Σαν Σήμερα 29/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 29/11

1314

Πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ΄ ή Φίλιππος ο Ωραίος (Philippe IV). Ήταν δεύτερος γιος και διάδοχος του Φίλιππου Γ΄ του Τολμηρού και της Ισαβέλλας της Αραγωνίας. Εκδίωξε τους Ιουδαίους από την Γαλλία (1306) και εξουδετέρωσε το τάγμα των Ναΐτών Ιπποτών (1307).

Ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος ο Ωραίος
Ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος ο Ωραίος

1543

Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, σχεδιαστής και χαράκτης της Αναγέννησης Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος (Hans Holbein der Jüngere).

Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος
Αυτοπορτρέτο του Χανς Χόλμπαϊν του νεότερου

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους προσωπογράφους του 16ου αιώνα. Επίσης φιλοτέχνησε έργα θρησκευτικού περιεχομένου, σάτιρας και μεταρρυθμιστικής προπαγάνδας, ενώ σπουδαία ήταν και η συνεισφορά του στο σχεδιασμό βιβλίων.

Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος
«Ένα Νεκροταφείο», χαρακτικό από τη σειρά «ο Χορός του Θανάτου»

Αναφέρεται ως «ο νεότερος» ώστε να διακρίνεται από τον πατέρα του, Χανς Χόλμπαϊν τον πρεσβύτερο, διακεκριμένο ζωγράφο της Ύστερης Γοτθικής τεχνοτροπίας.

Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος
Οι πρεσβευτές, 1533

1643

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης, μουσικός και Ρωμαιοκαθολικός ιερέας Κλάουντιο Μοντεβέρντι (Claudio Giovanni Antonio Monteverdi).

Κλάουντιο Μοντεβέρντι
Πορτρέτο του Κλάουντιο Μοντεβέρντι από τον Μπερνάρντο Στρότζι το 1630

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της δυτικής μουσικής, ενώ το έργο του σηματοδοτεί τη μετάβαση από την μουσική της Αναγέννησης στο Μπαρόκ.

Υπήρξε, μαζί με τον Κάρλο Τζεζουάλντο, ένας από τους σημαντικότερους μεταρρυθμιστές στην εξέλιξη της μουσικού γλωσσικού ιδιώματος και της μουσικής έκφρασης.

Συνέθεσε μια από τις πρώτες όπερες -τον Ορφέα- στην ιστορία της μουσικής, ενώ είχε την τύχη, σε αντίθεση με πλήθος άλλων συνθετών, να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση στη διάρκεια της ζωής του.

1797

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της εποχής του Ρομαντισμού Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι (Domenico Gaetano Maria Donizetti).

Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι
Πορτρέτο του Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι

Είναι ευρύτερα γνωστός για το έργο του στην όπερα, που περιλαμβάνει τις όπερες «Λουτσία ντι Λάμερμουρ» και «Το ελιξίριο του έρωτα».

Μαζί με τους Βιντσέντσο Μπελλίνι και Τζοακίνο Ροσσίνι θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο.

1803

Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

Αϊτή
Η σημαία της Αϊτής

1807

Ο Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας διαφεύγει από τη Λισαβόνα για να γλιτώσει από τις ναπολεόντειες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, μεταφέροντας την πορτογαλική αυλή στη Βραζιλία.

Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας
Πορτρέτο του Ιωάννη ΣΤ΄ της Πορτογαλίας

1832

Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott).

Η μικρή Λουΐζα είχε πάθος για τη γραφή, είχε πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές της. Έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε το κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα.

Λουίζα Μέι Άλκοτ
Η Λουίζα Μέι Άλκοτ

Η καριέρα της ξεκίνησε με την ποίηση και σύντομες ιστορίες σε περιοδικά. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο «Μύθοι λουλουδιών» (Flower Fables). Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον εμφύλιο πόλεμο, όπου αρρώστησε και έγραψε το βιβλίο «Ιστορίες νοσοκομείου».

Το 1867, ο εκδότης της Τόμας Νάιλς της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα «Μικρές Κυρίες», βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες. Άλλα έργα της είναι τα «Ένα ρομαντικό κορίτσι», «Μικροί κύριοι», «Τα αγόρια της Τζο», «Οι Μικρές κυρίες παντρεύονται», «Το παιδί του τσίρκου», «Τα οκτώ ξαδέρφια» και τα «Διαθέσεις», «Εργασία» και «Ένας μεφιστοφελής του καιρού μας», τα τρία τελευταία όμως δεν είχαν τόση απήχηση.

