Σαν σήμερα 17 Ιουνίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 17/6

1462

Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο Ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

Ρουμανία - Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής
Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής

1579

Ο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) αξιώνει για την Αγγλία μία έκταση γης στην Καλιφόρνια, την οποία ονομάζει «Νέα Αλβιόνα».

1631

Η Μουμτάζ Μαχάλ πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο σύζυγός της, Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν, θα περάσει τα επόμενα 17 χρόνια κτίζοντας το μαυσωλείο της, Τατζ Μαχάλ.

Ινδία - ναοί - Τατζ Μαχάλ
Το Τατζ Μαχάλ

1771

Πεθαίνει ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, Έλληνας επαναστάτης των Ορλωφικών. Την άνοιξη του 1770, και ενώ διεξαγόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768-1774), ξέσπασαν σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών, με υποκίνηση της Ρωσίας.

Οι εξεγέρσεις αυτές οργανώθηκαν από τους στενούς συνεργάτες της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄, τους αδερφούς Ορλώφ, για αυτό και είναι γνωστές ως Ορλωφικά. Αρχηγός της εξέγερσης στα Σφακιά της Κρήτης (1770-1771) ήταν ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης.

1818

 Γεννιέται ο Σαρλ Γκουνώ (Charles-François Gounod), Γάλλος συνθέτης.

Πολιτισμός - Μουσική - Σαρλ Γκουνώ
Ο Σαρλ Γκουνώ

Έγινε γνωστός για τη μελοποίηση του Άβε Μαρία, και για τις όπερες Φάουστ και Ρωμαίος και Ιουλιέττα, καθώς και πλήθος άλλων θρησκευτικών έργων και τραγουδιών.

1882

Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Πολιτισμός - Μουσική - Ιγκόρ Στραβίνσκι
Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι ενώ διευθύνει

Θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της πρωτοποριακής μουσικής του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες. Όταν το 1902 παρουσίασε τα έργα του (πρωτόλεια) στον Ρίμσκι Κόρσακοφ, εκείνος δεν έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό, όμως του έδωσε μια συμβουλή να συνεχίσει τις σπουδές του παίρνοντας ιδιωτικά μαθήματα και να μη φοιτήσει στο Κονσερβατουάρ.

Και όταν ο νεαρός Στραβίνσκι τέλειωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές (Νομική), άρχισε πάλι να ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική, τότε τον ανέλαβε ο ίδιος ο Ρίμσκι Κόρσακοφ. Στη συνέχεια ο Στραβίνσκι έγραψε μπαλέτα, όπερες, έργα για ορχήστρα, χορωδιακά για φωνή, σόλο, έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο καθώς επίσης ασχολήθηκε με τις μεταγραφές. Έζησε στο Παρίσι και στην Ελβετία, στο Μπίαριτς. Και τέλειωσε τη ζωή του στη Νέα Υόρκη στις 6 του Απρίλη του 1971. Σύμφωνα με υπόδειξη της γυναίκας του θάφτηκε στο νησί Σαν Μικέλε της Βενετίας κοντά στον τάφο του Ντιαγκίλεφ.

Ο Ρώσος συνθέτης έχει βαθιά ρίζες στα δυο παράλληλα ρεύματα των ρωσικών σχολών του 19ου αιώνα, αφού ο μεγάλος δάσκαλός του ο Κόρσακοφ του έμαθε να εκτιμά και να σέβεται την παράδοση του ρώσικου δημοτικού τραγουδιού, ενώ από τον Τσαϊκόφσκι, τον οποίον θαύμαζε, πήρε την αγάπη για τη «δυτικότροπη» μουσική καθώς και για τη μουσική μπαλέτου. Πρόκειται για επιδράσεις που αποδείχτηκαν καθοριστικές για όλη τη δημιουργική του εξέλιξη.

Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης», ο «Πετρούσκα» και «Το Πουλί της Φωτιάς», κομμάτια για ορχήστρα, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, τραγούδια και κομμάτια για φωνή και ορχήστρα.

1885

Το Άγαλμα της Ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1888

Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν (Heinz Wilhelm Guderian), ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

Γεύτηκε την επιτυχία της εισβολής στη Γαλλία, χρεώθηκε την ήττα από τον Κόκκινο Στρατό στη Μόσχα κι έκτοτε έπεσε σε δυσμένεια από τον Χίτλερ.

