Σαν Σήμερα 2/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 2/12

1547

Πεθαίνει ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρ)Ερνάν Κορτές (Hernán Cortés).

Ερνάν Κορτές
Πορτρέτο του Ερνάν Κορτές

Στις αρχές του 16ου αιώνα ηγήθηκε των επιχειρήσεων για την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, στο σημερινό Μεξικό, προς όφελος του Στέμματος της Καστίλης. Υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές της πρώτης φάσης των εξερευνήσεων που ξεκίνησε ο Χριστόφορος Κολόμβος και χαρακτηρίστηκε για την ωμότητά του απέναντι στους ιθαγενείς.

1694

Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Πιερ Πωλ Πυζέ (Pierre Paul Puget), εκπρόσωπος του γαλλικού μπαρόκ κατά τον 17ο αιώνα.

Πιερ Πωλ Πυζέ
Ο Πιερ Πωλ Πυζέ
Πιερ Πωλ Πυζέ
Πιερ Πωλ Πυζέ – Άγιος Σεβαστιανός (1668)

1804

Στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται παρουσία του Πάπα Πίου VII, αυτοκράτορας των Γάλλων

1805

Διεξάγεται η Μάχη του Άουστερλιτς, γνωστή και ως η Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων. Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη νικούν αποφασιστικά τις ενωμένες ρωσικές και αυστριακές δυνάμεις.

Η Μάχη του Άουστερλιτς 2/12/1805
Πίνακας του Φρανσουά Ζεράρ που απεικονίζει τη Μάχη του Άουστερλιτς

1823

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (James Monroe) διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Μονρόε»).

Τζέιμς Μονρόε
Πορτρέτο του Τζέιμς Μονρόε το 1819

Με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ διακήρυσσαν πως «η Αμερικανική ήπειρος δε θα έπρεπε στο μέλλον να θεωρείται πεδίον αποικισμού απ’ τις ευρωπαϊκές δυνάμεις… Θα θεωρούσαμε οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους τους, να επεκτείνουν το σύστημά τους, σ’ οποιοδήποτε τμήμα αυτού του ημισφαιρίου ως επιθετική πράξη για την ασφάλειά μας».

Η ιμπεριαλιστική διείσδυση και εν τέλει κυριαρχία των ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής και νοτίου Αμερικής ξεκινούσε.

1852

Tέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας
Πίνακας με τον Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας

1913

Η συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν (Karen Blixen) αποφασίζει να φύγει για την Αφρική μαζί με τον ξάδερφό της βαρόνο Bror von Blixen-Finecke, «για να ζήσει μακριά από τον πολιτισμό και να βιώσει νέα συναισθήματα».

Κάρεν Μπλίξεν
Ο Κάρεν Μπλίξεν

Είναι η αρχή της εμπειρίας που θα οδηγήσει στη συγγραφή του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «My Africa».

1917

Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ιρκούτσκ (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1921

Γεννιέται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο άνθρωπος που έχει υπηρετήσει σχεδόν όλες τις δραματικές φόρμες από το ραδιοφωνικό έργο και το κινηματογραφικό σενάριο, από το σκετς και τους μονολόγους, σπονδυλωτά έργα από νούμερα και μονόπρακτα, σε δραματικές συνθέσεις πολύπρακτες και αρχιτεκτονημένες.

Ιάκωβος Καμπανέλλης
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τον Κώστα Καζάκο, την Τζένη Καρέζη και τον Μίκη Θεοδωράκη

Γεννημένος στη Νάξο, ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1934. Το 1942 σε μιαν απόπειρα απόδρασης από την Ελλάδα συνελήφθη από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Ες-Ες του Μαουτχάουζεν, από τις αρχές του 1943 έως τα μέσα του 1945.

Τις εμπειρίες από την τραγική ζωή στο στρατόπεδο έγραψε στο χρονικό «Μαουτχάουζεν» και μελοποιημένοι στίχοι του από τον Μίκη Θεοδωράκη έχουν τραγουδηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοδίδακτος συγγραφέας με πενήντα χρόνια παρουσίας στον πνευματικό χώρο και περισσότερα από τριάντα έργα, όπως: «Η αυλή των θαυμάτων», «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Το μεγάλο μας Τσίρκο». Στον κινηματογράφο έγραψε τα έργα: «Στέλλα», «Δράκος», «Αρπαγή της Περσεφόνης» κ.ά.

