Σαν Σήμερα 9/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 9/11

694

Στη Δέκατη Έβδομη Σύνοδο του Τολέδο, ο βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους μουσουλμάνους και καταδικάζει όλους τους Εβραίους σε δουλεία.

959

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος, τέταρτος Αυτοκράτορας της δυναστείας των Μακεδόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος
Ξυλόγλυπτο του Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου

Έμεινε στην εξουσία από το 913 έως το 959. Ήταν γιος του Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄.

1313

Ο Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας νικά τον ξάδελφό του Φρειδερίκο Α΄ της Αυστρίας στη μάχη του Γκάμελσντορφ.

Λουδοβίκος Δ΄ δούκας της Βαυαρίας
Ψηφιδωτό με τον Λουδοβίκο Δ΄ δούκα της Βαυαρίας

1330

Αρχίζει η μάχη της Ποσάντα, στην οποία ο Βασάραβα Α΄ της Βλαχίας νικά τον ουγγρικό στρατό του Καρόλου Α΄.

Βασάραβα Α
Πίνακας που απεικονίζει τον Βασάραβα Α΄ της Βλαχίας΄

1729

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης.

1799

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται πρώτος ύπατος της Γαλλίας («18η Μπρυμαίρ του Ναπολέοντα Βοναπάρτη»).

Η 18η Μπρυμαίρ του Ναπολέοντα Βοναπάρτη 1799
Η 18η Μπρυμαίρ του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

1801

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και βιολιστής Καρλ Φίλιπ Στάμιτς (Carl Philipp Stamitz).

Καρλ Φίλιπ Στάμιτς
Προσωπογραφία του Καρλ Φίλιπ Στάμιτς

Υπήρξε ο πλέον εξέχων αντιπρόσωπος της δεύτερης γενεάς της λεγόμενης σχολής του Μάνχαϊμ.

1818

Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, ο Ιβάν Τουργκένιεφ. Η προοδευτική Ρωσία υποδέχτηκε τον Τουργκένιεφ με μεγάλο ενθουσιασμό. Το έργο του σήμαινε ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του ρώσικου ρεαλισμού.

Ιβάν Τουργκένιεφ
Πορτρέτο του Ιβάν Τουργκένιεφ

Συνεχίζοντας τις παραδόσεις του Πούσκιν, του Γκόγκολ και του Λέρμοντοφ, δημιούργησε μια ιδιαίτερη μορφή «βιογραφικού» μυθιστορήματος. Στο κέντρο της προσοχής του συγγραφέα βρίσκεται η μοίρα ενός ατόμου, τυπικού για την εποχή του. Στον Τουργκένιεφ ανήκει η βαθιά και αντικειμενική περιγραφή του τύπου του «περιττού ανθρώπου», που αναπτύχθηκε παραπέρα στη δημιουργία των Γκοντσαρόφ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι και Τσέχοφ. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: «Πατέρες και γιοι», «Αρχοντική φωλιά», «Στις παραμονές», «Καπνός», «Χέρσα γη».

1866

Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη.

Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου 1866
Πίνακας που αναπαριστά το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

Καθώς οι Τούρκοι εισβάλλουν στο μοναστήρι, ο ηγούμενος Γαβριήλ Μάνεσης δίνει το σύνθημα και ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης πυροβολεί τα βαρέλια με το μπαρούτι. Τριακόσιοι μαχητές και 643 γυναικόπαιδα τινάχτηκαν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους.

1888

Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός Ζαν Μονέ (Jean Omer Marie Gabriel Monnet). Εμφανίζεται ως πατέρας της ιδέας για τη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής ένωσης των κρατών της δυτικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ως όχημα για την προώθηση της ιδέας χρησιμοποιείται το «Σχέδιο Μάρσαλ» στη σύνταξη του οποίου συνέβαλε ο Μονέ. Στις 16 Απρίλη 1948 ιδρύεται ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας για τη διαχείριση του «Σχεδίου Μάρσαλ», που στην πράξη σηματοδοτεί και το τέλος των «κλειστών» εθνικών οικονομιών της Ευρώπης, αφού μεταξύ των όρων που θέτουν οι ΗΠΑ για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης θέτουν ως προϋπόθεση την πλήρη συνεννόηση και τον κοινό σχεδιασμό των Ευρωπαίων τόσο ως προς το συνολικό ύψος της απαιτούμενης αμερικανικής βοήθειας όσο και ως προς την κατανομή της.