Ναζιστική Γερμανία - Χάιντζ Γκουντέριαν
Ο Χάιντζ Γκουντέριαν

1898

Γεννιέται ο Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ (Maurits Cornelis Escher), Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ
Ο Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ

Εκτός από το σχέδιο και τη γραφιστική δούλεψε επίσης με τις τεχνικές της ξυλογραφίας, της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας.

Η ιδιαιτερότητα των σχεδίων του οφείλεται στην επιρροή που δέχτηκε από τα μαθηματικά -με τα οποία παραδόξως δεν τα πήγε ποτέ καλά στο σχολείο- και ιδιαίτερα από αρχές της προβολικής γεωμετρίας, όπως και από τα πορίσματα και τις προτάσεις της μη Ευκλείδειας γεωμετρίας.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ
Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ: Κυρτά και κοίλα, 1955

1907

Γεννιέται ο Τσαρλς Ιμς (Charles Ormond Eames), Αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής, αρχιτέκτονας και παραγωγός ταινιών.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - Τσαρλς Ιμς
Ο Τσαρλς Ιμς

Σχεδίασε πολλά σημαντικά προϊόντα του 20ού αιώνα, ειδικά στον τομέα της επίπλωσης. Τα σχέδιά του χαρακτηρίζονται για τη λειτουργικότητά τους.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - Τσαρλς Ιμς
Η κατοικία του Τσαρλς Ιμς

H κατοικία των Charles και Ray Eames, στη Santa Monica της Καλιφόρνια (1949), είναι ένα πειραματικό και αντισυμβατικό σπίτι που σχεδίασαν οι Ιμς για τον εαυτό τους και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα κατοικίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

1913

Ξεσπά ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, των Σέρβων και των Ελλήνων.

Β' Βαλκανικός πόλεμος
Πίνακας που απεικονίζει μάχη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου

Στον πόλεμο μπήκαν επίσης η Ρουμανία, καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (εναντίον της οποίας διεξήχθη ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Ο πόλεμος έληξε στις 10/8/1913 με ήττα της Βουλγαρίας.

1920

Γεννιέται ο Γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ (François Jacob), που το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Επιστήμες - Ιατρική - Φρανσουά Ζακόμπ
Ο Φρανσουά Ζακόμπ

1922

Γεννιέται η Λιλή Ζωγράφου, συγγραφέα και δημοσιογράφος.

Εμφανίστηκε αρκετά νέα στα ελληνικά γράμματα, το 1949 με το πεζογράφημα «Αγάπη» και καθιερώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με το δοκίμιο «Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες. Ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και τις ανατολικές χώρες.

Έζησε αρκετά χρόνια στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά λάτρευε την Πράγα, την πόλη που μεγάλωσε ο Κάφκα. Το 1962 ήταν η πρώτη, όπως με περηφάνια έλεγε, που έδωσε διάλεξη για τον Κάφκα στην Αθήνα. Έχουν εκδοθεί 24 βιβλία της, μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια και θέατρο, με αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Η αγάπη άργησε μια μέρα» διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Το τελευταίο της δοκίμιο «Από τη Μήδεια στη Σταχτοπούτα, η ιστορία του φαλλού» εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Λιλή Ζωγράφου
Η Λιλή Ζωγράφου

Άνθρωπος χειμαρρώδης, χωρίς ταμπού στη γλωσσική της συμπεριφορά, η Λιλή Ζωγράφου , τόσο στα βιβλία της, όσο και στην προσωπική της ζωή, αρνήθηκε τον πεσιμισμό και δήλωνε τρελά ερωτευμένη με τη ζωή. Έρωτας για εκείνην ήταν η αιωνιότητα. Αντικαραμανλική και αντιπαπανδρεϊκή άσκησε άφοβα κριτική στην πολιτική ζωή. Είχε τη λεβεντιά της ειλικρίνειας και της αμεσότητας. Παντρεύτηκε τρεις φορές, αλλά διάλεξε να ζει μοναχικά.

