Σαν Σήμερα 20/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 20/12

1522

Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.

Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής
Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής

1802

Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δημήτριος Βούλγαρης
Ο Δημήτριος Βούλγαρης

1821

Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη. Το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά Συντάγματα της Αμερικής (1787) και της Γαλλίας (1793 και 1795 – 5ης Φρουκτιδόρ).

Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου
Μνημείο για την Α’ Εθνοσυνέλευση

Αντλώντας από την ιδεολογικοπολιτική δεξαμενή της επαναστατημένης αστικής τάξης και του Διαφωτισμού, το νέο Σύνταγμα προέβλεπε: τη διάκριση των εξουσιών (Βουλευτικό – Εκτελεστικό), την ανεξιθρησκεία, την τυπική ισονομία, την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εισαγωγή καθολικού συστήματος αντιπροσώπευσης και βεβαίως την κατάργηση των όποιων τοπικών – ταξικών προνομίων. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αστικού κράτους. Οι πολιτικές εξουσίες (και κάποιες από τις οικονομικές) που απολάμβανε μέχρι πρότινος η Εκκλησία στα πλαίσια του φεουδαρχικού συστήματος καταργούνταν ή περιορίζονταν σημαντικά. Η αποδυνάμωση των τοπικών – περιφερειακών διοικήσεων και η μεταφορά των βασικών τους αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία σήμαινε και αντίστοιχη αποδυνάμωση των τοπικών εξουσιών.

1881

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια.

Χαρίλαος Τρικούπης
Ο Χαρίλαος Τρικούπης

Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.

1888

Γεννιέται ο ρεμπέτης Γιώργος Κατσαρός.

Γιώργος Κατσαρός
Ο Γιώργος Κατσαρός

Από μικρό παιδί ο καταπιάνεται με την κιθάρα. Είκοσι χρόνων ταξιδεύει για την Αμερική. Κάνει διάφορες δουλειές, όμως ταυτόχρονα τελειοποιείται στην κιθάρα και γνωρίζεται με τους μουσικούς της εποχής: Αμαλία Βάκα, Μαρίκα Παπαγκίκα κ. ά.

Το 1919 υπογράφει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο και πολλά τραγούδια του γίνονται επιτυχίες σε όλες τις παροικίες του Ελληνισμού, εντός και εκτός ΗΠΑ. Στις δεκαετίες 1920 και 1930 κάνει μεγάλα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και έρχεται στην Ελλάδα το 1927 για λίγους μόνο μήνες. Εμφανίζεται, επίσης, σε θεατρικές παραστάσεις και τραγουδάει σε επιθεωρησιακά νούμερα. Η δισκογραφική του παρουσία ολοκληρώθηκε το 1950.

1915

Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Τουρκίας. Ήταν πολέμιος των κοινωνικών  και σφοδρός επικριτής της Τουρκικής αστικής δημοκρατίας και δικτατορίας. Η δημοσιογραφική του πορεία, η πολιτική του σάτιρα, τα θεατρικά του έργα και το συνολικό συγγραφικό του έργο αντιμετωπίστηκαν με λογοκρισία, φυλακίσεις, επικήρυξη και απόπειρες δολοφονίας. Ήδη, το 1947 φυλακίζεται κι εξορίζεται για τις πολιτικές του ιδέες. Το 1956 «άγνωστοι» καίνε τον εκδοτικό του οίκο.

