Σαν Σήμερα 27/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 27/11

8 π.Χ.

Πεθαίνει ο κορυφαίος Ρωμαίος λυρικός ποιητής Κουίντος Οράτιος Φλάκκος (Quintus Horatius Flaccus), γνωστός ως Οράτιος. Για πολλούς είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους Λατίνους ποιητές όλων των εποχών μαζί με τον Βιργίλιο. Από τα γνωστότερα έργα του είναι οι «Ωδές».

Οράτιος
Άγαλμα του Οράτιου

176

Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ορίζει τον γιο του, Κόμμοδο, ανώτατο διοικητή των ρωμαϊκών λεγεώνων.

Μάρκος Αυρήλιος
Προτομή του Μάρκου Αυρήλιου

395

Ο Φλάβιος Ρουφίνος, ύπαρχος των πραιτωρίων της ανατολής, δολοφονείται από τους Γότθους μισθοφόρους του Γαϊνά.

602

Ο αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους (Βυζάντιο) Μαυρίκιος υποχρεώνεται να παρακολουθήσει την εκτέλεση των πέντε γιων του πριν αποκεφαλιστεί ο ίδιος.

Αυτοκράτορας Μαυρίκιος
Νόμισμα με την κεφαλή του Μαυρίκιου

1380

Γεννιέται ο βασιλιάς της Αραγωνίας Φερδινάνδος Α΄. Ο γάμος του με την Ισαβέλλα το 1496 οδήγησε στη γέννηση του νέου ισπανικού κράτους.

Ιστβάν Μάρκους - Η Ευρώπη στο προσκήνιο
Ιστβάν Μάρκους – Η Ευρώπη στο προσκήνιο (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

1701

Γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους (Anders Celsius), δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

Άντερς Κέλσιους
Ο Άντερς Κέλσιους

1895

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός Αλέξανδρος Δουμάς, υιος (Alexandre Dumas, fils). Ήταν γιος (γαλλικά fils) του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα), ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας και δραματουργός.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς υιός
Ο Αλέξανδρος Δουμάς υιός

Όπως ακριβώς και ο πατέρας του, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως με το ρομάντσο του «Η κυρία με τις καμέλιες», από το οποίο εμπνευσμένος ο Τζουζέπε Βέρντι σύνθεσε την όπερά του Τραβιάτα, αλλά και από τα θεατρικά έργα του «Ο νόθος γιος» (Le Fils naturel, 1858) και «Ένας παράλογος πατέρας» (Un Père prodigue, 1859).

1896

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους.

1903

Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία «Μπάγερ», ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων. Η «Μπάγερ» θα δώσει τη συγκατάθεσή της και την 1η Ιουλίου 1904 θα ιδρυθεί η Bayer 04 Leverkusen.

Μπάγιερ Λεβερκούζεν
Το έμβλημα της Bayer Leverkusen

1912

Ισπανία και Γαλλία έρχονται σε συμφωνία για το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του Μαρόκου.

Γάλλοι στρατιώτες στο Μαρόκο το 1911
Γάλλοι στρατιώτες στο Μαρόκο

1917

Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν νόμο για τον έλεγχο των εργατών στα εργοστάσια (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού το 1917
Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού

1922

Η κυβέρνηση του Σ. Κροκιδά παραιτείται και στη θέση της σχηματίζεται άλλη με πρωθυπουργό το συνταγματάρχη Σ. Γονατά.

Στυλιανός Γονατάς
Ο Στυλιανός Γονατάς το 1922

Η «Επαναστατική Επιτροπή» (που είχε συγκροτηθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα την επαύριο της Μικρασιατικής Καταστροφής από βενιζελικούς αξιωματικούς) αυτοδιαλύεται και ο συνταγματάρχης Ν. Πλαστήρας ανακηρύσσεται «Αρχηγός της Επαναστάσεως».

1928

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Ανδρόνικος Χαϊτάς.

