Σαν σήμερα 20 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 20/4

689

Πεθαίνει ο Κεντβάλλα ( Cædwalla), βασιλιάς του Ουέσσεξ.

Αγγλία - Κεντβάλλα βασιλιάς του Ουέσσεξ
Κεντβάλλα βασιλιάς του Ουέσσεξ

1303

Ιδρύεται από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄ το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης «Università degli Studi di Roma “La Sapienza”» από τα αρχαιότερα στον κόσμο.

Παιδεία - Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης
Το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης

Πρόκειται για Πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών (το 2016 υπολογίζεται ότι αριθμούσε περίπου 110.000), αλλά για γερά πορτοφόλια. Έχει αναδείξει πάνω από τα μισά στελέχη της άρχουσας τάξης της Ιταλίας.

1453

Ο Έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει να εφοδιάσει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.

Βυζάντιο - Κωνσταντινούπολη - πολιορκία, 1453 - Φλαντανελλάς
Ο Φλαντανελλάς εφοδιάζει την Κωνσταντινούπολη

1504

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Φιλιππίνο Λίππι (Filippino Lippi, γεννήθηκε το1457 στο Prato -Τοσκάνη). Εργάσθηκε κατά την Αναγέννηση στη Φλωρεντία.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Φιλιππίνο Λίππι
Ο Φιλιππίνο Λίππι

1792

Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο κατά του «βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας». Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.

1799

Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’ υπογράφει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

1804

Λήγει η πολιορκία της Μονής Σέλτσου και μαζί της η ιστορική η μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών.

Μόλις 80 Σουλιώτες κατάφεραν να σωθούν, εκ των οποίων οι 65 κατέφυγαν στα Άγραφα περνώντας τον ποταμό Αχελώο.

Το Σέλτσο είναι ο τρίτος τόπος θυσιών των Σουλιωτών μετά το Ζάλογγο και τη Ρηνιάσσα, ενώ θα ακολουθήσει το Κακοσούλι μετά την συνθηκολόγηση του 1803.

1809

Ο στρατός της Πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας μαζί με γερμανικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα νικά στη μάχη του Άμπενσμπεργκ τον αυστριακό στρατό.

Γαλλία - Αυστρία - Ναπολέων - Μάχη του Άμπενσμπεργκ, 1809
Ο Ναπολέων απευθύνεται στα Βαυαρικά στρατεύματα

1841

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ».

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Έντγκαρ Αλαν Πόε
Ο Έντγκαρ Αλαν Πόε

Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

1862

Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.

Επιστήμες - Χημεία - Λουί Παστέρ
Ο Λουί Παστέρ

1884

Ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Humanum Genus.

Θρησκεία - Παπισμός - Πάπας Λέων ΙΓ'
Ο Πάπας Λέων ΙΓ’

Το Humanum genus δημιουργήθηκε στο φόρτε της βιομηχανικής εποχής, όταν αναδυόταν ο μαρξισμός και τα επακόλουθα της 20ης Σεπτεμβρίου 1870 (κατάληψη της Ρώμης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βασιλείου της Ιταλίας και τέλος της ηγεμονίας των παπικών κρατών).

Το «Humanum», πέρα από την καταδίκη του τεκτονισμού, προσπάθησε να αναχαιτίσει (πολιτικά και όχι μόνο) την έλευση μιας επικίνδυνης εποχής για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία -νατουραλισμός, διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος κλπ.

1889

Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ.

Γερμανία - Ναζί - Αδόλφος Χίτλερ
Ο Αδόλφος Χίτλερ

1893

Γεννιέται ο Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης Zουάν Μιρό (Joan Miró i Ferrá).

Zουάν Μιρό
Ο Zουάν Μιρό

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Zουάν Μιρό
Αγρότης

Το 1926 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και σε συνεργασία με τον Μαξ Ερνστ σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέι Ντιαγκίλεφ.

Zουάν Μιρό
Τρία δώρα

Το 1955 εγκατέλειψε προσωρινά τη ζωγραφική και αφοσιώθηκε περισσότερο στις γραφικές τέχνες και τα κεραμικά.

Zουάν Μιρό
Γυναίκα κυκλωμένη από το πέταγμα του πουλιού

1902

Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το στοιχείο ράδιο.

Επιστήμες - Φυσική - Πιέρ Κιουρί - Μαρί Κιουρί
Ο Πιέρ και η Μαρί Κιουρί

1913

Η διάσημη αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.