Θυμίζουμε μερικά από τα έργα της: «Βιογραφία – Άπαντα Μ. Πολυδούρη» (1961), «Τι απόγινε εκείνος που ‘ρθε να βάλει φωτιά» (Θέατρο, 1972), «Αντιγνώση, Τα δεκανίκια του Καπιταλισμού» (1974), «17 Νοέμβρη 1973 – Η νύχτα της μεγάλης σφαγής» (1974), «Καρυωτάκης – Πολυδούρη, Η αρχή της αμφισβήτησης» (1977), «Επάγγελμα: πόρνη», «Η γυναίκα που χάθηκε καβάλα στ’ άλογο», «Η γυναίκα σου η αλήτισσα» «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χθες», «Παλαιοπώλης αναμνήσεων», «Πού έδυ μου το κάλλος», «Κάφκα, ο σύγχρονός μας» (1994) κ.ά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1924

Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6-8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή.

Κομμουνιστική Διεθνής - 5ο Συνέδριο
Το προεδρείο του 5ου Συνεδρίου της ΚΔ

Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης έθεσε σαν κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους.

Κομμουνιστική Διεθνής - 5ο Συνέδριο
Αντιπρόσωποι στο 5ο Συνέδριο της ΚΔ

Με άλλα λόγια, το 5ο Συνέδριο της Κ.Δ. έβαλε σαν κύριο καθήκον τη μετατροπή των ΚΚ σε μαρξιστικά – λενινιστικά κόμματα. Το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ (1924) ενέκρινε ομόφωνα τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της Κ.Δ., ενώ αποδέχθηκε και τους «21 όρους» εισδοχής στη Διεθνή.

1925

Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο με το οποίο απαγορεύονταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο.

Ωστόσο, τόσο η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935, κ.α. χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

Α'ΠΠ - Δηλητηριώδη αέρια
Πυροβολητές με μάσκες αερίων

1929

Γεννιέται ο Τιγκράν Πετροσιάν, ένας από τους πολλούς Σοβιετικούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές (1963 έως 1969).

Είχε αγωνισθεί σε 10 Ολυμπιάδες με την ΕΣΣΔ, σημειώνοντας το φανταστικό αποτέλεσμα 78 νίκες, 50 ισοπαλίες και 1 ήττα!

Αθλητισμός - Σκάκι - Τιγκράν Πετροσιάν
Ο Τιγκράν Πετροσιάν

1933

Στο Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι), τέσσερις πράκτορες του FBI και ο συλληφθείς φυγάς Φρανκ Νας (Frank Nas) σκοτώνονται από γκάνγκστερς στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τον Νας.

1940

Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17-21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.

1943

Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξορίστων του Άι Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - Ξερονήσια - εξόριστοι - Άη Στράτης
Το στρατόπεδο των εξόριστων στον Άη Στράτη

Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μηνός στις ακτές της Χαλκιδικής και από κει έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.

1944

Έπειτα από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας, η Ισλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Ισλανδία
Η σημαία της Ισλανδίας

1946

Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ’ Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»).

Ελλάδα - Μεταπολεμικό αστικό κράτος - Απεργία, 1946 - «Ριζοσπάστη»
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 18ης Ιούνη με το ρεπορτάζ από την κινητοποίηση και το κάλεσμα στην απεργία

Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη ημέρα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953

Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας στις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων, κ.α.

Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί, κ.α. αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και –ουσιαστικά- απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας.

Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κοκ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1962

Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ότι οι ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια θα καλύπτονταν σε μόλις 5 χρόνια, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

1964

Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Καταστροφή του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, 1964
Πρωτοσέλιδο για την καταστροφή του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας

Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος).

Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.

1967

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1969

Πεθαίνει η Ρίτα Αμπατζή, σημαντική μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Πολιτισμός - Μουσική - Ρίτα Αμπατζή
Η Ρίτα Αμπατζή

Ήταν αδελφή της Σοφίας Καρύβαλη η οποία για να κάνει καριέρρα άλλαξε επώνυμο. Όταν ήρθε στην Ελλάδα έμενε σε ένα μικρό σπίτι στην Κοκκινιά. Η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια του ’30. Τραγούδησε ρεμπέτικα, σμυρνέικα, και δημοτικά τραγούδια δεσπόζοντας στους δίσκους των 78 στροφών στα χρόνια 1930-1940.

Συνεργάσθηκε με πολλούς επιτυχημένους μουσικούς όπως τους Παναγιώτη Τούντα, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρο Περιστέρη, Δημήτριο Σέμση, Μάρκο Βαμβακάρη, Ρόζα Εσκενάζι, και Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν τραγούδησε ξανά μετά τον Β´ παγκόσμιο πόλεμο. Πέθανε στο Αιγάλεω της Αθήνας, στις 17 Ιουνίου του 1969.

