Σαν Σήμερα 24/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 24/11

1632

Γεννιέται ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ ντε Σπινόζα (Βento de Spinoza). Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας φιλοσοφίας, κύριος υπέρμαχος της ελευθερίας της σκέψης και του πανθεϊσμού, του οποίου η σκέψη άσκησε τεράστια επίδραση σε μεταγενέστερους στοχαστές.

Μπαρούχ Σπινόζα
Ο Μπαρούχ Σπινόζα

Η πραγματική ελευθερία για τον Σπινόζα συνίσταται στο να μπορεί ο άνθρωπος να πράττει σύμφωνα με τους νόμους της ανθρώπινης φύσης, και για να το κατορθώσει αυτό πρέπει να τους γνωρίζει, η ελεύθερη πράξη προκύπτει από τη λογική γνώση της ανθρώπινης φύσης. Ο «πανθεϊσμός» του Σπινόζα επέδρασσε στο γαλλικό Διαφωτισμό. Υπάρχει, μάλιστα, ανάμεσα στον Σπινόζα και τους Διαφωτιστές η κοινή αντίληψη ότι ο θεός πρέπει να είναι προσιτός στο ανθρώπινο λογικό, καθώς και στην ανάγκη της ανεξιθρησκίας. Η φιλοσοφία του Σπινόζα επηρέασε στη λογοτεχνία τον Λέσινγκ, τον Γκαίτε και τον Κόλριτζ. Προετοίμασε, επίσης, τη φιλοσοφία του Χέγκελ.

1826

Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λορεντσίνι (Carlo Lorenzini), δημιουργός του «Πινόκιο».

Κάρλο Λορεντσίνι
Προσωπογραφία του Κάρλο Λορεντσίνι

1826

Τελειώνει η Μάχη της Αράχωβας με μεγάλη νίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη και των ελληνικών δυνάμεων. Ο στρατός των Τουρκαλβανών μέτρησε απώλειες 1.300 ανδρών.

Μάχη της Αράχωβας
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη της Αράχωβας

1845

Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

1859

Δημοσιεύεται «Η καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου.

Κάρολος Δαρβίνος
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Η καταγωγή των Ειδών»

1864

Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa). Ανήκε σε μια από τις πιο παλιές οικογένειες της γαλλικής αριστοκρατίας, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις για μια καλή μόρφωση και άνετη ζωή.

Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ
Ο (Ανρί ντε) Τουλούζ Λοτρέκ

Η εύθραυστη, όμως, υγεία του τον ανάγκασε να διακόψει τη φοίτησή του στο Λύκειο και πήρε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Από το 1879 καταδικάστηκε σε οριστική αναπηρία. Αντέδρασε, όμως, με σπάνια ψυχική δύναμη και εξουδετέρωσε τις επιπτώσεις της σωματικής του μειονεξίας και την κατέβαλε με τις επιδόσεις του στη ζωγραφική. Ζωγράφιζε από εσωτερική ανάγκη και στην Τέχνη του παρέμεινε ανεξάρτητος, απομονωμένος, χωρίς να γίνει οπαδός κανενός.

Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ
Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ – Η πλύστρα, 1887

Το όνομα και η δημιουργία του Τουλούζ Λοτρέκ συνδέθηκε με τη Μονμάρτη του τέλους του 19ου αιώνα, το «Μουλέν Ρουζ», τις χορεύτριες του Καν-Καν, τη ζωή στα καμπαρέ και στα πορνεία. Συγχρόνως, παρά το σύντομο διάστημα της ζωής του – υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του μοντερνισμού.

Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ
Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ – Η τουαλέτα, 1889

Καινοτόμος ως προς την εικονογραφική αντίληψη και την τεχνική, ο Τουλούζ Λοτρέκ έδωσε νέα ματιά στα πράγματα. Προσεχτικός μάρτυρας της παρισινής νύχτας και των εφήμερων απολαύσεων, χωρίς τους ηθικούς φραγμούς και τις προκαταλήψεις της εποχής του, αποκάλυψε την κρυφή αλήθεια μιας ιδιαίτερης ανθρώπινης μοίρας. Μέσα από το έργο του, η Ιστορία βρήκε τον ποιητή μιας εποχής.

Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ
Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ – Χορός στο Moulin Rouge, 1890

1868

Γεννιέται ο Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Σκοτ Τζόπλιν (Scott Joplin).

Σκοτ Τζόπλιν
Ο Σκοτ Τζόπλιν

Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «βασιλιάς» του ραγκτάιμ (ragtime).

Πρόκειται για το πρώτο αυθεντικά αμερικανικό μουσικό είδος, που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ και αποτέλεσε τον πρόδρομο της τζαζ. Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του έγραψε 44 πρωτότυπες συνθέσεις ραγκτάιμ, ένα μπαλέτο και δύο όπερες.