Η Άλκοτ έγραψε πάνω από 30 βιβλία.

1847

Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστών.

Κομμουνιστικό Μανιφέστο
Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1861

Γεννιέται ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής ο Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμάρας. Διακρίθηκε στο χώρο της όπερας.

1864

Αμερικανοί έποικοι σφάζουν άμαχους Ινδιάνους των φυλών Τσεγιέν και Αραπάχο στο Κολοράντο. Θα μείνει στην ιστορία ως «Η Σφαγή στο Σαντ Κρικ».

1882

Γεννιέται ο Γάλλος αεροπόρος Ανρί Φαμπρ (Jean-Henri Fabre), εφευρέτης του υδροπλάνου.

Ανρί Φαμπρ
Ο Ανρί Φαμπρ

1899

Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

Μπαρτσελόνα
Το πρώτο έμβλημα της ομάδας

1908

Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ηρακλή.

Ηρακλής Θεσσαλονίκης ΓΣ
Το έμβλημα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης

1918

Ανακηρύσσεται στη Νάρβα η Εσθλανδική Κομμούνα Εργασίας, δηλαδή η Εσθονική Σοβιετική Δημοκρατία.

Σοβιετική Δημοκρατία της Εσθονίας
Η σημαία της Εσθονικής Σοβιετικής Δημοκρατίας

1920

Η Αρμενία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

Σοβιετική Αρμενία
Η ανακήρυξη της Σοβιετικής Αρμενίας το 1920

1924

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι (Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini).

Τζιάκομο Πουτσίνι
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι

Ήταν από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού «ωμού ρεαλισμού».

Καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο.

Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντό», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Έγραψε επίσης μια λειτουργία, έργα μουσικής δωματίου κ.α.

1925

Γεννιέται ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής Έρνστ Χάπελ (Ernst Happel). Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στις Ραπίντ Βιέννης και Ρασίνγκ Παρί. Αγωνίστηκε 51 φορές με την Εθνική Αυστρίας (1947-58).

Έρνστ Χάπελ το 1978
Έρνστ Χάπελ

Αγωνίστηκε στα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου του 1954 και του 1958. Διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας, οδηγώντας την στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978. Εργάστηκε επίσης στις Ραπίντ Βιέννης, ΑΝΤΟ Ντεν Χάαγκ, Φέγενορντ (με την οποία κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970), Σεβίλλη, Κλαμπ Μπρυζ (με την οποία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών 1978), ενώ το 1983 κατέκτησε το Κύπελλο πρωταθλητριών με το Αμβούργο.

1931

Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης.

Γιάννης Καραμπεσίνης
Ο Γιάννης Καραμπεσίνης

Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός. Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά του Παρασκευά». Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα -Τούμπα» έδωσε το όνομά της στο κέντρο που τραγουδούσε.

Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του: «Τσιφτετέλι, Νο 2» (1971), «Μαίρη Μαράντη» (1971), «Αγάπες και παράπονα» (1984), «Θα φύγω μόνος μου» (1985), «Σε καινούρια τραγούδια» (1990). Μετέχει, επίσης, στους δίσκους: «Ρετσίνα και μπουζούκι, 3» (1964), «Η ρεμπέτισσα, Νο 3» (1982) κ.ά.

Από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι τα εξής: «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι» κ.ά.

1933

Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας πραγματοποιείται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας Άγγελο Έβερτ.

Νέος Ριζοσπάστης 29/11/1933
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» για την επιδρομή

Τα αστυνομικά όργανα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ προσπαθούν να απομονώσουν τους περίπου 200 εργάτες και φοιτητές που βρίσκονταν σε αυτό. Ακολουθούν συγκρούσεις, με τους εργάτες και τους φοιτητές να αμύνονται με κάθε τρόπο και την αστυνομία να κάνει χρήση ακόμα και όπλων.

Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το Ιδιώνυμο και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1939

Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικου Κόμματος της Γερμανίας Φίλιπ Σάιντεμαν (Philipp Scheidemann).

Το στέλεχος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν το 1918
Το στέλεχος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν

Με πρωτοβουλία του, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και απελαύνει τη πρεσβεία της στο Βερολίνο.

1944

Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας ολοκληρώνει την απελευθέρωση της χώρας.

1945

Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Η σημαία της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

1945

Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ).

