Σαν Σήμερα 21/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 21/12

69

Η ρωμαϊκή σύγκλητος ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Βεσπασιανό (Titus Flavius Vespasianus), τον τελευταίο του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων.

Βεσπασιανός (Τίτος Φλάβιος)
Άγαλμα του Βεσπασιανού

1140

Ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας πολιορκεί το Βάινσμπεργκ.

Κορράδος ο Γ΄
Κορράδος ο Γ΄

1375

Πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας Τζιοβάνι Μποκκάτσιο (Giovanni Boccaccio), γνωστός με το εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος.

Βοκάκιος
Ο Βοκάκιος

Ήταν, ο μεγαλύτερος από τους μαθητές του φημισμένου Πετράρχη. Θεωρείται σημαντικός Ανθρωπιστής της Αναγέννησης και υπήρξε συγγραφέας ενός αξιοσημείωτου αριθμού έργων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το «Δεκαήμερον» και το «Περί Διασήμων Γυναικών».

1401

Γεννιέται ο πρώτος μεγάλος Ιταλός ζωγράφος της Ιταλικής Αναγέννησης Μαζάτσο (Masaccio, πραγματικό όνομα Tommaso di ser Giovanni di Mone Cassai).

Μαζάτσο
Αυτοπροσωπογραφία

Σύμφωνα με τον Τζόρτζο Βαζάρι, ήταν ο καλύτερος ζωγράφος της γενιάς του λόγω των δεξιοτήτων του στην αναδημιουργία αληθοφανών στοιχείων και κινήσεων καθώς και στην πειστική αίσθηση των τριών διαστάσεων.

Μαζάτσο
Το Πολύπτυχο της Πίζας – Σταύρωση, 1426

1824

Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον (James Parkinson), από τον οποίο έλαβε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

Τζέιμς Πάρκινσον
Ο Τζέιμς Πάρκινσον

1828

Δημοσιεύεται το διάταγμα, με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Το έμβλημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

1832

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις νικούν τα οθωμανικά στρατεύματα στη μάχη του Ικονίου.

1878

Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ιωσήφ Στάλιν
Ο Ιωσήφ Στάλιν

Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ Τιφλίδας, Καυκασιανής Ενωσης και Μπακού, στήριξε τις λενινιστικές ιδέες για το κόμμα, την τακτική και τη στρατηγική του και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1905 – 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», που είναι από τα πιο σημαντικά μαρξιστικά έργα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ιωσήφ Στάλιν
Ο Στάλιν με τον Λένιν

Στην καθοδήγηση της ένοπλης πάλης στη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πήρε μέρος σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Στρατιωτικοεπαναστατικού Κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διετέλεσε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, ενώ στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Συνέβαλε στην ενίσχυση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με την αγροτιά, την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Υπερασπίστηκε τη λενινιστική πολιτική, ενάντια στην πολιτική του Τρότσκι, του Μπουχάριν και άλλων.

Ιωσήφ Στάλιν
Ο Στάλιν με τον Μαξίμ Γκόρκυ

Αγωνίστηκε ενάντια στο δεξιό οπορτουνισμό μέσα στο κόμμα και επέμενε στην ιδεολογικοπολιτική ενότητα του κόμματος ως θεμέλιου για την πορεία της επανάστασης και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού, υπερασπιζόμενος τις λενινιστικές αρχές για το Κόμμα Νέου Τύπου. Ηταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ’ Διεθνούς.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκε, τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν περίοδος που ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε μια μεγάλη ήττα, αφού σ’ ένα μέρος του πλανήτη, αρκετά σημαντικό από πολλές πλευρές, οι λαοί οικοδομούσαν το δικό τους μέλλον, τη νέα κοινωνία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους.

Ιωσήφ Στάλιν
Ο Στάλιν σε νεαρή ηλικία

Όλα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο, που ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1882

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Φραντσέσκο Άγιετς (Francesco Hayez).

