Σαν σήμερα 25 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 25/3

1634

Φτάνουν οι πρώτοι άποικοι στο Μέριλαντ.

ΗΠΑ - Αγγλία - άποικοι - Μέριλαντ
Τα δύο πλοία των αποίκων που έφτασαν στο Μέριλαντ

1655

Ο Κρίστιαν Χόιχενς (Christian Huygens) ανακαλύπτει τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Επιστήμες - Αστροφυσική - Κρίστιαν Χόιχενς
Ο Κρίστιαν Χόιχενς

1821

Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε αργότερα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φεβρουαρίου, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 22/3, κ.α.).

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Π.Π. Γερμανός - Πολιτισμός - Ζωγραφική - Θ. Βρυζάκης
Πίνακας που απεικονίζει τον Π.Π. Γερμανό να ευλογεί την σημαία της Επανάστασης στην Αγ. Λαύρα

Αλλά και ως γεγονός αυτό καθαυτό (κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα και η «ευλογία» των επαναστατών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό), δεν αποτελεί παρά μύθο, αφού ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός βρισκόταν την περίοδο εκείνη στην Πάτρα μαζί με άλλους προκρίτους με σκοπό την καθιέρωση της εξουσίας τους σε βάρος των Φιλικών, που είχαν ξεκινήσει και είχαν τεθεί επικεφαλής της ένοπλης εξέγερσης στην πόλη. Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επέτειος της Επανάστασης το 1838 επί βασιλείας του Όθωνα.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν μια επανάσταση εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή (αφού πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες οθωμανικής κατάκτησης) και αστικοδημοκρατική στο περιεχόμενο (αφού βασική κινητήρια δύναμη σε αυτή ήταν η ελληνόφωνη αστική τάξη). Έκτοτε, το κοινωνικό της περιεχόμενο εκτοπίστηκε από την κρατούσα ιστοριογραφία, για να κυριαρχήσουν το θρησκευτικό και μια «υπερταξική» έννοια του εθνικού ως αποκλειστικά κίνητρα της Επανάστασης.

1881

Γεννιέται ο Μπέλα Μπάρτοκ (Béla Viktor János Bartók), Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας.

Μπέλα Μπάρτοκ
Ο Μπέλα Μπάρτοκ το 1927

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα και, μαζί με τον Φραντς Λιστ, ο μεγαλύτερος Ούγγρος συνθέτης.

Η συλλογή και αναλυτική μελέτη της λαϊκής μουσικής τον κατατάσσουν στους ιδρυτές της εθνομουσικολογίας.

1884

Εγκαινιάζεται το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» (γνωστό σήμερα ως «Ευαγγελισμός»).

Υγεία - Νοσοκομεία - Ευαγγελισμός
Το Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”

Είναι το μεγαλύτερου νοσοκομείο νοσοκομείο των Βαλκανίων, που όμως λειτουργεί κάτω από άσχημες συνθήκες τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Αιτία είναι η επιλογής όλων των κυβερνήσεων να υποχρηματοδοτούν τη Δημόσια Υγεία και να κερδίζει μερίδιο ο ιδιωτικός τομέας με αρνητικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες.

1896

Αρχίζουν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αθλητισμός - Α' Ολυμπιακοί Αγώνες - Παναθηναϊκό Στάδιο
Α’ Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο

1911

Η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων Triangle Shirtwaist στην Νέα Υόρκη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 146 άνθρωποι, κυρίως Εβραίες και Ιταλίδες εργάτριες, ηλικίας από 14 έως 23 ετών.

ΗΠΑ - Νέα Υόρκη - Φωτιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist,1911 - νεκρές εργαζόμενες
Νεκρές εργαζόμενες του εργοστασίου στο πεζοδρόμιο

Άλλες απανθρακώθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, άλλες πήδησαν από τα παράθυρα και σκοτώθηκαν στο πεζοδρόμιο καθώς μια πόρτα που οδηγούσε στις σκάλες ήταν κλειδωμένη από τους ιδιοκτήτες και δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, ενώ οι σκάλες της πυροσβεστικής έφταναν μέχρι τον έκτο όροφο.

