Σαν Σήμερα 26/2 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 26,/2

1802

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Marie Vicomte Hugo), κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού δημοκρατικού ρομαντισμού.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Βίκτωρ Ουγκώ
Ο Βίκτωρ Ουγκώ

Στα πρώιμα έργα του είναι επηρεασμένος από φιλομοναρχικές ιδέες, ωστόσο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1820 όλο και περισσότερο προσεγγίζει στις φιλελεύθερες- δημοκρατικές ιδέες. Εκδήλωσε με κάθε τρόπο την υποστήριξή του στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821. Αυτές οι αλλαγές εκφράζονται και στη μορφή των έργων του, αφού εγκαταλείπει τον ακαδημαϊσμό και αντιπαραθέτει την απόλυτη ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης.

Το πρώτο του σημαντικό μυθιστόρημα Η Παναγία των Παρισίων (1831) είναι εμπνευσμένο από την Ιουλιανή Επανάσταση και με έντονο αντικληρικαλιστκό πνεύμα. Η προσωρινή κάμψη του επαναστατικού κινήματος τον οδηγεί σε αντιδραστική αναδίπλωση και υποστήριξη της ιουλιανής μοναρχίας. Με την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1848 ξαναβρίσκει το δημοκρατικό του βηματισμό, συγκρούεται με τον Ναπολέοντα Γ` και υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Βίκτωρ Ουγκώ
Φωτογραφία του Βίκτωρος Ουγκώ το 1876

Στο πιο γνωστό μυθιστόρημά του «Οι Άθλιοι» δείχνει ότι το έγκλημα και η φτώχεια είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα του καπιταλισμού, ενώ αρχίζουν να αχνοφαίνονται οι επιδράσεις των ιδεών του ουτοπικού σοσιαλισμού. Άλλα γνωστά του βιβλία είναι “Οι άθλιοι”,”93“, “Ο άνθρωπος που γελά” κα.

1883

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο οποίος χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.

Ελλάδα - Αστική δημοκρατία - Πρωθυπουργία - Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

1884

Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
Ο Κώστας Βάρναλης

Ήταν ο τελευταίος της ανεπανάληπτης λογοτεχνικής τετράδας (Καζαντζάκης, Σικελιανός, Αυγέρης, Βάρναλης). Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Τότε προσχώρησε στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Ο Κ. Βάρναλης και ο Δ. Γληνός ανάμεσα στην ομάδα συμβίωσης των εξόριστων στον Άη Στράτη

Βαθύς μελετητής της αρχαίας ελληνικής σκέψης και των νέων ιδεών και ρευμάτων της σύγχρονης εποχής, στοχαστικός και ανήσυχος, και σύγχρονα δεξιοτέχνης της ποιητικής μαεστρίας και του ορμητικού ζωντανού λόγου, ο Βάρναλης είδε την Τέχνη σε συνάρτηση με τα κοινωνικά φαινόμενα που τη δημιουργούν. Η ποίηση, η μελέτη, η κριτική, το χρονογράφημα έδωσαν την ευκαιρία στο μεγάλο δάσκαλο, ν’ ανοίξει καινούριους δρόμους για προέκταση της σκέψης, να μεταδώσει γνήσιες και έντονες καλλιτεχνικές συγκινήσεις, και να ξεδιπλώσει μπρος στα μάτια των ανθρώπων τον πλούτο της σοφίας του.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
Το καράβι που μετέφερε εξόριστους στον Άη Στράτη. Στην κάτω σειρά, με τον μπερέ ο Δ. Γληνός και με την τραγιάσκα ο Κ. Βάρναλης

Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Υπήρξε κομμουνιστής με διαρκή προσφορά και συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
Υποδοχή στο αεροδρόμιο της Μόσχας, Ιούλης 1959

Ο τιμημένος με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη (1959) σε εκδήλωση στη Μόσχα, απαντώντας στην κατηγορία ότι ανήκει στη «στρατευμένη Τέχνη», θα απαντήσει με αυτά τα σταράτα λόγια:

«…το δόγμα «η Τέχνη δεν κάνει πολιτική» διαψεύδεται από τα πράγματα. Ο Αριστοφάνης, ο Ντάντες, ο Θερβάντες, ο Ζολά, ο Τολστόι κάνουνε πολιτική. Πολιτική κατά των «κακώς κειμένων». Πολιτική έξω απ’ τα δόντια. Ποιος μυθολόγος της εξωπολιτικής Τέχνης θα ‘χει το κουράγιο να υποστηρίξει πως αυτοί οι ήλιοι του πνευματικού στερεώματος δεν είναι μέγιστοι δημιουργοί του λόγου; Να, λοιπόν, μια απόδειξη πως η Τέχνη μπορεί να κάνει πολιτική, χωρίς να πάψει να ‘ναι Τέχνη και μάλιστα τρισμεγάλη. Ζήτημα, λοιπόν, υπάρχει μόνο για το ποια πολιτική δίνει ζωή και δύναμη στην Τέχνη και την απλώνει στο χώρο και στο χρόνο και ποια πολιτική τη χαλάει, τη σκοτώνει και τη μεταβάλλει σε καπνό χωρίς φλόγα…».