1923

Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλας (Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου το πραγματικό της όνομα), η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Στις 3 Αυγούστου 1947 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Αρένα της Βερόνα με τη «Τζοκόντα» του Αμιλκάρε Πονκιέλι. Τον ίδιο χρόνο ερμηνεύει την Ιζόλδη από το «Τριστάνος και Ιζόλδη» στη Βενετία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν.

Μαρία Κάλας
Η Μαρία Κάλας

Στις 7 Δεκεμβρίου 1951 η Κάλλας ανοίγει τη σαιζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τους «Σικελικούς Εσπερινούς», εμφάνιση που της προσφέρει μεγάλη αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών η Σκάλα θα είναι η σκηνή των μέγιστων θριάμβων της σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Το 1955 ανεβάζει την ιστορική παράσταση της «Τραβιάτα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα» στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι. Στις 5 Αυγούστου 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στις 24 Αυγούστου του 1960, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη Νόρμα του Βιντσέντζο Μπελίνι. Τα σκηνικά, στην ιστορική αυτή παράσταση, υπέγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης, τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Αντώνης Φωκάς και η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξη Μινωτή.

Στις 6 Αυγούστου του 1961, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή. Τα σκηνικά-κοστούμια υπέγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης, οι χορογραφίες ήταν της Μαρίας Χορς και η διεύθυνση ορχήστρας του Νίκολα Ρεσίνιο.

Την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο, η εμφάνισή της στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου, όπως σημειώνει ο Αλέξης Μινωτής στο βιβλίο του «Μακρινές Φιλίες», «(…) η παράσταση αυτή ήταν ίσως η καλύτερη που έγινε ποτέ στη Σκάλα του Μιλάνου».

Τον Ιανουάριο του 1964 η Μαρία Κάλλας πείθεται από το Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μία νέα παραγωγή της «Τόσκα» στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν (Covent Garden). Η παράσταση εκθειάζεται από τους κριτικούς ενώ ακολουθεί την ίδια χρονιά νέος καλλιτεχνικός θρίαμβος στην Όπερα των Παρισίων με τη «Νόρμα».

Στις 5 Ιουλίου 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Κόβεντ Γκάρντεν με την «Τόσκα» σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι.

Το 1969 γυρίζει σε ταινία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Στις 25 Μαΐου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών.

Το 1973 σκηνοθετεί στο Τορίνο μαζί με τον Τζουζέπε ντι Στέφανο το έργο «Σικελικοί Εσπερινοί» (I Vespri Siciliani) και την ίδια χρονιά ξεκινά μαζί του μια παγκόσμια καλλιτεχνική περιοδεία. Στις 8 Δεκεμβρίου η Κάλλας τραγούδησε στην Όπερα των Παρισίων, όπου το κοινό την κάλεσε στη σκηνή 10 φορές καταχειροκροτώντας την. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.

1927

Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής-ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με τον λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1939

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν εμπάργκο στην ΕΣΣΔ για την πώληση αεροπλάνων και στρατηγικών πρώτων υλών.

1942

Ορκίζεται η δεύτερη δοσιλογική κυβέρνηση (Κ. Λογοθετόπουλου).

Η δοσιλογική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου, 2/12/1942
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης Λογοθετόπουλου

1942

Project Manhattan: Κάτω από τα πλυντήρια Stagg Field στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μια ομάδα με επικεφαλής τον Enrico Fermi ξεκινά την πρώτη αυτοσυντηρούμενη αντίδραση πυρηνικής αλυσίδας. Η εκδήλωση ανακοινώθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ με το κωδικοποιημένο μήνυμα: «Ο Ιταλός πλοηγός προσγειώθηκε στον νέο κόσμο»

1944

Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο -δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους- υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών.»

Δεκεμβριανά
Από τις διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ

Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) Να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) Να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) Να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Στο Φάληρο αποβιβάστηκαν 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και 2 ελληνικά τάγματα από την Αίγυπτο.

