Σαν σήμερα 25 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 25/4

404 π.Χ.

Τερματίζεται ο Πελοποννησιακός Πόλεμος με τη νίκη των Σπαρτιατών του Λύσανδρου εναντίον των Αθηναίων.

Αρχαία Ελλάδα - Πελοποννησιακός Πόλεμος
Αγγείο του 5ου αι. πΧ: Πεζικάριος απωθεί ιππέα

799

Μετά τον ξυλοδαρμό του από τους πολίτες της Ρώμης, ο Πάπας Λέων Γ΄ διαφεύγει στην αυλή του Φράγκου βασιλιά Καρλομάγνου για να προστατευτεί.

1472

Πεθαίνει ο Ιταλός καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ποιητής και φιλόσοφος Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι, (Leon Battista Alberti, γεννήθηκε το 1404)

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι
Ο Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι

Σπούδασε νομικά στην Μπολόνια, αλλά τα ταλέντα του αφορούσαν και άλλους πολλούς τομείς. Ήταν καλός τραγουδιστής, μουσικός, ρήτορας μαθηματικός, μηχανικός, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής και φιλόσοφος.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι
Η Σάντα Μαρία Νοβέλλα

Η αρχιτεκτονική κέρδισε το ενδιαφέρον του. Από τα διασημότερα έργα του είναι Tempio Malatestiano (ημιτελές όμως), το Παλάτσο Ρουτσελλάι, η πρόσοψη της Σάντα Μαρία Νοβέλλα κ.ά.

1595

Πεθαίνει -σε έσχατη αθλιότητα- ο Ιταλός αναγεννησιακός ποιητής, Τορκουάτο Τάσσο (Torquato Tasso).

Πολιτισμός - Ποίηση - Τορκουάτο Τάσσο
Ο Τορκουάτο Τάσσο

Είναι γνωστός για το επικό ποίημα “Απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ” του 1581 που αναφέρεται σε μια μάχη Χριστιανών-Μουσουλμάνων στο τέλος της Πρώτης Σταυροφορίας κατά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 1099.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, το έργο του ήταν από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη και θεωρείται ένα όψιμο έργο της ιταλικής Αναγέννησης και πρώτο δείγμα ύφους μπαρόκ στην λογοτεχνία. Αργότερα, το 1593, έγραψε το μικρότερης αξίας (Κατακτημένη Ιερουσαλήμ κά).

Πηγή: Wikipedia

1599 

Γεννιέται ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ (Oliver Cromwell).

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ
Ο Όλιβερ Κρόμγουελ

Απέκτησε τον τίτλο του «Λόρδου Προστάτη» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658. Ηγήθηκε δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α’. Ήταν πολέμιος του Καθολικισμού, ενώ κατά τη διάρκεια της εξουσίας του προσάρτησε τη Σκωτία και την Ιρλανδία.

1607

Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμος, ο ολλανδικός στόλος καταστρέφει τον αγκυροβολημένο ισπανικό στόλο στο Γιβραλτάρ.

1744 

Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους (Anders Celsius), δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

Άντερς Κέλσιους
Ο Άντερς Κέλσιους

1792

Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει την «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, ένα τραγούδι που μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της Επανάστασης σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αργότερα, η «Μασσαλιώτιδα» έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1840

Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίνσκι. Θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της πρωτοποριακής μουσικής του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες.

Πολιτισμός - Μουσική - Ιγκόρ Στραβίνσκι
Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι ενώ διευθύνει

Όταν το 1902 παρουσίασε τα έργα του (πρωτόλεια) στον Ρίμσκι Κόρσακοφ, εκείνος δεν έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό, όμως του έδωσε μια συμβουλή να συνεχίσει τις σπουδές του παίρνοντας ιδιωτικά μαθήματα και να μη φοιτήσει στο Κονσερβατουάρ.

Και όταν ο νεαρός Στραβίνσκι τέλειωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές (Νομική), άρχισε πάλι να ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική, τότε τον ανέλαβε ο ίδιος ο Ρίμσκι Κόρσακοφ.