Φραντσέσκο Άγιετς
Αυτοπορτρέτο

Θεωρείται ηγετική μορφή κατά τη μετάβαση της ιταλικής ζωγραφικής από το Νεοκλασικισμό στο Ρομαντισμό στα μέσα του 19ου αιώνα. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο Μιλάνο.

Φραντσέσκο Άγιετς
Η Βηθσαβεέ στο λουτρό (1834)

Φιλοτέχνησε ιστορικά, θρησκευτικά και μυθολογικά έργα, επηρεασμένα από το ύφος του Ντελακρουά και του Ντελαρός, ενώ τα εξαίρετα πορτρέτα του συγκρίνονται με αυτά του Ενγκρ.

Φραντσέσκο Άγιετς
Το φιλί (1859)

1907

Ο Χιλιανός στρατός σκοτώνει πάνω από 2.200 απεργούς εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου στο Ικίκε της Χιλής.

Ο Χιλιανός στρατός σκοτώνει πάνω από 2.200 απεργούς, 1907
Μνημείο στη μνήμη των δολοφονημένων απεργών

1917

Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Χάινριχ Μπελ (Heinrich Theodor Böll).

Χάινριχ Μπελ
Ο Χάινριχ Μπελ

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα «Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», «Ομαδικό πορτραίτο για μια κυρία» (βραβείο Νόμπελ 1972), «Απόψεις ενός κλόουν» κ.α.

1924

Δημοσιεύονται στον Ριζοσπάστη οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

Ριζοσπάστης 21/12/1924
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη με τις οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος

1937

Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», η πρώτη στον κόσμο μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.

1940

Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα (Frank Vincent Zappa‎).

Φρανκ Ζάπα
Ο Φρανκ Ζάπα

Η αντιφατικότητα της προσωπικότητάς του εκφράστηκε και στη θεματολογία των έργων του που εν μέρει χαρακτηρίζονται και από σατυρικούς στίχους. Εκδήλωσε στα ώριμά του χρόνια την προτίμησή του στη λεγόμενη «ελεύθερη οικονομία» καταλήγοντας να γίνει ίνδαλμα των αντεπαναστατικών δυνάμεων στις χώρες του Σοσιαλισμού και πρεσβευτής των αντικομμουνιστικών δυνάμεων που επικράτησαν εκεί.

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα «Freak Out!», « We’re Only in It for the Money», «Over-Nite Sensation», « Apostrophe», « Jazz from Hell» κ.α.

1941

Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι
Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι

1942

Γεννιέται ο Γιώργος Αμερικάνος, μια από τις σπουδαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ.

Γιώργος Αμερικάνος
Γιώργος Αμερικάνος

Έκανε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα της ΑΕΚ η οποία τον απέκτησε από την ΧΑΝ Νίκαιας, αλλά και με την Εθνική ομάδα. Θεωρείται από τους σπουδαίους παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάτι που στην καριέρα του τον έφερε να γίνει μέλος και της μεικτής κόσμου του αθλήματος. Με την Ένωση κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970) ενώ κορυφαία στιγμή ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968, στον τελικό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου κόντρα στη Σλάβια Πράγας, με τον εκλιπόντα να είναι από τους κορυφαίους του παιχνιδιού, σημειώνοντας 29 πόντους. Στις διεθνείς επιτυχίες συγκαταλέγεται και η παρουσία με την ΑΕΚ στο πρώτο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1965. Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 68 φορές και σημείωσε 1.076 πόντους. Με την ολοκλήρωση της καριέρας του ως παίκτης ανέλαβε, από το πόστο του προπονητή, την ΑΕΚ.

1944

Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1944

Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Επιμέρους νίκες, όπως το τσάκισμα της προέλασης μονάδας αποικιακών στρατευμάτων προς τη Δραπετσώνα, δεν ήταν πλέον ικανές να ανατρέψουν τη γενική ροή των πραγμάτων.

Δεκεμβριανά
Εγγλέζικο άρμα μάχης πίσω από οδόφραγμα

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου-Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, που τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Αμέσως ο Καπετάνιος του Α’ ΣΣ του ΕΛΑΣ Σπ. Κωτσάκης έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣίτη λοχαγό και διαμερισματάρχη Νίκο Ανδρικίδη για τη σύλληψη των υπευθύνων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενώπιον Ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ’ εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου.