1964

Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης –προϊόν προβοκάτσιας- σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

Γοργοπόταμος 1964
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη της νάρκης

1967

Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της Χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

1967

Ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών (και πρώην βουλευτής της ΕΡΕ) Παναγιώτης Πιπινέλης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονται ο ειδικός απεσταλμένος και διαμεσολαβητής του προέδρου Τζόνσον, Σάιρους Βανς με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

1986

Πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός Άρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς (γνωστότερος με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Κάρι Γκραντ [Cary Grant]). Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικανικού κινηματογράφου.

Κάρι Γκραντ
Ο Κάρι Γκραντ

Οι γνωστότερες του ταινίες είναι τα «Διαζύγιο με Προθεσμία» (The Awful Truth, 1937), «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη» (Bringing Up Baby, 1938), «Κοινωνικά σκάνδαλα» (The Philadelphia Story, 1940), «Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου» (His Girl Friday, 1940), «Υπόθεση Νοτόριους» (Notorius, 1946), «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» (North By Northwest, 1959) και «Ραντεβού στο Παρίσι» (Charade, 1963).

Η συμμετοχή του σ’ αυτές τις ταινίες σε συνδυασμό με τον άνετο χαρακτήρα του και τη γοητευτική του εμφάνιση έδωσαν στο όνομά του θρυλική υπόσταση. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Το 1970 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στην 7η τέχνη.

2001

Ο 58χρονος τραγουδιστής, σύνθετης και κιθαρίστας των «Beatles», ο Τζορτζ Χάρισον (George Harrison) χάνει τη μάχη με τον καρκίνο.

Τζορτζ Χάρισον
Φωτογραφία του Τζορτζ Χάρισον το 1974

Ήταν το νεότερο μέλος των «Beatles». Εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική σε ηλικία 14 ετών, γοητευμένος από το ροκ εντ ρολ.

Σε ηλικία 14 ετών αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και μετά από λίγο ενώνεται με τον Τζον Λένον και τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στο νεανικό τους συγκρότημα με την επωνυμία «The Quarrymen». Σιγά – σιγά δημιουργούν το μουσικό τους στίγμα, παίζοντας σε βρετανικά κλαμπ.

Το 1962 υποδέχονται στα ντραμς τον Ρίνγκο Σταρ, μετονομάζονται «The Beatles» και αρχίζουν τη συναρπαστική τους αναρρίχηση στο μουσικό στερέωμα. Όταν οι «Beatles» το 1964 κυριεύουν τις ΗΠΑ είναι ήδη διάσημοι. Ο Χάρισον είναι μόλις 26 χρόνων όταν οι «Beatles» διαλύονται. Ως «λύση» καταφεύγει στο διαλογισμό και στην κηπουρική, αλλά δεν εγκαταλείπει και τη μουσική.

Συνθέτει το τριπλό του άλμπουμ «All Things Must Pass», όπου και το εκπληκτικό «My Sweet Lord», που αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Το Δεκέμβριο του 1999 γίνεται απόπειρα δολοφονίας του με μαχαίρι έξω από το σπίτι του, γεγονός που τον απομονώνει περισσότερο.

2006

Πεθαίνει ο Χρήστος Τεγόπουλος, ιδρυτής, ιδιοκτήτης και εκδότης των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Διατέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), ήταν μέτοχος του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel» και σε πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

Ο Χρήστος Τεγόπουλος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1920. Εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και την Εθνική Αντίσταση. Μετά από χρόνια εξορίας, αφέθηκε ελεύθερος, οργανώθηκε στην ΕΔΑ και εργάστηκε για ένα διάστημα στην «Αυγή» ως δημοσιογράφος. Στην περίοδο της δικτατορίας έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια για την Αμερική από όπου επέστρεψε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και ίδρυσε την «Ελευθεροτυπία», εφημερίδα που στήριξε τη σοσιαλδημοκρατία και πυκνά δημοσίευε αντιΚΚΕ προβοκατόρικα κείμενα.

2010

«Φεύγει» από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Μάριο Μονιτσέλι (Mario Monicelli).

Μάριο Μονιτσέλι
Ο Μάριο Μονιτσέλι

Πολλές ταινίες του γνώρισαν διεθνή επιτυχία όπως «Ο Κλέψας του Κλέψαντος», «Οι εντιμότατοι φίλοι μου», «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» και έκαναν γνωστή παγκοσμίως την επονομαζόμενη «κωμωδία αλά ιταλικά».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...