Σαν σήμερα 24 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 24/7

1132

Ο Ρανούλφος Β΄ νικά τον Ρογήρο Β΄ της Σικελίας στη μάχη της Νόκερα.

1148

Κατά τη Β΄ Σταυροφορία, ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.

1567

Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας αναγκάζεται να παραιτηθεί και αντικαθίσταται από τον μόλις ενός έτους γιο της, Ιάκωβο Α΄.

1701

Ο Αντουάν ντε λα Μοτ Καντιλάκ ιδρύει το Φορτ Ποντσαρτράν, το οποίο αργότερα θα γίνει η πόλη του Ντιτρόιτ.

1783

Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ (Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios), που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

O Σιμόν Ντε Μπολιβάρ
O Σιμόν Ντε Μπολιβάρ

1823

Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.

1823

Στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της ομώνυμης λίμνης, όπου οι κολομβιανές δυνάμεις νικούν το ισπανικό ναυτικό.

Ναυμαχία στο Μαρακαΐμπο
Ναυμαχία στο Μαρακαΐμπο

1847

Μετά από 17 μήνες ταξιδιού, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ οδηγεί 148 Μορμόνους στην Κοιλάδα Σολτ Λέικ, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Σολτ Λέικ Σίτι.

1802

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ (Alexandre Dumas).

Έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» κ.α.

Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ
Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ

1879

Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Πολιτισμός - Ποίηση - Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
O Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Παρακολούθησε τα βασικά του μαθήματα στη Λευκάδα πριν βρεθεί το 1838 οικότροφος στην Κέρκυρα, υπό την εποπτεία του ελληνιστή Ιωάννη Οικονομίδη. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία, με την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Ασώπιου.

Τελείωσε την Ακαδημία 17 ετών, και, κατά τα συνήθη των ευκατάστατων Eπτανησίων της εποχής, ταξίδεψε στη βόρειο Ιταλία και την Ελβετία με τον πατέρα του. Ο Βαλαωρίτης παρακολούθησε μαθήματα στο «Κολέγιο» της Γενεύης, και από το 1844 έως το 1846 βρίσκεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει Νομικά. Κατόπιν πηγαίνει στην Πίζα, συνεχίζοντας τις νομικές σπουδές, αλλά και αναπτύσσοντας πολιτική δραστηριότητα, στο πλευρό των φιλελεύθερων επαναστατών. Είναι η περίοδος που οι Ιταλοί δίνουν το δικό τους αγώνα για την απελευθέρωση από τους Αυστριακούς και την εθνική συγκρότηση. Το 1847 συλλαμβάνεται στη Βενετία, για αντιστασιακή δράση. Το 1852 επιστρέφει στη Λευκάδα και μπαίνει στο στίβο της πολιτικής.

1897

Γεννιέται η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (Amelia Mary Earhart), Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και συγγραφέας.

1910

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει τη Σκόδρα δίνοντας τέλος στην αλβανική εξέγερση του 1910.

1911

Ο Χίραμ Μπίνγκαμ Γ΄ ανακαλύπτει το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη των Ίνκας».

Μάτσου Πίτσου, η «Χαμένη Πόλη των Ίνκας»
Μάτσου Πίτσου, η «Χαμένη Πόλη των Ίνκας»

1923

Υπογράφεται στη Λωζάνη η ομώνυμη συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα συνθήκη κατήργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920).

Ο Ελ. Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη της Λωζάνης
Ο Ελ. Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη της Λωζάνης

Η Τουρκία ανέκτησε μια σειρά εδαφών (την Ανατολική Θράκη, τη ζώνη της Σμύρνης, τη διεθνοποιημένη ζώνη των Στενών, κ.α.), ενώ συμφωνήθηκε και η ανταλλαγή των πληθυσμών με την Ελλάδα.

1929

Δημοσιεύεται έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας για την ενίσχυση του ελληνικού λαού στην πάλη του κατά του Ιδιωνύμου.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με την έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με την έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας

1934

Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου: Επί κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας.

Ελευθέριος Βενιζέλος - "Ιδιώνυμο", 1929 - Συλλήψεις
Συλλήψεις με βάση το «Ιδιώνυμο» του Ελ. Βενιζέλου 1929

Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας.

Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία, κλπ.

1943

Όντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και την μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον Βασιλιά Βίκτορ Εμμανουέλε. Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

Ο Αδόλφος Χίτλερ με τον Μπενίτο Μουσολίνι
Ο Αδόλφος Χίτλερ με τον Μπενίτο Μουσολίνι

1943

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα.

Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα.

Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.

1944

Στις 23 και 24 Ιούλη δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα και τους απωθούν.

Το σπίτι στην οδό Μπιζανίου 10 στην Καλλιθέα
Το σπίτι στην οδό Μπιζανίου 10 στην Καλλιθέα

Στις 24/7 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ.10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση.

Όλοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί: ο Γιάννης Ιωακειμίδης (17 ετών), ο Σπύρος Πουλημένος (17 ετών), ο Δημήτρης Γαλάτσος (19 ετών), ο Δημήτρης Βασιλειάδης (19 ετών), ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος (20 ετών), ο Στέλιος Βιτζέντζος (20 ετών), ο Γιώργης Γυμνόπολος (21 ετών) και ο Γαβριήλ Μυριδινός (25 ετών).

Την επομένη πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στη κηδεία των ηρώων της οδού Μπιζανίου. Ο κόσμος, που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε, στάθηκε γονατιστός και έψαλλε το πένθιμο εμβατήριο.

1953

Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη.

Ο Ν. Πλουμπίδης κατά την διάρκεια της δίκης του
Ο Ν. Πλουμπίδης κατά την διάρκεια της δίκης του

Παρά τη προσπάθεια των Αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας. Στην απολογία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η υπόθεσις που δικάζεται δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπίας, αλλά υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική. Δεν δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη… Κατά την προετοιμασία της δίκης, οι αντικομμουνιστικοί κύκλοι και οι εχθροί του Λαού προσεπάθησαν με κάθε μέσο να δυσφημίσουν το ΚΚΕ και τους ηγέτες του…Επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του ΚΚ, πάνε να βρουν στοιχεία για να το μειώσουν στα μάτια του Λαού και να το συκοφαντήσουν. Γι’ αυτό γίνεται η σημερινή δίκη… Οι κομμουνισταί δεν είναι κατάσκοποι, γιατί οι κατάσκοποι αγοράζονται και πωλούνται, ενώ οι κομμουνισταί, ενώ μπορούν με μια δήλωση να σωθούν, δεν προδίδουν την ιδεολογία τους…Σήμερα, κύριοι, δε δικάζετε άτομα. Δικάζετε το ΚΚΕ. Και επ’ αυτού δηλώνω, παρόλο ότι σήμερα όχι μόνο δεν έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Κόμμα μου, αλλά έχω και πολεμική εναντίον μου, δηλώνω, ότι αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες για την πολιτική του Κόμματός μου… Ματαιοπονείτε, αν πιστεύετε ότι θα με κάνετε να στραφώ ενάντια στο Κόμμα μου».

1966

Συνέρχεται το συνεχώς αναβαλλόμενο 16ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24-26/7/1966), με τη συμμετοχή 566 αντιπροσώπων (που εκπροσωπούσαν μόλις τους 137.000 από τους 1.050.000 συνολικά εργατοϋπαλλήλους της χώρας).

Από διαδήλωση με κύριο σύνθημα τον εκδημοκρατισμό της ΓΣΕΕ
Από διαδήλωση με κύριο σύνθημα τον εκδημοκρατισμό της ΓΣΕΕ

Ο εργατοπατέρας Φ. Μακρής επανεξελέγη με 328 ψήφους στη θέση του Γ.Γ. της ΓΣΕΕ, 20 περίπου μήνες μετά την απομάκρυνσή του. Στην απόφαση «επί των ιδεολογικών αρχών του Συνεδρίου», επιβεβαιώθηκε η «συνεργασία των τάξεων ως μέσου υπερασπίσεως [!] των εργατικών διεκδικήσεων», καταγγέλθηκε το κίνημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων «115» και στιγματίστηκε -για μια ακόμη φορά- ο κομμουνισμός.

1966

Οι «έξι» της ΕΟΚ καταλήγουν σε συμφωνία για την οργάνωση της αγοράς και των τιμών των αγροτικών προϊόντων της Κοινότητας.

1967

Επεισοδιακή επίσκεψη του Ντε Γκολ στο Κεμπέκ, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της γαλλόφωνης αυτής περιοχής.

Ο Ντε Γκώλ στο Κεμπέκ
Ο Ντε Γκώλ στο Κεμπέκ

1968

Η Βρετανία αποφασίζει την εγκατάσταση δύο σμηνών βομβαρδιστικών «Βουλκάν», με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, στην Κύπρο.

Αεροσκάφος «Βούλκαν» στη βάση του Ακροτηρίου
Αεροσκάφος «Βούλκαν» στη βάση του Ακροτηρίου

1974

Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός Τζέιμς Τσάντγουικ (James Chadwick).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1935 για την ανακάλυψη του νετρονίου.

Ο Τζέιμς Τσάντγουικ
Ο Τζέιμς Τσάντγουικ

1980

Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πήτερ Σέλερς ((Richard Henry Sellers).

Έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’60, ιδιαίτερα για το ρόλο του «Επιθεωρητή Κλουζώ», στη σειρά ταινιών «Ροζ Πάνθηρας».

Ο Πήτερ Σέλερς
Ο Πήτερ Σέλερς

Γεννήθηκε στο Σάουθσι του Πόρτσμουθ. Η οικογένειά του συμμετείχε στα βαριετέ της εποχής, κάτι που έκανε και ο ίδιος από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας στην πράξη χορό, τραγούδι και ηθοποιία, ενώ έπαιξε και ντραμς σε διάφορες τζαζ μπάντες. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη RAF ως μη-ιπτάμενος, λόγω της κακής του όρασης.