1972

Πέντε άτομα συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ τη στιγμή που επιχειρούν διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ (Watergate) στην Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ - Ρίτσαρντ Νίξον - σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ
Το ξενοδοχείο Γουότεργκεϊτ, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρίσκονται ασύρματοι, φωτογραφικές μηχανές, διαρρηκτικά εργαλεία και συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Έπειτα από έρευνες αποκαλύπτεται σύνδεση με τον Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση του Ρ. Νίξον (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), με τον τελευταίο να αναγκάζεται σε παραίτηση.

1982

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν (Ronald Wilson Reagan) χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού.»

ΗΠΑ - Προεδρία - αντικομμουνισμός - Ρόναλντ Ρήγκαν
Ο Ρόναλντ Ρήγκαν το 1981

1991

Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.

1996

Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν (Thomas Kuhn).

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Τόμας Κουν
Ο Τόμας Κουν

Διατύπωσε τη θεωρία των «παραδειγμάτων», που εισάγει την ιστορική διάσταση στην ερμηνεία της θεωρητικής προόδου στην επιστήμη.

1998

Mέλη της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», οπλισμένα με καδρόνια, χτυπούν με δολοφονική μανία τους φοιτητές Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη καθώς και τον αδιόριστο φιλόλογο Γιάννη Καραμπατσόλη, έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Φασισμός - Εγκληματική ναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή"
Μιχαλολιάκος-Περίανδρος: Αρχηγός και πρωτοπαλήκαρο της δολοφονικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια.

Φασισμός - Εγκληματική ναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" - Δημήτρης Κουσουρής
Ο Δημήτρης Κουσουρής στην εντατική

Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο». Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Αποκαλυπτικές ήταν οι συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Ανδρουτσόπουλος κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Στη δίκη του, ο Ανδρουτσόπουλου είχε δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος…».

2009

Πεθαίνει ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντορφ (Ralf Gustav Dahrendorf).

Όταν ήταν έφηβος στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με τον πατέρα του από το ναζιστικό καθεστώς.

Επιστήμες - Κοινωνιολογία - Ραλφ Ντάρεντορφ
Ο Ραλφ Ντάρεντορφ

Ασχολήθηκε με την κοινωνιολογία της εργασίας και μελέτησε τις έννοιες της τάξης και της κοινωνικής σύγκρουσης.

Αντίθετα με την μαρξιστική θεωρία, συνέδεε την έννοια της τάξης με την κατανομή της εξουσίας και όχι με τις κυρίαρχες παραγωγικές σχέσεις, αποσπώντας την ιδιοκτησία από την κοινωνική εξουσία.

Υπήρξε εκτελεστικός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Κάνοντας κριτική από την πλευρά της αστικής τάξης, κατέκρινε την Ευρώπη της Κοινής Αγοράς πως κατάντησε «Ευρώπη των διερμηνέων». Κατά την εισβολή των ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και των συμμάχων τους στο Ιράκ τάχθηκε στο πλευρό των εισβολέων.

Κι επειδή η αλήθεια δεν κρύβεται, σε κάποια αποστροφή του λόγου του προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη γραμμή που υποστηρίζει τη συνεργασία του αμερικάνικου με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, παραδέχθηκε πως «η πρώην κομμουνιστική Ευρώπη εξαναγκάστηκε να εκδημοκρατιστεί, να υιοθετήσει μια οικονομία της αγοράς. Ήταν όμως ένας εξαναγκασμός που επιθυμούσε (…) Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να καταλήξει η Ευρώπη να ορίσει εαυτόν ως συνασπισμό αντίπαλο στις ΗΠΑ – θα ήταν μια αρνητική, ολέθρια ταυτότητα»

2014

Πεθαίνει η ηθοποιός Σάσα Καστούρα,

Ήταν μέλος του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στις εκλογές στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης δύο φορές (1993, 1996).

Υπήρξε επίσης για αρκετά χρόνια μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, εκλεγμένη με τη Δημοκρατική Ενότητα.

