Σαν Σήμερα 28/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 28/12

1065

Εγκαινιάζεται το Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Λονδίνο - Αββαείο του Ουέστμινστερ
Αββαείο του Ουέστμινστερ

1798

Γεννιέται ο Σκωτσέζος αστρονόμος και μαθηματικός Τόμας Τζέιμς Άλαν Χέντερσον (Thomas James Alan Henderson). Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε την απόσταση του Άλφα Κενταύρου, του πλησιέστερου αστρικού συστήματος.

Τόμας Χέντερσον
Προσωπογραφία του Τόμας Χέντερσον

1885

Γεννιέται ο Σοβιετικός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Βλαντιμίρ Γιεβγκράφοβιτς Τάτλιν.

Βλαντιμίρ Τάτλιν
Ο Βλαντιμίρ Τάτλιν

Μαζί με τον Καζιμίρ Μαλέβιτς ήταν οι πιο σημαντικές μορφές στο καλλιτεχνικό κίνημα της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1920.

Βλαντιμίρ Τάτλιν
Ο Πύργος της Γ’ Διεθνούς

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνης στο κίνημα του Κονστρουκτιβισμού. Το πιο γνωστό του έργο είναι ο Πύργος, το Μνημείο της Τρίτης Διεθνούς.

Βλαντιμίρ Τάτλιν
Ο Πύργος της Γ’ Διεθνούς – 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

1895

Οι Αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

Οι αδελφοί Λιμιέρ
Οι αδελφοί Λιμιέρ το 1914

1903

Γεννιέται ο Αμερικανός μαθηματικός Τζον Φον Νόιμαν (János Lajos Neumann). Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα, ο οποίος προσέφερε σε πάμπολλους κλάδους, όπως μαθηματικά, φυσική, οικονομικά, πληροφορική.

Τζον Φον Νόιμαν
Ο Τζον Φον Νόιμαν

1908

Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει τη νότια Ιταλία, σκοτώνοντας πάνω από 90.000 άτομα.

1909

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

1917

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την εξομοίωση όλων των στρατιωτικών ως προς τα δικαιώματα και για την εφαρμογή της αρχής της αιρετότητας και την οργάνωση της σοβιετικής εξουσίας στο στρατό.

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού το 1917
Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού

1920

Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας.

ΕΣΣΔ
Το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας

1921

Γεννιέται ο ελληνοαμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B Τζόνι Ότις (Johnny Otis, πραγματικό όνομα Ιωάννης Βελιώτης).

Τζόνι Ότις
Ο Τζόνι Ότις

Συνέθεσε το πρώτο χιτ της Ετα Τζέιμς, το “Wallflower” το 1955, των Gladys Knight and the Pips, το “Every Beat of My Heart” το 1961 και ήταν ο παραγωγός του “Hound Dog” που έγινε γνωστό από τον Ελβις Πρίσλεϊ το 1956.

1931

Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ένωσης Νομικών» επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1937

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ (Joseph Maurice Ravel).

Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ
Ο Μορίς Ραβέλ το 1925

Μαζί με τον Κλωντ Ντεμπυσσύ θεωρούνται οι κύριοι εκπρόσωποι του μουσικού ιμπρεσιονισμού. Τα έργα του για πιάνο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου.

Πολλά από αυτά όπως τα Jeux d’eau, Miroirs, Le tombeau de Couperin και το Gaspard de la nuit απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τους εκτελεστές τους. Έχει γράψει επίσης σημαντικά έργα για ορχήστρα όπως το Δάφνις και Χλόη.

Το πιο γνωστό του έργο είναι το Μπολερό (1928), το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ασήμαντο και κάποτε το είχε περιγράψει ως «ένα κομμάτι για ορχήστρα χωρίς μουσική».

1944

Έπειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Οι ΕΛΑΣίτες υπερασπιστές του πολέμησαν μέχρι την τελευταία σφαίρα. Ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν. Το βράδυ, μικτό απόσπασμα του ΕΛΑΣ ενήργησε καταδρομική επιχείρηση, φτάνοντας έως την οδό Πειραιώς και καταφέροντας σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο. Ανάλογες καταδρομικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις των Βρετανών προς Φάρο-Κατσιπόδι και σε διάφορα σημεία ανατολικά της Λεωφόρου Συγγρού αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.