1913

Γεννιέται ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Καταγόταν από τη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, μιας και έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος.

Μίμης Φωτόπουλος
Ο Μίμης Φωτόπουλος

Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία και αποφοίτησε. Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του εξορίστηκε αργότερα στη Γυάρο. Ο Δεκέμβρης του 1944, η εξορία του στην Ελ Ντάμπα και οι διώξεις των ΕΑΜιτών ηθοποιών, τον σημαδεύουν. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρίσκει πίσω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» – γράφει στην αυτοβιογραφία του – «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας». Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ Άρματος Θέσπιδος.

Σύντροφος της ζωής του υπήρξε η Μαργαρίτα Τσάλα, με την οποία απόκτησε δύο κόρες.

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, στην παράσταση «Λοκαντιέρα», με το θίασο Κουνελάκη. Το 1952 δημιούργησε το δικό του θίασο, ενώ από το 1960 ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Τη θεατρική του καριέρα σταμάτησε το 1984 στην επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο», μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Μίμης Φωτόπουλος
Έργο του Μίμη Φωτόπουλου

Λαμπρή ήταν και η καριέρα του στον κινηματογράφο. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο. Πρώτη του ταινία ήταν το 1948 στη «Μαντάμ Σουσού». Από τις μεγάλες επιτυχίες του θεωρούνται οι ταινίες «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές», «Κάλπικη Λίρα», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Ο Πατούχας», «Το σωφεράκι», «Ο γρουσούζης» κ.ά. Εμφανίστηκε, επίσης, και στην τηλεοπτική σειρά «Ο θείος μας ο Μίμης» (1984). Το λογοτεχνικό του ταλέντο, μας χάρισε πέντε ποιητικές συλλογές, τρία αυτοβιογραφικά βιβλία και δύο θεατρικά έργα. Ασχολήθηκε ακόμα και με τη ζωγραφική, με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.

Παρά τη λαμπρή του καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το 1981, όταν θέλησε να συνταξιοδοτηθεί, δε στάθηκε δυνατόν. Είχε μόνο 1.400 ένσημα, που δεν αρκούσαν ούτε για τη μικρότερη σύνταξη. Έπρεπε να δουλέψει άλλα πέντε χρόνια για να συμπληρώσει τη βάση. Δούλεψε.

Μίμης Φωτόπουλος
Ο Μίμης Φωτόπουλος σε θεατρική παράσταση

Τα συντάξιμά του συμπληρώθηκαν δια της βίας με τις τελευταίες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του και με μια τιμητική σύνταξη από το ΥΠΠΟ, που όμως δε χάρηκε παρά ελάχιστα, αφού τα προβλήματα υγείας του τον πρόδωσαν.

Δείτε και ΑΛΤ | Σαν σήμερα 8 Απριλίου | 1913

1914

Ο υποκόπανος του όπλου του επικεφαλής της εθνοφρουράς Καρλ Λίντερφελντ θρυμματίζει τον κρόταφο του Λούη Τίκα, ενός Έλληνα συνδικαλιστή (Ηλίας Σπαντιδάκης το ελληνικό όνομά του), από τους πρωτεργάτες της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων στο Λάντλοου των ΗΠΑ.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Απεργοί ανθρακωρύχοι

Η κηδεία του Τίκα μετατράπηκε σε μια τεραστίων διαστάσεων διαδήλωση εργατών από 26 εθνικότητες, με την πομπή να έχει μήκος ένα μίλι. Η απεργία στο Λάντλοου καταγράφηκε στις χρυσές σελίδες του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβρη του 1913 ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στα ανθρακωρυχεία του Λάντλοου (Κολοράντο), στην οποία συμμετείχαν 11.000 από τους 13.000 εργάτες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και 800 Ελληνες εργάτες, κυρίως από την Κρήτη και τη Μυτιλήνη, με αρχηγό τον Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη).

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Ο Λούης Τίκας τις μέρες της απεργίας

Ο Τίκας είχε οργανωθεί με 63 ακόμα Ελληνες στο συνδικαλιστικό κίνημα τον Νοέμβρη του 1912, ενώ για την προετοιμασία της απεργίας είχε επισκεφτεί 13 καταυλισμούς, όπου έμεναν οι Ελληνες μετανάστες.

