811
Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Α´ καταλαμβάνει τη βουλγαρική πρωτεύουσα Πλίσκα και το ταμείο του χάνου Κρούμου.
1632
Πάνω από 300 άποικοι αναχωρούν για τη Νέα Γαλλία από τη Διέππη.
1757
Πεθαίνει ο Τζουζέππε Ντομένικο Σκαρλάττι (Giuseppe Domenico Scarlatti), Ιταλός συνθέτης της εποχής μπαρόκ.

Είναι γνωστός κυρίως για τις 555 σονάτες του για πληκτροφόρα, αν και -όπως ο πατέρας του Αλεσσάντρο Σκαρλάττι- έγραψε πολλά έργα διαφόρων ειδών.
Το ύφος του θεωρείται προάγγελος της Κλασσικής περιόδου της μουσικής, καθώς μεταξύ άλλων έδειξε το δρόμο προς τη φόρμα σονάτας.
1793
Το Βασίλειο της Πρωσίας ξανακατακτά το Μάιντς από τη Γαλλία.
1796
Γεννιέται ο Φραντς Άντολφ Μπέρβαλντ (Franz Adolf Berwald), Σουηδός συνθέτης της ρομαντικής περιόδου.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, η μουσική του δεν εκτιμήθηκε και εξαιτίας αυτού άσκησε προς το ζειν κυρίως το επάγγελμα του ορθοπεδικού ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής πριονιστήριου και υαλουργίας.
1821
Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβάσιας.

1833
Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
1875
Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1888
Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Ρέιμοντ Τσάντλερ (Raymond Thornton Chandler), δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου.

1892
Γεννιέται ο Πέτρος Πετρίδης, Έλληνας συνθέτης, από τους πρωτεργάτες της «Εθνικής Σχολής».

1905
Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG.

Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης» καθώς και με το Βραβείο Στάλιν (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
1908
Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.
Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος-κράτος της.
1911
Γεννιέται στο Κάιρο ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας.
Συγγραφέας της κοσμοπολίτικης διασποράς, γόνος ελληνικής προσφυγικής οικογένειας, στρατευμένος διανοούμενος ήταν ένας άνθρωπος με πολλαπλές ταυτότητες και πλούσια πολιτισμική εμπειρία, η οποία ενισχύθηκε από τα ταξίδια του στην Ιταλία, στην Τσεχοσλοβακία, στην Αυστρία, στην Παλαιστίνη, στη Γαλλία, στην Ελβετία και την Ισπανία.

Το 1927 δημοσιεύει στα «Παναιγύπτια» το πρώτο του πεζό με τίτλο «Φεγγάρι». Η πρώτη δημιουργική στιγμή της λογοτεχνικής γραφής συνοδεύεται και με τον αγώνα της βιοπάλης. Τον Ιούλιο του 1937 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου γίνεται το Β` Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό. Ο Τσίρκας γράφει μαζί με τον Λάγκστον Χιούις τον «Όρκο» στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1914
Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στην Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο.
Ο Α’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι προ των πυλών.

1916
Πεθαίνει ο σπουδαίος Βρετανός (Σκωτσέζος) χημικός Ουίλιαμ Ράμσεϊ (William Ramsay).

Το 1904 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας «σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στην ανακάλυψη των αδρανών αερίων στοιχείων στον αέρα».
1929
Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων στην Ιταλία.
Πρώτο θύμα το ποδόσφαιρο, του οποίου η ορολογία εξιταλίζεται.
1936
Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων κ.α. πολεμικού υλικού προς την Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.
1942
Οι ναζί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.
1943
Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.
1943
Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου που άρχισε στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.
1944
Ολοκληρώνονται στο χωριό Λάσπη Ευρυτανίας οι εργασίες της Συνδιάσκεψης 18 διδασκαλικών συλλόγων από τη Στερεά και τη Θεσσαλία με θέμα το ρόλο του διδασκαλικού κλάδου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, το περιεχόμενο της παιδείας και των αναγνωστικών των σχολείων της Ελεύθερης Ελλάδας, κ.α.
1951
Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916) κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δωσιλόγων του Βισί.