ΗΠΑ - Νέα Υόρκη - Φωτιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist,1911 - νεκρές εργαζόμενες
Ένας από τους ορόφους του εργοστασίου μετά την πυρκαγιά

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που δικάστηκαν το 1914 για αυτήν την πολύνεκρη τραγωδία αθωώθηκαν. Η ευθύνη τους περιορίστηκε στην καταβολή μιας ελάχιστης χρηματικής αποζημίωσης.

ΗΠΑ - Νέα Υόρκη - Φωτιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist,1911 - νεκρές εργαζόμενες
Το εργοστάσιο στις φλόγες

Μετά την καταστροφή και την διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να λάβει μέτρα, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

1914

Γεννιέται ο Αμερικανός καθηγητής γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ (Norman Ernest Borlaug), βραβευμένος με Νόμπελ το 1975 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη ποικιλιών υψηλής απόδοσης και άλλες καινοτομίες που εισήχθησαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιστήμες - Βιολογία - Νόρμαν Μπόρλογκ
Ο Νόρμαν Μπόρλογκ

1914

Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης.

Αθλητισμός - Άρης Θεσσαλονίκης
Το έμβλημα του Άρη Θεσσαλονίκης

1917

Πεθαίνει ο κερκυραίος μουσουργός Σπύρος Σαμάρης, ο οποίος μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά.

Πολιτισμός - Μουσική - Σπύρος Σαμάρης
Ο Σπύρος Σαμάρης

1918

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί (Claude-Achille Debussy).

Πολιτισμός - Μουσική - Κλοντ Ντεμπισί
Ο Κλοντ Ντεμπισί

Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του κινήματος του μουσικού ιμπρεσιονισμού, αν και ο ίδιος δεν αποδεχόταν τον χαρακτηρισμό αυτό.

Ο Ντεμπυσσύ δεν είναι μόνο ένας από τους γνωστότερους Γάλλους συνθέτες, αλλά και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δυτικής μουσικής, σηματοδοτώντας το πέρασμα από την ρομαντική εποχή στη μοντέρνα μουσική του 20ού αιώνα.1924

Η Βουλή κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία των Γλύξμπουργκ και ανακηρύσσει την Ελλάδα προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ελλάδα - Βουλή - Έκπτωση δυναστείας Γλύξπουργκ, 1924 - ΣΕΚΕ (Κ) - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με το ανακοινωθέν του ΣΕΚΕ (Κ)

Με ανακοινωθέν του (28/3) το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν δραστήριο μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε στις 13/4 και έβγαλε 70% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

1932

Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη στην Αθήνα.

Ελλάδα - Μνημεία - Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

1936

Στο Πρόσφορο Γρεβενών οι αγρότες συγκρούονται με την αστυνομία και απελευθερώνουν τους κρατούμενους για χρέη φόρων συγχωριανούς τους.

1942

Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου του 1821 πραγματοποιείται μαχητική εκδήλωση του Αθηναϊκού λαού κατά της Κατοχής.

Στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στα ανάκτορα, οι Ιταλοί καραμπινιέροι επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών και τους κτυπούν με τα γκλομπς και τους υποκόπανους των όπλων τους. Οι διαδηλωτές όμως δεν διαλύονται.

Μπροστά στην αποφασιστικότητά τους οι καραμπινιέροι αρχίζουν να πυροβολούν στο ψαχνό. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται ενώ οι συγκρούσεις διαρκούν αρκετή ώρα.

1942

Γεννιέται η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και πιανίστρια, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της soul μουσικής.

Πολιτισμός - Μουσική - Αρίθα Φράνκλιν
Η Αρίθα Φράνκλιν

Της είχαν προσδώσει το προσωνύμιο “Βασίλισσα της Σόουλ” αλλά το ταλέντο της, της έδωσε τη δυνατότητα να τραγουδήσει τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, ακόμα και όπερα.

