Σαν Σήμερα 19/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 19/11

1665

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Νικολά Πουσέν (Nicolas Poussin).

Νικολά Πουσέν
Πορτρέτο του Νικολά Πουσέν

Θεωρείται ο σημαντικότερος του κλασικού γαλλικού μπαρόκ, αν και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στη Ρώμη.

Νικολά Πουσέν
Νύμφη που ιππεύει σάτυρο (1626)

Εκτός από τα δύο χρόνια που υπηρέτησε ως αυλικός ζωγράφος του Λουδοβίκου ΙΓ΄ στο Παρίσι, έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη.

Νικολά Πουσέν
Παρνασσός (1632)

1711

Γεννιέται ο Ρώσος επιστήμονας, συγγραφέας και μαθηματικός Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Λομονόσοφ.

Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Λομονόσοφ
Πορτρέτο του Λομονόσοφ από τον Μιροπόλσκι (1787)

Ο Λομονόσοφ ήταν ο πρώτος που κατέγραψε την πήξη του υδραργύρου, και που υπέθεσε την ύπαρξη ατμόσφαιρας στην Αφροδίτη, βασισμένος σε δικές του παρατηρήσεις του 1761. Θεωρώντας ότι η φύση υπόκειται σε κανονική και συνεχή εξέλιξη, κατέδειξε την οργανική προέλευση του χώματος, της τύρφης, του άνθρακα, του πετρελαίου, και του ήλεκτρου. Το 1745 δημοσίευσε έναν κατάλογο με πάνω από 3.000 μεταλλεύματα, και το 1760 εξήγησε το σχηματισμό των παγόβουνων. Το 1754 σε επιστολή του στον Λέοναρντ Όιλερ, έγραψε ότι οι τριετείς χημικοί πειραματισμοί του επάνω στο χρώμα των μεταλλευμάτων, τον οδήγησε στα μωσαϊκά και την τέχνη. Το 1763 ίδρυσε εργοστάσιο γυαλιού που παρήγε τα πρώτα λεκιασμένα μωσαϊκά γυαλιού εκτός Ιταλίας. Το 1755, συνδυάζοντας την παλαιά εκκλησιαστική σλαβική με την δημοτική ρωσική γλώσσα, συνέθεσε μια μεταρρυθμιστική γραμματική, η οποία είχε επίδραση στη λογοτεχνία. Για να προαγάγει τις λογοτεχνικές θεωρίες του, έγραψε περισσότερες από είκοσι σοβαρές εθιμοτυπικές ωδές, ειδικότερα την «Περισυλλογή βραδιού στο Μεγαλείο του Θεού». Το 1760 δημοσίευσε επίσης την Ιστορία της Ρωσίας.

Το 1941 το πανεπιστήμιο της Μόσχας μετονομάστηκε σε Λομονόσοφ προς τιμήν του. Το 1948, η μεσοωκεάνεια ράχη Λομονόσοφ στον αρκτικό ωκεανό ονομάστηκε προς τιμήν του. Ένας κρατήρας της σελήνης φέρει επίσης το όνομά του. Το χρυσό μετάλλιο Λομονόσοφ απονέμεται κάθε έτος (από το 1959) για σημαντικά επιτεύγματα στις φυσικές και ανθρωπιστικές επιστήμες από την ακαδημία των επιστημών της ΕΣΣΔ και αργότερα τη ρωσική ακαδημία των επιστημών (ΡΑΣ).

1805

Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς (Ferdinand de Lesseps), που διάνοιξε – μεταξύ άλλων – τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

Φερντινάν Ντε Λεσέπς
O Φερντινάν Ντε Λεσέπς

1828

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Πέτερ Σούμπερτ (Franz Peter Schubert).

Φραντς Πέτερ Σούμπερτ
Ο Φραντς Πέτερ Σούμπερτ

Ήταν εξαιρετικά παραγωγικός σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια Λήντερ (Lieder, ρομαντικά τραγούδια) καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα έργα.