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
ΜΕΛΕΤΕΣ (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε διήμερο συνέδριο στις 16 και 17 Απρίλη 2011 αφιερωμένο στον Κώστα Βάρναλη με τον τίτλο: «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει«, στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της Κεντρική Επιτροπής, στον Περισσό.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κώστας Βάρναλης - ΚΚΕ
Φως που πάντα καίει – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Μπορείτε να δείτε επίσης video αφιέρωμα του 902.gr εδώ.

1896

Γεννιέται ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Β’ Γραμματέας του Κόμματος των Μπολσεβίκων-ΚΚΣΕ (1941 – 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (1946 – 1947).

ΕΣΣΔ - Αντρέι Ζντάνοφ
O Αντρέι Ζντάνοφ

1913

Ο Ελληνικός Στρατός ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Ηπείρου (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

Α' Βαλκανικός Πόλεμος - Ελληνικό πυροβολικό
Ελληνικό πυροβολικό στον Α Βαλκανικό Πόλεμο

1920

Γεννιέται ο Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Μίνως Αργυράκης
Ο Μίνως Αργυράκης

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και μετά από αποτυχημένες εξετάσεις στην ΑΣΚΤ (1943, 1946), έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής. Η ζωγραφική, τα σκίτσα και σκηνικά του “ριζώνουν” στη λαϊκή και ναϊφ τέχνη. Μέσα από τις γραμμές και τα χρώματά τους, αναδύεται πηγαίο χιούμορ, συχνά συνδυασμένο με το σαρκασμό, εκδηλωμένο με διάφορους τρόπους.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Μίνως Αργυράκης
Μίνως Αργυράκης – Οδός Ονείρων

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως αυτοδίδακτος ζωγράφος και συνέχισε από το 1953, ως σκιτσογράφος και σκηνογράφος. Την ίδια χρονιά δουλεύει σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 1964 μαζί με τους Γιάννη Τσαρούχη και Ευγένιο Σπαθάρη δημιούργησαν στην Πλάκα το πρωτοποριακό θέατρο “Κιβωτός της Αμυ”.

Παράλληλα, εικονογράφησε βιβλία (Ν. Καζαντζάκη “Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης”, Γ. Θεοτοκά “Βραδιάζει”) και τύπωσε τα λευκώματα “Οδός ονείρων” (1957), “Η πολιτεία έπλεε εις τη μελανόλευκον”(1962), “Ο γύρος του κόσμου” (1965). Από το 1967 – 1974, ο Μ. Αργυράκης έζησε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στην Ισπανία και Δανία. Σαν σκηνογράφος πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο Εθνικό Θέατρο, με το έργο “Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι του”. Ακολούθησαν το 1962 στο “Μετροπόλιταν” η “Οδός ονείρων” και το 1963 στο “Πορεία” τα “Όνειρά μας”.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Μίνως Αργυράκης
Εξώφυλλο σε δίσκο του Χατζηδάκη

1942

Δραπετεύει από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Νίκος Πλουμπίδης - Δίκη
Ο Ν. Πλουμπίδης

1973

Οι κάτοικοι του Καματερού διαμαρτύρονται για την απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει τα χωράφια τους. Διαμαρτυρία του ΚΚ Γαλλίας για την τρομοκρατία της Χούντας κατά των φοιτητών. Η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι δημοσιογράφοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1973

Ένας εκδότης και δέκα δημοσιογράφοι καλούνται από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ να καταθέσουν για το «σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ» (την παρακολούθηση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις μυστικές υπηρεσίες).

ΗΠΑ - Σκάνδαλο Γουώτεργκέητ
Οι δημοσιογράφοι C. Bernstein (όρθιος αριστερά) και B. Woodward (δίπλα του) που αποκάλυψαν το σκάνδαλο

1980

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Τίθεται τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία διήρκεσε τριάντα χρόνια.

