Σαν Σήμερα 19 Αυγούστου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

295 π.χ.

Εγκαινιάζεται στη Ρώμη ο πρώτος ναός της Βένους, ρωμαϊκής θεότητας του έρωτα, της ομορφιάς και της γονιμότητας.

14

Πεθαίνει ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» με σκοπό να εξασφαλίσει την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο.

Αρχαία Ρώμη - Οκταβιανός Αύγουστος
Άγαλμα του Οκταβιανού Αύγουστου

1459

Ο Πάπας Πίος Β΄ γίνεται ο 210ος Πάπας.

1662

Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal).

Επιστήμες - Φυσικομαθηματικά - Μπλεζ Πασκάλ
Ο Μπλεζ Πασκάλ

1849

Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.

1919

Το Αφγανιστάν αποκτά πλήρη ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1923

Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1923

Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.

Επιστήμες - Κοινωνιολογία - Βιλφρέντο Παρέτο
Ο Βιλφρέντο Παρέτο

1928

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.

1931

Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ (Auguste Antoine Piccard) υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

Επιστήμες - Φυσική - Αύγουστος Πικάρ
Ο Αύγουστος Πικάρ

1934

Το γερμανικό δημοψήφισμα του 1934 εγκρίνει τον διορισμό του Αδόλφου Χίτλερ ως αρχηγού του κράτους με τον τίτλο του Φύρερ.

1936

Δολοφονείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca), μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

«Στ’ όνομά σου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα , που πέθανες στην Ισπανία για τη λευτεριά του ζωντανού λόγου, εμείς, οι ποιητές από πολλές χώρες του κόσμου, που μιλάμε και γράφουμε σε διάφορες γλώσσες, ορκιζόμαστε εδώ πέρα, όλοι μαζί, πως τ’ όνομά σου δε θα ξεχαστεί ποτέ πάνω στη γη, και στ’ όνομά σου, όσο που θα υπάρχει τυραννία και καταπίεση να τις καταπολεμήσουμε, όχι μονάχα με το λόγο μα και με τη ζωή μας».

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Θέατρο
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο παραπάνω όρκος δόθηκε από λογοτέχνες απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά στη Βαλένθια και στη συνέχεια στο Παρίσι, το 1937, στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο των συγγραφέων, για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στο φασισμό. Τον όρκο συνέταξε ο Στρατής Τσίρκας μαζί με τον Αμερικανό ποιητή Λάνγκστον Χιους και προωθήθηκε από τον Λουί Αραγκόν. Ανάμεσα στους λογοτέχνες που υπόγραψαν τον όρκο είναι οι Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάμπλο Νερούντα, Ιλία Ερενμπουργκ, Αλεξέι Τολστόι κ.ά.

Ένα χρόνο πριν στη Γρανάδα, στις 19 Αυγούστου του 1936, ο Ισπανός ποιητής Φ. Γκ. Λόρκα εκτελέστηκε από τους φασίστες του στρατηγού Φράνκο, ένα μήνα μόλις μετά την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου.

Ο Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιούνη του 1898 στο χωριό Φουέντε Βακέρος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γρανάδα και ήταν παιδί μιας προνομιούχας και μορφωμένης οικογένειας. Γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει και μια άλλη ζωή, αυτή των πολλών μέσα στη φτώχεια και τη δυστυχία. Το 1915 παρά την επιθυμία του να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική, γράφτηκε στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Γρανάδα. Το 1919 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη για να συνεχίζει τις σπουδές του. Εκεί συνδέθηκε με μια ομάδα νέων διανοουμένων που χαρακτηριζόταν αργότερα, ως η γενιά του ’27 και θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Ισπανίας.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Θέατρο
Πορτρέτο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Το 1929 ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και το 1931 ξαναγυρίζει στη δημοκρατική πια Ισπανία. Ο υπουργός Παιδείας του ανέθεσε να δημιουργήσει μαζί με τον Εδουάρδο Ουγάρτε έναν περιοδεύοντα φοιτητικό θίασο, την «Μπαράκα» (Η Παράγκα), που περιόδευσε σε όλη την Ισπανία και έδωσε παραστάσεις σε μικρές πόλεις και σε πανεπιστήμια. Οι ηθοποιοί ήταν ερασιτέχνες και έπαιζαν δωρεάν, ενώ τα σκηνικά, όπως και τα κοστούμια, τα έφτιαχναν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής απ’ όλη την Ισπανία. Ως το 1936 που διαλύθηκε, το θέατρο ανέβασε 13 έργα και έδωσε παραστάσεις σε 72 χωριά και πόλεις.