Οι απεργοί οργάνωσαν δικούς τους καταυλισμούς και με ένοπλες φρουρές επιχείρησαν να ελέγξουν τις εισόδους των ορυχείων, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεταφορά απεργοσπαστών.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Η Εθνοφρουρά του Κολοράντο μπαίνει στον καταυλισμό των απεργών

Όμως, απέναντί τους είχαν τα πανίσχυρα μονοπώλια του κάρβουνου, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία της περιοχής ανήκε στον Τζον Ροκφέλερ.

Έτσι, την 1η Νοέμβρη 1913 στα ορυχεία του Κολοράντο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Εθνοφρουράς και μετά από συνεχείς προβοκάτσιες και προκλήσεις, σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς στρατούς των εταιρειών, επιτέθηκαν στους καταυλισμούς των απεργών στις 20 Απρίλη 1914, χρησιμοποιώντας 500 όπλα και μυδράλια. Από την επίθεση 50 ήταν τα θύματα του καταυλισμού, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Μέλη της Εθνοφρουράς πολυβολούν τον καταυλισμό

Ακόμα, έντεκα παιδιά και δύο γυναίκες πέθαναν από ασφυξία, όταν η Εθνοφρουρά και οι ιδιωτικοί στρατοί πυρπόλησαν τον καταυλισμό, ενώ συνολικά τα θύματα της απεργίας ανήλθαν σε 70. Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο Λούης Τίκας, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Οι τρεις μεγαλύτερες ενώσεις εργατών στα ανθρακωρυχεία εξόπλισαν εθελοντές προκειμένου να αντεπιτεθούν. Στις 22 Απρίλη έφτασαν οπλισμένοι οι πρώτοι 300 Ελληνες εθελοντές, ενώ την ηγεσία των Ελλήνων εργατών ανέλαβε ο Πέτρος Κατσούλης.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Πέτρος Κατσούλης, ο νέος Ελληνας αρχηγός των απεργών του Λάντλοου, που εξέλεξαν μετά τη δολοφονία του Λούη Τίκα

Στις 26 Απρίλη η σορός του Λούη Τίκα εκτέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα, ενώ την επομένη χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στη νεκρική πομπή.

Ο Γιούτζιν Ντεμπς, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του 1912, έγραψε άρθρο με τίτλο: «Τα χέρια που άναψαν τις δάδες στην κηδεία του Λάντλοου κρατούν το φτυάρι που σκάβει τον τάφο του καπιταλισμού».

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Τα ερείπια του καταυλισμού των ανθρακωρύχων μετά την επέμβαση της Εθνοφρουράς

Λίγο αργότερα, σε άρθρο του Έλληνα σοσιαλιστή Αναστάσιου Παππά αναφερόταν:
«Ντροπή στα χέρια που έχυσαν αυτό το τιμημένο αίμα! (…) Ω, Καπιταλισμέ, Καπιταλισμέ, δαίμονα εσύ με τη γρανιτένια ψυχή! Μας εξαθλιώνεις, γεμίζοντας οργή τις μητέρες, τις γυναίκες και τις αδερφές μας. Μας οδήγησες στην απόγνωση και θα εκδικηθούμε. Μέχρι να μπει στη δούλεψη και το τελευταίο παράσιτο της Γης, κανένας μισθωτός σκλάβος να μην ησυχάζει».

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Ανθρακωρύχοι - Απεργία - Σφαγή του Λάντλοου, 1914
Η πομπή στην κηδεία του Λούη Τίκα απλωνόταν σε μήκος ενός μιλίου

Ο Αμερικανός ιστορικός Χάουαρντ Ζιν χαρακτήρισε τη σφαγή του Λάντλοου ως «την κορυφαία πράξη της πιθανώς πιο βίαιης σύγκρουσης στην αμερικανική ιστορία μεταξύ της δύναμης των μονοπωλίων και των εργαζομένων».

Πηγή: Ριζοσπάστης

1916

Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα «Έιρε».

Ιρλανδία - Επανάσταση, 1916 - Αγγλία - καταστολή
Βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα στο Δουβλίνο

1919

Συνέρχεται στο Βελιγράδι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (20-23/4/1919).

Στις αρχές του 1920 το ΚΚΓ αριθμούσε πάνω από 65.000 μέλη και η κομμουνιστική νεολαία 6.000.

1920

Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου).

Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ολυμπιακή σημαία με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους. Επίσης, για πρώτη φορά ακούγεται ο Ολυμπιακός Ύμνος.

1922

Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 – 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ – Στράτη και τη Μακρόνησο.

Πολιτισμός - Ποίηση - Τάσος Λειβαδίτης
Ο Τάσος Λειβαδίτης

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςδεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη καιγια το δίκαιο.Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θαματώσουν απ΄τις φωνέςτο πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…»

(Από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»)

Δείτε επίσης

1925

Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.

1932

Πεθαίνει ο Ιταλός μαθηματικός Τζουζέπε Πεάνο (Giuseppe Peano), του οποίου το έργο είχε φιλοσοφική αξία.

Επιστήμες - Μαθηματικά - Τζουζέπε Πεάνο
Ο Τζουζέπε Πεάνο

Θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Μαθηματικής Λογικής και της θεωρίας Συνόλων, ενώ η αξιωματική θεμελίωση των φυσικών αριθμών πήρε το όνομά του προς τιμήν του. Έχει συγγράψει περισσότερα από διακόσια βιβλία και άρθρα.

1926

Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.).

Αθλητισμός - Ομάδες - ΠΑΟΚ
Το έμβλημα του ΠΑΟΚ

1941

Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου (αργότερα θα γίνει δωσίλογος πρωθυπουργός), διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής

1942

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ.

ΕΑΜ - εφημερίδα - «Ελεύθερη Ελλάδα»
Φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας»

1944

Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.

ΕΛΑΣ - Μάχη στο χωριό Γλόγοβα
Μάχη στο χωριό Γλόγοβα

1946

Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1949

Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης.

Πολιτισμός - ζωγραφική - Πάμπλο Πικάσο
Το «Περιστέρι της Ειρήνης» του Π. Πικάσο

Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.

1949

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονίζονταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της Ειρήνης».

1959

Πεθαίνει ο γλωσσολόγος Μανώλης Τριανταφυλλίδης.

Επιστήμες - Γλωσσολογία - Μανώλης Τριανταφυλλίδης
Ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης

1961

Πεθαίνει ο Άγις Θέρος (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου), λαογράφος κοινωνιολόγος και ποιητής, γεννημένος το 1875.

1962

Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

1963

Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί το μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας τον Χουλιάν Γκριμάου (Julián Grimau García).

ΚΚ Ισπανίας - Χουλιάν Γκριμάου
Ο Χουλιάν Γκριμάου

Η Πασιονάρια, τη μέρα που εκτελούσαν το σύντροφό της, είπε ότι «ο Χουλιάν Γκριμάου, που έπεσε ηρωικά, έγινε σημαία πάλης. Είναι μαζί μας, ζει και θα ζει στις καρδιές των νέων γενεών που τραβούν στο δρόμο του κομμουνισμού»…

Η δολοφονία του Γκριμάου προκάλεσε πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας και σ’ όλη την Ισπανία.

Εκατοντάδες τηλεγραφήματα και γράμματα έφταναν στην κυβέρνηση, που καταδίκαζαν το στυγερό έγκλημα.

1963

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Μετεμφυλιακό κράτος - Φρειδερίκη - Μπέτυ Αμπατιέλου - διαδήλωση στο Λονδίνο, 1963
Η Μπέτυ Αμπατιέλου στη διαμαρτυρία

Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ»

Μετεμφυλιακό κράτος - Φρειδερίκη - Μπέτυ Αμπατιέλου - διαδήλωση στο Λονδίνο, 1963
Αστυνομικοί απομακρύνουν την Μπέτυ Αμπατιέλου, μετά την έντονη διαμαρτυρία της, στη Φρειδερίκη

1966

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους 10 αποφυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί με τον ΑΝ 375 «περί κατασκοπίας»

1967

Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος

Ελλάδα - πραξικόπημα, 1967 - Γρ. Σπαντιδάκης
Ο Γρ. Σπαντιδάκης

1970

Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3μερη αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.

1979 

Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.

1992

Πεθαίνει ο Άγγλος κωμικός Μπένι Χιλ, (Alfred Hawthorne “Benny” Hill, γεννήθηκε το 1924), διάσημος για την εκπομπή του The Benny Hill Show.

