Σαν Σήμερα 18/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 18/12

218 π.Χ.

Κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο, οι Καρχηδονιακές δυνάμεις του Αννίβα νικούν αυτές της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στη μάχη του ποταμού Τρεβία.

Αννίβας
Άγαλμα του Αννίβα

1271

Ο Κουμπλάι Χαν μετονομάζει την αυτοκρατορία του σε Γιουάν, σηματοδοτώντας επίσημα την έναρξη της δυναστείας Γιουάν στη Μογγολία και την Κίνα.

Κουμπλάι Χαν
Πορτρέτο που απεικονίζει τον Κουμπλάι Χαν

1737

Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

Αντόνιο Στραντιβάρι
Ο Αντόνιο Στραντιβάρι

1892

Πραγματοποιείται η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη του Πιότρ Τσαϊκόφσκι στην Αγία Πετρούπολη.

1911

Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου Ζιλ Ντασέν (Julius «Jules» Dassin).

Ζιλ Ντασέν
Ο Ζιλ Ντασέν

Κάποια στιγμή το όνομά του βρίσκεται στη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ ως κομμουνιστή, έπειτα από καταγγελία του Ελία Καζάν. Αναγκάστηκε να φύγει από την Αμερική και να ζήσει για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέθανε.

Μετά το γάμο του με τη Μελίνα Μερκούρη συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Προς το τέλος της ζωής του έγινε επίτιμος Έλληνας πολίτης ως ύψιστη αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του στην Ελλάδα. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Ήμουν Έλληνας πριν γνωρίσω τη Μελίνα».

1911

Γεννιέται η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου.

1913

Γεννιέται ο Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της Γερμανίας κατά το διάστημα 1969 – 1974 και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik).

Βίλι Μπραντ
Ο Βίλι Μπραντ

Ήταν ο πρώτος δυτικογερμανός ηγέτης που συναντήθηκε με ομόλογό του της Ανατολικής Γερμανίας (με τον Βίλι Στοφ το 1970).

1923

Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα, για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του και εναντίον της μοναρχίας. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β'
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’

1925

Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

ΕΣΣΔ
«Ο καπνός των τσιμινιέρων – η ανάσα της Σοβιετικής Ρωσίας», το σύνθημα της αφίσας για την εκβιομηχάνιση της ΕΣΣΔ

1940

Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ’ αριθμ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

Χίτλερ - Ναζιστική Γερμανία
Η οδηγία υπ. αριθμ. 21

1942

Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου, που είχε εκστρατεύσει με πλήρη δύναμη για την καταδίωξη των ανταρτών. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1944

Τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου-Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Η Λ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού. Παρόλα αυτά, πέρα από μια σειρά καίριες οδικές αρτηρίες και υψώματα-κλειδιά, λίγη «πρόοδος» είχε γίνει μέσα στους συνοικισμούς. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ», όπου πήρε πολλούς αιχμαλώτους. Κατάφερε επίσης να απωθήσει τα επιτιθέμενα αποικιακά στρατεύματα πέρα από την πλατεία της Καλλιθέας και να κρατήσει το μέτωπο στην γραμμή Νέο Φάληρο-Μοσχάτο-οδός Πειραιώς.

Δεκεμβριανά
Από την δράση των Άγγλων στην περιοχή της Λ. Συγγρού

Σημαντική ήταν τέλος η κατάληψη του οχυρωμένου συγκροτήματος των φυλακών Αβέρωφ, που επετεύχθη έπειτα από πολύωρες σκληρές μάχες σώμα με σώμα, φυλάκιο το φυλάκιο. Στις φυλακές κρατούνταν πάνω από 250 δωσίλογοι-στελέχη του κατοχικού κρατικού μηχανισμού. Χάρη όμως στην κινητοποίηση ισχυρών ενισχύσεων της Ορεινής Ταξιαρχίας και την παρέμβαση βρετανικών αρμάτων μάχης, οι περισσότεροι εξ αυτών φυγαδεύτηκαν.

1944

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της Γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».

«Λε Μοντ»
Το πρώτο φύλλο της «Λε Μοντ»

1945

Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας σημειώνει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας το 88,1% των ψήφων.

Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας
Ο Κίμων Γκεοργκίεφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας με το Πατριωτικό Μέτωπο

Το Π. Μ. Βουλγαρίας αποτελούταν από το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό-Εργατικό, το Ριζοσπαστικό-Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και το κόμμα «Ζβένο». Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1947

Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Κύρια αποστολή του πολιτικού επιτρόπου ήταν η οργάνωση της πολιτικής δουλειάς μέσα στις μονάδες του ΔΣΕ, η καλλιέργεια και διαμόρφωση συνειδητών ταξικών μαχητών, με γνώση και πίστη γιατί πολεμά.