Σάσα Καστούρα
Σάσα Καστούρα

Πρώτη συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ήταν στην παράσταση «Σίβυλλα» (1962 – 1963) του Άγγελου Σικελιανού σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού και τελευταία στο έργο «Ο γενικός γραμματεύς» (1998 – 1999) του Ηλία Καπετανάκη σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Οι συνεργασίες της Σάσας Καστούρα με το ΚΘΒΕ: «Όταν οι γυναίκες το γλεντούν», Γκολντόνι Κάρλο (συγγραφέας) / Ιορδανίδης Γιάννης (σκηνοθεσία), 1998. «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», Καμπανέλλης Ιάκωβος (συγγραφέας) / Ρήγας Γιάννης (σκηνοθεσία), 1998. «Ο υποψήφιος βουλευτής», Καρύδης Σοφοκλής (συγγραφέας) / Καλφόπουλος Τάκης (σκηνοθεσία), 1993. «Μαχαίρι στο κόκκαλο», Μουρσελάς Κώστας (συγγραφέας) / Χαρίτογλου Πάνος (σκηνοθεσία), 1992. «Δελησταύρου και υιός», Σακελλάριος Αλέκος, Γιαννακόπουλος Χρήστος (συγγραφέας) / Σακελλάριος Αλέκος (σκηνοθεσία), 1991. «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν», Ιψεν Χένρικ (συγγραφέας) / Βαφέας Βασίλης (σκηνοθεσία), 1989. «Ιππόλυτος», Ευριπίδης (συγγραφέας) / Καραντινός Σωκράτης (σκηνοθεσία), 1964. «Ο αρχοντοχωριάτης», Μολιέρος (συγγραφέας) / Καραντινός Σωκράτης (σκηνοθεσία) 1962 κ.ά.

Ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό έγινε μετά από τη συμμετοχή της στη δημοφιλή σειρά «Η Γειτονιά μας». Συμμετείχε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες: «e-mail» (2000), «Το κυνήγι του λαγού» (1999), «Οι απάνθρωποι» (1972), «Η ζαβολιάρα» (1971), «Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά» (1970), «Ο ξεροκέφαλος» (1970), «Οι μνηστήρες της Πηνελόπης» (1968), «Τρελός παλαβός και Βέγγος» (1968), «Ενας απένταρος λεφτάς» (1967), «Η κοροϊδάρα» (1967), «Καλώς ήλθε το δολάριο» (1967), «Πατέρα, κάτσε φρόνιμα» (1967), «Διπλοπενιές» (1966), «Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο» (1964) κ.ά.

2017

Υπογράφεται η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Στις συζητήσεις που είχα, έδωσα έμφαση στη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο μέλλον της “Μακεδονίας” ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η “Μακεδονία” έλαβε μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και υπάρχει επίσης ένα σαφώς οριοθετημένο μονοπάτι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Τα αποκαλυπτικά λόγια του στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Πάλμερ, ανέδειξαν το υπόβαθρο της περιλάλητης συμφωνίας που συνέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ – ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα της να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη Δυτικοβαλκανική, στην κόντρα με άλλα κέντρα για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Από την πλευρά της, η ΝΔ που σήκωσε το λάβαρο της εθνικής «υπεράσπισης» (μαζί με ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και άλλες «πατριωτικές» δυνάμεις) κατά της συμφωνίας, πέρασε στην κατηγορία «περασμένα – ξεχασμένα»… Επιβεβαιώνοντας από τη θέση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης, παραδέχθηκε πως: «Πιέζανε (σ.σ. τα μέλη της ΕΕ) πάρα πολύ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και αυτό είναι γνωστό, για να μπει ο γείτονας στο ΝΑΤΟ, αυτό ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο έγινε αυτή η Συμφωνία και η Β. Μακεδονία θα μπει στο ΝΑΤΟ». Αμέσως μετά, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Όπως ομολογείται τώρα από όλες τις πλευρές, η Συμφωνία έγινε με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, απέναντι στους ανταγωνιστές Ρωσία και Κίνα, με την Ελλάδα να παίζει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο, χώνοντας το λαό ακόμα πιο βαθιά στο λάκκο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτές. Ομολογούν δηλαδή αυτό που το ΚΚΕ είχε τονίσει από την αρχή και με αυτό ως βασικό κριτήριο απέρριψε την Συμφωνία των Πρεσπών, ως ΝΑΤΟικό δημιούργημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...