Ξεχώριζε για τις φωνητικές της δυνατότητες, την ένταση και το πάθος της ερμηνείας της.

Είχε κερδίσει πάρα πολλά βραβεία, ενώ από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν το “Respect” και το “I Knew You Were Waiting (For Me)” (ντουέτο της με τον Τζωρτζ Μάικλ).

1943

Πάνω από 300.000 λαού ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας γιορτάζοντας την εθνική επέτειο του 1821.

Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες.

Ανάλογες εκδηλώσεις – διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - Διαδήλωση 25/3/1943
Από την επίθεση κατά των διαδηλωτών

1948

Αποφοιτούν από την 3η ΣΑΓΑ οι πρώτοι 71 ανθυπολοχαγοί πυροβολικού του ΔΣΕ.

ΔΣΕ - ΣΑΓΑ
Απόφοιτοι της ΣΑΓΑ

Το πυροβολικό του ΔΣΕ οργανώθηκε σε τρεις μονάδες (Γράμμου, Βίτσι και Κεντρικής Μακεδονίας) και παρότι διέθετε λιγοστά όπλα, ελάχιστα πυρομαχικά και αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον ένοπλο αγώνα: στο Μάλι-Μάδι τον Σεπτέμβρη του 1948, στα Γλάβατα-Κούλα-Πλατύ τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου και αλλού.

1954

Η Σοβιετική Ένωση παραχωρεί κυριαρχία στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Πότσδαμ (1945) προβλέπονταν η διαίρεση της ηττημένης Γερμανίας σε περιοχές ευθύνης υπό τις ΗΠΑ – Αγγλία – Γαλλία – ΕΣΣΔ με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους, αποστρατιωτικοποιημένου και αποναζιστικοποιημένου.

Β'ΠΠ - Διάσκεψης του Πότσδαμ - Διαίρεση της Γερμανίας
Η διαίρεση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Πότσδαμ

Ακολούθως, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία έλεγχαν στρατιωτικά το δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ η ΕΣΣΔ το ανατολικό τμήμα. Ανάλογος καταμερισμός έγινε και για το Βερολίνο.

Ωστόσο, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία δεν είχαν καμιά πρόθεση για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ παράλληλα ενέτειναν τις υπονομευτικές ενέργειες και δράσεις στο ανατολικό τμήμα. Ενέργειες που εντέλει οδήγησαν στη διχοτόμηση της χώρας.

1957

Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ-πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με τη Συνθήκη της Ρώμης, την οποία υπέγραψαν η Γαλλία, η Ο.Δ. Γερμανίας, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΟΚ - Συνθήκης της Ρώμης
Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης

1973

Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου πραγματοποιούνται αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, κατά τις οποίες συλλαμβάνονται 10 άτομα. Χιλιάδες τρικ κυκλοφορούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά με συνθήματα κατά της Χούντας και των Αμερικανών.

2012

«Φεύγει» από τη ζωή ο πολυδιαβασμένος στην Ελλάδα (μεταφρασμένος σε 40 γλώσσες), πολυγραφότατος Ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι (Antonio Tabucchi), ο οποίος του 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Αντόνιο Ταμπούκι
Ο Αντόνιο Ταμπούκι

Ήταν γιος εμπόρου αλόγων, γεννήθηκε στην Πίζα της Τοσκάνης. Σπούδασε στην πατρίδα του Ιταλική Φιλολογία και λογοτεχνία στο Παρίσι, όπου από γαλλική μετάφραση διάβασε την ποιητική συλλογή «Το καπνοπωλείο» του μεγάλου Πορτογάλου ποιητή και πεζογράφου Φερνάντο Πεσσόα.

Συνεπαρμένος από τον Πεσσόα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σιένας (διετέλεσε και καθηγητής αυτού του πανεπιστημίου) Πορτογαλική Λογοτεχνία και έγινε μανιώδης μελετητής του Πορτογάλου δημιουργού.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα περισσότερα έργα του Ταμπούκι, ο οποίος αγαπούσε την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι παραθέριζε στην Κρήτη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...