ΔΣΕ
Πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ

Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν πρωτοπόροι και υπόδειγμα αγώνα, συνεκτικός κρίκος και έμπνευση της μονάδας. Εξ ου και το άκρατο μίσος του ταξικού εχθρού απέναντί τους, που συστηματικά τους έβαζε στο στόχαστρο.

1962

Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι, ισχυριζόμενος πως ήθελε να αποτρέψει τη σοβιετική εξάπλωση στην Αφρική.

Τζων Κένεντι - Λϋντον Τζόνσον
Ο Τζ. Κένεντι με τον αντιπρόεδρο Τζόνσον

1964

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται «διά τον ανεξέλεγκτον διασυρμόν δημοσιογράφων», υποστηρίζοντας ότι οι αμειβόμενοι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών εκτελούν «καθαρώς δημοσιογραφικήν – υπαλληλικήν υπηρεσίαν».

1972

Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βορείου Βιετνάμ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται οι σφοδρότεροι της Ιστορίας.

Πόλεμος του Βιετνάμ
Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπολύουν τις βόμβες τους στο Β. Βιετνάμ

1980

Έκρηξη που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Τελικώς, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποσοβείται, με τους τραυματίες όμως να ανέρχονται σε 18.

1981

Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Σοβιετικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tupolev Tu-160, του μεγαλύτερου υπερηχητικού και μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο.

ΕΣΣΔ
Tupolev Tu-160

1990

Πεθαίνει ο γλύπτης και ποιητής Βάσος Δ. Καπάνταης.

Βάσος Καπάνταης
Ο Βάσος Καπάνταης

Τα έργα του είναι γλυπτά μεγάλων και μικρών διαστάσεων, φιλοτεχνημένα σε χαλκό και πωρόλιθο, ανάγλυφα, μετάλλια, σχέδια και κεραμικά, που αναδεικνύουν την ακρίβεια της μικρογραφικής χάραξης, την ενάργεια της περιγραφής και τις συνθετικές ικανότητες του καλλιτέχνη.

1991

Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στο ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών.

ΚΚΕ - 14ο Συνέδριο
Από την έναρξη του 14ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Το Συνέδριο έκανε και τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες εκτιμώντας:

«Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν με το δικό τους τρόπο τα ζωντανά και πάντα επίκαιρα διδάγματα της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας για την κοινωνική επανάσταση. Η παραβίαση βασικών αρχών της, η διαστρέβλωσή της στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με αποκορύφωμα τη συνειδητή εγκατάλειψη αρχών στην πορεία της περεστρόικα, αποτέλεσαν βασικές αιτίες των σημερινών τραγικών εξελίξεων και συνεπειών. Το Κόμμα μας έδειξε ανεπάρκεια στη βαθύτερη εκτίμηση των εξελίξεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στη διερεύνηση των αιτιών για ορισμένα αρνητικά φαινόμενα που κατά καιρούς σημείωνε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η βαθιά και ολόπλευρη μελέτη όλων όσα έγιναν, η εξαγωγή συμπερασμάτων και εμπειριών, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Απαιτεί και προϋποθέτει τη συνεργασία και επίμονη προσπάθεια του διεθνούς κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος».

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι «η όλη πορεία και τελική κατάληξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου δίνει πολύτιμα διδάγματα στο Κόμμα για την πολιτική συμμαχιών, που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του».Η διασφάλιση της αυτοτέλειας του Κόμματος πρέπει να είναι πρωταρχική προϋπόθεση και συνεχής επιδίωξη.

Το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε πλήρης και αποφασιστική, ότι υποτιμήθηκε η ιδεολογική δουλειά μέσα στο Κόμμα, ήταν λειψή η δουλειά για την ανάδειξη των στελεχών, δεν υπήρχε πάντα αποφασιστική προσήλωση στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος, αλλά και σωστή εφαρμογή της πολιτικής των συμμαχιών. Αυτοί οι παράγοντες επέδρασαν στην εμφάνιση της κρίσης στο Κόμμα.

Το Συνέδριο εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα. Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα είχαν ανατραπεί, ενώ τα κράτη – μέλη της ΕΟΚ προχώρησαν στη συμφωνία του Μάαστριχτ (Δεκέμβρης 1991), που δημιουργούσε νέα δεδομένα για τη ζωή των μαζών και για την ίδια την ταξική πάλη. Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ.

