροτείται η 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ.

1943

Εκτελούνται στην Καισαριανή οι δάσκαλοι Μιχάλης Πετρόπουλος και Θεμιστοκλής Παρασκευόπουλος.

1944

Το 1ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Ηλία Σφακιανάκη χτυπά στο δρόμο Πύλου – Κυπαρισσίας γερμανική φάλαγγα με 190 Γερμανούς και 20 ταγματασφαλίτες, την οποία, έπειτα από δίωρη μάχη, εξόντωσε ολοκληρωτικά.

Στη μάχη έπεσε και ο ίδιος ο Σφακιανάκης.

ΕΛΑΣ - Κυπαρισσία
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1945

Αρχίζει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που θα αντικατασταθεί από τον Κλέμεντ Άτλι όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών.

Β'ΠΠ - Διάσκεψη του Πότσδαμ - Διαίρεση της Γερμανίας
Από την έναρξη του Πότσδαμ

Είναι η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα καθορίσει την τύχη της ηττημένης Γερμανίας και τις διαδικασίες για τις μελλοντικές συνθήκες ειρήνης στην Ευρώπη.

1955

Εκπληκτική απόδραση από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά 27 αγωνιστών – στελεχών του ΚΚΕ.

Μετεμφυλιακό κράτος - φυλακές Βούρλων
Οι φυλακές Βούρλων

1963

Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμ. Καπελώνης και ο Ξεν. Γιοσμάς, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΕΔΑ - Κίνημα Ειρήνης - Γρηγόρης Λαμπράκης
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης – Λίγο μετά τη δολοφονική απόπειρα

Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ’ Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά γεγονότα της 22ης Μάη.

1967

Πεθαίνει ο Αμερικανός σαξοφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ Τζον Κολτρέιν (John William Coltrane‎).

Τζον Κολτρέιν
Ο Τζον Κολτρέιν το 1963

Θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ. Το έργο του σημάδεψε την αφροαμερικανική μουσική παράδοση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Κολτρέιν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τζαζ συνθέτες και σαξοφωνίστες μαζί με τον Κόλμαν Χώκινς, τον Λέστερ Γιανγκ ή τον Σόνι Ρόλινς που επίσης καινοτόμησαν με το παίξιμό τους.

Αν και το πέρασμά του από τη μουσική σκηνή ήταν σύντομο -η προσωπική του καριέρα κράτησε μόλις επτά χρόνια- κατάφερε να αφήσει πίσω του μια πλούσια δισκογραφία, με περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις.

Το παίξιμό του αρχικά χαρακτηρίστηκε νεοτερικό, και σταδιακά ξέφυγε από τα όρια του συμβατικού αυτοσχεδιασμού, διχάζοντας κοινό και κριτικούς, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της δημιουργίας και της ζωής του ξεπέρασε τα όρια και πορεύτηκε σε μια σχεδόν μοναχική πορεία θρησκευτικής έκστασης.

Τζον Κολτρέιν
Ο Τζον Κολτρέιν με το αγαπημένο του σαξόφωνο

Συνεργάστηκε με τους Ντίζι Γκιλέσπι, Μάιλς Ντέηβις και Τελόνιους Μονκ. Έγραψε μεγάλες επιτυχίες όπως το «A Love Supreme» κ.α.

1968

Μονογραφείται στη Βόννη συμφωνία για την παροχή από την Ο.Δ. Γερμανίας προς τη Χούντα δανείου ύψους 25.000.000 μάρκων.

1968

Ανατρέπεται ο Αμπντούλ Ραχμάν Αρίφ και εγκαθίσταται το Κόμμα Μπάαθ ως η κυρίαρχη δύναμη στο Ιράκ με τον Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ ως νέο πρόεδρο της χώρας.

1971

Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός Κλιφ Έντουαρντς (Clifton Avon Edwards, Χάνιμπαλ -γνωστός επίσης με το προσωνύμιο Ukulele Ike).

Πολιτισμός - Μουσική - Κλιφ Έντουαρτς
Ο Κλιφ Έντουαρτς παίζοντας γιουκαλίλι

Απέκτησε μεγαλύτερη φήμη κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930, ενώ υπήρξε ένας από τους πρώτους τζαζ τραγουδιστές που ηχογράφησαν και τραγούδησε στο ύφος του σκατ, λίγα χρόνια πριν την ηχογράφηση του Heebie Jeebies από τον Λούις Άρμστρονγκ

O Έντουαρντς συμμετείχε επίσης σε — κυρίως δεύτερης διαλογής — κινηματογραφικές ταινίες, ενώ διακρίθηκε στο όργανο του ουκουλέλε, με το οποίο συχνά συνόδευε τις ερμηνείες του.

Στην ύστερη περίοδο της καριέρας του δάνεισε τη φωνή του σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων της Walt Disney.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του πουλήθηκαν περίπου 75 έως 80 εκατομμύρια δίσκοι του.

