Σαν Σήμερα 25/10 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 25/10

1147

Οι Σελτζούκοι εξολοθρεύουν πλήρως τους Γερμανούς σταυροφόρους του Κορράδου Γ΄ στη Μάχη του Δορυλαίου.

Κορράδος ο Γ΄
Κορράδος ο Γ΄

1400

Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και διπλωμάτης Τζόφρι Σώσερ ή Τζέφρυ Τσώσερ (Geoffrey Chaucer). Αν και έγραψε πολλά έργα, είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του «Οι Ιστορίες του Καντέρμπερυ» (The Canterbury Tales).

Τζόφρι Σώσερ
Ο Τζόφρι Σώσερ

Πολλές φορές αναφέρεται ως ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, θεωρούμενος από μερικούς ο πρώτος συγγραφέας που τόλμησε να αναδείξει τις λογοτεχνικές δυνατότητες της καθομιλουμένης Αγγλικής γλώσσας και να αποδεσμεύσει την αγγλική ποίηση από τη χρήση των λατινικών και των γαλλικών.

1415

Ο στρατός του Ερρίκου Ε΄ της Αγγλίας νικά το γαλλικό στρατό στη Μάχη του Αζινκούρ.

Ερρίκος Ε΄ βασιλιάς της Αγγλίας
Πορτρέτο του Ερρίκου Ε΄, βασιλιάς της Αγγλίας

1647

Ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι (Evangelista Torricelli), εφευρέτης του βαρόμετρου.

Ο Εβαντζελίστα Τοριτσέλι
Ο Εβαντζελίστα Τοριτσέλι

1822

Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία διήρκεσε έως τις 31 Δεκεμβρίου και έληξε με νίκη των επαναστατών επί των Οθωμανικών στρατευμάτων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη (με τους οποίους τάχθηκαν και Έλληνες οπλαρχηγοί).

Ο Αλ. Μαυροκορδάτος κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου
Ο Αλ. Μαυροκορδάτος κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

1825

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόχαν Στράους (Johann Strauss – ο 2ος).

Γιόχαν Στράους ο 2ος
Γιόχαν Στράους ο 2ος

Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Ο ωραίος γαλάζιος Δούναβης», «Το σπίτι μου», «Βιεννέζικο αίμα» κ.ά.

Έγραψε επίσης οπερέτες όπως «Δαντέλα της βασίλισσας», «Ο αθίγγανος βαρώνος», «Ο δασάρχης», «Νυχτερίδα» κ.α.

1838

Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ, γεννημένος το 1838.

Ζορζ Μπιζέ
Ο Ζορζ Μπιζέ

Το αριστούργημά του, «Κάρμεν», προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο όταν ανέβηκε στη σκηνή –αλλά αποθεώθηκε διαχρονικά από το κοινό και καταξιώθηκε από το χρόνο

Άλλο μεγάλο έργο του είναι το «Αλιείς μαργαριταριών».

1859

Το πλοίο Royal Charter, τέσσερα μόλις χρόνια  από τη ναυπήγησή του, ναυαγεί στις ακτές του Άνγκλεσι στη βόρεια Ουαλία, με τραγικό απολογισμό πάνω από 450 νεκρούς.

Το πλοίο Royal Charter
Το πλοίο Royal Charter

1881

Γεννιέται στη Μάλαγα της Ισπανίας ο Πάμπλο Ρουίθ (Pablo Ruiz y Picasso) γιος του Χοσέ Ρουίθ Μπλάσκο, καθηγητή του σχεδίου, και της Μαρίας Πικάσο Λόπεθ.

Εκδηλώνοντας το ταλέντο του στη ζωγραφική από πολύ νωρίς θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια του πατέρα του την πρώτη του Έκθεση σε ηλικία 13 ετών.

Πάμπλο Πικάσο
Ο Πάμπλο Πικάσο

Ακολούθησε το 1895 η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και το 1897 η Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη.

Στα καφενεία, στους δρόμους, στους οίκους ανοχής και στο Μουσείο Πράδο θα ανακαλύψει τη ζωή και την ισπανική ζωγραφική και όταν μια ασθένεια θα τον στείλει για ανάρρωση το 1899 σε ένα χωριό της Καταλονίας, θα γνωρίσει τους αγρότες και θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη διαφορετικός.