Αζίζ Νεσίν
Ο Αζίζ Νεσίν

Τη δεκαετία του ’80, όταν την Τουρκία κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Εβρέν, ο Νεσίν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη γνωστή «Επιστολή των Διανοουμένων», που ασκούσε κριτική στο καθεστώς και ζητούσε την επαναφορά της δημοκρατίας. Ακολούθησε δίκη και καταδίκη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη μάχη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο ασυμβίβαστους επικριτές του Ισλάμ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μεταφράζει τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρούσντι, που ήταν καταδικασμένος σε θάνατο για το βιβλίο του αυτό από ισλαμικό φετφά για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ. Ο Νεσίν έγινε στόχος των ισλαμιστών στην Τουρκία και επικηρύχθηκε από έναν επιχειρηματία με το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Στις 2 Ιούλη 1993, ενώ παρακολουθούσε μια πολιτιστική εκδήλωση των Αλεβιτών στην πόλη Σιβάς (Σεβάστεια), ένα εξαγριωμένο πλήθος πολιόρκησε το ξενοδοχείο και ουρλιάζοντας «θάνατος στον Νεσίν» και «κάτω το κοσμικό κράτος» πυρπόλησε το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα 37 άνθρωποι (κυρίως Αλεβίτες διανοούμενοι, αφού η εκδήλωση ήταν προς τιμήν του Αλεβίτη ποιητή Pir Sultan Abdal, 1480 – 1550) να βρουν το θάνατο. Ο Νεσίν διασώθηκε και δυο χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή σε βιβλιοπωλείο της Σμύρνης, στις 6 Ιούλη 1995. Η κυβέρνηση κατηγόρησε διά στόματος πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ τον ίδιο τον Νεσίν, επειδή είχε «προκαλέσει το πλήθος». Είχε βραβευτεί στην Τουρκία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σοβιετική Ένωση. Τα λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες.

1917

Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της αντεπανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).

ΕΣΣΔ
Το έμβλημα της «Τσεκά»

1925

Στις επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’ ότι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει και εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πατρίκιος σύντομα υποκύπτει στις πιέσεις και τις προσφορές του καθεστώτος και η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.

1930

Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου-Κεμάλ).

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα το 1930

1933

Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1944

Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις. Βασικός στόχος πλέον του ΕΛΑΣ ήταν η διατήρηση των θέσεών του, ενώ κάθε σπιθαμή γης υπερασπιζόταν μέχρι τη τελευταία σφαίρα ή τον τελευταίο υπερασπιστή της. Οι προσπάθειες των Βρετανών επικεντρώθηκαν στον άξονα Πειραιάς-Φάληρο και τις συνοικίες μεταξύ των οδών Συγγρού και Πειραιώς, ενώ αυξήθηκε η πίεση κατά των θέσεων του ΕΛΑΣ σε Πετράλωνα-Θησείο-Ψυρρή. Οι Ανατολικές συνοικίες απειλήθηκαν με αποκοπή από το μέτωπο της υπόλοιπης Αθήνας. Ο ΕΛΑΣ απάντησε με στοχευμένες αναδιατάξεις δυνάμεων και αντεπιθέσεις σε καίρια σημεία (κυρίως τη νύχτα).

Δεκεμβριανά
Άγγλοι στρατιώτες στην Αθήνα

Την ίδια μέρα η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ι. Ντε Ρενιέ σχετικά με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των βρετανικών δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού, «με πολλά θύματα εις νεκρούς και τραυματίας υπερβαίνοντα μέχρι σήμερον τας 2.500».

1947

Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία.

ΔΣΕ - Αρχηγείο Ρούμελης
Τμήμα του ΔΣΕ (πηγή Αρχείο ΚΚΕ)

Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

1949

Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

ΕΣΣΔ
Το Διεθνές Βραβείο Στάλιν «Για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς»

1950

Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ 1951
Φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη από τη δίκη

1954

Στις 20-21.12.1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γ. Γεωργίου διατηρούσε μυστικό τυπογραφείο στο οποίο εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του στην διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να «αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας»«. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1960

Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.

Πόλεμος του Βιετνάμ
Βιετκόγκ παρελαύνουν σε χωριό που έχουν απελευθερώσει

1968

Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1962).

Τζον Στάινμπεκ
Ο Τζον Στάινμπεκ

Έγραψε το βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Τα Σταφύλια της Οργής» (1939), τη νουβέλα «Άνθρωποι και Ποντίκια» (1937), «Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες» (1945) κ.α.