1991

Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής.

1999

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Μπρεσόν (Robert Bresson).

Ρομπέρ Μπρεσόν
Ο Ρομπέρ Μπρεσόν

Γεννημένος το 1901 στο Μπρόμοντ Λάμοθ της επαρχίας Πυί ντε Ντομ, γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους το 1934. Έκτοτε και για τα επόμενα 65 χρόνια, γύρισε μόνο 13 ταινίες.

Οι ταινίες του βασιζόταν σε έργα διασήμων συγγραφέων όπως ο Ντιντερό, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι και ο Μπερνανός. Η ταινία που τον έκανε διάσημο ήταν το «Ημερολόγιο ενός εφημέριου» ενώ μεγάλη επιτυχία είχε και ο «Πορτοφολάς».

2001

Πεθαίνει σε ηλικία 87 χρόνων ο μεγάλος συνθέτης και μουσικός παιδαγωγός Δημήτρης Δραγατάκης. Υπήρξε από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, άνθρωπος, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την τέχνη του, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του στον παιδαγωγικό τομέα.

Δημήτρης Δραγατάκης
Ο Δημήτρης Δραγατάκης

Γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ηπείρου, το 1914. Μελέτησε αρχικά βιολί με τον Γεώργιο Ψύλλα στο Εθνικό Ωδείο και αργότερα σύνθεση με τους Λεωνίδα Ζώρα και Μανώλη Καλομοίρη. Όμως, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδίδακτος συνθέτης καθώς – όπως σημειώνει ο Γ. Λεωτσάκος – «το ενδιαφέρον του για τις νεότερες τεχνοτροπίες εκδηλώθηκε εντελώς ανεξάρτητα από τους δασκάλους του, χάρη σε δική του πρωτοβουλία». Τις πρώτες του συνθέσεις (στα 43 χρόνια του) χαρακτηρίζει η ωριμότητα και πυκνότητα έκφρασης, καρπός της εμπειρίας του από τις περιπέτειες του λαού μας. Όλο το έργο του διακρίνεται για τη βαθιά αίσθηση ελληνικότητας, χωρίς συγκεκριμένες μελωδικές και ρυθμικές αναφορές, αλλά κυρίως μέσα από μουσικές μνήμες.

«Έγινα μουσικός χάρη στη μητέρα μου, που μου έλεγε ηπειρώτικα τραγούδια», διηγιόταν, θυμούμενος με συγκίνηση τον πατέρα του που έπαιζε ηπειρώτικους σκοπούς, χρησιμοποιώντας ένα απλό φύλλο κισσού για γλωσσίδι…

Υπήρξε πολυγραφότατος δημιουργός (περισσότερα από 100 έργα, κυρίως ορχηστρικά και μουσική δωματίου). Ανάμεσά τους πέντε συμφωνίες, κοντσέρτα για κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, όμποε κ.ά., κουαρτέτα, σονάτες, μουσική για παραστάσεις αρχαίου δράματος, κύκλους τραγουδιών, ηλεκτρονική μουσική κ.ά. Έξη έργα του βραβεύτηκαν και το 1981 η «Πέμπτη Συμφωνία» του τιμήθηκε με το Α` Βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης του ΥΠΠΟ. Από το 1977 δίδασκε σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο, όπου όπως λέει η Χαρά Καλομοίρη «μετέδιδε ιδιαίτερη φλόγα ήθους και στάση ζωής που διακρίνει τους μεγάλους δασκάλους».

2010

«Φεύγει» από τη ζωή η 91χρονη ηθοποιός Τασσώ Καββαδία.

Τασσώ Καββαδία
Η Τασσώ Καββαδία

Η Τ. Καββαδία σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης». Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως κειμενογράφος και εκτελέστρια. Από το 1955-1969 δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις. Συμμετείχε, από το 1954, σε ελληνικές και ξένες θεατρικές παραστάσεις, σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Συνεργάστηκε με θιάσους των Μ. Φωτόπουλου, Μ. Αρώνη, Δ. Μυράτ, Λ. Τριβιζά, Τ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Ν. Κούρκουλου κ.ά. Εμφανίστηκε στο σινεμά το 1954 στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Κακογιάννη και κυρίως ενσάρκωσε το ρόλο της «κακιάς». Επαιξε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες: «Στέλλα», «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Η αμαρτία της ομορφιάς».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...