Σαν Σήμερα 21/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 21/1

1763

Γεννιέται ο μετέπειτα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

Γαλλία - Γαλλική Επανάσταση - Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος
Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος

Υπήρξε ο διασημότερος ηγέτης της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, από τους συνεπέστερους υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων στις διάφορες περιόδους της Επανάστασης και αμείλικτος εχθρός των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων. Οι θέσεις του διακρίνονταν από τη σταθερή πίστη του στη λαϊκή εξουσία και την πολιτική ισότητα, ενώ διακρίθηκε για τις ριζοσπαστικές του θέσεις σε σειρά ζητημάτων, όπως το αγροτικό, με την κατάργηση της φεουδαρχίας. Ο Ροβεσπιέρος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαναστατικής εξουσίας τόνιζε: «Η επανάσταση είναι πόλεμος της ελευθερίας κατά των εχθρών της. Το Σύνταγμα είναι το καθεστώς της νικηφόρας και ειρηνικής ελευθερίας».

1793

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος της Γαλλίας αποκεφαλίζεται (Γαλλική αστική επανάσταση).

Γαλλία - Γαλλική Επανάσταση - Λουδοβίκος ο 16ος
Ο Λουδοβίκος ο 16ος

1869

Γεννιέται ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής, σύμβουλος του τσάρου και δολοπλόκος.

Ρωσία - Ρασπούτιν
Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν το 1916

1886

Γεννιέται ο ποιητής Ρήγας Γκόλφης (πραγματικό του όνομα είναι Δημήτρης Δημητριάδης). Υπήρξε από τους πρώτους και μαχητικότερους δημοτικιστές, ταχτικός συνεργάτης του «Νουμά» σαν κριτικός, ενώ με το ψευδώνυμο «Πικραγκάθης» σατίριζε τα κακώς κείμενα της πνευματικής και πολιτικής ζωής.

Ελλάδα - Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ρήγας Γκόλφης
Ο Ρήγας Γκόλφης

Από το 1908 ακόμα (σε ηλικία μόλις 22 χρόνων), που έγραψε το μονόπραχτο δράμα «Γήταυρος», θεωρείται ο πρώτος λογοτεχνικός καρπός της σοσιαλιστικής σκέψης στην Ελλάδα (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΝΟΥΜΑΣ» σε τρεις συνέχειες το Δεκέμβρη του 1908). Στην εφημερίδα «Εργάτης του Βόλου», μεταφράζει και δημοσιεύει τον Ύμνο της 2ας Διεθνούς, που είχε γράψει ο Γάλλος επαναστάτης Ευγένιος Ποττιέ, το 1871: «Σηκωθείτε παιδιά και χτυπάτε/ Καταφρόνια και πείνα μας σφίγγει/ Το μεγάλο μας δίκιο ζητάτε/ Και πατήστε τ’ εχτρού το λαρύγγι…» (Τα επόμενα χρόνια νέοι στίχοι γράφτηκαν πάνω στη μουσική του Ποττιέ – αυτοί που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας: «Εμπρός της Γης οι κολασμένοι…»). Υπήρξε συνεργάτης πολλών αθηναϊκών περιοδικών, πέραν του «Νουμά» και της μετέπειτα μόνιμης συνεργασίας του με τη «Νέα Εστία», δημοσίευε ποιήματα, σκόρπια διηγήματα αλλά και κριτικές, επιστρατεύοντας και άλλα ψευδώνυμα.

1898

Η εξαμελής επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις στον απόηχο της ήττας του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, συντάσσει το σχετικό νόμο που κατόπιν θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή θέτοντας την Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

1911

Οι εργαζόμενοι στα τραμ της Αθήνας αποφασίζουν και ξεκινούν μεγάλη απεργία. Η Εταιρεία Τροχιοδρόμων (Βελγικών συμφερόντων) αρνείται κάθε διαπραγμάτευση και απολύει τέσσερεις εργαζόμενους. Η κυβέρνηση απαντάει με όργιο καταστολής. Στέλνει το στρατό και την αστυνομία και επιστρατεύει απεργοσπάστες. Οι απεργοί δεν πτοούνται και δεν υποχωρούν μέχρι τη νίκη. Πετυχαίνουν τη μείωση της εργάσιμης ημέρας από 14 σε 10 ώρες.