1972

Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

Χαρίλαος Φλωράκης
Ο Χαρίλαος Φλωράκης (επάνω σειρά αριστερά) ανάμεσα στους σπουδαστές Τριατατικούς κατά την διάρκεια της απεργίας

1973

Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Μπόμπι Ντάριν (Bobby Darin, πραγματικό όνομα: Walden Robert Cassotto).

1962_Μπόμπι Ντάριν
Ο Μπόμπι Ντάριν το 1962

Τα προβλήματα υγείας δεν τον εμπόδισαν να γίνει ένα από τα ροκ ινδάλματα της γενιάς του, ενώ παράλληλα είχε μια σύντομη, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη, καριέρα στο Χόλιγουντ.

Το 1958 ηχογράφησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το τραγούδι «Splish Splash» και ακολούθησε η μεγάλη εμπορική επιτυχία του τραγουδιού «Dream Lover», του 1959, και το «Mack the Knife», το οποίο κατέκτησε το βραβείο Γκράμι Δίσκου της χρονιάς του 1960.

Στο χώρο του κινηματογράφου έλαβε το βραβείο της Χρυσής Σφαίρας στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στην ταινία «Come September». Υπήρξε υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα (Καλύτερος ηθοποιός) το 1963 για την ερμηνεία του στην ταινία «Pressure Point» και υποψήφιος για Όσκαρ Δεύτερου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Captain Newman, M.D.» για την οποία είχε βραβευτεί με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

1981

Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης. Είχε μια διαδρομή εξήντα χρόνων στο ελληνικό θέατρο, η οποία άφησε βαθιά ίχνη στην ιστορία του και γενικότερα στη θεατρική παιδεία του τόπου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του Εθνικού Θεάτρου κατά τη δεκαετία του ’30, επέβαλε το σκηνοθετικό ύφος στη σύγχρονη παρουσίαση της αρχαίας τραγωδίας και συνέβαλε στην προβολή του αρχαίου δράματος σε όλο τον κόσμο.

Δημήτρης Ροντήρης
Ο Δημήτρης Ροντήρης

Σύμφωνα με τον θεατρικό κριτικό και συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο, «ο Δημήτρης Ροντήρης ήταν μία από τις σημαντικότερες, ίσως η σημαντικότερη στο μεσοπόλεμο προσωπικότητα του θεάτρου, γιατί έκανε βαθιές τομές και μεγάλες ρωγμές στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Ξεκίνησε ως ηθοποιός, ήταν μέγας ηθοποιός, μαθητής του Θωμά Οικονόμου, του Φώτου Πολίτη και του Σπύρου Μελά. Αργότερα όμως, όταν έφυγε στη Γερμανία με συστατική επιστολή του Δημήτρη Μητρόπουλου, σπούδασε δίπλα στο μεγαλύτερο σκηνοθέτη της Ευρώπης της εποχής εκείνης, τον Μαξ Ράινχαρτ, όπου έφτασε να είναι και βοηθός του. Ο Ροντήρης ήταν ο πρώτος ο οποίος με επαγγελματίες και με συστηματική μέθοδο έφερε το θέατρο το αρχαίο ελληνικό και την αναβίωσή του στα φυσικά αμφιθέατρα των αρχαίων».

Ο Ροντήρης πρωτοβγήκε στη σκηνή το 1919, στο Βασιλικό Θέατρο, παίζοντας το ρόλο του Φλοριζέλ στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, με σκηνοθέτη τον Θωμά Οικονόμου. Το 1923 εντάχθηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου σημείωσε μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες, και το 1928 έκανε το επίσημο σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το μουσικό δράμα του Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Το 1930 πήγε στη Βιέννη και μαθήτευσε στο περίφημο σεμινάριο του Μαξ Ράινχαρτ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Και το 1932 ξεκίνησε την καριέρα του στο νεοϊδρυθέν τότε Εθνικό Θέατρο.

Το 1936 στο Ηρώδειο, και το 1938 για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια στην Επίδαυρο, ο Ροντήρης παρουσίασε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Μεταπολεμικά ανέλαβε διευθυντής του Εθνικού και το 1954 εγκαινίασε το Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Ιππόλυτο».