Ανδρόνικος Χαϊτάς
Ο Ανδρόνικος Χαϊτάς

1928

Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης. Διακρινόταν για την ευγένεια και το ήθος, όχι μόνο στην πλούσια επαγγελματική του δραστηριότητα, αλλά και στη ζωή του. Σεμνός, γενναιόδωρος, ευγενικός, λένε όσοι τον γνώρισαν από κοντά, ταλαντούχος, ευρηματικός, με θερμή ακτινοβολία υποστηρίζουν οι θαυμαστές του έργου του και όχι τυχαία.

Αλέκος Αλεξανδράκης
Ο Αλ. Αλεξανδράκης (αριστερά)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Η πρώτη θεατρική του εμφάνιση ήταν το 1949, με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, στο έργο «Φθινοπωρινή παλίρροια». Στο θέατρο συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους ηθοποιούς, Κοτοπούλη, Μυράτ, Ζαβιτσιάνου, Βαλάκου, Συνοδινού, Φέρτη, Καλογεροπούλου, σε μια μεγάλη γκάμα έργων από Ευριπίδη, Σοφοκλή και Αισχύλο, μέχρι Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Πιραντέλο, Μίλερ, Κοκτώ, Γκολντόνι, Ανούιγ, Αλμπυ, αλλά και Γιαλαμά – Πρετεντέρη, κ.ά. Από το 1971 μέχρι το 1992 συγκροτεί θίασο με την Νόνικα Γαληνέα και παρουσιάζουν έργα όπως «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, «Παράξενο ιντερμέντζο» του Ο’ Νιλ, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Σιλλ, κ.ά. Το 1993 με τον Δάνη Κατρανίδη παρουσίασαν τη «Γυναίκα με τα μαύρα», το 1996 με τον Παπαμιχαήλ έπαιξαν το «Θείο Βάνια», κ.ά. Κορυφαία στιγμή του για πολλούς ήταν στο «Εγκλημα και τιμωρία» που παρουσίασε το 1965, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου.

Η αφοσίωσή του στο θέατρο και οι αξιοθαύμαστες ερμηνείες του σε κλασικά έργα που αφήνουν εποχή, συμβαδίζουν με τη μεγάλη επιτυχία των ταινιών που πρωταγωνιστεί. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1949 στην ταινία «Δύο κόσμοι» και ακολούθησαν «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», «Το νησί των γενναίων», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Η Μαρία της σιωπής», «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλο», «Εύα», «Τα παιδιά της χελιδόνας» και πολλές άλλες. Ξεχώρισε στη «Στέλλα» δίπλα στην Μελίνα, ενώ εκπληκτικός ήταν και στις ταινίες «Δεσποινίς διευθυντής» και «Μια τρελή – τρελή οικογένεια» με την Τζένη Καρέζη, «Η σοφερίνα» και το «Δόλωμα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» με την Μάρω Κοντού, «Η κόμισσα της Κέρκυρας» με την Ρένα Βλαχοπούλου.

Σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα και τις ταινίες «Θρίαμβος» (σε συνεργασία με τον Καρύδη – Φουκς, 1960) και «Συνοικία το όνειρο» δική του παραγωγή το 1961, για την οποία μάλιστα διακρίθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επαιζαν ο Μάνος Κατράκης και η Αλέκα Παΐζη.

Αλέκος Αλεξανδράκης
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης στην ταινία «Συνοικία το όνειρο»

Ένα έργο σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, που συνάντησε τη μήνιν της αυταρχικής εξουσίας αλλά την αγάπη του κόσμου. Η μουσική της ταινίας ευτύχησε να είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Τάσο Λειβαδίτη έγραψαν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους όπως το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» που με τα φτερά της φωνής του Γρηγόρη Μπιθικώτση και την παρουσία του Αλέκου Αλεξανδράκη ταξίδεψε και εξακολουθεί να ταξιδεύει στις καρδιές των ανθρώπων του μόχθου που έδωσαν και την έμπνευση στον Αλέκο Αλεξανδράκη .