Την ίδια μέρα ξεκίνησε από το πρωί γενική επίθεση κατά του Βύρωνα και της Καισαριανής από όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα. Ο ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να αφήσει την γραμμή Ηλιουπόλεως προκειμένου να αποφύγει την αναπόφευκτη πια κύκλωσή του από άρματα μάχης. Πολλά τμήματά του αντιτάχθηκαν με σθένος για ώρες, ξέμειναν ωστόσο από πυρομαχικά. Το βράδυ δόθηκε από την Ι Ταξιαρχία το γενικό σύνθημα της υποχώρησης προς τον Υμηττό και σύμπτυξης στο Κορωπί – Λιόπεσι (Παιανία).

Δεκεμβριανά
Βρετανικά τανκς σφυροκοπούν το κέντρο της Αθήνας

Οι Βρετανοί ενέργησαν άγριο κανονιοβολισμό του Περιστερίου. Πάνω από 100 ήταν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό. Άλλοι 7 πολίτες σκοτώθηκαν, όταν αεροπλάνα άνοιξαν πυρ κατά διανομής τροφίμων της Λαϊκής Επιτροπής στους Αμπελόκηπους.

Η πρόταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι, κλπ.).

1948

Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

ΔΣΕ
Ολμιστές του ΔΣΕ

1949

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Έργα» των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν καθώς και τα «ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1962

Γεννιέται ο Γάλλος πιανίστας της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιανί (Michel Petrucciani).

Μισέλ Πετρουτσιανί
Ο Μισέλ Πετρουτσιανί

Παρ’ ότι εκ γενετής έπασχε από μια ασθένεια που προκαλεί εύθραυστα οστά και, στην περίπτωσή του, εμπόδισε τη σωματική ανάπτυξη, έγινε ένας από τους πιο καταξιωμένους πιανίστες της τζαζ της γενιάς του παρά τον πόνο στα χέρια του.

1963

Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.

"Πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία, 1963
Πινακίδα του ΟΗΕ στα όρια της «πράσινης γραμμής» στη Λευκωσία

1963

Ο Πάουλ Χίντεμιτ (Paul Hindemith) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς μουσικούς σύγχρονης κλασικής μουσικής του 20ου αιώνα.

Πάουλ Χίντεμιτ
Ο Πάουλ Χίντεμιτ

Ήταν συνθέτης, βιολιστής, βιολονίστας, μουσικοδιδάσκαλος, μουσικολόγος, καθώς και διευθυντής ορχήστρας.

1971

Πεθαίνει ο Αυστριακής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Μαξ Στάινερ (Maximilian Raoul «Max» Steiner).

Μαξ Στάινερ
Ο Μαξ Στάινερ

Συνέθεσε πάνω από 300 θέματα για την RKO Pictures και τη Warner Brothers.

Επίσης, υπήρξε 24 φορές υποψήφιος για Όσκαρ, κερδίζοντας όμως τρία για τη μουσική του στις ταινίες: Ο «Καταδότης» (1935), «Το ξέσπασμα μιας ψυχής» (1942), «Απ’ Όταν Έφυγες» (1944). Πέρα από αυτά, αρκετά γνωστά θεωρούνται και τα θέματά του στις ταινίες «Κινγκ Κονγκ» (1933), «Little Women» (1933), «Ζέζεμπελ» (1938), «Καζαμπλάνκα» (1942) κ.ά.

Πιθανώς, όμως, γνωστότερο είναι το θέμα του για την ταινία» Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939).

1984

Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμ Πέκινπα (David Samuel «Sam» Peckinpah).

Σαμ Πέκινπα
Ο Σαμ Πέκινπα

Αποτελούσε μέλος της γενιάς σκηνοθετών που κατά τη δεκαετία του 1960 δεν ακολούθησαν τους παραδοσιακούς κινηματογραφικούς κανόνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο.

Το 1969 σκηνοθετεί την περίφημη «Άγρια Συμμορία» (The Wild Bunch). Η φήμη του κορυφώνεται, καθώς πλέον θεωρείται ένας από τους κύριους κινηματογραφιστές της δεκαετίας του ’70.

Η ρεαλιστικότητα των σκηνών δράσης και βίας, καθώς και η επαναπροσέγγιση του γουέστερν σαν κατηγορία με έναν πιο ατίθασο τρόπο αποτέλεσαν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και η ταινία του «Αδέσποτα Σκυλιά» («Straw Dogs», 1971).