Δεκεμβριανά
Άγγλοι αποβιβάζονται στο Φάληρο

Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, είχαν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου. Θα αψηφούσαν την απαγόρευση. Ο ΕΛΑΣ θα έπαιρνε μέρος, αλλά άοπλος, «πρωτοπορία και περιφρούρηση της εκδήλωσης», ενώ όλες οι κομματικές, ΕΑΜικές και ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις θέτονταν σε επιφυλακή. Η Διοίκηση του Α ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στην Κυψέλη, δίπλα στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για παν ενδεχόμενο.

1944

Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής και συγγραφέας Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι (Filippo Tommaso Emilio Marinetti), από τους βασικούς ιδρυτές του ρεύματος του φουτουρισμού. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1909, ο Μαρινέτι δημοσιεύει στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro το μανιφέστο του φουτουρισμού που θεωρείται και το σημαντικότερο έργο του, πηγή έμπνευσης και για άλλους Ιταλούς καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Κάρλο Καρά, ο Ουμπέρτο Μποτσιόνι και ο Τζιάκομο Μπάλα. Το 1910 δημοσιεύεται και το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο Mafarka il futurista.

Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι
Ο Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι

Στην συλλογή ποιημάτων Guerra sola igiene del mundo (1915) ο Μαρινέτι χαιρέτησε το ξέσπασμα του Α’ παγκοσμίου πολέμου και ενθάρρυνε την συμμετοχή της Ιταλίας. Το 1918 ιδρύει το Φουτουριστικό Πολιτικό Κόμμα (Partito Politica Futurista) και ο ίδιος αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του φασιστικού ιταλικού κόμματος. Μαζί με τον εθνικο-συνδικαλιστή Αλσέστε ντε Άμπρις (Alceste De Ambris) συνέταξε τον Φασιστικό μανιφέστο το 1919.

1948

Τμήματα της 8ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Πέτρα Μούκα στο Γράμμο και ελευθερώνουν τα χωριά της περιοχής.

ΔΣΕ-Κατάληψη Πέτρα Μούκα
Τμήμα του ΔΣΕ

1954

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει με μεγάλη πλειοψηφία την καταδίκη του Joseph McCarthy για τη «συμπεριφορά του που τείνει να ρίξει τη Γερουσία σε ατιμία και περιφρόνηση» (με τον ίδιο τρόπο που τον Ιανουάριο του 1953 είχαν αναγάγει το μακαρθσιμό σε θεό).

1956

Ένα πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα», αποβιβάζει 82 νέους μαχητές-επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα.

Ραούλ Κάστρο - Τσέ Γκεβάρα
Ο Ραούλ Κάστρο με τον Τσέ Γκεβάρα

Η ομάδα δέχεται επίθεση από μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα και οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα.

Δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δηλώνει: «Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!». Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ανοίξει.

1961

Σε διάγγελμά του που μεταδίδεται ραδιοφωνικά, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δηλώνει ότι είναι Μαρξιστής-Λενινιστής και ότι η Κούβα πρόκειται να υιοθετήσει τον Σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής.

Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο νικητής της επανάστασης

1971

Το εμιράτα Αϊμάν, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια και Φουτζέιρα σχηματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σημαία των Η.Α.Ε.

1977

Δικαστήριο της Πρετόρια απαλλάσσει τη νοτιοαφρικανική αστυνομία από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη Στιβ Μπίκο (Bantu Stephen Biko), που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

Στιβ Μπίκο
Ο Στιβ Μπίκο

1980

Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980

Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ.

Ρόζα Εσκενάζυ
Η Ρόζα Εσκενάζυ με τον Μήτσο Σέμση (βιολί) και τον Αγάπιο Τομπούλη (ταμπούρ) το 1932

Ήταν παιδί φτωχής εβραϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1895 και 1897. Στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, ένα διάστημα έζησε στην Κομοτηνή, όπου και αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια και χορεύτρια.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1917, η Ρόζα μετακόμισε στην Αθήνα, εργαζόμενη ως χορεύτρια και παράλληλα τραγουδά στα ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα. Περί τα τέλη του 1920, την «ανακάλυψε» ο Παναγιώτης Τούντας.

Στη δεκαετία του ’30 ήταν μια από τις δημοφιλέστερες ερμηνεύτριες. Η ζωή της ήταν παράλληλη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό επανέφερε την Ρόζα στο προσκήνιο, η οποία πραγματοποίησε την τελευταία της εμφάνιση στην Πάτρα το 1977.