Η πρώτη πράξη της αλλαγής του ήταν η χρήση του επωνύμου της μητέρας του. Είχε «γεννηθεί» ο Πάμπλο Πικάσο.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Οι δεσποινίδες της Αβινιόν

Το καφενείο της Βαρκελώνης «Οι Τέσσερις Γάτοι» φιλοξένησε την πρώτη του ατομική έκθεση το Φλεβάρη του 1900, ενώ η συναισθηματική του φόρτιση εκείνο τον καιρό είχε τόσο έντονο γαλάζιο χρώμα που έδωσε το όνομά του στην «Μπλε» περίοδο της Τέχνης του από το 1901 έως το 1904.

Δεν προσπάθησε ποτέ να μιλήσει γαλλικά «σαν Γάλλος», του ήταν αρκετή η χρήση της γλώσσας για να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1904, περικυκλωμένος από τον ιμπρεσιονισμό και τις οδηγίες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, αλλά και από τη ζωή που έσφυζε γύρω του.

Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ
Ο Πάμπλο Πικάσο με τον Ζαν Κοκτώ

Η σημασία της εποχής δεν ήταν τόσο η ζωγραφική με «γήινα» και «κεραμικά» χρώματα – «Ρόδινη Περίοδος» (1905 – 1907) – όσο η συνειδητοποίηση πως η αλήθεια των πραγμάτων δεν μπορεί να υποχωρεί μπροστά στην άμεση αίσθηση για τα πράγματα, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι «τέτοια» γιατί απλώς «έτσι» την αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης.

Πραγματοποιεί τη ρήξη με τον «ακαδημαϊσμό» με τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν» που ξεκίνησε το 1907, το άφησε ημιτελές, επανήλθε το 1925 και το παρουσίασε το 1937, ένα έργο όπου τα πρόσωπα μετατρέπονται σε σύμβολα και το ζωγραφικό έργο εν γένει παύει να είναι απλώς ένα «παράθυρο» στον ορατό κόσμο των πρώτων εντυπώσεων.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-«Φαύνοι και κατσίκα», έργο του Πάμπλο Πικάσο. Νοέμβριος 1959

Ο Πικάσο προσέφερε μια νέα «οπτική γλώσσα», ως παιδί του καιρού της και των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων που αποκάλυπταν αθέατες ως τότε πλευρές της πραγματικότητας.

Η ζωγραφική, πλέον, δεν αρκείται να περιγράφει το ορατό, αλλά θα προσπαθήσει να το «αναπαραστήσει» στην ολότητά του, είτε παρασταίνοντας ταυτόχρονα στην ίδια επιφάνεια τις διάφορες όψεις του (κυβισμός), είτε τις διαδοχικές φάσεις της κίνησής του (φουτουρισμός).

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Αυτοπροσωπογραφία, 1906

Ταυτόχρονα, αναζητείται η ανάδειξη εκείνων των επιμέρους στοιχείων, τα οποία ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι παίζουν βαρύνοντα ρόλο στην έκφραση του έργου.

Έτσι προκύπτουν έργα που κινούνται σε δύο κατευθύνσεις παραστάσεων: Εκείνες που εμφανίζουν αφαιρετικά την πραγματικότητα και εκείνες που προκύπτουν από την αναδιαμόρφωση της εικόνας, τάση που ακολούθησε ο Πικάσο ( άνθρωπος – ταύρος, Κένταυρος, γυναίκα – περιστέρι) επιδιώκοντας την συνένωση του συμβολικού περιεχόμενου των αντικειμένων – μερών του πίνακα σ’ ένα ενιαίο σύμβολο.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Εργοστάσιο-Horta de Ebbo (1909)

Μαζί με τον Ζορζ Μπρακ θα αναπτύξουν τον Αναλυτικό Κυβισμό (1907 – 1912), το Συνθετικό Κυβισμό (1912 – 1915) και την τεχνική του κολάζ.

Ο Πικάσο τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της δημοκρατικής Ισπανίας, αποδέχθηκε τη θέση του διευθυντή του Μουσείου του Πράδο και βοήθησε να τοποθετηθούν οι συλλογές του σε ασφαλές μέρος.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Περιστέρι

Η μυθολογία της Μεσογείου με τον Μινώταυρο – θύτη και το άλογο – θύμα είναι η «πρώτη ύλη» για τον πίνακά του «Εφιάλτες και ψευτιές του Φράνκο» για το ισπανικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937.

Πάμπλο Πικάσο
Σκίτσο του Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο από τον Πάμπλο Πικάσο

Στις 28 του Απρίλη 1937 η ναζιστική αεροπορία ισοπεδώνει την Γκουέρνικα και συγκλονισμένος ζωγραφίζει τον παγκοσμίως γνωστό πίνακα στον οποίο καταργείται η «αντιπαλότητα» ταύρου και αλόγου και όλα τα υποκείμενα ενέχουν τη συμβολική του θύματος.