Ζαν Μονέ
Ο Ζαν Μονέ

Ακολούθησαν δύο χρόνια έντονων συζητήσεων, πάντα με την παρουσία των ΗΠΑ, για τη φόρμουλα της «Ένωσης». Στις 9 Μάη του 1950, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν σε ομιλία του εμπνευσμένη από τις προτάσεις του συμβούλου του Ζαν Μονέ , προτείνει να τεθεί η παραγωγή άνθρακα και χάλυβα της Γαλλίας και της Γερμανίας υπό κοινό έλεγχο. Στις 18 Απρίλη του 1951 υπογράφεται στο Παρίσι η ιδρυτική Συνθήκη της «Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος» (ΕΚΑΧ) από τα έξι ιδρυτικά της μέλη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ήταν το πρώτο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε. Το 1957 στη Ρώμη υπογράφεται από τα κράτη μέλη της ΕΚΑΧ η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που το 1991 με τη Συνθήκη Μάαστριχτ μετεξελίσσεται σε ΕΕ.

1917

Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

Κερένσκι
Ο Κερένσκι

1918

Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β’ εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Έμπερτ.

Γερμανική Επανάσταση 1918
Επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες στο Βερολίνο

Η πτώση της μοναρχίας για τους Σοσιαλδημοκράτες σήμαινε και το τέλος της επανάστασης, για τους επαναστάτες «Σπαρτακιστές» ωστόσο, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα. Απευθυνόμενος στη συνέλευση των Σοβιέτ, ο Κ. Λίμπκνεχτ προειδοποιούσε: «Πρέπει να ρίξω νερό στο κρασί του ενθουσιασμού σας. Η αντεπανάσταση βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας…Μπορεί να αρκεστεί το προλεταριάτο στην εξουδετέρωση των Χοεντσόλερν [σ.σ. της μοναρχίας]; Ποτέ πια! Η κατάργηση της κυριαρχίας των τάξεων, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, η εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού – αυτός είναι ο σκοπός μας. Η σημερινή κυβέρνηση αυτοονομάζεται σοσιαλιστική. Μέχρι τώρα όμως, ενήργησε μόνο για τη διατήρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

1918

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της επαναστατικής οργάνωσης του «Σπάρτακου» στη Γερμανία «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»).

Η εφημερίδα του «Σπάρτακου», «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»)
Η εφημερίδα του «Σπάρτακου», «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»)

1919

Δημιουργείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
Το έμβλημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας

1919

Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1920

Ο Κόκκινος στρατός συντρίβει τις θέσεις των αντεπαναστατικών δυνάμεων του βαρόνου Βράγγελ στο Περεκόπ, πύλη της Κριμαίας.

Άνδρες του Κόκκινου Στρατού
Άνδρες του Κόκκινου Στρατού συντρίβουν τους αντεπαναστάτες στο Περεκόπ

1923

Γεννιέται η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Χατζηαργύρη. Μαθήτρια του Γυμνασίου ακόμη, ονειρεύτηκε να βρεθεί κι εκείνη ανάμεσα στην πρώτη ομάδα ερασιτεχνών που «εκγύμναζε» ο Κουν στην άτυπη, αρχικά, «σχολή» του για να γίνουν ηθοποιοί στο θέατρο που ονειρευόταν να δημιουργήσει. Στις αρχές της Κατοχής, με παρότρυνση και τη βοήθεια της γυναίκας του συγγραφέα και μεταφραστή Μανώλη Σκουλούδη, η νεαρή και συνεσταλμένη – συνεσταλμένη έμεινε μέχρι τέλους – Λέλα προσέγγισε τον Κουν κι εκείνος τη δέχτηκε σαν μαθήτριά του.

Ελένη Χατζηαργύρη
Η Ελένη Χατζηαργύρη

Ενθαρρυμένος από την ίδρυση του ΕΑΜ, ο Κουν στις αρχές του 1942 υλοποιεί το όνειρό του. Δημιουργεί το «Θέατρο Τέχνης», το οποίο αρχικά στεγάζεται στο θέατρο «Αλίκη». Την περίοδο 1942-1943, ο Κουν ανεβάζει κλασικό ρεπερτόριο και η Ελένη Χατζηαργύρη παίρνει το «βάπτισμα του πυρός», παίζοντας στο «Σουάνεβιτ» του Στρίντμπεργκ, στο πιραντελικό «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», στο ιψενικό «Ρόσμερσχολμ», στο «Πρώτο έργο της Φάννυ» του Μπέρναρντ Σω και στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» του Γιώργου Σεβαστίκογλου και ξεχωρίζει με τη σκηνική παρουσία και την υποκριτική της.