1876

Γεννιέται ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν (Walter Burley Griffin). Ήταν επίσης και αρχιτέκτονας τοπίου, περισσότερο γνωστός για το σχεδιασμό της Καμπέρα, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας.

Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν
Ο Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν στο εργαστήριό του το 1912

Είναι επίσης γνωστός για την ανάπτυξη της κάτοψης σε σχήμα Γ, τα σκέπαστρα οχημάτων καθώς και για μία προοδευτική χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος.

1912

Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το Συνέδριο αυτό συνήλθε εκτάκτως λίγες εβδομάδες μετά την έκρηξη του Α’ Βαλκανικού πολέμου, ενόψει της διαφαινόμενης γενίκευσής του σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση.

Β' Διεθνής
Τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου της Β’ Διεθνούς

Ακολούθως, η απόφαση του συνεδρίου καλούσε τους «εργάτες όλων των χωρών να αντιτάξουν στον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης του προλεταριάτου.» Ταυτόχρονα, «προειδοποιούσε» τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χωρών πως «λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τη στάση της εργατικής τάξης δε θα μπορέσουν να εξαπολύσουν πόλεμο χωρίς να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Οι κυβερνήσεις ας θυμηθούν, ότι ύστερα από τον γαλλογερμανικό πόλεμο ακολούθησε η Παρισινή Κομμούνα, ότι ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος έβαλε σε κίνηση τις επαναστατικές δυνάμεις των λαών της ρωσικής αυτοκρατορίας, ο ανταγωνισμός στο κυνήγι των εξοπλισμών οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο όξυνση των ταξικών αντιθέσεων στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη και εξαπέλυσε τεράστιες απεργίες. Θα ήταν καθαρή παραφροσύνη να μην καταλάβουν οι κυβερνήσεις, ότι η ίδια η σκέψη της τερατωδίας ενός παγκοσμίου πολέμου θα προκαλούσε αναπόφευκτα την οργή και την εξέγερση της εργατικής τάξης. Οι προλετάριοι θεωρούν έγκλημα να πυροβολούν οι μεν τους δε για χάρη των κεφαλαιοκρατικών κερδών, της φιλοδοξίας των δυναστειών ή της δόξας των μυστικών διπλωματικών συμφωνιών».

«Οι λαοί», τόνισε ο Ζ. Ζωρές, «μπορούν με ευκολία να κατανοήσουν πως μια δικιά τους επανάσταση θα τους κόστιζε λιγότερες θυσίες απ’ ότι ένας πόλεμος στον οποίο θα πολεμούσαν για άλλους [σ.σ. την αστική τάξη].»

Δεν θα περνούσε παρά ενάμιση χρόνος ωσότου η παραπάνω απόφαση της Β’ Διεθνούς, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και μετ’ επευφημιών από το σύνολο των αντιπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «δεξιών» και «κεντρώων»), αποδειχθεί κενό γράμμα. Ωσότου, η ηγεσία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία του παγκόσμιου προλεταριάτου, γίνει συνένοχη στο έγκλημα, που μόλις προσφάτως είχε καταγγείλει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους.

1918

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας. Το 1956 μετονομάστηκε σε Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουγγαρίας
Το έμβλημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουγγαρίας

1940

Η Σλοβακία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, προσχωρώντας επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα.

1947

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καταδικάζει 10 καλλιτέχνες που αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Γερουσιαστή Μακάρθι (Joseph Raymond «Joe» McCarthy), καταδίδοντας τους κομμουνιστές συναδέλφους τους.

Τζ. Μακάρθι επί τω έργω
Ο Τζ. Μακάρθι επί τω έργω

1949

Πεθαίνει ο Μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα (Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez).

Ντιέγκο Ριβιέρα - Φρίντα Κάλο
Ο Ντιέγκο Ριβιέρα με την Φρίντα Κάλο το 1932

Έγινε γνωστός κυρίως για τις μεγάλες τοιχογραφίες του, σε δημόσια κτίρια στο Μεξικό αλλά και σε κτίρια στις Η.Π.Α., στις οποίες απεικονίζονται τόσο η ιστορία και η κοινωνία του Μεξικού όσο και γενικότερα κοινωνικά θέματα.

Ντιέγκο Ριβιέρα
Τοιχογραφία στο Ντητρόιτ με θέμα τους βιομηχανικούς εργάτες

Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού.

Ντιέγκο Ριβιέρα
Τοιχογραφία που στηλιτεύει την αστική πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική καταπιεστική εξουσία

Ο Ντιέγκο Ριβέρα είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, δύο από τις οποίες τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο.

Ντιέγκο Ριβιέρα
Τοιχογραφία στο Μεξικό με αναφορές στην ιστορία των ιθαγενών

1949

Μετά από 5 σχεδόν χρόνια από την έλευσή τους, τα βρετανικά στρατεύματα φεύγουν από την Αθήνα.