1952
Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.
1952
Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που θα μετεξελιχθεί στην ένωση των ευρωπαίων καπιταλιστών γνωστή ως ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση.
1957
Πεθαίνει ο Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα (Giuseppe Tomasi di Lampedusa), Ιταλός ευγενής και συγγραφέας του «Γατόπαρδου», που μετέφερε επιτυχημένα στον κινηματογράφο ο Λουκίνο Βισκόντι.

1966
Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Έντουαρντ Μοντγκόμερι Κλιφτ (Edward Montgomery “Monty” Clift -γνωστότερος ως Μοντγκόμερι Κλιφτ).

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υποκριτικής μεθόδου του Στανισλάφσκι και οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από έντονη φυσικότητα.
Ο Κλιφτ, στη σύντομη ζωή του, συμμετείχε σε μόλις 17 ταινίες και προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ 4 φορές.
1974
Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη Χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
1996
Πεθαίνει η ηθοποιός Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη.

Με το ρόλο της Βιόλας από τη «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρώτη της θεατρική εμφάνιση, σύμφωνα με κάποια βιογραφικά στοιχεία, ήταν στο έργο του Μολιέρου «Κατά φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, ακολούθησαν οι «Φουσκοθαλασσιές» του Μπόγρη.

Το 1954 αντικατέστησε την Άννα Συνοδινού, ενσαρκώνοντας τη σαιξπηρική Ιουλιέτα, στο Θέατρο Εθνικού Κήπου, με Ρωμαίο τον Ν. Χατζίσκο. Το 1955 παίζει στο «Κεντρικόν», στο έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Ν. Τσιφόρου. Τις πρώτες της επιτυχίες τις γνώρισε δίπλα στην Κατερίνα στα έργα «Η θεατρίνα» των Μομ – Μπόλτον, «Το κοντσέρτο» του Μπαρ, «Ο άγονος κήπος» της Μπάνιολτ κ. ά. Η πρωταγωνιστική της καθιέρωση έγινε δίπλα στον Κώστα Μουσούρη. Μαζί του το 1958 ερμηνεύει την Ελίζα, στο έργο «Ωραία μου κυρία» του Μπέρναρ Σο, ρόλο – σταθμό στην καριέρα της, τον οποίο έπαιξε αρκετές φορές. Με σκηνοθέτη τον Κώστα Μουσούρη, παίζει στα έργα «Τόπο στα νιάτα», «Πρίγκιπας και χορεύτρια», «Φτωχό σαν σπουργιτάκι».Θιασάρχης από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, με καλλιτεχνικό διευθυντή του θιάσου της τον Μάριο Πλωρίτη, πραγματοποίησε την πρώτη της θριαμβευτική τουρνέ στην επαρχία.