Το 1943 γίνεται μέλος του ΣΕΗ. Τον ίδιο χρόνο, μια ομάδα ΕΑΜιτών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και ο Μάνος Κατράκης, ρισκάρουν να ανεβούν στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσουν μια θεατρική ομάδα με την επωνυμία «Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης», η οποία με το δικό της τρόπο να βοηθήσει τον απελευθερωτικό αγώνα. Στο «Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης» (το οποίο υπήρξε ο «σπόρος» δημιουργίας, ο «πρόδρομος» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), συμμετείχε και η Ελένη Χατζηαργύρη, παίζοντας στην παλαμική «Τρισεύγενη» και σιλλερική «Λουίζα Μύλλερ».

Το 1944, μετά την απελευθέρωση, επιστρέφει στο «Θέατρο Τέχνης». Παίζει στο «Βυθό» του Γκόρκι και έπειτα στις «Χοηφόρες» του Αισχύλου. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους σπουδαιότερους θιάσους της εποχής. Της «μυθικής» Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κατερίνας Ανδρεάδη, της οποίας αρκετές παραστάσεις σκηνοθέτησε ο Κουν, των Αιμίλιου Βεάκη – Γιώργου Παππά. Και άλλες συνεργασίες της με το «Θέατρο Τέχνης», στο οποίο «πηγαινοερχόταν για δέκα χρόνια», όπως έλεγε.

Ελένη Χατζηαργύρη
Η Ελένη Χατζηαργύρη στο έργο «Κυρία Κλάιν»

Πολλοί οι μεγάλοι ρόλοι που ερμήνευσε σε κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Έργα, που «ακονίζουν» το πνεύμα, το ήθος και ύφος, τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού, τον «εθίζουν» στα μεγάλα και σπουδαία, τα οποία διδάσκουν, αλλά και απαιτούν εργατικότητα και πειθαρχία. Πολλοί οι ρόλοι που ερμήνευσε κατά τη μακρόχρονη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο, από το 1983 και εντεύθεν. Η τελευταία μεγάλη ερμηνεία της και «ο πιο αγαπημένος ρόλος της», ήταν στο έργο «Η κυρία Κλάιν» (θεατρική βιογραφία της φημισμένης ψυχολόγου του 20ού αιώνα). Ερμηνεία, που ακτινοβολούσε τα παρακάτω λόγια της:

«Είμαι άνθρωπος της πειθαρχίας και η πειθαρχία έπαιξε ρόλο στο θέατρο και στη ζωή μου. Πειθαρχία όχι για μένα, αλλά για τους άλλους. Πειθαρχώ επειδή σέβομαι τον άλλο, εκείνον που με εμπιστεύτηκε. Δεν έκανα μπάνιο στην Επίδαυρο για να μην πατήσω κανέναν αχινό, όπως μου έλεγε η Παξινού, και κουτσαίνω στην παράσταση. Δεν καθόμουν στον ήλιο, δεν έπινα κρύο νερό, δεν ξενυχτούσα. Προσπάθησα και προσπαθώ να είμαι πάντα εντάξει με τους άλλους και με τον εαυτό μου. Συνάντησα σημαντικούς ανθρώπους που με πίστεψαν και δε θέλησα να τους απογοητεύσω. Αφού με διάλεξε ο Κουν, ο Ροντήρης, ο Μινωτής, ο Σολομός, ο Μουζενίδης, ο Μιχαηλίδης και τόσοι άλλοι, μόνο για τύχη μπορώ να μιλάω. Την πειθαρχία, μου τη δίδαξαν οι άνθρωποι που συναναστράφηκα. Είναι βέβαια και θέμα χαρακτήρα. Είμαι και άνθρωπος του καθήκοντος. Το «πρέπει» είναι για μένα πολύ σημαντικό. Και ακούω, ακούω τον άλλον, με ενδιαφέρει η γνώμη του», έλεγε η ηθοποιός και για σαράντα περίπου χρόνια δασκάλα ηθοποιών.»

1936

Γεννιέται ο Σοβιετικός Μιχαήλ Ταλ, 8ος Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης των περισσότερο επικίνδυνων και πολύπλοκων τακτικών συνδυασμών. Πάντοτε του άρεσε να δημιουργεί στη σκακιέρα αμφίβολες και ριψοκίνδυνες θέσεις, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικές και πολύ θεαματικές.

Μιχαήλ Ταλ
Ο Μιχαήλ Ταλ το 1982

Οι αντίπαλοί του συχνά υπέφεραν, καθώς μπροστά τους εξελισσόταν μια πολύπλευρη μάχη, ένας πραγματικά κυκεώνας συνδυασμών, ανήμποροι τις περισσότερες φορές να εξαντλήσουν τις επικίνδυνες συνέχειες, γιατί αυτοί οι τακτικοί συνδυασμοί είχαν σαν χαρακτηριστικό το δυναμικό παιχνίδι και τις πολυάριθμες θυσίες υλικού.