Στη συνέχεια ο Στραβίνσκι έγραψε μπαλέτα, όπερες, έργα για ορχήστρα, χορωδιακά για φωνή, σόλο, έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο καθώς επίσης ασχολήθηκε με τις μεταγραφές.

Έζησε στο Παρίσι και στην Ελβετία, στο Μπίαριτς. Και τέλειωσε τη ζωή του στη Νέα Υόρκη στις 6 του Απρίλη του 1971. Σύμφωνα με υπόδειξη της γυναίκας του θάφτηκε στο νησί Σαν Μικέλε της Βενετίας κοντά στον τάφο του Ντιαγκίλεφ.

Ο Ρώσος συνθέτης έχει βαθιά ρίζες στα δυο παράλληλα ρεύματα των ρωσικών σχολών του 19ου αιώνα, αφού ο μεγάλος δάσκαλός του ο Κόρσακοφ του έμαθε να εκτιμά και να σέβεται την παράδοση του ρώσικου δημοτικού τραγουδιού, ενώ από τον Τσαϊκόφσκι, τον οποίον θαύμαζε, πήρε την αγάπη για τη «δυτικότροπη» μουσική καθώς και για τη μουσική μπαλέτου. Πρόκειται για επιδράσεις που αποδείχτηκαν καθοριστικές για όλη τη δημιουργική του εξέλιξη.

Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης», ο «Πετρούσκα» και «Το Πουλί της Φωτιάς», κομμάτια για ορχήστρα, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, τραγούδια και κομμάτια για φωνή και ορχήστρα.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1846

Στα αμφισβητούμενα σύνορα του Τέξας ξεκινάει ανοικτή σύγκρουση. Δημιουργείται η αφορμή για την έναρξη του Αμερικανικο-μεξικανικού πολέμου.

1850 

Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1859 

Δίνεται η επίσημη άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

Θαλάσσιοι δρόμοι - Διώρυγα του Σουέζ
Φωτογραφία από τη διώρυγα του Σουέζ το 1859

1862

Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, οι δυνάμεις της Ένωσης υπό τον ναύαρχο Ντέιβιντ Φάραγκατ ζητούν την παράδοση της Νέας Ορλεάνης από τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.

1882

Γαλλικά και βιετναμέζικα στρατεύματα συγκρούονται στο Τονκίνο.

1874 

Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι (Guglielmo Marconi -πατέρας του ραδιοφώνου).

Εφευρέσεις - ασύρματη τηλεγραφία - Γουλιέλμος Μαρκόνι
Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι με τον ασύρματο τηλέγραφο

Το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.

1898

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.

1900

Γεννιέται ο Αυστριακός φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι (Wolfgang Ernst Pauli).

Σε νεαρή ηλικία, το 1921 διατύπωσε σε μελέτη του, για πρώτη φορά, τη θεωρία της σχετικότητας.

Επιστήμες - Φυσική - Βόλφγκανγκ Πάουλι
Ο Βόλφγκανγκ Πάουλι

Ακολούθως μελέτησε την υπέρλεπτη δομή των ατομικών φασμάτων.

Το 1945 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.

Είναι ο πρώτος διατύπωσε τη θεωρία ύπαρξης των νετρίνων.

1901

Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α. που καθιερώνει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

1903

Γεννιέται η Καμίλα Χορν (Camilla Martha Horn, πέθανε το 1996), Γερμανίδα αντιφασίστρια χορεύτρια και ηθοποιός της εποχής του βωβού κινηματογράφου.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Χορός - Καμίλα Χορν
Η Καμίλα Χορν

Εμφανίστηκε σε πολλά κινηματογραφικά έργα του Χόλυγουντ στο τέλος της δεκαετίας του 1920 καθώς και σε μερικά αγγλικά και ιταλικά έργα.

1905

Ξεκινά τις εργασίες του το 3ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο (25/4-10/5/1905), στο οποίο έλαβαν μέρος οι περισσότερες οργανώσεις του κόμματος που στήριζαν τους μπολσεβίκους (στο προηγούμενο Συνέδριο είχε επέλθει η διάσπαση μπολσεβίκων-μενσεβίκων).