1973

Τριάντα προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ιμβριώτης, η Ρόζα Ιμβριώτη και ο Γιάννης Ρίτσος, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση τον ελληνικό λαό να εκφράσει με το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που οργάνωνε η Χούντα και με κάθε άλλο τρόπο την αντίθεσή του προς την δικτατορία.

1973

Οι συντάκτες των εφημερίδων «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Το Βήμα», «Βραδυνή» και «Τα Νέα», απεργούν έως τις 20/7 με αίτημα την αύξηση των μισθών τους.

1976

Το Ανατολικό Τιμόρ προσαρτάται και γίνεται η 27η επαρχία της Ινδονησίας.

1976

Η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόντρεαλ μποϊκοτάρεται από 25 αφρικανικές ομάδες λόγω της συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις άλλων διεθνών αθλητικών οργανισμών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αρνηθεί να αποκλείσει τη Νέα Ζηλανδία λόγω της συμμετοχής της σε αθλητικά γεγονότα στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

1979

Στη Νικαράγουα, με θριαμβευτική προέλαση των κομμουνιστών ανταρτών «Σαντινίστας» στη Μανάγκουα, τερματίζεται η πάλη κατά του καθεστώτος Σομόζα, ο οποίος διαφεύγει στις ΗΠΑ.

Νικαράγουα - Σαντινίστας - Νίκη, 1979
Από την είσοδο των «Σαντινίστας» στη Μανάγκουα

2012

Πεθαίνει ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μουσική - Μάνος Χατζιδάκις - Νάνα Μούσχουρη - Γιώργος Μούτσιος
Ο Γιώργος Μούτσιος με τον Μάνο Χατζιδάκι και την Νάνα Μούσχουρη

Σπούδασε μουσική, τραγούδι και θέατρο στο Ελληνικό Ωδείο και στη Βιέννη.

Ο Γ. Μούτσιος το 1951 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο για το Χορό της σοφόκλειας τραγωδίας «Οιδίπους τύραννος».

Συμμετείχε σε συναυλίες κλασικού τραγουδιού σε ευρωπαϊκές πόλεις και είχε τραγουδήσει τα «Κάρμινα Μπουράνα» στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 1960, ο Γ. Μούτσιος δίδαξε και τραγούδησε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους αριστοφανικούς «Ορνιθες», που ανέβασε ο Κάρολος Κουν.

Συνεργάστηκε με διαφόρους θιάσους (Εθνικό Θέατρο, Λαμπέτη, Βουγιουκλάκη, Γιούλη, Ρουσσέα κ.ά.) και το 1977 συγκρότησε θίασο με τη σύζυγό του Δέσποινα Νικολαΐδου.

Στο ενεργητικό του είχε 50, περίπου, ταινίες («Η αγνή του λιμανιού», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Ο κράχτης», «Θα σε κάνω βασίλισσα»,«Τρούμπα `67», «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί», «Η επιστροφή της Μήδειας», «Ο αετός των σκλαβωμένων», κ.ά.), την αμερικανική ταινία «Ο λέων της Σπάρτης» και το σήριαλ «Τα παιδιά της Νιόβης».

2021

Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη.

Πολιτισμός - Μουσική - Φιλιώ Πυργάκη
Η Φιλιώ Πυργάκη

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953.

2023

Ξεσπά φωτια΄στον Κουβαρά της Αττικής. Παίρνει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Εκτός από δασικές εκτάσεις, καίγονται και πολλά σπίτια σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο.

Τις επόμενες δεκαπέντες ημέρες, εκδηλώνονται φωτιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τραγικές συνέπειες.

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Η φωτιά καίει απίτια στον Κουβαρά

Για πέντε μέρες καίγονται τα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι.

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Η φωτιά καταπίνει σπίτια στο Λουτράκι

Στη Εύβοια, η πυρκαγιά περικυκλώνει την Κάρυστο. Στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τη φωτιά με αεροπλάνο τύπου καναντέρ, σκοτώνονται ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης. Τραγικό θάνατο βρ΄΄ισκει κι ένας κτηνοτρόφος, στην προσπάθειά του να σώσει το βιος του.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροπλάνου που κατέπεσε στην Κάρυστο, αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.»

Για δέκα ημέρες καίγεται η Ρόδος. Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν άρον άρον τα τουριστικά καταλύματα, καταρρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα περί κρατικού μηχα-νισμού που λειτουργεί για όλους άψογα. Το αστικό κράτος, διαφυλάσσει με όλα τα μέσα το κέρδος του τουριστικού “θαύματος”, αλλά για τις ανάγκες του λαού δεν υπάρχει λύση, αφού είναι κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο.