Από τα πιο γνωστά έργα του Λόρκα είναι, «Ποιητής στη Νέα Υόρκη», «Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», «Romancero gitano», «Ντουέντε» και από τα θεατρικά του, «Τα Μάγια της Πεταλούδας», «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα», «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα» και «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα». Μέσα από το έργο του «τραγούδησε» την αγάπη αλλά και το θάνατο, κατήγγειλε την τυραννία και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας. Πάθη, παραδόσεις, στοιχεία της φύσης, ανδαλουσιάνικες φιγούρες συναντώνται στην ποίησή του.

Το έργο του απαγορεύτηκε στην Ισπανία μέχρι το 1953, όπου έκανε την επανεμφάνισή του, λογοκριμένο. Μόνο μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, έγινε δυνατό να συζητηθούν δημόσια το έργο και ο θάνατός του.

από τους φασίστες Φαλαγγίτες του Φράνκο ο μεγαλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μοναχικός καβαλάρης της ποίησης, του θεάτρου και της μουσικής, ταξίδευε, ολοένα ταξίδευε, για την Κόρδοβα. Πισωκάπουλα στο μαύρο άλογό του, γυμνόστηθη Τσιγγάνα με το όπλο στο χέρι, η δημοκρατική Ισπανία, του «Νο Πασαράν».

Ο γιος μιας προνομιούχας και μορφωμένης οικογένειας του Φουέντε Βακέρος της Ανδαλουσίας γεννήθηκε στις 5 Ιούνη 1898. Όσο γρήγορα απέκτησε συνείδηση της κοινωνικής του θέσης, τόσο γρήγορα συνειδητοποίησε ότι υπήρχε και μια άλλη ζωή – εκείνη των πολλών – βουτηγμένη στον πόνο και τη φτώχεια. Όλες οι ανδαλουσιανές «φιγούρες», όλα τα πρόσωπα του χωριού και το δράμα τους πήραν αργότερα θέση στα έργα του. Για τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα , επίσης, οι Τσιγγάνοι συμβόλιζαν τα ουσιωδέστερα στοιχεία της ανδαλουσιανής ψυχής.

Το Φλεβάρη του 1915 παρά την επιθυμία του να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική, γράφτηκε ταυτόχρονα στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Γρανάδα. Εκεί συνδέθηκε με μια ομάδα νέων διανοουμένων που αργότερα θα δόξαζαν τη Γρανάδα και την Ισπανία στην Τέχνη και το Πνεύμα.

Ο Λόρκα αρχίζει να γράφει, και από τα πρώτα του έργα φαίνεται η απέχθειά του προς την Καθολική Εκκλησία και το μιλιταρισμό. Η συμμαχία «σταυρού και ξίφους» τον τρόμαζε.

Στα 1929 ο ποιητής βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου για πρώτη φορά θα προσεγγίσει, από μαρξιστική σκοπιά, τον ανθρώπινο πόνο που τον αντίκρισε σε αφάνταστη κλίμακα στην κατάσταση των έγχρωμων πολιτών των ΗΠΑ.

Το 1931 επέστρεψε στη δημοκρατική – πλέον – Ισπανία και έδωσε τη μάχη για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, περιοδεύοντας με τον θίασο «Μπαράκα» σε όλη τη χώρα. Το Δεκέμβρη του 1934, το ανέβασμα της «Γέρμα» προκάλεσε την αντίδραση της δεξιάς. Στο θέατρο, ομάδες φασιστών προκάλεσαν φραστικά επεισόδια, ενώ ο ποιητής μπήκε στο στόχαστρο της αντίδρασης.