Ρωσία - Επανάσταση, 1905
Από την επανάσταση του 1905 στην Πετρούπολη

Το Συνέδριο καθόρισε την πολιτική και την τακτική του κόμματος στην Επανάσταση του 1905 που είχε μόλις ξεσπάσει. Βάση τους υπήρξε η ιδέα για τον ηγετικό ρόλο του προλεταριάτου. Ως σκοπός της εξέγερσης τέθηκε το γκρέμισμα του τσαρισμού και η ίδρυση προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης-όργανο της επαναστατικής δημοκρατικής δικτατορίας των εργατών και αγροτών.

Σε αντιδιαστολή, οι μενσεβίκοι προσχώρησαν επίσης σε σύγκληση συνδιάσκεψης, κατά την οποία τόνισαν πως εφόσον η επανάσταση του 1905 ήταν μια επανάσταση αστική, καθήκον του προλεταριάτου ήταν να προωθήσει την αστική δημοκρατία και σε καμιά περίπτωση να μην την απειλήσει.

1915 

Δυνάμεις Βρετανών, Γάλλων, Νεοζηλανδών και Αυστραλών, επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Α'ΠΠ - Αντάντ - Τουρκία - Καλλίπολη
Επίθεση των Αυστραλιανών στρατιωτών κατά θέσεων των Τούρκων στην Καλλίπολη

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

Η εκστρατεία θα λήξει έπειτα από 8,5 μήνες με νίκη των Οθωμανών. Οι απώλειες της Αντάντ θα είναι πάνω από 250.000 άνδρες.

1917

Γεννιέται στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνιας η μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald).

Πολιτισμός - Μουσική - Έλλα Φιτζέραλντ
Η Έλλα Φιτζέραλντ

Για 60 ολόκληρα χρόνια το άστρο της Έλλα Φιτζέραλντ μεσουρανούσε στο χώρο της τζαζ, καθώς η φωνή της διέθετε μια ιδιαίτερη καθαρότητα και σπάνια εκφραστικότητα. Η δεξιοτεχνία της φωνής της υπήρξε σημαντική και παροιμιώδης, χωρίς μανιερισμούς, που συχνά συναντάμε σε πολλούς τραγουδιστές. Η Έλλα Φιτζέραλντ υπήρξε το ίνδαλμα μεγάλων, αλλά και νεότερων τραγουδιστών: “Ήταν, είπε ο Τόνι Μπένετ, η κυρία που μας δίδαξε όλους πώς να τραγουδάμε. Ήταν το πνεύμα”.

Το καλλιτεχνικό της ταλέντο το ανακάλυψε ο μεγάλος καλλιτέχνης Τσικ Γουέμπ, με το συγκρότημα του οποίου η 15χρονη, τότε, Έλλα έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της η Έλλα Φιτζέραλντ τραγούδησε κομμάτια όλων των μεγάλων της τζαζ: Αμστρονγκ, Ελιγκτον, Πόρτερ κ. ά. Είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 250 άλμπουμ και είχε κερδίσει 11 βραβεία “Γκράμι”.

1920

Ο στρατός της Πολωνίας με την ενίσχυση της Αντάντ εισβάλλει στη Σοβιετική Ρωσία.

Σοβιετική Ρωσία - Πολωνία - Αντάντ - εισβολή, 1920
Πολωνοί στρατιώτες έξω από την Βαρσοβία

Παρά τις αρχικές νίκες του, που τον έφεραν έως τις πύλες της Βαρσοβίας, ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε έξω από την πρωτεύουσα, αναγκαζόμενος σε υποχώρηση.

Με τη Συνθήκη Ειρήνης που υπογράφτηκε στη Ρίγα στις 18/3/1921, η Πολωνία κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1927

Γεννιέται ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) του Αστερίξ.

Διασκέδαση - Κόμιξ - Αλμπέρ Ουντερζό - Αστερίξ
Ο Αλμπέρ Ουντερζό

1929

Το γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας.