Διασκέδαση - Κωμικοί - Μπένι Χιλ
Ο Μπένι Χιλ

1999

Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν στο Κολοράντο: Οι μαθητές Έρικ Χάρρις και Ντάϊλαν Κλέμπολντ σκοτώνουν 13 άτομα και τραυματίζουν άλλα 24, πριν αυτοκτονήσουν μέσα στο κτίριο.

1999

Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.

Νίκος Ρίζος
Ο Νίκος Ρίζος

Πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό, Έλσα Ρίζου (Ελένη Λαμπροπούλου).

Έπαιξε σε περίπου 300 κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Το σωφεράκι» του Γιώργου Τζαβέλλα, «Ο θησαυρός του μακαρίτη» του Νίκου Τσιφόρου, «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «Συμμορία εραστών» και άλλα.

2000

O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 73-67 στη Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

2003

Πεθαίνει ο Μπέρναρντ Κατς, Γερμανός βιοφυσικός

2007

Πεθαίνει ο Άντριου Χιλ (Andrew Hill), Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας.

2009

Πεθαίνει η ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Η Μπεάτα – Ευδοκία Ασημακοπούλου γεννήθηκε (1932) στην Αθήνα. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τη γαλλική κωμωδία «Δημόσιο σκάνδαλο», δίπλα στον Τάκη Μουζενίδη. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση, με την ταινία «Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της». Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και γύρισε πολλές ταινίες, κυρίως του σκηνοθέτη συζύγου της, Ορέστη Λάσκου, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1960 και απέκτησαν έναν γιο.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μπεάτα Ασημακοπούλου
Η Μπεάτα Ασημακοπούλου

Το 2000, μετά από εντεκάχρονη απουσία από τη σκηνή, πρωταγωνίστησε στο έργο του Νίκι Σίλβερ «Αnorexia Νervosa», σε σκηνοθεσία Χρήστου Ευθυμίου στο θέατρο «Ηβη». Το «Κουαρτέτο πίσω από την αυλαία» του Ρόναλντ Χάργουντ (2005), στο θέατρο «Πρόβα», ήταν η τελευταία της παράσταση.

Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες, ανάμεσά τους «Η καφετζού», «Ο λεφτάς», «Στουρνάρα 288», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Λαφίνα», «Τρίτη και δεκατρείς», «Ο εαυτούλης μου», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Κόσμος και κοσμάκης», «Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές», «Ο εμποράκος», «Παύλος Μελάς», «Αγάπη μου Ουα Ουα» (1974), «Ελεύθερη κατάδυση» (1995), «Κορόιδο εν τάξει» (2006). Έλαβε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Δύο ορφανές», «Εκείνες κι εγώ» και «Διλήμματα».

2010

Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον κόλπο του Μεξικού γίνεται για δεύτερη φορά, μια απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην χώρα.

2011

Σκοτώνεται στη Λιβύη στα 41 του χρόνια ο βραβευμένος Άγγλος φωτορεπόρτερ Τιμ Χέδερινγκτον.

Μαζί του και ο Αμερικανός Κρις Χόντρος (είχε ακριβώς την ίδια ηλικία) ενώ άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Πολιτισμός - Φωτογραφία - Τιμ Χέδερινγκτον
Ο Τιμ Χέδερινγκτον

Ο Λευκός Οίκος -ηθικός αυτουργός, της κατάστασης στη χώρα, απέτισε χαιρέκακα και υποκριτικά «φόρο τιμής» μιλώντας για «δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε ημέρα για να μας ενημερώνουν, για να ζητούν από τους ηγέτες ευθύνες και για να δίνουν φωνή σε εκείνους που ποτέ κανείς δεν ακούει».

Ο Χέδερινγκτον που τιμήθηκε το 2007 με τη διάκριση World Press Photo of the Year, είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο “Restrepo”, που προτάθηκε για το Όσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

2016

Πεθαίνει ο σε ηλικία 79 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

Γιάννης Βόγλης
Ο Γιάννης Βόγλης

Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1961. Στη μεγάλη του καριέρα συνεργάστηκε με πρωταγωνιστές όπως οι Κατράκης, Λαμπέτη και Αλεξανδράκης. Υπήρξε βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ.

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η παρουσία του και στον κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Συμμετείχε σε εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία.

Τη δεκαετία του ’80 ήταν μέλος του θιάσου «Ανατολή». Συνεργάστηκε ακόμα με το Θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην ΕΘΑΛ της Λεμεσού, στο Θεάτρο Σκάλα της Λάρνακας και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...