1982

Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

Η τεχνητή καρδιά «Jarvik 7»
Η τεχνητή καρδιά «Jarvik 7»

Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της. Λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ.

1984

Μέσα σε μερικές ώρες, από τη διαρροή αερίου 40 τόνων μεθυλικού ισοκυανίου από εργοστάσιο της «Union Carbide» στην πόλη, λόγω της εγκληματικής αμέλειας της εταιρίας, έχασαν τη ζωή τους 8.000 άνθρωποι. Συνολικά οι νεκροί έφθασαν τους 25.000 και οι πληγέντες τους 550.000. Ως και σήμερα, γεννιούνται τα «παιδιά του Μποπάλ», παραμορφωμένα, με τρομακτικά προβλήματα υγείας από τα χημικά. Οι επιζώντες και τα παιδιά τους διαδήλωσαν την Παρασκευή ως τον τόπο του εγκλήματος. Στο Μποπάλ άνοιξε μουσείο για τα θύματα. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν σε μερικά από τα θύματα δεν ξεπερνούσαν μερικές δεκάδες δολάρια…

Έγκλημα της Union Carbide στην Ινδία, 1984
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο

Μόνο με δικαστικό φιάσκο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική χτεσινή ετυμηγορία ινδικού δικαστηρίου στο κρατίδιο Μάντια Πραντές σχετικά με τους ένοχους για το βιομηχανικό έγκλημα της Γιούνιον Καρμπάιντ στην πόλη Μποπάλ στις 3/12/84 με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Έγκλημα της Union Carbide στην Ινδία, 1984
Ένα από τα χιλιάδες θύματα

Το δε δικαστήριο, 26 χρόνια μετά, έκρινε οκτώ άτομα ως ένοχα για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας, ανάμεσα στους οποίους δεν συγκαταλεγόταν ο τότε διευθυντής της πολυεθνικής, Γουόρεν Άντερσον που όλα αυτά τα χρόνια ζούσε ελεύθερος στη Ν. Υόρκη. Όμως, και η ποινή σ’ αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να θεωρηθεί: Επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολαρίων στον καθένα και διετής φυλάκιση αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη δε εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 10.000 δολαρίων…

Όσο για τον Άντερσον; Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ινδικής δικαιοσύνης προς τις ΗΠΑ, ούτε ανακρίθηκε ποτέ, ούτε έγινε ποτέ η έκδοσή του, ούτε καν δικάστηκε ερήμην!

1990

Πεθαίνει Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης, δάσκαλος στη σύνθεση μουσικής και συγγραφέας Ααρών Κόπλαντ (Aaron Copland).

Ααρών Κόπλαντ το 1962
Ο Ααρών Κόπλαντ

Αναφερόταν από τους συναδέλφους του και μουσικοκριτικούς ως «ο Πρύτανης των Αμερικανών συνθετών». Κάποια από τα έργα του είναι τα χοροδράματα «Appalachian Spring», «Billy the Kid» και «Rodeo», η «Fanfare for the Common Man» και η 3η Συμφωνία του.

Εκτός από τα μπαλέτα και τα συμφωνικά έργα του, ο Κόουπλαντ έγραψε και μουσική δωματίου, όπερα και άλλα φωνητικά έργα, καθώς και μουσική για τον κινηματογράφο.

2004

Το Εφετείο του Σαντιάγκο της Χιλής ανακαλεί την κοινοβουλευτική ασυλία του Αουγκούστο Πινοσέτ (Augusto Pinochet) για τη δίκη για τη δολοφονία του προκατόχου του, Στρατηγού Carlos Prats, που σκοτώθηκε το 1974 με βόμβα ενώ ήταν στην εξορία στην Αργεντινή.

2005

Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, ο Γάλλος ελληνιστής συγγραφέας, δοκιμιογράφος, παθιασμένος λάτρης της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και γενικότερα του ελληνικού, αρχαίου, νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού μας, Ζακ Λακαριέρ, γνώστης της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας αλλά και της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μεταφραστής στα γαλλικά του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Τσίρκα, του Γκάτσου και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών μας.