Την επόμενη όμως χρονιά διώχθηκε για πολιτικούς λόγους από το Εθνικό και ίδρυσε το Πειραϊκό Θέατρο με το οποίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει το μεγαλόπνοο πολιτιστικό του σχέδιο της προβολής του αρχαίου δράματος στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε μεγάλες περιοδείες στην κάθε γωνιά της Γης και μύησε το παγκόσμιο κοινό στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.

1982

Πεθαίνει ο Πολωνός πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν (Artur Rubinstein), ένας από τους καλύτερους της εποχής του.

Άρθουρ Ρουμπινστάιν
Άρθουρ Ρουμπινστάιν το 1971

Σπούδασε πιάνο με τον Α. Μπουζίτσκι στη Βαρσοβία, με τον Γ. Μπαρτ στο Βερολίνο, μετά με τον Ι. Πεντερέφσκι στο Μορζ της Ελβετίας. Άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1898 στο Βερολίνο. Πήρε βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιανιστών και συνθετών στην Πετρούπολη (1910). Έκανε καλλιτεχνικές περιοδείες σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών στη Σοβιετική Ένωση. Από το 1939 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και από το 1954 μέχρι το θάνατό του έζησε στη Γαλλία.

Το παίξιμο του Ρουμπινστάιν διακρινόταν για το ρομαντικό χαρακτήρα του – ποιητικά, μεγάλη συγκινητικότητα, εκφραστικότητα και, ταυτόχρονα, δεξιοτεχνία και κομψότητα. Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε έργα των Σοπέν, Σούμαν, Λιστ, Μπραμς, Σιμανόφσκι και συνθετών του 20ού αιώνα. Ο Ρουμπινστάιν θεωρείται από πολλούς σημερινούς πιανίστες ως πρότυπο ερμηνείας και ιδιοφυούς σύνθεσης της απαράμιλλης τεχνικής με την αισθαντικότητα.

1995

159 άτομα σκοτώνονται σε βουνό 50 χλμ. βόρεια του Κάλι της Κολομβίας μετά τη συντριβή Boeing 757 που εκτελεί την πτήση 965 της American Airlines.

1999

Η Πορτογαλία παραδίδει το Μακάου στην Κίνα.

2009

«Φεύγει» από τη ζωή ο μεγάλος ζωγράφος, χαράκτης, σκηνογράφος και δάσκαλος Γιάννης Μόραλης. Θεωρείται από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής τέχνης, μια από τις πιο ολοκληρωμένες και γόνιμες εκφράσεις της ελληνικής δημιουργίας του 20ού αιώνα.

Γιάννης Μόραλης
Ο Γιάννης Μόραλης

Ο τελευταίος «ευπατρίδης» της ελληνικής ζωγραφικής, όπως τον αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στην Αρτα το 1916, όπου έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια του πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε με δασκάλους τους: Αργυρό, Παρθένη, Γερανιώτη και τον Γ. Κεφαλληνό. Το 1936 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Ρώμη και στη συνέχεια στο Παρίσι. Το 1949 ιδρύθηκε η καλλιτεχνική ομάδα «Αρμός», της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή μέλος, μαζί με τους: Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Ν. Νικολάου, Ν. Εγγονόπουλο κ.ά. Σε όλο το φάσμα του έργου του, αποτελούν σταθερές θεματικές η σχέση γυναίκας – άνδρα και το δίπολο έρωτας – θάνατος.

Γιάννης Μόραλης
Έγκυος γυναίκα (1948)

Πολύπλευρη προσωπικότητα, φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια για τις «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», που παρουσίασε το «Ελληνικό Χορόδραμα» το 1951, με το οποίο συνεργάστηκε τα επόμενα 15 χρόνια. Συνεργάστηκε επίσης με το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο. Φιλοτέχνησε ακόμη προμετωπίδες βιβλίων, ενώ στο έργο του περιλαμβάνονται και εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Γιάννης Μόραλης
Φανή (1949)
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...