1938

Τη νύχτα της 9ης προς 10 Νοεμβρίου οι Ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

«Νύχτα των Κρυστάλλων» 1938
Κατεστραμμένο κατάστημα Εβραίων μετά το πογκρόμ που ονομάστηκε «Νύχτα των Κρυστάλλων»

1941

Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδοποιός και κιθαρίστας, μέλος του συγκροτήματος «Credence Clearwater Revival» Τομ Φόγκερτι (Tom Fogerty).

Τομ Φόγκερτι
Ο Τομ Φόγκερτι

1953

Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καμπότζης, η οποία ήταν Γαλλική αποικία από το 1863.

Καμπότζη
Η σημαία της Καμπότζης

1960

Ο Τζον Κένεντι (John F. Kennedy) εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τζον Κένεντι
Ο Τζον Κένεντι

1963

Στην Ιαπωνία, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο σκοτώνει 458 άτομα, ενώ 839 νοσηλεύονται με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

1965

Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ (Roger Allen LaPorte), διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολείται μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε.

Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ
Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ

1970

Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ (Charles André Joseph Marie de Gaulle), πρόεδρος της Γαλλίας (1958-1969).

Σαρλ Ντε Γκολ
Ο Σαρλ Ντε Γκολ

Ήταν γνήσιος εκφραστής της γαλλικής αστικής πολιτικής, από την εποχή της Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής που έβαζε εμπόδια στη δράση του FTP (Francs-Tireurs et Partisans -ΚΚΓ) μέχρι το Μάη του 1968 και τη διαφοροποίηση του από επιλογές των ΗΠΑ.

1970

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με ψήφους 6-3 ψηφίζει κατά της ακρόασης μίας υπόθεσης (με αφορμή τον πόλεμος του Βιετνάμ) που θα επέτρεπε στη Μασαχουσέτη να θέσει σε ισχύ νόμο που θα παρείχε στους κατοίκους της το δικαίωμα να αρνηθούν τη στρατιωτική θητεία σε ακήρυχτο πόλεμο.

1985

Σε ηλικία 22 ετών, ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεώτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του Ανατόλι Κάρποφ.

Καρπόφ εναντίον Κασπάροφ
Καρπόφ εναντίον Κασπάροφ

1991

Πεθαίνει ο Ιταλο-Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Υβ Μοντάν (Yves Montand).

Υβ Μοντάν
Ο Υβ Μοντάν με τη Σιμόν Σινιορέ

Οι γονείς του ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας κι εξαιτίας του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι μεταναστεύσαν στην Γαλλία το 1923 όταν ο Μοντάν ήταν δυο ετών. Εργάστηκε ως λιμενεργάτης ενώ το 1944 ξεκίνησε την μουσική του καριέρα τραγουδώντας σε μικρά κέντρα διασκέδασης, όπου τον ανακάλυψε η Εντίθ Πιάφ και τον ανέδειξε.

Το 1951 παντρεύτηκε τη Σιμόν Σινιορέ, με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας τους.

Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, όπου υποδύθηκε τον βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Συμμετείχε μαζί με τη Σιμόν Σινιορέ στις διαδηλώσεις έξω από την Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι για να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή στο Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.

1993

Καταρρέει η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της στον πόλεμο της Βοσνίας. Η στρατηγική αυτή γέφυρα είχε αντέξει 400 χρόνων πολέμους και μάχες για τον έλεγχό της.

Η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ
Η μικρή γέφυρα που ανεγέρθηκε στην θέση της θρυλικής γέφυρας

2009

Πεθαίνει η σημαντική λυρική ερμηνεύτρια Άρντα Μαντικιάν Καταγόταν από τη Σμύρνη, οι γονείς της ήταν Αρμένιοι. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα (ήταν συμμαθήτρια και φίλη της Μαρίας Κάλλας), όπου πρωτοεμφανίστηκε ως σοπράνο το 1942. Το 1949 πήγε στην Αγγλία, όπου διακρίθηκε (1950) στην «Oxford Opera Society» ως «Διδώ» στους «Τρώες» του Μπερλιόζ.

Άρντα Μαντικιάν
Η Άρντα Μαντικιάν

Από το 1954 εμφανιζόταν με τον Αγγλικό Όμιλο Όπερας, κυρίως με έργα του Μπρίττεν. Μεταξύ των μεγάλων ρόλων της, ήταν η Ηλέκτρα στον «Ιδομενέα» του Μότσαρτ και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην «Savitri» του Χολστ. Είχε τραγουδήσει στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών. Διατέλεσε μέλος των ΔΣ της Λυρικής Σκηνής και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και πρόεδρος του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας».

2017

Πεθαίνει στο Παρίσι ο οικονομολόγος και συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος.

Κώστας Βεργόπουλος
Ο Κώστας Βεργόπουλος

Ήταν καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...