Αίγυπτος - Ισραήλ - Ανουάρ Σαντάτ - Μεναχέμ Μπεγκίν - Τζίμυ Κάρτερ - Συμφωνία 1980
Οι Ανουάρ Σαντάτ, Μεναχέμ Μπεγκίν και Τζίμυ Κάρτερ επισφραγίζουν την συμφωνία

1986

Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

Επιστήμες - Βιολογία - Αμαλία Φλέμινγκ
Η Αμαλία Φλέμινγκ

1993

Συγκλονίζεται από έκρηξη βόμβας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους πέντε άτομα και δεκάδες τραυματίζονται.

ΗΠΑ - Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου - Νέα Υόρκη - βόμβα
Το σημείο της επίθεσης

2020

Πεθαίνει ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης.

Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Κώστας Βουτσάς
Ο Κώστας Βουτσάς

Το οικογενειακό του επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του, που έφτιαχνε βαρέλια (βουτσιά). Οι συνθήκες μέσα στις οποίες έζησε τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολες και σκληρές. Ζούσαν σε ένα μικρό άδειο μαγαζί, στον Βύρωνα, του οποίου τη βιτρίνα είχαν καλύψει με χαρτιά για να μην τους βλέπουν οι περαστικοί. Όταν ο Κώστας ήταν μικρός μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν εργάτης οδοποιός και η μητέρα του φρόντιζε το σπίτι. Τα παιδιά της οικογένειας βοηθούσαν να συμπληρωθεί το οικογενειακό εισόδημα κάνοντας διάφορες μικροδουλειές.

Ο πατέρας του, Απόστολος, ήταν μέλος του ΚΚΕ και ο μικρός τότε Κώστας έζησε από πρώτο χέρι τις διώξεις και τα κυνηγητά. Την περίοδο της Κατοχής ο Κώστας Βουτσάς ήταν Αετόπουλο και μοίραζε προκηρύξεις της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ.

Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Κώστας Βουτσάς
Σε κωμωδία του Αριστοφάνη

Η πρώτη του γνωριμία με το θέατρο έγινε κατά τύχη, όπως έλεγε. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Τριανταφυλλίδη «Μακεδονικό Ωδείο» της Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1952. Συμμετείχε ως ηθοποιός σε μπουλούκια, για τα οποία είχε πει χαρακτηριστικά ότι με την πειθαρχία τους «με κάνανε θεατρίνο». Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στη σκηνή ήταν το 1953 στο «Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης», με το έργο «Άνθος του Γιαλού». Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση, ως κομπάρσος στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήταν στο «Η κυρά μας η μαμή».

Στην Αθήνα ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση το 1958, ύστερα από προτροπή της πρωταγωνίστριας του μουσικού θεάτρου Καλής Καλό, και μαζί της εμφανίστηκε στην επιθεώρηση «Πάρε Κόσμε», στο Θέατρο «Περοκέ». Την περίοδο 1964 – 1972 είναι συνθιασάρχης με μεγάλα ονόματα της κωμωδίας, ενώ από το 1972 και μετά συγκροτεί δικούς του θιάσους.

Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Κώστας Βουτσάς
Στο σανίδι του θεάτρου

Στην 70χρονη καριέρα του έπαιξε σε πάνω από 90 ταινίες, μεταξύ τους: «Ο Κατήφορος» (1961), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Οι κληρονόμοι» (1964), «Ραντεβού στον αέρα» (1965), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Νύχτα γάμου» (1967). Τη δεκαετία του ’80 συμμετέχει σε πολλές βιντεοταινίες, ενώ από το 1973 και μετά εμφανίζεται και σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές. Δεν σταμάτησε ποτέ του να δουλεύει. Λίγο πριν πεθάνει  έπαιζε στην παιδική παράσταση «Σταχτοπούτα», στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Broadway».

Η σχέση του με το ΚΚΕ, που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια, κράτησε μια ζωή. Οι οικογενειακές του καταβολές, οι αγώνες του πατέρα του, οι μνήμες του, ο σεβασμός στους αγώνες του λαού μας, τον οδηγούσαν να στηρίζει πάντα το Κόμμα. «Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που λέει αλήθειες, αλλά και γιατί ο λαός μας θα ησυχάσει μόνο με την εξουσία που προτείνει το ΚΚΕ», είχε δηλώσει στον «Ριζοσπάστη» στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Κώστας Βουτσάς
Σε θεατρική παράσταση

Αναγνώριζε στο ΚΚΕ τη δύναμη και το δίκιο του λαού, γι’ αυτό και δεν έλειψε ποτέ από το πλευρό του Κόμματος: «Δεν είμαι κομμουνιστής με την ουσιαστική έννοια του όρου, γιατί για να είναι κανείς κομμουνιστής χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από την πρώτη φορά μέχρι τώρα με περηφάνια ψηφίζω ΚΚΕ».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...