1911

Ξεκινά το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο.

Αθλητισμός - Αυτοκίνητο - Ράλι του Μόντε Κάρλο
Ο νικητής του πρώτου Ράλι του Μόντε Κάρλο

1919

Ξεκινά τις εργασίες της στο Δουβλίνο η Ιρλανδική Συντακτική Συνέλευση. Η Ιρλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Ιρλανδία - Συντακτική Συνέλευση, 1919
Τα μέλη της Ιρλανδικής Συντακτικής Συνέλευσης

1921

Πραγματοποιείται το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Ιταλία - ΚΚ Ιταλίας
Από το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας

1921

Γεννιέται στην Αθήνα ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, Αλέξης Δαμιανός, οι ταινίες του οποίου «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Ελλάδα - Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αλέξης Δαμιανός
Ο Αλέξης Δαμιανός

Μια πολύπλευρη, ξεχωριστή προσωπικότητα, πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένος, ο δημιουργός που διέσχισε το ταραγμένο μέτωπο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας συμμετέχοντας ενεργά στη φλεγόμενη εμπειρία.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Συμμετείχε με τους Ηνωμένους Καλλιτέχνες (1946) στο θέατρο του Βουνού. Ιδρυτής του «Πειραματικού Θεάτρου» και του Θεάτρου «Πορεία», όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα. Εχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών, όπως «Ο Κλέφτης» του Π. Βούλγαρη, «Σύντομο διάλειμμα» του Ντ. Κατσουρίδη, «Φόβος» του Μ. Μανουσάκη, «Ο καιρός των Ελλήνων» του Λ. Παπαστάθη.

Οι ταινίες του, τρεις στο σύνολό τους, έχοντας αναδειχτεί σε γονιμοποιό δύναμη του ελληνικού κινηματογράφου, έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και του έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αλέξης Δαμιανός
Σκηνοθετώντας

Το τρίπτυχο του έργου του ξεκινά το 1966 με το «Μέχρι το Πλοίο» και μαζί του η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ξετυλίγεται. Σταθμός στο 1971 και στην «Ευδοκία», την καλύτερη για πολλούς ελληνική ταινία όλων των εποχών. Επόμενος σταθμός στο 1995 και στον «Ηνίοχο», την πιο πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή που γνώρισε το ελληνικό σινεμά. Σκληρή ποίηση, κοινωνική διείσδυση, ιστορικός προβληματισμός, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, χαρακτηρίζει το μοναδικό έργο του Αλέξη Δαμιανού.

Περισσότερο δημιουργός παρά απλά σκηνο-Θέτης, ο Αλέξης Δαμιανός κατάφερε να διαβεί αλώβητος την αχανή έρημο του ελληνικού κινηματογράφου. Η ολοένα αυξανόμενη φήμη του, παρά το μικρό σε έκταση έργο του, δε δημιουργήθηκε τυχαία.

Μέσα από το έργο του θέλησε να προσφέρει τη μνήμη, που θεωρούσε το πιο δυνατό όπλο του ανθρώπου ενάντια στη λήθη που είναι ο θάνατος του μέλλοντος. Αναζήτησε την αλήθεια συμπορευόμενος με άλλους συντρόφους του για να κατακτήσει την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη. Πίστευε ότι το υλικό της πνευματικής πρωτοπορίας σε κάθε χώρα ανήκει στην αριστερά.

«Κι αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά. Η ελπίδα μόνο από κει θ’ ανθίσει και για όλη τη Γη».

1924

Η καρδιά του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παύει να χτυπά. Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με των Μαρξ και Ένγκελς είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Ο Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Ο Λένιν, ως θεωρητικός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, μελετώντας τα έργα των Μαρξ – Ένγκελς, ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Έτσι, δίκαια ο Λένιν καθιερώθηκε μαζί με τους Μαρξ – Ένγκελς ως ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Διαβάζοντας στο γραφείο του

Ο Λένιν δεν ήταν μόνο θεωρητικός του μαρξισμού, αλλά συμμετείχε ο ίδιος άμεσα στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου», τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Καλώντας την εργατική τάξη στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού

Ήταν επίμονος στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και την ενιαία πάλη των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919.

Ήταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής στον Λένιν

Ως ηγέτης του ΣΔΕΚΡ, επικεφαλής της Κεντρικής του Επιτροπής, καθοδήγησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και ήταν ο ηγέτης του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Στο τρίτο συνέδριο της Διεθνούς
ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν - Ριζοσπάστης
Το άρθρο του Ριζοσπάστη για τον θάνατο του Λένιν

1938

Πεθαίνει ο πρωτοπόρος Γάλλος κινηματογραφιστής Ζορζ Μελιέ (Marie-Georges-Jean Méliès).

Γαλλία - Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Ζορζ Μελιέ
Ο Ζορζ Μελιέ

Ήταν ένας ιδιαίτερα παραγωγικός πρωτοπόρος στην χρήση των ειδικών εφέ, γνωρίζοντας διάφορες τεχνικές όπως οι πολλαπλές εκθέσεις σκηνών και η φωτογράφηση του χρονικού διαστήματος. Θεωρείται ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές που χρησιμοποίησαν την πλακέτα και ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου που συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μια νέα μορφή τέχνης.

Στις ταινίες του ανήκουν το «Ένα Ταξίδι στην Σελήνη» (1902) και «Το Αδύνατο Ταξίδι» (1904), που περιλαμβάνουν και οι δυο παράξενα και σουρεαλιστικά ταξίδια, κοντά στο ύφος του Ιουλίου Βερν, και θεωρούνται από τα σημαντικότερα πρώτα δείγματα των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

1939

Γεννιέται στην Αθήνα ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη.

Ελλάδα - Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Φαίδων Γεωργίτσης
Ο Φαίδων Γεωργίτσης

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν με την ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή», το 1960. Ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής έγινε μέσα από τα μιούζικαλ της «Φίνος Φιλμ» τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Είχε συμμετάσχει ακόμα και σε θεατρικές παραστάσεις και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

1941

Η βρετανική κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας «Daily Worker».

Μ. Βρετανία - Βρετανικό ΚΚ - «Daily Worker»
Εξώφυλλο του «Daily Worker»

1942

Αντί να αναδιπλωθούν, γερμανικές δυνάμεις υπό τον Έργουιν Ρόμελ ξεκινούν επίθεση στη Βόρεια Αφρική. Έκπληκτοι οι Βρετανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην έρημο.

Ναζιστική Γερμανία - Έργουιν Ρόμελ
Ο Έργουιν Ρόμελ με τους επιτελείς του στην Αφρική

1949

Ο ηγέτης των αστών εθνικιστών Τσανγκ Κάι Σεκ παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, μια μέρα πριν την είσοδο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπό το Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο.

Κίνα - Αστική Δημοκρατία - Τσανγκ Κάι Σεκ
Τσανγκ Κάι Σεκ

1950

Πεθαίνει ο αντικομμουνιστής Βρετανός πράκτορας Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell). Είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος από τα αστικά επιτελεία για τα αντικομμουνιστικά  μυθιστόρηματά του και κυρίως για το «Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα». Η πραγματικότητα καμιά φορά εμφανίζεται σαν φάρσα: το «1984» δεν περιγράφει τίποτα άλλο εκτός από τον ίδιο τον… καπιταλισμό. Ο «μεγάλος αδερφός» έγινε μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία για ματάκηδες.

Μ. Βρετανία - Λογοτεχνία - αντικομμουνισμός - Τζωρτζ Όργουελ
Ο Τζωρτζ Όργουελ

Η μαύρη ιστορία του Όργουελ είναι συνδεδεμένη με τον αντικομμουνισμό. Πολέμησε στον Ισπανικό εμφύλιο κυρίως εναντίον των Ισπανών κομμουνιστών, μέσα από το τροτσκιστικό POUM. Το 1940 έγγραφε για τη συγκίνησή του για τον Χίτλερ. Το 1943 ζητούσε τη σύμπραξη της Βρετανίας με τη ναζιστική Γερμανία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Κι επειδή δηλωμένος αντικομμουνιστής και χαφιές είναι η ενότητα θεωρίας και πράξης, ο Όργουελ παρέδωσε το 1949 στις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τη δική του λίστα με ονόματα που θεωρούσε κομμουνιστές ή συμπαθούντες.