Το καλοκαίρι του 1962 πραγματοποίησε τέσσερις έκτακτες εμφανίσεις στην «Οδό ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Ακολούθησαν τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα»,σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνογραφία Νίκου Εγγονόπουλου, «Χτυποκάρδια στα Θρανία» του Σακελλάριου, κ. ά.
Με συνθιασάρχη τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ από το 1964 μέχρι το 1974, ανεβάζουν τα έργα: «Πειρασμός» του Ξενόπουλου, «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» του Σακελλάριου, «Του φτωχού το αρνί» του Τσβάιχ, «Αυτή η γυναίκα μου» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη κ. ά. Ενώ το 1971 εγκαινιάστηκε το καινούριο θέατρο «Αλίκη» με τη «Βασίλισσα Αμαλία». Το 1974 παρουσιάζει πάλι την «Ωραία μου κυρία», που σημαδεύει το τέλος της θεατρικής συνεργασίας της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της συζυγικής τους ζωής. Είχαν παντρευτεί το 1965. Το 1975, η Αλίκη Βουγιουκλάκη παρουσιάζει τη «Μαντώ Μαυρογένους», με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν τα έργα «Καμπίρια», «Το νυφικό κρεβάτι», «Ωραία μου Κυρία», «Καμπαρέ», «Εύθυμη χήρα», «Τζούλια», «Κυρία με τις Καμέλιες», «Εβίτα», «Βίκτωρ και Βικτώρια», «Φιλουμένα Μαρτουράνο, «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Η κυρία δε με μέλλει» κ. ά. Τελευταία της θεατρική εμφάνιση, η «Μελωδία της Ευτυχίας».
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη αναδείχτηκε από την αρχή της καριέρας της σε πρώτο «αστέρι» του παραγωγικότατου, μετά τον εμφύλιο, εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου, κάνοντας τη μια εισπρακτική επιτυχία μετά την άλλη: «Το ποντικάκι», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Η μουσίτσα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Το κλωτσοσκούφι», «Μανταλένα» (που της χάρισε, το 1960, το Βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου, στο Α Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης), «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η σοφερίνα», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Ένα αστείο κορίτσι», «Η Μαρία της σιωπής», «Η Αλίκη Δικτάτωρ», «Πονηρό Θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα», «Κατάσκοπος Νέλη», κ. ά.
Η ηθοποιός είχε στο ενεργητικό της και πολυάριθμες τραγουδιστικές ερμηνείες, κυρίως σε ταινίες της, σε μουσική των σπουδαιότερων συνθετών μας, πολλές από τις οποίες δισκογραφήθηκαν. Σημάδεψε με τη θεατρόμορφη ερμηνεία και τη δροσερή φωνή της τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζου, Ξαρχάκου, Λαβράνου, Πλέσσα κ.ά. Στην τηλεόραση μετέφερε τις θεατρικές της παραστάσεις «Βασίλισσα Αμαλία», «Εύθυμη χήρα», «Καμπαρέ», ενώ όλες οι ταινίες της προβάλλονται και ξαναπροβάλλονται από όλα, πια, τα κανάλια, ψυχαγωγώντας μικρούς και μεγάλους.
Μια τελευταία δραστηριότητά της ήταν η συγγραφή και έκδοση παραμυθιών για παιδιά.
2004
Πεθαίνει ο Κομμουνιστής αγωνιστής, συνδικαλιστής και βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Σαχίνης.
Γεννήθηκε στην Κων/πολη και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν από τη γενιά των κομμουνιστών που μεγάλωσαν στη διάρκεια της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, του καθεστώτος της βρετανικής καμαρίλας, των διώξεων και των εξοριών των κομμουνιστών και του ρετσινόλαδου του Μανιαδάκη.

Από τα 14 του χρόνια μπήκε στην παραγωγή και διαπαιδαγωγήθηκε στο καμίνι της ταξικής πάλης. Πήρε μέρος στις μεγάλες απεργίες στη Θεσσαλονίκη το 1936 και στη μεγάλη διαδήλωση στις 9 Μάη. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα με τον ΕΛΑΣ. Το 1947 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από το στρατοδικείο σε 2 φορές ισόβια. Φυλακίζεται μέχρι το 1953.
Με την αποφυλάκισή του συνεχίζει την παράνομη κομματική του δράση και συμμετέχει επίσης στην ΕΔΑ μέχρι το 1967. Τα χρόνια αυτά ήταν Πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Το 1967 συλλαμβάνεται από τη στρατιωτική χούντα και καταδικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο σε ισόβια. Στη φυλακή υπερασπίζεται τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του 1968 του Κόμματος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οπορτουνιστικής ομάδας.
Με την αποφυλάκισή του μετά την πτώση της Χούντας, γίνεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος της Εργατικής δουλειάς. Το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ και ξανά το 1981. Από το 10ο έως το 12ο Συνέδριο του Κόμματος ήταν μέλος της ΚΕ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ-Σ.
2007
Πέφτει αεροσκάφος CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας.
2011
Πεθαίνει η Αγγλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια Έιμι Τζειντ Γουάινχαουζ (Amy Jade Winehouse).

Έγινε γνωστή για τα δυναμικά της contralto φωνητικά και την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ και Rhythm ‘n’ Blues μουσικής σκηνής.
2018
Ξεσπούν φονικές πυρκαγιές στην Αττική τόσο στην Κινέτα όσο κυρίως στο Μάτι της Ραφήνας.
Η λογική «κόστους – χρέους» της ΕΕ που υιοθετούν οι αστικές κυβερνήσεις βρίσκουν την πυροσβεστική με τρομακτικές ελλείψεις σε πυροσβέστες και μέσα πυρόσβεσης, κακό σχεδιασμό που στοιχίζουν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους, εκατοντάδες τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι χάνουν τις περιουσίες τους.