Αν και οι δολοφόνοι δε «φαίνονται» στο έργο, «υπάρχουν» παντού.

Ο Πικάσο απέδωσε όλη την τραγικότητα του γεγονότος, χρησιμοποιώντας μαύρο, λευκό και γκρι.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Γκουέρνικα

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ.

Όταν οι ναζί κατέλαβαν το Παρίσι στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, προσήγαγαν τον Πικάσο και ένας φασίστας αξιωματικός τού έδειξε μια φωτογραφία του πίνακα ρωτώντας τον:

– Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;

Κι ο Πικάσο απάντησε: Όχι, Εσείς!

Το 1944 ο Πάμπλο Πικάσο έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, μια κίνηση τεράστιας πολιτικής και ηθικής σημασίας.

Αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία του Παγκοσμίου Κινήματος Ειρήνης, ενώ λόγω της δράσης του αυτής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν του χορήγησε βίζα εισόδου στη χώρα.

Στο Κίνημα συμμετείχε ολόπλευρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τον Πικάσο που τιμήθηκε με το Βραβείο «Στάλιν» το 1950 και το Βραβείο «Λένιν» το 1962 από το έργο του «Περιστέρι» ή έχουν δει μόνο αυτό.

Εργαζόμενος συνεχώς, εμβάθυνε επίσης στο έργο των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος, ζωγραφίζοντας με αυστηρότητα και επινόηση μια σειρά παραλλαγών από πίνακες των Βελάσκεθ, Ντελακρουά, Κράναχ, Γκρέκο.

Απεικόνισε στο έργο του τη διαλεκτική της Ιστορίας, δημιούργησε μια νέα «οπτική γλώσσα», στρατεύθηκε στον αγώνα της εργατικής τάξης για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, προσπάθησε να απαντήσει σε τρομακτικά ερωτήματα και σε εποχές όπου βασιλεύει η χυδαιότητα της δήθεν «διαφάνειας», υπενθυμίζει συνεχώς πως για τον αληθινό καλλιτέχνη συνιστά έσχατο μαρτύριο το να «γεννά» ορατές μορφές.

Ο Πάμπλο Πικάσο «έφυγε» στις 8 Απρίλη 1973, έχοντας δωρήσει στην ανθρωπότητα το έργο του και τις αυστηρές και βαθιές διαπιστώσεις κάθε αληθινού δημιουργού: «Ο καλλιτέχνης είναι μια πολιτική ύπαρξη. Αντιμετωπίζει τα γεγονότα που μπορεί σπαρακτικά ή ευχάριστα και αντιδρά σε αυτά με όλο του το είναι. Τι νομίζετε ότι είναι ο ζωγράφος; Ενας ανόητος που έχει μόνο μάτια;…

Κανένας πίνακας δε δημιουργήθηκε για να διακοσμεί σπίτια. Είναι ένα εργαλείο πολέμου για επίθεση αλλά και για άμυνα εναντίον του εχθρού».

1889

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ χτυπά τη Λέσβο, με απολογισμό 36 νεκρούς.

1893

Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πετρούπολης και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο εκεί Ωδείο (1862) με έναν από τους δασκάλους του, το φημισμένο συνθέτης και πιανίστας Άντον Ρουμπινστάιν.

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Πορτρέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Εκτός από το πτυχίο της σύνθεσης, πήρε και το πτυχίο της ενορχήστρωσης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μόσχας, όπου γνώρισε τον μεγάλο δραματουργό Αλεξάντρ Οστρόβσκι.

Κορυφή καλλιτεχνικού ρεαλισμού, η μουσική του Τσαϊκόφσκι ανήκει στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωσικής κουλτούρας, μαζί με τα δημιουργήματα των Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι και Τσέχοφ. Η μεγάλη ανθρωπιστική τέχνη του, που είχε καρποφόρα επίδραση σε πολλούς συνθέτες του τέλους του 19ου αιώνα, υπήρξε ανεξάντλητη πηγή υψηλών ρεαλιστικών παραδόσεων για τα προοδευτικά μουσικά δημιουργήματα. Έγραψε όλα τα είδη της κλασικής μουσικής και όλα με ιδιαίτερη επιτυχία. Μια ζωή με λίγες χαρές, πορευόμενη – κατά το ήμισυ – στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, χτυπημένη από την οικονομική ανέχεια και το άγχος της αναγνώρισης και της επιδοκιμασίας, με τα σύννεφα της μελαγχολίας να σκιάζουν τον ουρανό της. Τούτη η ζωή αντικατοπτρίστηκε στις συνθέσεις του, η «Λίμνη των Κύκνων», οι έξη συμφωνίες του, ο «Μάνφρεντ», ο «Ευγένιος Ονιέγκιν» και η «Ωραία Κοιμωμένη», που αγγίζουν τις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι το 1906

O Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, γιος ενός μηχανικού ορυχείων και μιας γυναίκας με πολύ εύθραυστο ψυχισμό, ήταν το «γυάλινο παιδάκι» της οικογένειάς του, που το γοήτευε από πολύ νωρίς η μουσική, ενώ πήρε τα πρώτα του μαθήματα σε ηλικία 5 ετών. Το 1854 πέθανε από χολέρα η μητέρα του και μαζί της και η παιδική ηλικία του.

Το 1859 διορίστηκε διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως είναι η μουσική που τον απασχολεί πάντα, έτσι στις 13 Μάη 1863 παραιτήθηκε για να ζήσει πλέον από την Τέχνη. Από τα πρώτα του έργα φάνηκε το ταλέντο του, όμως η «δύσκολη» Πετρούπολη δεν του το αναγνώρισε και στις 18 Γενάρη 1866 ο Τσαϊκόφσκι βρέθηκε στη Μόσχα, όπου έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.

Στις 15 Φλεβάρη 1868 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία η πρώτη του Συμφωνία, ενώ με τη Δεύτερη Συμφωνία του, το 1873, αναγνωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος Ρώσος συνθέτης.

Στις 4 Μάρτη 1877 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της «Λίμνης των Κύκνων», ενώ ένας επιπόλαιος γάμος τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Παρά το προσωπικό του δράμα, ο Τσαϊκόφσκι στα 39 του κατακτά όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Ευρώπη, καθώς και τις ΗΠΑ.

Στις 30 του Ιούλη 1893 άρχισε να συνθέτει το κύκνειο άσμα του και ταυτόχρονα τη σημαντικότερη σύνθεσή του. Την 6η Συμφωνία. Είναι το έργο που περιγράφει τα αισθήματά του, την απελπισία του, την κραυγή που προαναγγέλλει το χαμό του. Τελείωσε τη σύνθεση στις 30 Αυγούστου 1893 και η τελευταία λέξη που πρόσθεσε ήταν το όνομα της 6ης. Παθητική.

Πέθανε 9 μέρες μετά την πρεμιέρα της

1920

Πεθαίνει (από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄.

Ο Αλέξανδρος ο Α΄
Ο Αλέξανδρος ο Α΄

1922

Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως Αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

Από την δίκη των έξι
Από την δίκη των έξι

1922

Τα ιαπωνικά στρατεύματα που μετείχαν στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας εγκαταλείπουν το Βλαδιβοστόκ.

Ιαπωνικά στρατεύματα στο Βλαδιβοστόκ το 1918
Ιαπωνικά στρατεύματα στο Βλαδιβοστόκ το 1918

1925

Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των αφροαμερικανών εργατών.

1ο συνέδριο των αφροαμερικανών εργατών
Από το πρώτο συνέδριο των αφροαμερικανών εργατών το 1925

1925

Γεννιέται στην Αθήνα ο διεθνούς φήμης γλύπτης TAKIS (Παναγιώτης Βασιλάκης).

Ο γλύπτης TAKIS (Παναγιώτης Βασιλάκης)
Ο γλύπτης TAKIS (Παναγιώτης Βασιλάκης)

Ήταν το έκτο παιδί της οικογένειας Βασιλάκη. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας έπαιξαν η γνωριμία του με την αρχαϊκή ελληνική και την κυκλαδική τέχνη, καθώς επίσης αργότερα η ανακάλυψη της μοντέρνας τέχνης και ιδιαίτερα του A. Giacometti.

1936

Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και την παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Άξονας Βερολίνου – Ρώμης.

Χίτλερ - Μουσολίνι
Χίτλερ – Μουσολίνι

1938

Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος

1939

Γεννιέται ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, Νίκος Νικολαΐδης. Ο δημιουργός ταινιών όπως «Γλυκιά συμμορία», «Πρωινή περίπολος», «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Singapore Sling», γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα.