1934

Το «κόκκινο» Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας και ο Δήμαρχος Δ. Παρτσαλίδης σέρνονται για τρίτη φορά στο δικαστήριο (με το Ιδιώνυμο) μέσα σε ατμόσφαιρα στρατοκρατίας σ’ όλη την πόλη. Το κτίριο του δικαστηρίου και τα καπνομάγαζα είναι ζωσμένα από αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΚΕ - Δημοτικές Εκλογές, 1934 - Καβάλα - Δ. Παρτσαλίδης
Ο Δ. Παρτσαλίδης (καθιστός αριστερά) με τους δημοτικούς συμβούλους της Καβάλας

Ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη εκλήθησαν να καταθέσουν οι: Ι. Καλλέργης (επιτελάρχης Δ΄ Σώματος Στρατού), Στ. Μπριλλάκης (διοικητής Χωροφυλακής), Γ. Δούλος (αντισυνταγματάρχης Μηχανικού), Ε. Αλεξάκης (ανθυπασπιστής του Τμήματος Ασφάλειας), τρεις άλλοι από την αστυνομία και το στρατό, καθώς και δύο συνδικαλιστές της «συντηρητικής παράταξης».

Παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, οι δικαστές καταδίκασαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Μακέδο και τέσσερεις άλλους δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία, μετατρέποντας την «κόκκινη» πλειοψηφία σε μειοψηφία και ανατρέποντας ουσιαστικά την βούληση του Καβαλιώτικου λαού που είχε υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δύο μήνες πριν. Τέσσερις από τους «κόκκινους» δημοτικούς συμβούλους, που καταδικάστηκαν με το Ιδιώνυμο τον Απρίλη του 1934, παραδόθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές στις δυνάμεις Κατοχής (μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους). Ετσι, οι Δημοσθένης Μακέδος, Γιάννης Ευθυμιάδης, Νικόλαος Νεγρεπόντης και ο Μπαρμπαλέξης παρέμειναν στη φυλακή σχεδόν 10 χρόνια. Την Πρωτομαγιά του 1944 βρέθηκαν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

1940

Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Βίλελμ Ντέρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld, γεννήθηκε το 1853) περισσότερο γνωστός για τη συνεισφορά του στην κλασσική αρχαιολογία.

1940

Εγκρίνεται από τη βρετανική κατοχική κυβέρνηση η σημαία των Φερόων Νήσων.

1942 

Στην Κίνα, στην κατειλημμένη από τους Ιάπωνες πόλη Μπενχί, σημειώνεται ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.

1944

Πραγματοποιούνται μυστικές εκλογές στην κατεχόμενη Ελλάδα για την ανάδειξη εκλεκτόρων στο Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ).

1945 

Αρχίζουν στο Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού που αντικατέστησε, μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, την Κοινωνία των Εθνών.


Οι αποφάσεις και η δράση του ΟΗΕ αποτέλεσαν, ήδη από την ίδρυσή του, έκφραση των παγκόσμιων συσχετισμών και της διαπάλης ιμπεριαλισμού – σοσιαλισμού.

ΟΗΕ - Συνδιάσκεψη, 1945
Η έναρξη των εργασιών

1945 

Τα σοβιετικά και αμερικανικά στρατεύματα συναντιόνται στον ποταμό Έλβα.

Β'ΠΠ - 'Ελβας, 1945 - συνάντηση Σοβιετικών και Αμερικανών στρατιωτών
Σοβιετικός και Αμερικανός στρατιώτης συναντιώνται στον Έλβα

1947

Γεννιέται ο διεθνής ολλανδός ποδοσφαιριστής Γιόχαν Κρόιφ (Hendrik Johan_nes Cruijff). Θεωρείται από τους κορυφαίους όλων των εποχών.

Έχει συνδέσει το όνομά του με την εμφάνιση του λεγόμενου «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» στη δεκαετία του ’70 καθώς υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας των «Οράνιε» αλλά και του θρυλικού Άγιαξ, που για πολλούς άλλαξαν τον τρόπο του ποδοσφαίρου όπως παιζόταν μέχρι τότε.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Γιόχαν Κρόιφ
Ο Γιόχαν Κρόιφ

Τότε ήταν που του δόθηκε και η προσωνυμία «ιπτάμενος Ολλανδός». Εκτός του συλλόγου του Άμστερνταμ ο Κρόιφ ως δεύτερη μεγάλη του αγάπη θεωρούσε την Μπαρτσελόνα αφού και στους δύο συλλόγους μεγαλούργησε τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Επιτυχίες περιλάμβανε και το πέρασμά του από τη Φέγενορντ.