Ζακ Λακαριέρ
Ο Ζακ Λακαριέρ φωτογραφημένος μέσα σε αρχαίους κίονες

Γεννήθηκε το 1925 στη Λιμόζ και σπούδασε φιλολογία και νομική στη Σορβόνη. Στην Ελλάδα έζησε πολλά χρόνια, αλλά έφυγε με την επιβολή της δικτατορίας. Πολυβραβευμένος, εξέδωσε περίπου 40 έργα με μια ευρεία γκάμα από ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μυθιστορήματα, ποιήματα, μεταφράσεις, βιβλία τέχνης, λευκώματα με φωτογραφίες του από μνημεία και τοπία της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου. Το μυθιστόρημά του «Το ελληνικό καλοκαίρι» που εκδόθηκε το 1976 από τον οίκο «Plon», ανατυπώνεται συνεχώς και αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στον πολύπτυχο ελληνικό (αρχαίο, λαϊκό και σημερινό) πολιτισμό. Να αναφέρουμε και το βιβλίο του «Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας» (κυκλοφόρησε και στα ελληνικά), το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αγάπες του στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της.

2001

Καταρρέει ο πολυεθνικός ενεργειακός κολοσσός της «Ένρον». Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της «Ένρον», δεν είχαν την ίδια τύχη με τους διάφορους κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους. Όχι μόνο γιατί έχασαν τη δουλιά τους και βρέθηκαν στο δρόμο, από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε γιατί έχασαν τις οικονομίες τους, όσοι απ’ αυτούς τις είχαν επενδύσει σε μετοχές της ραγδαία ανερχόμενης και ιδιαίτερα κερδοφόρας, τα προηγούμενα χρόνια, εταιρίας, μια και κανένας, βέβαια, δεν τους προειδοποίησε για την κατάρρευση. Έχασαν και τις συντάξεις τους, όπως και τις όποιες ασφαλιστικές παροχές, κλπ., αφού σε μετοχές της «Ένρον « είχαν επενδύσει τα χρήματα του Ταμείου τους και τις εισφορές τους.

Κατάρρευση Enron, 2001
Η αποκαθήλωση του κολοσσού Enron “πλάκωσε” τους εργαζόμενους

Αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζουν για τους εργαζόμενους οι λεγόμενες «επιτροπές σοφών» (με τελευταία εκείνη που έβγαλε το πόρισμα «Πισαρίδη») που με νύχια και με δόντια προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

2008

Πεθαίνει η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου. Κόρη της συγγραφέως Μαργαρίτας Λυμπεράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ελλάδα και τη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Δούλεψε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα. Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος», που δημοσιεύτηκε αρχικά σε Αμερική, Αγγλία και Γαλλία και ύστερα σε Ελλάδα, Σουηδία, Ισραήλ, Γερμανία και Ολλανδία, αποσπώντας θερμούς επαίνους από καταξιωμένους κριτικούς και συγγραφείς.

Μαργαρίτα Καραπάνου
Η Μαργαρίτα Καραπάνου

«Ο υπνοβάτης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Εκδόθηκε στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Ολλανδία και, το 1988, στο Παρίσι, τιμήθηκε με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος». Ένα βραβείο που επίσης έχει δοθεί στον Laurence Durell, στον Borges, στον Στρατή Τσίρκα και τον Gabriel Garcia Marquez. To «Rien ne va plus» υπήρξε το τρίτο της μυθιστόρημα, που εκδόθηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Πιο πρόσφατα είχε εκδώσει το «Ναι» (1999) και τη «Μάνα» (2005), βιβλίο στο οποίο «η θεωρούμενη ως κατεξοχήν ιερή, ανιδιοτελής και αθάνατη σχέση μάνας – κόρης εμφανίζεται περίπλοκη και οδυνηρή».

2008

Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα ο, 31 ετών, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς.

Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, με το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Βέντεκτιτ.

Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης

Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Τελείωσε τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2000). Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις [«Ο δον Ζουάν στο Σόχο», «Δαίμονες και δαιμονισμένοι», «Οθέλλος», «Το γάλα» (βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου του «Αθηνοράματος»), «Τέσσερις εικόνες αγάπης», «Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλέι», «Χειμωνιάτικο ταξίδι», «Γλυκιά μου Ιρμα», κ.ά.]. Επαιξε στην ταινία «Ο καλύτερός μου φίλος» (2001) και σε αρκετά σίριαλ («Πάλι από την αρχή», «Μωβ-Ροζ», «Έτσι ξαφνικά», «Σχεδόν ποτέ», «Βαθύ κόκκινο»).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...