Μαζί με την Αλίκη Γεωργούλη, ανέβασαν δεκάδες έργα, αλλά οι αριστερές και προοδευτικές για την εποχή ιδέες από τις οποίες εμπνέονταν τους δημιουργούσαν προβλήματα. Μια συνέντευξή του τα Χριστούγεννα του 1960 γίνεται αφορμή για να του κηρύξουν «πόλεμο». Τότε αποφασίζει να γυρίσει την ταινία «Συνοικία το όνειρο», μαζί με την Αλίκη Γεωργούλη, μια ταινία που δημιούργησε πολιτική θύελλα στην κυβέρνηση Καραμανλή και απαγορεύεται.

Αλέκος Αλεξανδράκης
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης

Μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες από τον Τύπο επιτράπηκε η προβολή και μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, κόβοντας όμως κάποιες σκηνές. Παρ’ όλα αυτά, έξω από τους κινηματογράφους βρίσκεται η αστυνομία και σημειώνει κάθε θεατή. Άνθρωπος αριστερών πεποιθήσεων ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο οποίος συνυπέγραψε την Ιδρυτική Διακήρυξη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ στην περίοδο της χούντας στερήθηκε το διαβατήριό του, πεισμώνει με την κατάσταση και αποφασίζει να κάνει μια δεύτερη ταινία κωμωδία με Αυλωνίτη, τον Κατράκη, κ.ά. Το σενάριο φτάνει στα χέρια του Φίνου και λέει στον Αλεξανδράκη «δεν έβαλες μυαλό»; Εκείνος του απαντά «πρέπει να αγωνιστούμε». Ο Φίνος αμετάπειστος. Ο Αλεξανδράκης μαζί με την Γεωργούλη προσπαθούν τότε μέσα από το θέατρο, με έργα που περνούν πολιτικά μηνύματα να δώσουν τον αγώνα τους συναντώντας πάλι την αντίδραση της κυβέρνησης και με αφορμή τη συμμετοχή τους στην πορεία Ειρήνης τους συλλαμβάνουν. Αφήνουν ελεύθερο τον Αλεξανδράκη, αλλά κρατούν την Γεωργούλη, ώστε να μη συνεχιστεί η παράσταση.

1929

Οι φοιτητές προχωρούν σε μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στις 12 Δεκέμβρη η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε υποχώρηση ικανοποιώντας ορισμένα αιτήματα και απελευθερώνοντας τους φυλακισμένους φοιτητές.

1940

Γεννιέται ο Μπρους Λι (Bruce Lee), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής Αμερικάνος ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.

1942

Οι Γάλλοι ναύτες βυθίζουν το στόλο τους στην Τουλόν προκειμένου να μη πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Άξονα.

Γαλλικός στόλος, Τουλόν 1942
Τα Γαλλικά πλοία καίγονται στο λιμάνι της Τουλόν

1942

Γεννιέται ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ (James Marshall «Jimi» Hendrix).

Ο Τζίμι Χέντριξ
Ο Τζίμι Χέντριξ το 1967

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζόνι Άλεν Χέντριξ και θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966, μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του, The Jimi Hendrix Experience, που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια «Hey, Joe’», «Purple Haze» και «The Wind Cries Mary».

Το 1968, το συγκρότημα διαλύθηκε και τον αμέσως επόμενο χρόνο, ο Χέντριξ συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια διασκευή του Εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζίμι Χέντριξ χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής με συνέπεια και να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.

1951

Δολοφονείται στην Ασφάλεια η κομμουνίστρια Κατίνα Μπελλά.

1953

Πεθαίνει ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νηλ ((Eugene Gladstone O’Neill  -βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

Ο Ευγένιος Ο' Νηλ
Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910, ο Ο’Νηλ συσχετίστηκε με πολλά μέλη της λόγιας σκηνής του Γκρίνουιτς Βίλατζ στο Μανχάταν και ιδιαίτερα με τον ιδρυτή του κομμουνιστικού εργατικού κόμματος της Αμερικής, Τζον Ριντ.