Ο Νίκος Νικολαΐδης
Ο Νίκος Νικολαΐδης

Το 1960 γύρισε τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες «Lacrimae Rerum» και «Άνευ όρων». Το «The Zero Years» (2006) ήταν η τελευταία του ταινία.

«Το «οργισμένος», δεν το δέχομαι σαν χαρακτηριστικό μου» σχολίαζε για τον τρόπο που μέρος της κριτικής αντιμετώπιζε τη δουλιά του.

«Οι νέοι θεατές μ’ αγαπούν, όχι γιατί είμαι «οργισμένος», όπως μερικοί ισχυρίζονται, αλλά γιατί οι ταινίες μου δεν τους απαγόρεψαν ποτέ να με αμφισβητήσουν».

1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελασσόνα.

1948

Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (ΠΔΕΓ).

Από συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ στην Ελεύθερη Ελλάδα
Από συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ στην Ελεύθερη Ελλάδα το 1949

1955

Πεθαίνει η Σαντάκο Σασάκι, σύμβολο των αθώων θυμάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ατομικών βομβών που έριξε στην Ιαπωνία. Η Σαντάκο ήταν δύο ετών όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Η Σαντάκο και η οικογένειά της ήταν ανάμεσα στα θύματα που δεν σκοτώθηκαν εκείνη την στιγμή αλλά που αρρώστησαν από τη ραδιενέργεια. Τον Ιανουάριο του 1955, η Σαντάκο διαγνώστηκε με λευχαιμία και μπήκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με έναν ιαπωνικό μύθο, όποιος διπλώσει 1000 γερανούς οριγκάμι, θα του πραγματοποιηθεί μια ευχή. Η Σαντάκο άρχισε να φτιάχνει γερανούς οριγκάμι, ενώ παράλληλα αλληλογραφούσε με τους φίλους της. Κατάφερε να φτιάξει 644 γερανούς πριν αποδυναμωθεί εξαιτίας του καρκίνου. Οι φίλοι της έφτιαξαν τους υπόλοιπους γερανούς. Έγραψαν επίσης τα γράμματα της Σαντάκο σε βιβλίο, για να μάθει όλος ο κόσμος την ευχή της για παγκόσμια ειρήνη.

Σαντάκο Σασάκι
Η Σαντάκο Σασάκι

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ιαπωνία πλήρωσαν για το άγαλμα της Σαντάκο, που δείχνει ένα κορίτσι να κρατά έναν χρυσό γερανό. Το άγαλμα παρουσιάστηκε το 1958 στη Χιροσίμα και βρίσκεται στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα. Κάθε χρόνο, παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν χάρτινους γερανούς στην βάση του αγάλματος, που γράφει πάνω «Αυτή είναι η φωνή μας, αυτή είναι η προσευχή μας ειρήνη στον κόσμο».

1956

Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Ο Γιάνος Κάνταρ
Ο Γιάνος Κάνταρ

1959

Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

1962

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck, Jr) βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τζον Στάινμπεκ
Ο Τζον Στάινμπεκ

Έγραψε το βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Τα Σταφύλια της Οργής» (1939), τη νουβέλα «Άνθρωποι και Ποντίκια» (1937), «Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες» (1945) κ.α.

1973

Πραγματοποιείται στη Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Η Χούντα απαγορεύει στους Κωτσάκη, Λυμπέρη και Παπανικολάου, που ήταν προσκεκλημένοι, να παρευρεθούν στο συνέδριο.

1973

Πεθαίνει ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

Αμπέμπε Μπικίλα
Ο Αμπέμπε Μπικίλα

1983

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό νησιωτικό κράτος της Γρενάδα (Καραϊβική), για την οποία λίγους μήνες πριν ο πρόεδρος Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι… «απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία, αλλά και οργή.

Αιχμάλωτοι κατά την Αμερικάνικη εισβολή στη Γρενάδα
Αιχμάλωτοι κατά την Αμερικάνικη εισβολή στη Γρενάδα το 1983

2000

Από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν στη Γεωργία, χάνουν τη ζωή τους 82 άτομα.

2008

Στην Υεμένη πλημμύρες προκαλούν τον θάνατο περίπου 200 ατόμων, ενώ περί τους 20.000 εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

2014

Πεθαίνει ο Σκωτσέζος μπασίστας και συνθέτης Τζακ Μπρους (John Symon Asher «Jack» Bruce).

Τζακ Μπρους
Ο Τζακ Μπρους

Ήταν γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Cream, το 1966.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...