Στις 18 Ιούλη 1936 με επικεφαλής τον στρατηγό Φράνκο έγινε πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, που είχε εκλεγεί το Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς. Γύρω από το φασιστικό πρόγραμμα του Φράνκο συσπειρώθηκαν οι γαιοκτήμονες, ο στρατός, οι βιομήχανοι και η καθολική Εκκλησία.

Το καλοκαίρι του 1936, ο Λόρκα σχεδίασε να πάει στη Γρανάδα να δει τους γονείς του. Όταν κατάλαβε τον κίνδυνο, ήταν πια αργά. Οι φασίστες απήγαγαν τον «ενοχλητικό» Λόρκα και τον δολοφόνησαν, πυροβολώντας τον πισώπλατα, στις 19 Αυγούστου, κοντά σε μια πηγή που οι Ισπανοί την ονόμαζαν Φουέντε Γκράντε, (Μεγάλη Πηγή) και οι Αραβες Αϊναδαμάρ (Πηγή των Δακρύων).

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

1944

Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των Γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.

1945

Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μινχ πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1953

Πραγματοποιείται πραξικόπημα στο Ιράν με τη βοήθεια της CIA και της Secret Intelligence Service. Ανατρέπεται η εκλεγμένη κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και επαναφέρουν το σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

Ιράν - ΗΠΑ - Πραξικόπημα, 1953 - σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, 1953 - Ο εγκάθετος των Αμερικάνζσάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί
Ο εγκάθετος των Αμερικάνων σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί με τη σύζυγό του

1960

Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.

ΗΠΑ - ΕΣΣΔ - κατασκοπεία - Φράνσις Γκάρυ Πάουερς
Ο Γκάρι Πάουερς κατά την διάρκεια της δίκης του

1960

Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, η Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα - Βοστόκ 1Κ
Η Στρέλκα (αριστερά) και η Μπιέλκα μετά την επιστροφή τους στη Γη

1969

Μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη.

Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον Μινωικό πολιτισμό.

1974

Ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις.

Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα μιας και είχε αναλάβει να δίνει λάθος πληροφορίες στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.

ΗΠΑ - Κύπρος - Πρεσβεία - Τουρκική εισβολή - δολοφονία, 1974
Ο Ρότζερ Ντέιβις

1977

Πεθαίνει ο Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας Γκράουτσο Μαρξ (Groucho Marx).

Γκράουτσο Μαρξ
Ο Γκράουτσο Μαρξ

Χαρακτηριστικό του ως ηθοποιός ήταν το ψεύτικο ζωγραφισμένο μουστάκι και το πούρο. Έπαιξε σε ταινίες με τους αδελφούς του (Αδελφοί Μαρξ), αλλά έκανε και προσωπική καριέρα.

1981

Πεθαίνει ο Πέλος Κατσέλης, ένας από τους μεγάλους του θεάτρου μας.

Πολιτισμός - Θέατρο - Πέλος Κατσέλης
Ο Πέλος Κατσέλης

Ήταν κορυφαίος δάσκαλος υποκριτικής και εμβληματική φιγούρα για το ελληνικό θέατρο του εικοστού αιώνα. Η πρώτη του μεγάλη στιγμή ήρθε το 1939, όταν ανέλαβε διευθυντής και σκηνοθέτης στο περίφημο «Άρμα Θέσπιδος» περιοδεύον κλιμάκιο το οποίο διέδωσε τις παραστάσεις του Εθνικού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρωτοβουλία μοναδική που όμως διεκόπη το 1941 εξαιτίας του πολέμου. Όντας ο ίδιος αριστερός, βρέθηκε εκτός Εθνικού στα χρόνια του Εμφυλίου. Μεταξύ 1951 και 1959 πραγματοποίησε παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους με τη συμμετοχή κοινού στο πλαίσιο της θεωρίας του για μια λαϊκή και στρατευμένη θεατρική τέχνη, την οποία ο ίδιος ονόμασε «Φυσικό Θέατρο».

Πηγή: Ριζοσπάστης

2001

Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ (Michael Schumacher) εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλαίν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002

Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...