Το 1920 έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το Πέρα από τον ορίζοντα, που ήταν το πρώτο του έργο που δημοσιεύτηκε από εκδοτικό οίκο. Η πρώτη του επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ ήταν το «Αυτοκράτορας Τζόουνς», με το οποίο σχολίασε εμμέσως την κατάληψη της Αϊτής από το τάγμα πεζοναυτών των ΗΠΑ.

«Θεμελιωτής» της ποιοτικής αμερικανικής δραματουργίας του 20ού αιώνα, προερχόμενος από το μαχόμενο προλεταριακό ερασιτεχνικό θέατρο τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα, ο Ευγένιος Ο’ Νηλ , στο διάστημα 1926 – 1931 γράφει το τριλογικό έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Άλλα έργα του είναι «Ο Λάζαρος γέλασε», «Ο μέγας θείος Μπράουν», «Ω, Ερημιά!», «Ο παγοπώλης έρχεται», «Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους» κ.α.

1967

Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης), αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης)
Ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης)

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Αγγουράκης είχε διατελέσει Ταγματάρχης του ΔΣΕ και, για πολλά χρόνια, υπεύθυνος του παράνομου Ραδιοφωνικού Σταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας», καθώς και του περιοδικού «Νέος Κόσμος».

1983

Boeing 747 της Avianca συντρίβεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας, σκοτώνοντας 181 άτομα.

Συντριβή του Boeing 747 της Avianca το 1983
Συντρίμια του Boeing 747 της Avianca

1985

Πεθαίνει ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπρωντέλ (Fernand Paul Achille Braudel).Θεωρείται ο σπουδαιότερος Γάλλος ιστορικός της μεταπολεμικής περιόδου και εξέχουσα μορφή της Σχολής των Annales. Οργάνωσε την ακαδημαϊκή του πορεία γύρω από τρεις μεγάλες εργασίες, καθεμιά από τις οποίες πήρε δεκαετίες εντατικής μελέτης: «Η Μεσόγειος» (1923-49, έπειτα 1949-66), «Πολιτισμός και Καπιταλισμός» (1955-79), και το ανολοκλήρωτο, «Ταυτότητα της Γαλλίας» (1970-85). Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης (1940-1945). Εισηγήθηκε -κόντρα στα εμπόδια του συντηρητικού εκπαιδευτικού συστήματος της Γαλλίας- τη διδασκαλία στην τελευταία τάξη του λυκείου ενός συλλογικού -με επικεφαλής τον ίδιο- βιβλίου.

Φερνάν Μπρωντέλ
Ο Φερνάν Μπρωντέλ

Ο τίτλος του σχολικού βιβλίου ήταν «Ο σύγχρονος κόσμος, ιστορία και πολιτισμοί». Η ριζοσπαστική τόλμη και η μεγάλη εκπαιδευτική και μορφωτική αξία εκείνου του σχολικού βιβλίου ενόχλησαν πολύ. Το βιβλίο πολεμήθηκε και το 1970 αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Δικαιώθηκε, όμως, με την έκδοσή του (1987) ως αυτόνομου έργου, με τίτλο «Γραμματική των Πολιτισμών», με πρόλογο του Μωρίς Αιμάρ. Το 1993, το έργο επανεκδόθηκε (ως βιβλίο τσέπης), με τον πρόλογο του Αιμάρ και συμπληρωμένο στο τέλος κάθε πολιτισμού με «Υστερόγραφα», που έγραψε ο Μπροντέλ το 1966, αναφορικά με τις ιστορικο-πολιτικο-πολιτιστικές εξελίξεις που μεσολάβησαν στην τριετία 1963-1966.

1989

107 επιβαίνοντες και 3 άτομα στο έδαφος σκοτώνονται  μετά από έκρηξη στον αέρα του Boeing 727 της Avianca πάνω από την Κολομβία. Το Καρτέλ Μεδεγίν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Συντριβή του Boeing 727 της Avianca το 1989
Συντρίμμια μετά την έκρηξη και συντριβή του Boeing 727 της Avianca
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...