Με τον Αγιαξ, ως ποδοσφαιριστής, πήρε 8 πρωταθλήματα Ολλανδίας, πέντε Κύπελλα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κι ένα Διηπειρωτικό. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ με τη Φέγενορντ ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Με την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ κατέλαβε με τους «Οράνιε» την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976.

Ως προπονητής κάθισε στους πάγκους των δύο μεγάλων ομάδων και πάλι δεν του έλειψαν οι επιτυχίες. Με την ολλανδική ομάδα πήρε δύο Κύπελλα κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Με τους «μπλαουγκράνα» τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Copa del Rey, τρία Σούπερ Καπ της χώρας της Ιβηρικής, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Επίσης, μεγάλος είναι και ο κατάλογος με τις προσωπικές διακρίσεις μιας και μεταξύ άλλων πήρε τρεις φορές τη χρυσή μπάλα (1971, 1973, 1974), ενώ εντάχθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών σε Μουντιάλ μετά από σχετική ψηφοφορία το 1994.

Σε μια από τις σημαντικότερες δηλώσεις του Γιόχαν Κρόιφ για το ποδόσφαιρο τόνισε πως «το απλό ποδόσφαιρο είναι πιο όμορφο. Αλλά το να παίζεις απλά είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

1952

Συνέρχεται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Μακάριου η Α’ Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την ένωση με την Ελλάδα.

1953 

Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ (Francis Crick) και Τζέιμς Γουότσον (James Watson) δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA.

Επιστήμες - Χημεία - Φράνσις Κρικ - Τζέιμς Γουάτσον
Ο Φράνσις Κρικ και ο Τζέιμς Γουάτσον με τη δομή του DNA

Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1954 

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν για πρώτη φορά πυρηνική δοκιμή στα νησιά Μπικίνι.

1959 

Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.

1959 

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν», η οποία αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστική ποιητή Κώστα Βάρναλη.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
1959. Ο Κώστας Βάρναλης, στη Μόσχα, κατά την απονομή του «Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη»

1961

Κατοχυρώνεται στον αμερικανό Ρόμπερτ Νόις η πατέντα για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.

1967 

Δίνεται στη δημοσιότητα μέσω του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας» ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος».

Την ίδια μέρα δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής.

Δικτατορία 1967-1974 - Δολοφονίες - Παναγιώτης Ελής
Ο Παναγιώτης Ελής

1967

Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Λοβ, υπογράφει τον πρώτο νόμο, που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1972

Πάνω από 2.600 φοιτητές της Σχολής Υπομηχανικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κηρύσσουν απεργία διαρκείας με αίτημα την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

1973

Ύστερα από δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, που κάλεσε τη Χούντα να αποδεχτεί την επιστροφή του βασιλιά και να παραδώσει την εξουσία σε «μια έμπειρη και ισχυρή κυβέρνηση», το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκδίδει απόφαση όπου τονίζεται πως οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν παραχωρήσεις στην Χούντα, στην οικονομική ολιγαρχία και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, πως αποβλέπουν, όχι στην αλλαγή, αλλά στη μεταμφίεση του δικτατορικού καθεστώτος.

1974

Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πορτογαλία - Επανάσταση των γαρυφάλλων, 1974
Ο λαός της Πορτογαλίας στους δρόμους πανηγυρίζει για την ανατροπή της Χούντας

Με τη μαζική είσοδο των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής επανάστασης και πυροδότησε βαθιούς μετασχηματισμούς στην πορτογαλική κοινωνία και σήμαναν την απελευθέρωση των αποικιών. Στις 25 Νοεμβρίου 1975 όμως επικράτησε η αντεπανάσταση.

1974

Αρχίζει το μποϊκοτάρισμα των ελληνικών πλοίων σε μια σειρά λιμάνια της Ευρώπης, με απόφαση των λιμενεργατικών και ναυτεργατικών οργανώσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό.