2009

«Φεύγει» από τη ζωή η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920 και αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου όμως δεν αποφοίτησε καθώς από νεαρή ηλικία αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή.

Γαλάτεια Σαράντη
Η Γαλάτεια Σαράντη

Έντονη προσωπικότητα και παρουσία στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας, με κοινή αναγνώριση στο έργο της που δικαιώθηκε με την εκλογή της ως πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Το κάστρο» που δημοσιεύτηκε στη «Νέα Εστία» και ακολούθησαν νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, σουηδικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πολωνικά και ισπανικά.

2011

Στα 50 μόλις χρόνια της, «έφυγε» η σκηνοθέτρια Λουκία Ρικάκη.

Η Λ. Ρικάκη βρισκόταν στο στάδιο ολοκλήρωσης της τελευταίας ταινίας της «Είσαι ο καθρέφτης μου». Αεικίνητη και πολυσχιδής δημιουργός, δοκιμάστηκε με μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, θέατρο και τηλεόραση.

Λουκία Ρικάκη
Η Λουκία Ρικάκη

Ήταν η «ψυχή» δύο σημαντικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου «ECOFILMS» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κω, με ταινίες για θέματα υγείας. Θήτευσε και στην τέχνη του λόγου, με μεταφράσεις και συγγραφή σεναρίου.

Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στην Αγγλία. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε τις δύο θεατρικές σκηνές του θεάτρου «104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το ελληνικό «Κόμεντυ Κλαμπ».

2014

Έντεκα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 19 αγνοούνται όταν το  οχηματαγωγό πλοίο MS Norman Atlantic πιάνει φωτιά στο στενό του Οτράντο, στην Αδριατική θάλασσα, εντός των ιταλικών υδάτων.

Φωτιά στο MS Norman Atlantic, 2014
Το φλεγόμενο πλοίο, από την κάμερα της ιταλικής Ακτοφυλακής

2019

«Φεύγει» από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

«Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους θα είμαι εδώ»!

Θάνος Μικρούτσικος
Ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο άνθρωπος που «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μας έμαθε πολλά… Με κυριότερο: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή – συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου. Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο, από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής, ήταν η μελοποίηση της ποίησης.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Άλκη Αλκαίο

«Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα, είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Μάνο Χατζηδάκι

Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Άλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούνταν «ελάσσων» ποιητής.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Λουκάς Καρυτινός, Άλκης Μπαλτάς κ.ά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες. Το ταλέντο του, η σκληρή και συνεχής δουλειά, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεών του, τον κατέστησαν και θα τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από τον τόπο μας.

Η αναγνώριση και η αγάπη από τέσσερις κοντά γενιές θα κρατά το έργο του ζωντανό.

Η σχέση του Θ. Μικρούτσικου με το ΚΚΕ κρατά από τα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του. Στην πορεία οι δρόμοι τους μπορεί να χώρισαν, αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θ. Μικρούτσικος συνέβαλλε σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. 100 χρόνια Ιστορία. Ένα κόμμα θυσιών, ένα κόμμα έπους».

Τα τελευταία χρόνια ξανασυναντήθηκε με το Κόμμα, ενώ ανελλιπής ήταν η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις ξεχωριστές μουσικές του συναυλίες που πλαισίωναν τα Επιστημονικά Συνέδρια.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Δημήτρη Μητροπάνο

Πριν από ενάμιση χρόνο κυκλοφόρησε ένα μοναδικό βιβλίο – cd, αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ: «Θάνος Μικρούτσικος. Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι». Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η, τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη 2019.

Ο ίδιος δεν είναι πια εδώ. Όμως εμείς, οι δικοί του άνθρωποι, όπως ο ίδιος μας έχει αποκαλέσει, του δίνουμε μία μόνο υπόσχεση. Μαζί και μέσα από τα τραγούδια του «θα κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο, όσο κι αν απέξω υπάρχει σκοτάδι. Γιατί αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία ικανή να μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου.

Δηλαδή, όπως είπε ο πιο μεγάλος διανοητής που πέρασε απ’ αυτόν τον κόσμο, ο Κάρολος Μαρξ, “σε κείνη την κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”«, όπως συνήθιζε να μας θυμίζει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...