Στο μνημείο του Σούμπερτ, γράφει ο ποιητής Franz Grillparzer «Die Tonkunst begrub hier einen reichen Besitz,aber noch viel schonere Hoffnungen» (Η Τέχνη της Μουσικής ενταφίασε εδώ ένα πλούσιο απόκτημα, αλλά ακόμη ωραιότερες προσδοκίες).

Μερικά σημαντικά έργα του Σούμπερτ είναι «Το κουιντέτο της πέστροφας», «Ο θάνατος και η κόρη», πολλά Λήντερ, «Λειτουργία σε Μι ύφεση», «Η ωραία Μυλωνού», «Το χειμωνιάτικο ταξίδι», «Ημιτελής Συμφωνία» κ.ά.

1888

Γεννιέται ο Κουβανός σκακιστής Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα υ Γκραουπέρα (José Raúl Capablanca y Graupera).

Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα
Ο Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα το 1931

Ήταν ο τρίτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι από το 1921 έως το 1927. Έγινε διάσημος για τα εντυπωσιακά φινάλε του, την εκπληκτική ακρίβεια και την ταχύτητα παιχνιδιού του. Εξαιτίας της απαράμιλλης μαεστρίας του στη σκακιέρα και το σχετικά απέριττο στυλ παιχνιδιού του, ονομάστηκε «Ανθρώπινη Σκακιστική Μηχανή».

1901

Πεθαίνει ο σοσιαλιστής δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης, μέλος της Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής στην Κομμούνα του Παρισιού το 1871.

Παύλος Αργυριάδης
O Παύλος Αργυριάδης

1917

Γεννιέται η Ιντιρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας την περίοδο 1966 – 1977 και 1980 – 1984, έως τη δολοφονία της στις 31/10/1984.

Ιντιρα Γκάντι
H Ιντιρα Γκάντι

1924

Το στρατιωτικό κίνημα των Χ. Λούφα και Β. Ντερτιλή αποτυγχάνει εν τη γενέσει του.

1927

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας.

Απεργία διαρκείας φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1927
Τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα κατά των φοιτητών

Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και ο στρατός καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και τους γύρω χώρους.

1929

Ο Εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώνυμο, πυροδοτώντας δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Ριζοσπάστης 19/11/1929
Το ρεπορτάζ της «Ριζοσπάστη» με τις κινητοποιήσεις

1942

Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και κυκλώνει το συγκρότημα των γερμανικών στρατευμάτων στο Βόλγα.

Στάλινγκραντ-αντεπίθεση
Σοβιετικοί πεζοναύτες περνά τον Βόλγα

1944

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Ριζοσπάστης 19/11/1944
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από την συγκέντρωση

1973

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1977

Η πτήση 425 της TAP Portugal συντρίβεται στη Μαδέρα, σκοτώνοντας 131 άτομα.

Συντριβή στη Μαδέρα της πτήσης 425 της TAP Portugal το 1977
Συντρίμμια της πτήσης 425 της TAP Portugal

1999

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό σκάφος («Σένζου 1»).

Το πρώτο κινεζικό διαστημικό σκάφος «Σένζου 1»
Η εκτόξευση του «Σένζου 1»

1999

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα.

Επίσκεψη Κλίντον 1999
Η εγκληματικά επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων μέσα στον κόσμο

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται και δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ που επί ώρες βιαιοπραγούν εναντίον τους.

2013

Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό σκοτώνει 23 άτομα και τραυματίζει άλλα 160.

Βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό το 2013
Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση

2014

Πεθαίνει ο Γερμανο-αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μάικ Νίκολς (Mike Nichols).

Μάικ Νίκολς
Ο Μάικ Νίκολς

Ήταν βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1967 «Ο Πρωτάρης» (The Graduate).

Ο σκηνοθέτης ήταν επίσης γνωστός για τις ταινίες: «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (Who’s Afraid of Virginia Woolf, 1966), «Η Γνωριμία της Σάρκας» (Carnal Knowledge, 1971), «Εργαζόμενο Κορίτσι» (Working Girl, 1988), Εξ Επαφής (Closer, 2004) κ.α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...