Βρετανοί (Ινδοί) στρατιώτες στην Ακρόπολη, 1949
Βρετανοί (Ινδοί) στρατιώτες στην Ακρόπολη

1960

Ο Καναδάς δε θα δεχτεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα, εκτός αν του παραχωρηθεί το δικαίωμα ισότιμου ελέγχου με τους Αμερικανούς, δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζον Ντιφενμπέκερ (John Diefenbaker).

Τζον Ντιφενμπέκερ
Ο Τζον Ντιφενμπέκερ

1961

Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη κηρύσσει την Αφρική, με απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

1967

Τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Παρισίων και Βαγδάτης για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου, ανακοινώνει η γαλλική κυβέρνηση, προς μεγάλη απογοήτευση των Δυτικών συμμάχων της.

Ιράκ
Ιρακινοί εργάτες σε αγωγό πετρελαίου

1969

Επικυρώνεται, με την ταυτόχρονη υπογραφή της σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων 1969
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα υπογράφει την Συνθήκη με τον υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομύκο

1976

Αποχαιρετιστήρια συναυλία δίνει το αμερικανικό συγκρότημα «The Band» στο Σαν Φρανσίσκο.

Το παρών δίνουν κορυφαία ονόματα της ροκ σκηνής και απαθανατίζεται από τον Μάρτιν Σκορτσέζε στην ταινία – ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).

1990

Πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων και δραματουργός Ντόροθι Γλάντυς «Ντόνι» Σμιθ (Dorothy Gladys «Dodie» Smith).

Ντόροθι Γλάντυς «Ντόνι» Σμιθ
Η Ντόροθι Γλάντυς «Ντόνι» Σμιθ

Περισσότερο γνωστή είναι για το μυθιστόρημά της «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» (1956) το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

1991

Πεθαίνει ο βρετανός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Queen» Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury -καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φαρόκ Μπουλσάρα).

Φρέντι Μέρκιουρι
Ο Φρέντι Μέρκιουρι

1993

Πεθαίνει ο Αμερικανός κιθαρίστας της μπλουζ Άλμπερτ Κόλινς (Albert Collins, το πραγματικό του όνομα ήταν Albert Gene Drewery).

Άλμπερτ Κόλινς
Ο Άλμπερτ Κόλινς

Στα δεκαοκτώ του έφτιαξε το συγκρότημα Rhythm Rockers  ενώ εργαζόταν για τέσσερα χρόνια σε ένα ράντσο και στη συνέχεια εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού για διάφορες εταιρείες για δώδεκα χρόνια.

Έπαιζε με την αυτοσχέδια κιθάρα του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Συνεργάστηκε με τον Johnny Copeland, τους «Big Tiny and the Thunderbirds», τον σαξοφωνίστα Henry Hayes, τους «Canned Heat», τον Bob Krasnow, τους «Ike and Tina Turner The Hunter», τους «Barrelhouse», τον George Thorogood, την Etta James και τον Joe Walsh, τον Jimmy McGriff κ.α.

Καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους μπλουζ κιθαρίστες μετά τη μετακόμισή του στην Καλιφόρνια το 1969 και τις εμφανίσεις του στο Whisky a Go Go και στα φεστιβάλ «Newport 69» στο Northridge , Καλιφόρνια, τον Ιούνιο του 1969 και το Φεστιβάλ «Gold Rush».

Κέρδισε το βραβείο Grammy με τον Robert Cray και τον Johnny Copeland για το άλμπουμ τους «Showdown!»

2012

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Ξεσπάει πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στη Ντάκα του Μπανγκλαντές. Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας οδηγούν στο θάνατο 112 εργάτες.

112 νεκροί εργάτες σε εργοστάσιο ενδυμάτων στη Ντάκα του Μπανγκλαντές το 2012
Θρήνος μπροστά στις σωρούς των 112 εργατών

2015

Οι Τούρκοι καταρρίπτουν ρωσικό Sukhoi Su-24 στα σύνορα με τη Συρία. Σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός ομάδας διάσωσης.

2015

Εκδηλώνεται τρομοκρατική επίθεση στην Τύνιδα (Τυνησία) σε λεωφορείο της προεδρικής φρουράς προκαλεί το θάνατο 14 ατόμων.

Τρομοκρατική επίθεση στην Τύνιδα σε λεωφορείο της προεδρικής φρουράς το 2015
Το λεωφορείο της προεδρικής φρουράς μετά την επίθεση

2015

Σε τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου, χάνουν τη ζωή τους επτά άτομα και άλλοι 12 τραυματίζονται.

Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου, 2015
Το ξενοδοχείο μετά την έκρηξη

2017

235 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος στο Βόρειο Σινά. Την ευθύνη αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε τέμενος στο Βόρειο Σινά
Θύματα μετά την επίθεση
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...