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Μεγάλη η καταστροφή και στη Ρόδο

Οι εξουθενωμένοι πυροσβέστες, επέστρεψαν στις βάσεις τους, κοιμώμενοι στο πάτωμα του πλοίου

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Αγχίαλο

Τη σκυτάλη των καταστροφών παίρνει η Μαγνησία και συγκεκριμένα η Αγχίαλος. Στα θύματα της εγκληματικής πολιτικής του αστικού κράτους, προστίθενται οι θάνατοι άλλων δύο συνανθρώπων μας. Η οικολογική καταστροφή είναι κι εδώ τεράστια. Η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται όπως όπως με την αρωγή ιστιοπλόων και άλλων ανθρώπων που διέθεσαν ότι πλωτά μέσα είχαν…

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Όπως όπως, χωρίς σχεδιασμό η απομάκρυνση του πλυθησμού από την Αγχίαλο

Ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, με αναπάντητα τα ερωτηματικά, δημιουτγήθηκε από τις εκρήξεις στην αποθήκη πουρομαχικών της 111 πτέρυγας μάχης της πολεμικής αεροπορίας, που εξυπηρετεί ΝΑΤΟικούς σκοπούς. Ένα τεράστιο “μανιτάρι” καπνού υψώθηκε, χωρίς να δίνονται απαντήσεις για το περιεχόμενο των υλικών.

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Βλήματα από την αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο

Τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης, καθώς και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, αναδεικνύει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος, με σχετικό φυλλάδιο, το οποίο και παραθέτουμε:

Στο ίδιο καταστροφικό έργο θεατές

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε!

Απροστάτευτη και πάλι η χώρα στα πύρινα μέτωπα

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και τα ανεπαρκή μέτρα πυρόσβεσης

Βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και η κυβέρνηση εφαρμόζει για μια ακόμα φορά τον ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπτικό για τα δάση σχεδιασμό. Η κυβέρνηση μας λέει κυνικά και ανερυθρίαστα: «φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε».

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού που παλεύει να σώσει το βιος του και την ίδια του τη ζωή στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Δυνάμεις του ΚΚΕ στη μάχη της κατάσβεσης

Και στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό, στο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα, στο δρόμο της ανατροπής.

Το ΚΚΕ έγκαιρα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είχε καταθέσει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας να ληφθούν μια σειρά αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας.

Εδώ και τώρα χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν περιουσίες, ζωές και φυσικός πλούτος

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση κόντρα στη λογική «κόστους-οφέλους» που διαπερνά και το πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά το ζήτημα της πολιτικής προστασίας του λαού που για αυτές είναι κόστος για να διασφαλίζονται εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ερωτήσεις του KKE στη Βουλή:

Θέμα: Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο (27.3.2023)

(…) Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών. (…)

(…) Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο του 2022, οι καμένες εκτάσεις στη χώρα ανήλθαν σε 178.770 στρέμματα. (…)

Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα (11.7.2023)

(…) Παραμένει για μια ακόμα χρονιά η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστελέχωση υπηρεσιών, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών σχέσεων πυροσβεστών, με προβλήματα τόσο στον επίγειο όσο και τoν εναέριο στόλο αφού τα αεροσκάφη Canadair έχουν ξεπεράσει τα σαράντα πέντε (45) χρόνια πτητικού έργου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά. (…)

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Τεράστια καταστροφή στη ΝΑ Αττική

Θέμα: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των Γεράνειων όρων και του όρους Πατέρα στη Δυτική Αττική εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (17.7.2023)

(…) Επισημαίνουμε την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα και βάρος στην πρόληψη, στην αντιπυρική προστασία με τις απαραίτητες δασοκομικές, δασοδιαχειριστικές μελέτες και έργα, στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής ευθύνης των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων (…)

Θέμα: Να ληφθούν μέτρα για την προστασία της Πάρνηθας εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (14.7.2023)

Πυρκαγιές - Ιούλιος 2023
Με λίγα μέσα και κακή οργάνωση, οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη

(…) Η προστασία και ειδική διαχείριση για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ουσιαστικά τα αναγκαία έργα πρόληψης – αντιπυρικής προστασίας, δεν υπάρχει καμιά βελτίωση στις υποδομές, (δίκτυα κρουνών, υδατοδεξαμενών στελέχωση πυροφυλακείων, κλπ). Το δασαρχείο της Πάρνηθας συνεχίζει να παραμένει χωρίς κανένα δασεργάτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το παραμικρό έργο. Τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί καλύπτουν το 10% των αναγκαίων δασοτεχνικών έργων που αναγκαστικά θα δοθούν σε εργοληπτικές εταιρίες με μεγαλύτερο κόστος. Την ίδια στιγμή οι όποιες παρεμβάσεις στα όρια του ορεινού όγκου της Πάρνηθας είναι σταγόνα στο ωκεανό, είναι αποσπασματικές και το μόνο που μπορούν να προσφέρουν και μάλιστα υπό προϋποθέσεις είναι η ολιγόλεπτη – ελάχιστη καθυστέρηση στην εξέλιξη μιας Δασικής πυρκαγιάς. (…)

(…) Επισημαίνουμε την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα και βάρος στην πρόληψη, στις δασοκομικές και δασοδιαχειριστικές εργασίες στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας, τόσο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όσο και του σύνολου του δασικού χώρου της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Πάρνηθας, (…)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...