1981

Περισσότεροι από 100 εργάτες εκτίθενται στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια επισκευών του πυρηνικού εργοστασίου στην Τσουρούγκα της Ιαπωνίας.

1982

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.

1993

Προχωρούν με συνταγματική κατοχύρωση οι ανατροπές στην πρώην ΕΣΣΔ. Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας.

1994

Πεθαίνει ο Γεώργιος Γεννηματάς, υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ. Επί υπουργίας του δημιουργήθηκε το Ε.Σ.Υ. το οποίο, στην πραγματικότητα έθεσε νέα αυξημένα όρια στην κερδοφορία των ιδιωτικών μεγαλοκλινικαρχών.

1995

Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, χορεύτρια και τραγουδίστρια, Τζίντζερ Ρότζερς (Ginger Rogers -γεννήθηκε το 1911).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Χορός - Τζίντζερ Ρότζερς
Η Τζίντζερ Ρότζερς

Βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του “Το Δράμα μιας Γυναίκας” (Kitty Foyle, 1941).

Ήταν η χορευτική παρτενέρ του Φρεντ Αστέρ σε ταινίες μιούζικαλ της δεκαετίας του ’30.

1996

Πεθαίνει ο Αμερικανός γραφίστας Σολ Μπας (Saul Bass, γεννήθηκε το 1920).

Πολιτισμός - γραφιστική - Σολ Μπας
Η αφίσα του Σολ Μπας για την ταινία του Χίτσκοκ “Vertigo”

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις αφίσες ταινιών και τίτλων. Είναι επίσης δημιουργός πολλών σημάτων Αμερικάνικων μονοπωλίων.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1968 για την ταινία του “Why Man Creates”.

2001

Ειδικοί του ΟΗΕ αναφέρουν ότι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, το προστατευτικό στρώμα όζοντος πάνω από το Βόρειο Πόλο φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί (ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό)

2005

Μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης, οι αστικές τάξεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τις προσδένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2023

Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο θρυλικός τραγουδιστής και ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε (Harold George Bellanfanti Jr.). 

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μουσική - Χάρι Μπελαφόντε
Ο Χάρι Μπελαφόντε

«Από την κοιλιά της μητέρας ένιωθα την ανάγκη να πολεμήσω την αδικία, όπου την έβλεπα και με όποιον τρόπο μπορούσα», είχε πει, καθώς ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Γεννήθηκε στο Χάρλεμ το 1927. Εζησε για λίγα χρόνια στην Τζαμάικα πριν εγκατασταθεί στη Ν. Υόρκη. Απασχολήθηκε σε διάφορες δουλειές, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα υποκριτικής, με συμμαθητές τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόλτερ Ματάου.

Ξεκίνησε τις πρώτες του εμφανίσεις τραγουδώντας φολκ και τζαζ κομμάτια σε μαγαζιά και συναυλίες. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1954, όταν κυκλοφόρησε μια συλλογή παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών, ενώ το δεύτερο άλμπουμ του, «Belafonte», ήταν το πρώτο Νο 1 στο τσαρτ των άλμπουμ του Billboard τον Μάρτη του 1956. Η μεγάλη του, όμως, επιτυχία ήρθε την επόμενη χρονιά με το «Calypso». Το 1966 συναντήθηκε μουσικά με την Νάνα Μούσχουρη στον δίσκο «An Evening with Belafonte/Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια, κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι. Αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες του σε εργατικά τραγούδια και μπαλάντες.

Η μεγάλη του επιτυχία του άνοιξε τον δρόμο για τον κινηματογράφο, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους Αφροαμερικανούς, για τα δικαιώματα των οποίων αγωνίστηκε σταθερά. 

Δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση και για την εξωτερική της πολιτική. Αντιτάχθηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα – είχε συναντηθεί και με τον Φιντέλ Κάστρο – ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα κ.α. Τη δεκαετία του ’80 συναντήθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα, ηγέτη στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, και οργάνωσε εκστρατεία κατά της πείνας και του AIDS στην Αφρική.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...