Σαν σήμερα 19 Ιουνίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 19/6

240π.χ.

Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1269

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.

1565

Πεθαίνει ο Βόλφγκανγκ Λατς (Wolfgang Laz), γνωστότερος με το εκλατινισμένο του όνομα Λάτσιους (Wolfgang Lazius), Αυστριακός ουμανιστής που εργάστηκε ως χαρτογράφος, ιστορικός και γιατρός.

Επιστήμες - Ιατρική - Ιστορία - Βόλφγκανγκ Λατς
Ο Βόλφγκανγκ Λατς (λιθογραφία)

1623

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal).

Επιστήμες - Φυσικομαθηματικά - Μπλεζ Πασκάλ
Ο Μπλεζ Πασκάλ

1754

Γεννιέται ο Ζαν Μπατίστ Μαρί Σαρλ Μενιέ ντε λα Πλας (Jean Baptiste Marie Charles Meusnier de la Place)‎, Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός και στρατηγός της Επανάστασης.

Είναι κυρίως γνωστός για το θεώρημα του Μενιέ σχετικά με την κυρτότητα των επιφανειών. Επίσης ανακάλυψε το ελικοειδές. Εργάστηκε με τον Λαβουαζιέ στην αποσύνθεση του νερού και την εξέλιξη του υδρογόνου.

Επιστήμες - Μαθηματικά - Ζαν Μπατίστ Μαρί Σαρλ Μενιέ ντε λα Πλας
Ο Ζαν Μπατίστ Μαρί Σαρλ Μενιέ ντε λα Πλας

1806

Πεθαίνει ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Ελλάδα - Διαφωτισμός - Ευγένιος Βούλγαρης
Ο Ευγένιος Βούλγαρης

1821

Οι Οθωμανοί νικούν τη Φιλική Εταιρεία στη Μάχη του Δραγατσανίου.

1849

Γεννιέται ο Γιόχαν Άουγκουστ Μπρίνελ (Johan August Brinell), Σουηδός μεταλλουργός και μηχανικός.

Επιστήμες - Μεταλλουργία - Γιόχαν Άουγκουστ Μπρίνελ
Ο Γιόχαν Άουγκουστ Μπρίνελ το 1920

Είναι γνωστός ως ο δημιουργός, μιας μη καταστροφικής μεθόδου για την μέτρηση της επιφανειακής σκληρότητας μεταλλικών υλικών, γνωστή ως η δοκιμή σκληρότητας Μπρίνελ. Το όνομά του επίσης έχει αποδοθεί τιμητικά στην περιγραφή ενός μηχανισμού αποτυχίας των επιφανειών υλικού που είναι γνωστή ως Brinelling.

1854

Ο Αλφρέντο Καταλάνι (Alfredo Catalani), Ιταλός συνθέτης της όπερας, γνωστός κυρίως για τις όπερές του Λορελάι (1890) και La Wally (1892).

Πολιτισμός - Μουσική - Αλφρέντο Καταλάνι
Ο Αλφρέντο Καταλάνι

1863

Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1884

Πεθαίνει ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν (Johann Gustav Droysen).

Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν
Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν

Το έργο του «Geschichte Alexanders des Grossen» (Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου -1833), αποτέλεσε την αρχή μιας νέας σχολής σκέψης των Γερμανών ιστορικών, που εξιδανίκευε την εξουσία και την επιτυχία, ένα εννοιολογικό πλαίσιο βασισμένο στην διδασκαλία του Χέγκελ.

1919

Συγκροτείται στην Άγκυρα το Τουρκικό Εθνικό Κογκρέσο.

Ο Μουσταφά Κεμάλ καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Τουρκίας που σφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Τουρκία - Κεμάλ Ατατούρκ - Ισμέτ Πασάς
Κεμάλ Ατατούρκ και Ισμέτ Πασάς

1925

Στο Χονγκ Κονγκ 250.000 εργάτες κατεβαίνουν σε γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για το ματοκύλισμα της Σαγκάης από τους ιμπεριαλιστές.

Στις 23 Ιουνίου στην Καντώνα πραγματοποιείται επίσης παλλαϊκή διαδήλωση με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από την Κίνα.

Κίνα - εργατικό κίνημα - Απεργία, 1925
Απεργία στο Χονγκ Κονγκ 1925

Βρετανοί και Γάλλοι αποβιβάζουν ναυτικά αγήματα και χτυπούν τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα το θάνατο 52 και τον τραυματισμό 117 εξ αυτών. Η γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ και την Καντώνα κράτησε 16 μήνες και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

1937

Πεθαίνει ο Σκωτσέζος συγγραφέας και δραματουργός Τζέιμς Μάθιου Μπάρι (James Matthew Barrie).

Είναι περισσότερο γνωστός ως δημιουργός του Πίτερ Παν, τον οποίο εμπνεύστηκε από τους φίλους του, τα αγόρια της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις.

Πολιτισμός- Λογοτεχνία - Τζέιμς Μάθιου Μπάρι
Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι

1949

Σε μια αξιοθαύμαστη επιθετική ενέργεια, μια διλοχία του ΔΣΕ (Ανανίας), προσβάλλει το οχυρό του κυβερνητικού στρατού στην Ογκραντίνα, ανατινάζει τα συρματοπλέγματα, εξουδετερώνει την φρουρά και το καταλαμβάνει.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ

1951

Πεθαίνει ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Ο Άγγελος Σικελιανός

Έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Στο έργο του, εξυμνώντας τις πνευματικές αξίες, την ομορφιά του ελληνικού λαού και της ελληνικής γης, ταλαντεύεται ανάμεσα στην εξωραϊσμένη καπιταλιστική ανάπτυξη και στο δίκιο των απλών λαϊκών δυνάμεων.

Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει νομικά που σύντομα εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ποίηση και στη συνέχεια στις Δελφικές Γιορτές.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Ο Άγγελος Σικελιανός σε νεαρή ηλικία

Το Μάη του 1927, με τη συμπαράσταση της γυναίκας του Εύας Πάλμερ, διοργανώνει στους Δελφούς τις πρώτες Δελφικές Γιορτές, με την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη», αθλητικούς αγώνες, λαμπαδηδρομίες, συναυλία βυζαντινής μουσικής, έκθεση λαϊκής τέχνης.

Η απήχηση από την εκδήλωση ήταν τεράστια αλλά και τα έξοδα εξίσου τεράστια. Έτσι, παρά τη σχετική κρατική βοήθεια, η ωραία αυτή προσπάθεια θα επαναληφθεί ακόμα μια χρονιά, το 1930, και θα σταματήσει οριστικά. Στη συνέχεια ο θα φύγει για την Αμερική και το 1940 θα παντρευτεί την Άννα Καραμάνη.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά.

1953

Το ζεύγος Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ –θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ- εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ.

ΗΠΑ - Αντικομμουνισμός - Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ
Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ

1961

Το Κουβέιτ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1963

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ζυρίχη, ορκίζεται η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλη.

Χούντα - Παναγιώτης Πιπινέλης
Ο Παναγιώτης Πιπινέλης το 1968

1965

Στην Αλγερία πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Άμυνας Χουαρί Μπουμεντιέν, ο οποίος ανατρέπει τον πρόεδρο Μπεν Μπελά.

Αλγερία - Χουαρί Μπουμεντιέν - πραξικόπημα 1965
Ο Χουαρί Μπουμεντιέν

1969

Την αποχώρηση 350.000 μάχιμων από το Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 1970, υπόσχεται ο Πρόεδρος Νίξον. Ωστόσο, οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν στις 29/3/1973.

Πόλεμος του Βιετνάμ - ΗΠΑ - αμερικάνικος στρατός
Αμερικανοί στρατιώτες στο Βιετνάμ

1970

Επιστρέφει στη Γη το σοβιετικό επανδρωμένο σκάφος «Σογιούζ 9», έχοντας παραμείνει στο διάστημα 17 μέρες, 26 ώρες και 59 λεπτά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν οι Αμερικανοί, κατά 4 ολόκληρες μέρες.

ΕΣΣΔ - διαστημικό πρόγραμμα - Σογιούζ 9
Προσγείωση του Σογιούζ 9

1981

Πεθαίνει η  Γερμανίδα σκηνοθέτης και πρωτοπόρα του κινουμένου σχεδίου Λότε Ράινιγκερ (Lotte Reiniger).

Πολιτισμός - Θέατρο Σκιών - Λότε Ράινιγκερ
Η Λότε Ράινιγκερ

Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ταινία κινουμένων σχεδίων (Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμέντ-1926), καθώς και η πρώτη που χρησιμοποίησε το μουσικό κλιπ, σε μοτίβα που είχε συνθέσει για την ίδια την ταινία ο Wolfgang Friedrich Zeller.

Ιδιαίτερη επίδραση δέχθηκε από το Κινέζικο θέατρο σκιών και δημιούργησε δικές της φιγούρες. Σταδιακά ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο ο οποίος τελικά την τράβηξε. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της δημιούργησε περίπου 40 ταινίες, συχνά επηρεασμένες από τα παραμύθια. Τη δεκαετία του 1920 γνωρίστηκε με κορυφαίες μορφές της Γερμανικής τέχνης και διανόησης, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Φριτς Λανγκ, ο Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, ο Καρλ Σμιτ, ο Καρλ Τσουκμάγιερ και ο Λάζλο Μόχολι-Νάγκι.

Πολιτισμός - Θέατρο Σκιών - Λότε Ράινιγκερ
Λότε Ράινιγκερ: Θέατρο σκιών

Συνεργάστηκε επίσης με τον Ζαν Ρενουάρ και συνδέθηκε με τον Ουώλτ Ντίσνεϋ. Στη δεκαετία του 1930, μετά την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος εγκατέλειψε τη Γερμανία μαζί με τον σκηνοθέτη σύζυγό της Καρλ Κοχ. Συνέχισε τη ζωή της στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δυτική Γρμανία.

1986

Με λουτρό αίματος καταστέλλεται εξέγερση πολιτικών κρατουμένων σε τρεις φυλακές του Περού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι κρατούμενοι που δολοφονούνται εν ψυχρώ ξεπερνούν τους 300, ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 250.

1993

Πεθαίνει ο σερ Ουίλιαμ Τζέραλντ Γκόλντινγκ (William Gerald Golding), Βρετανός μυθιστοριογράφος και ποιητής.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ουίλιαμ Τζέραλντ Γκόλντινγκ
Ο Ουίλιαμ Τζέραλντ Γκόλντινγκ

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1983. Επίσης, το 1980 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ, για το μυθιστόρημα “The Rites of Passage”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...