1963

Πεθαίνει στις φυλακές Ιτζεδίν ο Γιώργης Ερυθριάδης, πρώην μέλος του ΠΓ και τότε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1965

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο πραγματοποιεί δήλωση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, με αναφορά στην εσωτερική της διάρθρωση ως αποκλειστικής υπόθεσης του κυπριακού λαού. Η δήλωση αναφερόταν στην ομοσπονδιακή μορφή κράτους ενιαίου και κυρίαρχου.

ΕΣΣΔ - Αντρέι Γκρομίκο
Ο Αντρέι Γκρομίκο

1984

Πεθαίνει ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.

Ελλάδα - Λογοτεχνία - Γιάννης Σκαρίμπας
Ο Γιάννης Σκαρίμπας το 1975

Ακολουθώντας τις μετακινήσεις της οικογένειάς του φοιτά σε διάφορα μέρη: τελειώνει το δημοτικό σχολείο στην Ιτέα Σαλώνων, το Σχολαρχείο στο Αίγιο και το Γυμνάσιο στην Πάτρα. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται σε ηλικία 17 χρόνων, στο περιοδικό «Ανθών». Επίσης, δημοσιεύει ποιήματα στην εφημερίδα «Εύβοια» υπογράφοντας ως Γιάγκος Ε. Σκαρίμπας ή με το ψευδώνυμο Κάλλις Εσπερινός. Η Χαλκίδα γίνεται ο χώρος όπου ξετυλίγονται τα περισσότερα αφηγήματά του και γίνεται μοιραία η ονειρική πόλη του ποιητικού του σύμπαντος.

1993

Πεθαίνει ο ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Δημήτρης Νικολαΐδης. Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Το ντεμπούτο του γίνεται το 1944 μαζί με το δάσκαλό του Κουν στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» κι αμέσως μετά στον «Βυθό» του Γκόρκι.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Δημήτρης Νικολαΐδης
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (που υπήρξε στενός του φίλος), ο Κώστας Βουτσάς κ.ά. Πρωτοεμφανίστηκε σαν ηθοποιός του κινηματογράφου το 1954 στην ταινία «Το Κορίτσι της Γειτονιάς» με τους Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα και Ορέστη Μακρή. Έπαιξε σε περίπου 80 ταινίες, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το «Αμέρικα, Αμέρικα» του Ηλία Καζάν το 1963.

Το 1966 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία «Η Γυναίκα μου τρελάθηκε» σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα.

2015

Πεθαίνει σε ηλικία 71 χρόνων ο βραβευμένος ποιητής Γιάννης Κοντός. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με ποίηση το 1965, και με το πρώτο του βιβλίο, το 1970.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Γιάννης Κοντός
Ο Γιάννης Κοντός

Έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία με πεζά κείμενα («Τα ευγενή μέταλλα», τ. 1 και 2) και τρία βιβλία για παιδιά. Το 1980 κυκλοφόρησε δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από το συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο «Απόπειρα». Έχει γράψει κείμενα για σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τον Απρίλη του 1992 εκδόθηκε επιλογή ποιημάτων του με τίτλο «Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο», σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένη από το ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά. Το ενδέκατο βιβλίο του, «Πρόκες στα σύννεφα», 1999, είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που έκανε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με 20 χαρακτικά.

Η αισθαντική «ζωγραφική» της ποίησης του Γ. Κοντού και η δυναμική «ποίηση» των χαρακτικών του Γ. Ψυχοπαίδη «πονούν» για τον πόλεμο, τη μοναξιά, τους ανεκπλήρωτους πόθους, για τα μεγάλα και τα ανεπαίσθητα «τραύματα» του ανθρώπου και της καθημερινότητάς του. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Ο αθλητής του τίποτα». Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...