Στην Ήπειρο άρχισαν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων του Ζέρβα. Ύστερα από σκληρή μάχη, ο ΕΛΑΣ συνέτριψε τα τμήματα του ΕΔΕΣ και μπήκε στην Άρτα.

1946

Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι σκοτώνει 1.330 άτομα στην Ιαπωνία.

1947

Γεννιέται στην Αλγκεσίρα της Ισπανίας ο μεγάλος κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία ((Paco de Lucía -πραγματικό του όνομα ήταν Φρανσίσκο Σάντσεζ Γκόμεζ).

Πάκο ντε Λουθία
Ο Πάκο ντε Λουθία

Καταγόταν από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στη μουσική και ειδικότερα στο φλαμένκο. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά του κιθαρίστα φλαμένκο Αντόνιο Σάντσεζ και της Πορτογαλέζας Λουτσία Γκόμεζ. Αδέλφια του ήταν ο τραγουδιστής φλαμένκο Πέπε ντε Λουθία και ο κιθαρίστας φλαμένκο Ραμόν Ντε Αλγκεσίρας.

«Η οικογένειά μου έζησε μαζί με τσιγγάνους. Ο πατέρας μου και όλα μου τα αδέρφια έπαιζαν κιθάρα και τους άκουγα να παίζουν πριν περπατήσω, πριν μιλήσω. Πριν ξεκινήσω να παίζω, ήξερα κάθε ρυθμό του φλαμένκο, ήξερα το συναίσθημα και το νόημα της μουσικής. Όταν άρχισα να παίζω, πήγα κατευθείαν σε εκείνο τον ήχο που υπήρχε μέσα μου», είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο πατέρας του τον έμαθε να παίζει κιθάρα σε νεαρή ηλικία και εξασκούνταν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Πάκο ντε Λουθία περιόδευσε στην Ευρώπη με μια ομάδα που ονομάστηκε Φεστιβάλ Flamenco Gitano και συνάντησε τον τραγουδιστή φλαμένκο Καμαρόν ντε λα Ισλα, με τον οποίο ηχογράφησαν 10 άλμπουμ μαζί. Στις 18 Φλεβάρη 1975, έγινε ο πρώτος κιθαρίστας φλαμένκο που έπαιξε στο περίφημο «Teatro Real» της Μαδρίτης. Το 1979, με τον Τζον ΜακΛάφλιν και τον Λάρι Κόριελ, διαμόρφωσαν ένα τρίο εγχόρδων «The Guitar Trio» και έκαναν το γύρο της Ευρώπης. Το 1982 συμμετείχε σε μια σειρά από συναυλίες με τον jazz πιανίστα Τσικ Κορέα.

Το 2004 έκανε περιοδεία σε ΗΠΑ και Καναδά με τον Ισπανό τραγουδιστή φλαμένκο Λα Τάνα και τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και εμφανιζόταν σε ελάχιστες συναυλίες σε Ισπανία και Γερμανία και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Για αρκετά χρόνια έζησε στο Γιουκατάν, στο Μεξικό.

1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν ταυτόχρονα στην Έδεσσα και στη Νάουσα. Άλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Εύζωνοι του Κιλκίς.

ΔΣΕ - Τμήματα σε Έδεσσα και Νάουσα
Τμήμα του ΔΣΕ

1951

Ψηφίζεται από την Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963

Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

Συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το 1963
Ελληνοκύπριοι στη Λευκωσία

Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών, επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δυο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία.

Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σ. Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλο 8»).

Απόλλο 8
Ο πύραυλος της αποστολής «Απόλλο 8»

1988

Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της Αμερικανικής εταιρίας Pan-Am συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα το θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.

Συντριβή του Μπόινγκ 747 της Pan-Am στο Λόκερμπι της Σκοτίας, 1988
Τα συντρίμμια του Boeing 747

1988

Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Antonov An-225, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο.

ΕΣΣΔ
Antonov An-225
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...