Μετά τον πόλεμο ξαναγύρισε στα βαριετέ, ενώ αργότερα παρουσίασε την ραδιοφωνική εκπομπή «The Goon Show» που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και τον έκανε αρκετά γνωστό. Το 1955 άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο, κάνοντας επιτυχία με Βρετανικές κωμωδίες, πιο σημαντική απ’ τις οποίες ήταν «Το ποντίκι που βρυχάται». Το 1962 συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Β. Ναμπόκοφ «Λολίτα» από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ υποδυόμενος το ρόλο του Κλαιρ Κίλτι. Έκανε μεγαλύτερη και διεθνή επιτυχία μετά την εμφάνισή του στην ταινία «Ο Ροζ Πάνθηρας» το 1963, και στη συνέχειά της του 1964, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στη σημαντική κωμωδία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove), παίζοντας τρεις διαφορετικούς ρόλους. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Σουηδή ηθοποιό Μπριτ Έκλαντ και έπαθε την πρώτη του καρδιακή προσβολή.

Ακολούθησαν τρεις συνέχειες του «Ροζ Πάνθηρα» αλλά και άλλες σημαντικές ταινίες όπως «Καζίνο Ρουαγιάλ», «Το Πάρτυ», «Τα σατανικά κόλπα του Φου Μαντσού» και ο βασικός ρόλος στην ταινία «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» (Being there) του Γέρζι Κοζίνσκι που του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα.

1982

Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

1985

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρ. Ρίγκαν και ο Κινέζος Πρόεδρος Λι Ξινγιάν υπογράφουν συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

Οι Ρ. Ρίγκαν και Λι Ξινγιάν
Οι Ρ. Ρίγκαν και Λι Ξινγιάν

2005

Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Ντολ (Richard Doll), βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Ο Ρίτσαρντ Ντολ
Ο Ρίτσαρντ Ντολ

2013

Πεθαίνει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης
Ο Νίκος Μαμαγκάκης

Καταγόταν από οικογένεια λαϊκών μουσικών. Σπούδασε αρχικά στη Φιλαρμονική Ρεθύμνου και στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα (1947-1953). Το 1957 συνέχισε με γερμανική υποτροφία στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή στο Μόναχο με τους Ορφ και Γκέντσμερ.

Μεταξύ των κυριότερων έργων του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές» (1959-60) για 4 φωνές και 10 όργανα πάνω σ’ ένα κείμενο του Καζαντζάκη, «Κατασκευές» για φλάουτο και κρουστά (1960), «Συνδυασμοί» (1961) για έναν εκτελεστή κρουστών και ορχήστρα, «Γλωσσικά σύμβολα» (1961 62) για σοπράνο, μπάσο και μεγάλη ορχήστρα, «Κασσάνδρα» για σοπράνο και 6 όργανα (1963).

Το 1972 (παραγγελία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου) γράφει τον «Κυκεώνα». Ανάλογο είναι και το έργο του «Μουσική» για πιάνο και οργανικό σύνολο. Έγραψε μουσική για δεκάδες ελληνικές ταινίες καθώς και κύκλους τραγουδιών όπως το «Κέντρο Διερχομένων», «11 Λαϊκά τραγούδια». Έγραψε μουσική για την ταινία «Φέλιξ Κρυυλ» του Τόμας Μαν, και για την διεθνώς επιτυχημένη σειρά του Εντγκαρ Ράις ΗΕΙΜΑΤ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ (56 ώρες φιλμ), με πάνω από 20 ώρες μουσικής η οποία έκανε την πρεμιέρα της στην όπερα του Μονάχου το 1992.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 παρουσιάζει δύο όπερες την «Οδύσσεια» και τον «Ερωτόκριτο». Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης: «Σκλάβοι πολιορκημένοι» (1973), κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, «Ο κύκλος με την κιμωλία», Μπρεχτ – Ιάκωβος Καμπανέλλης (1974), «Ο Νέος Ερωτόκριτος» (Π. Πρεβελάκης. 1972 και 1975/76), «Λαϊκή λειτουργία» (1976), λαϊκή όπερα, «Εγκώμιο στο Νίκο Σκαλκώτα», για σόλο κλαρινέτο (1978), «Ερωφίλη», λαϊκή όπερα (νέα σύνθεση, 1980), «Κέντρο διερχομένων» (1982), κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου, «Οδύσσεια» (1982-1984), του Νίκου Καζαντζάκη, όπερα.

2013

Εκτροχιάζεται τρένο στη Γαλικία από ανθρώπινο λάθος.

79 ήταν οι νεκροί και 95 οι τραυματίες. Ο πρόεδρος της χώρας Μαριάνο Ραχόι κηρύσει τριήμερο πένθος. Είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στην Ισπανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...